„Misis Lietuva“ finalininkė E.Monginienė iš emigracijos nėrė į papuošalų karalystę

Buvusi emigrantė, konkurso „Misis Lietuva 2010“ finalininkė Elvyra Monginienė (32 m.) sėkmės paukštę sugavo tėvynėje – du vaikus auginanti kaunietė vos spėja suktis kurdama puošmenas. Prieš metus papuošalų dizainere tapusią E.Monginienę moterys prieš šventes užvertė užsakymais.

Elvyra su dukra Viktorija.<br>V.Morozovo nuotr.
Elvyra su dukra Viktorija.<br>V.Morozovo nuotr.
Modelis - "Mis visata 2013" dalyvė Simona Burbaitė.<br>V.Morozovo nuotr.
Modelis - "Mis visata 2013" dalyvė Simona Burbaitė.<br>V.Morozovo nuotr.
Modelis - "Mis visata 2013" dalyvė Simona Burbaitė.<br>V.Morozovo nuotr.
Modelis - "Mis visata 2013" dalyvė Simona Burbaitė.<br>V.Morozovo nuotr.
Modelis - "Mis visata 2013" dalyvė Simona Burbaitė.<br>V.Morozovo nuotr.
Modelis - "Mis visata 2013" dalyvė Simona Burbaitė.<br>V.Morozovo nuotr.
Elvyra su dukra Viktorija.<br>V.Morozovo nuotr.
Elvyra su dukra Viktorija.<br>V.Morozovo nuotr.
Modelis - Sandra Nekrošiūtė.<br>V.Morozovo nuotr.
Modelis - Sandra Nekrošiūtė.<br>V.Morozovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ligita Valonytė

Dec 29, 2013, 7:29 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:39 AM

Londone kaunietė tvarkė namus, dirbo prabangios parduotuvės pardavėja, vėliau tapo tos pačios parduotuvės vadovo asistente.

„Kad ir kokią karjerą būčiau padariusi, Londone jaučiausi svetima“, – per dvejus darbo metus Didžiosios Britanijos sostinėje įsitikino Elvyra.

Iš Londono lietuvę išviliojo ne tik Kaune likusios dukters Viktorijos (11 m.) ilgesys, bet ir dabartinis Elvyros vyras programuotojas Valdas Monginas (31 m.).

Jųdviejų pažintis užsimezgė internetu.

Kalbėdamiesi per „Skype“ programą, susirašinėdami elektroniniais laiškais Elvyra ir Valdas vienas kitam guosdavosi – vyras dėl vienatvės, moteris dėl sunkaus darbo Londone.

Kai mylimasis savo širdies damai nupirko lėktuvo bilietus į Kauną, ji nedvejodama apsisprendė palikti svetimą šalį.

Sugrįžus užgriuvo didžiuliai pokyčiai: Elvyra antrąkart ištekėjo, po to išbandė jėgas grožio konkurse „Misis Lietuva 2010“, netrukus susilaukė sūnaus Gusto, kuriam dabar 3 metai. O šiuo metu moteris džiaugiasi suradusi savo pašaukimą kurti papuošalus.

Nors ankstesnė E.Monginienės veikla neturėjo nieko bendra su menu, moteris visada jautė turinti gyslelę kurti.

Vaikystėje dailės mokyklą baigusi Elvyra Kauno technologijos universitete studijavo tekstilės technologijas. Tačiau pagal šią specialybę kaunietė nedirbo, nes nerado, kur ją pritaikyti.

„Padirbėti užsienyje – sveika. Ši patirtis man buvo stiprus spyris į sėdynę. Dirbdama Londone užsiauginau storą odą, nes įsitikinau, kad niekas nepadės man uždirbti pinigų ir turiu kapstytis pati.

Taip pat supratau, kad būčiau laimingesnė, jeigu užsiimčiau širdžiai miela veikla“, – apie emigracijoje išmoktas gyvenimo pamokas kalbėjo kaunietė.

E.Monginienė pirmus papuošalus sukūrė tuomet, kai išvydusi sutažo technika (iš juostelių) padarytas puošmenas negalėjo jų įsigyti dėl jai pasirodžiusios per didelės kainos.

„Mokėti pusketvirto šimto litų už papuošalų komplektą neišgalėjau. Tačiau pamaniau – argi pati negalėčiau pasidaryti tokių pat puošmenų?

Nusipirkau juostelių, karoliukų ir pasidariau.

O jais pasidabinusi išgirdau draugės komplimentą, kad jai labai patinka mano auskarai“, – patikino E.Monginienė.

Elvyra panašius auskarus sukūrė ir draugei. Vėliau puošmenas pradėjo dovanoti kitoms bičiulėms. Netrukus atgarsiai apie kaunietės rankų darbo grožybes pradėjo sklisti iš lūpų į lūpas – jomis netgi dabinasi pramogų pasaulio garsenybės.

E.Monginienės įkurtų kūrybos namų „Elvyra Design“ papuošalus mėgsta kaunietės dainininkės Liveta Kazlauskienė ir jos duktė Ingrida, verslininkė Kristina Ivanova.

Kaunietės papuošalais puošėsi ir konkurso „Mis visata 2013“, vykusio Maskvoje, pirmoji vicemis Simona Burbaitė (21 m.).

Internete išvydusi E.Monginienės papuošalus Simona nedrįso tiesiai kreiptis į kūrėją.

Gražuolė paprašė bičiulės pasiteirauti apie galimybes pasipuošti „Elvyra Design“ grožybėmis.

„Gražiai merginai bet koks papuošalas tiktų. Tačiau Simonai norėjau padaryti jų kuo daugiau ir kuo įvairesnių“, – apie pažintį su „Mis Lietuva 2013“ pirmąja vicemis pasakojo E.Monginienė.

Užsimezgus draugystei S.Burbaitė tapo E.Monginienės naujos papuošalų kolekcijos veidu.

Elvyra ir pati mėgsta, ir kitoms moterims neretai siūlo dabintis stambiais papuošalais arba jų nešioti vienu metu keletą, nes tai rodo drąsą ir išskirtinumą.

„Išskirtinė moteris negali būti menkai pasipuošusi“, – įsitikinusi E.Monginienė.

Prieš šventes Elvyra, kurdama papuošalus, kasdien akių nesudeda iki trečios valandos nakties. Devintą ryto ji keliasi ir vėl sėda prie moteriškų grožybių.

Ar dėl tokio užimtumo nenukenčia šeima?

„Visus buities rūpesčius perėmė vyras. Jis prižiūri vaikus, tvarko namus, važiuoja į parduotuvę maisto, ruošia valgį, nes aš neturiu tam laiko.

Mano vyras nėra romantikas – nesako komplimentų, bet man gražių žodžių ir nereikia.

Valdas mane lepina savo rūpinimusi ir darbais“, – sutuoktiniui už supratingumą jaučiasi labai dėkinga E.Monginienė.

Naująja motinos veikla labai džiaugiasi dukra Viktorija – ji mato, kaip atsiranda papuošalai, ir gauna jų dovanų.

Grožio konkursas įkvėpė pasitikėjimo

„Lietuvos ryto“ televizijos rengtame konkurse „Misis Lietuva 2010“ dalyvavusi E.Monginienė (nuotr. dešinėje) džiaugėsi įgyta patirtimi, nors ir nepelnė jokių titulų.

„Iš arti išvydau televizijos projekto užkulisius, įgijau daugiau pasitikėjimo savimi. Džiaugiuosi, kad turėsiu ką prisiminti senatvėje“, – apie smagiausią gyvenimo nuotykį pasakojo E.Monginienė.

Papuošalų kūrėja tikino, kad jai šio konkurso karūną atstojo žinia apie nėštumą: „Prasidėjus projektui sužinojau, kad laukiuosi. Dėl to sutrikau. Svarsčiau atsisakyti filmavimosi projekte, nes baiminausi pervargti.

Bet rengėjai nuteikė dalyvauti, nes nėštumas nėra kliūtis varžytis konkurse. Žinoma, su kitomis dalyvėmis negalėjau pasilepinti SPA procedūromis, lankyti treniruočių sporto klube.“

E.Monginienė iš prigimties – kovotoja. Jeigu kaunietė kam nors ryžtasi, nori būti geriausia. Tačiau dalyvaujant konkurse „Misis Lietuva 2010“ jai svarbiausia buvo nėštumas: „Karūnos man jau nebereikėjo, turėjau savo karūną – įsčiose užsimezgusį vaiką.“

Dera prie skirtingų rūbų

E.Monginienės papuošalai išsiskiria subtilia prabanga ir yra pripažįstami, vertinami ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniu mastu. Vokietijoje šįmet balandį vykusi „Elvyra Design“ kolekcijos fotosesija, kurią įamžino vokiečių fotografas Benas Mulleris, pasirodė prestižinio mados ir stiliaus žurnalo „Vogue“ portale.

Ne tik kaunietės papuošalai, bet ir kūrybos ieškojimai – netradiciniai.

„Pradėjusi kurti sutažo technika įsitikinau, jog negaliu išlankstyti išskirtinių formų ir padaryti tokių papuošalų, kad jie būtų atpažįstami kaip Elvyros.

Tuomet sukūriau savo techniką – tokios nebuvau pastebėjusi jokiuose vadovėliuose, žurnaluose ar virtualioje erdvėje. Iš daugelio detalių – kristalų, nebrangaus metalo, audinio, popieriaus, plunksnų – galiu sukurti meniškus kūrinius.

Papuošalų gamyboje brangiausia – ne medžiagos, o mano darbas“, – savo kūrybos paslaptis praskleidė E.Monginienė, kurios rankų darbo vėriniai gali kainuoti 200–260 litų.

Prieš didžiąsias metų šventes E.Monginienė pristatė naujausią sumanymą – prie drabužių priderintas puošmenas.

Puošni siuvinėta dekoracija segama prie drabužio. Nešioti priderintą puošmeną patogu dėl to, kad ją nusegus drabužį galima išskalbti, išlyginti. O iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad dekoracija įausta į drabužį ir sudaro vientisą komplektą!

„Jeigu moteris turi skonį, ji gali puošnią dekoraciją priderinti ne prie vieno drabužio. Tačiau papuošalai turi derėti ne tik prie rūbų, bet ir prie veido.

Auskarus ar seges kuriu pagal klienčių nuotraukas – atsižvelgiu į veido formą, akių ir plaukų spalvą“, – tikino E.Monginienė.

Stambių veido bruožų moteriai Elvyra siūlo dabintis masyviais papuošalais, o smulkių – miniatiūriniais.

„Jeigu smulkaus veido klientei užkabinčiau didelius papuošalus, jie ją užgožtų. Atrodytų, kad gatve eina papuošalai, nes jie labiausiai kristų į akis, o veidas tarsi pranyktų“, – puošimosi principus dėstė E.Monginienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.