Kauniečių laimė – dalytis gerumu

„Gerumo kristalais“ apdovanoti aktyvūs ir bendruomeniški kauniečiai sako, kad dirbti prasmingus darbus juos skatina noras dalytis gerumu, vienyti bendruomenę, puoselėti amžinąsias vertybes, rašo rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jan 12, 2014, 5:50 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:49 PM

Už neatlygintinus gerus darbus Kaunui ir jo žmonėms geradariai apdovanojami keturioliktus metus. Nuo 2008 metų jiems teikiami dailininko Edmundo Unguraičio sukurti simboliniai „Gerumo kristalai“, pakeitę anksčiau šviesuoliams teiktas „Gerumo plytas“.

Apdovanojimai kasmet tenka tiems, kurie puoselėja kultūros tradicijas, krikščioniškąsias vertybes, bendruomeniškumą, teikia pagalbą neįgaliesiems, globoja našlaičius ir ligonius, saugo miesto kultūros paveldą.

Už aktyvią bendruomenišką veiklą apdovanoti kauniečiai lyg susitarę tvirtino, jog šis įvertinimas jiems – rimta paskata tęsti pradėtus darbus, savo pavyzdžiu užkrėsti kitus, dar aktyviau rūpintis vietos žmonių reikalais.

Pajuto didesnę atsakomybę

Kauno Šv. Pranciškaus mokyklos mokytoja Diana Kizienė „Gerumo kristalu“ šįmet buvo apdovanota už bendruomeniškumo skatinimą ir aktyvią visuomeninę veiklą Aleksoto bendruomenėje.

47 metų moteris – aktyvi bendruomenės centro narė nuo pat jo įkūrimo 2002-aisiais. D.Kizienė be jokio atlygio organizuoja Aleksoto šventes, dviračių žygius, kitus bendruomenę buriančius renginius, padeda ištiktiems nelaimės žmonėms.

„Gavusi šį apdovanojimą pajutau gerokai didesnę atsakomybę ir naštą nei ligi šiol. Tai įpareigoja aleksotiškių labui triūsti daugiau, negailint nei laiko, nei jėgų. Prisidėti prie geresnio Aleksoto žmonių gyvenimo kūrimo smagu ir malonu, ypač kai sulaukiu visos bendruomenės palaikymo“, – kalbėjo D.Kizienė.

Skausmo valandą tiesia ranką

Už bendruomeniškumo skatinimą ir aktyvią visuomeninę veiklą Lampėdžių bendruomenėje „Gerumo kristalu“ apdovanota 67 metų Bronė Cechanavičienė – viena aktyviausių šios miesto dalies gyventojų. Su lampėdiškiais ji organizuoja Užgavėnes, Vaikų gynimo dienai skirtus renginius, sporto šventes.

„Rengiame labai daug švenčių, tačiau mūsų tikslas – ne vien linksmintis. Siekiame sveikai ir įdomiai gyventi, padėti tiems, kuriems reikia pagalbos.

Bendruomenės nariai pirmieji vieni kitiems ranką ištiesia prispaudus vargui ar skaudžią valandą, ištikus nelaimei. Pasirūpiname ir studentais, ir garbaus amžiaus žmonėmis“, – kalbėjo moteris.

B.Cechanavičienė tvirtino, jog dalytis gerumu jai nesunku, nes padariusi gerą kitam kaunietė pati jaučiasi laiminga. Moteriai smagu matyti, kaip į bendruomenės veiklą įsitraukia vis daugiau jaunų žmonių.

Šviečia Žaliakalnio vaikus

Dar viena „Gerumo kristalu“ apdovanota kaunietė, 57 metų Zita Jakinevičienė – Žaliakalnyje įkurtos asociacijos „Žaliasis Ąžuolynas“ narė ir savanorė.

Tautinės kultūros centre dirbanti moteris jau penktus metus „Žaliojo Ąžuolyno“ vaikų dienos centrą lankantiems mažiesiems kauniečiams atskleidžia etninės kultūros paslaptis.

Beveik keturioms dešimtims vaikų iš socialiai remtinų šeimų moteris du kartus per savaitę aiškina apie lietuvių liaudies tradicijas, moko švenčių papročių, drauge su mažaisiais lankosi muziejuose ir renginiuose.

„Man nuo pat jaunystės patinka dirbti su vaikais. Už tai neprašau nei pinigų, nei kito atlygio. Didžiausia dovana yra tai, kad vaikai noriai lanko mano vedamus užsiėmimus, o sutikę mane gatvėje šaukia „Mokytoja, Zita!“ ir pribėgę apkabina“, – tikino savanorė.

Z.Jakimavičienė neslėpė, jog dirbant su vaikais iš nedarnių šeimų reikia turėti daug kantrybės, negailėti jiems meilės ir šilumos. Moteris nusiteikusi ir toliau tęsti savo darbus, nes jaučia stiprų bendruomenės palaikymą.

Rūpi Palemono įvaizdis

Už etninės kultūros puoselėjimą ir aktyvią veiklą „Gerumo kristalu“ taip pat įvertinta Palemono bendruomenės atstovė 47 metų Ramunė Baniulienė.

Palemono vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja vadovauja folkloro klubui „Bitula“. Ji taip pat rūpinasi, kad Palemonas neatrodytų lyg Dievo užmirštas pakaunės kampelis.

„Palemonas įsikūręs nuostabioje vietoje, ant Kauno marių kranto. Čia gyvena daugybė aktyvių, bendruomeniškų ir kūrybingų žmonių, tačiau apie šį rajoną vis dar nepelnytai sklando nuomonė kaip apie garsėjantį prastu įvaizdžiu“, – sakė šią nuostatą siekianti pakeisti R.Baniulienė.

Drauge su kitais veikliais palemoniškiais moteris sprendžia vietos žmonių problemas, rengia įvairius projektus lėšoms gauti, organizuoja šventes. Nenuleisti rankų ji žada ir toliau, o „Gerumo kristalas“ akina moterį dar aktyviau įsitraukti į bendruomenės gyvenimą.

Jaučia svarią paramą

Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė tvirtino, jog aktyvūs ir be jokio atlygio pasiryžę dirbti bendruomenės nariai – svari parama įvairių institucijų darbuotojams bei neįkainojama nauda rajono žmonėms.

„Aleksote turime keletą „Gerumo kristalais“ apdovanotų bendruomenės atstovų, kurie savo iniciatyva ir lėšomis prižiūri žaliuosius plotus, kuria skulptūrų parkus, organizuoja šventes, rengia sveikatinimo programas, aktyviai reiškia nuomonę svarbiais mūsų miesto daliai klausimais, rengia projektus, rūpinasi neįgaliaisiais ar vargšais. Šie šviesuoliai gyvenimą daro gražesnį“, – kalbėjo seniūnė.

Palemono bendruomenės centro pirmininkė Jūratė Kulevienė tvirtino, jog šioje miesto dalyje netrūksta visuomeniškų žmonių, kurie dirba negailėdami jėgų ir nežiūrėdami naudos sau.

„Tokie žmonės – visuomenės žiburiai, į kuriuos galima atsiremti, su jais drauge smagu kurti ateities planus, puoselėti bendruomeniškumą.

Jie noru veikti užkrečia aplinkinius, pamažu bendruomenę budina iš letargo miego“, – kalbėjo dešimt metų veikiančio centro vadovė.

Nesvetima savanorystės idėja

Bronius Girdauskas, Žaliakalnio seniūnas

„Aktyviausi Žaliakalnio gyventojai buriasi į bendruomenių centrus, kurių kiekvienas turi savo misiją – organizuoja renginius, rūpinasi socialiai remtinų šeimų vaikais, neįgaliaisiais. Tokie žmonės aplink save kuria jaukesnį ir saugesnį gyvenimą.

Turime ir keletą gyventojų, kurie nepriklauso bendruomenių centrams, tačiau jiems taip pat nesvetima savanorystės idėja. Šie žmonės be užmokesčio padeda dalyti maisto paketus varguoliams, tvarko aplinką, prižiūri Ąžuolyną, slaugo ligonius. Tai – kilnūs žmonės, į juos reikia lygiuotis likusiai bendruomenės daliai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.