Kodėl A.Šalna nevyko į Sočį, kur startuoja jo auklėtinis?

Salėje buvo tamsu, todėl aplinkiniai galbūt nematė, kaip Algimantas Šalna (54 m.), praėjusią savaitę Vilniuje žiūrėdamas apie jį sukurtą filmą „Algimantas Šalna: norėjau būti geriausias“, braukė ašaras. Ekrane jis matė save, 1984-aisiais Sarajevo olimpiadoje stovintį ant aukščiausio apdovanojimų pakylos laiptelio. Vienas garsiausių visų laikų šalies biatlonininkų tapo pirmuoju sportininku iš Lietuvos, laimėjusiu aukso medalį žiemos olimpinėse žaidynėse.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-07 16:47, atnaujinta 2018-02-16 14:12

Nuo to laiko prabėgo trisdešimt metų. Kaip dabar gyvena Liertuvos biatlono legenda? Ir kodėl jis nevyko į Sočį, kur startuos Jungtinėms Amerikos Valstijoms atstovaujantis buvęs jo auklėtinis Seanas Doherty?

Sočio olimpines žaidynes A.Šalna per televizorių stebės jau Amerikoje. „Jis pasakė, kad į Sočį nevyks, ir viskas", -  išdavė jo žmona Neringa (57 m.)

Iš Ignalinos kilęs sportininkas į Jungtines Valstijas su šeima emigravo lemtingu Lietuvai metu – 1991 metų sausio 11 dieną.

Kelionė prasidėjo nesėkmingai. Buvo 1991 metų sausio 11-oji. Šalnos iš Kauno traukiniu turėjo pasiekti Vilnių, o iš ten vykti į Maskvą ir atsiimti pasus su vizomis.

Traukinys nuriedėjo iki Panerių. Jį priverstinai sustabdė ant bėgių užriedėjęs rusų tankas. Algimantas išlipo iš traukinio ir nuėjo į netoliese buvusią milicijos būstinę. Sutikęs pažįstamą milicininką, papasakojo situaciją. Šis padėjo keliautojams Vilnių pasiekti automobiliu.

Skrydis iš Maskvos į Ameriką buvo numatytas lemtingąją sausio 13-ąją.

Politinė situacija Vilniuje darėsi vis dramatiškesnė – traukiniai nebevažiavo, lėktuvai neskrido. Draugai nuvežė automobiliu į Minską.

Iš ten biatlonininko šeima pasiekė Maskvą.

Išvydę, kad Lietuvos atstovybė apsupta kareivių, Šalnos ėmė sukti galvą, kaip pasiimti pasus.

Laimė, į balkoną išėjo sekretorė ir sviedė pasus į gatvę. Algimantas ir Neringa iki šiol prisimena vienintelę jos frazę: „Niekada čia negrįžkite.“

Gal dėl to legendinis Liertuvos sportininkas dabar baiminasi vykti į Rusiją?

Kuo dabar užsiima Vermonte (JAV) gyvenanti jo šeima? Ar iš tiesų A.Šalna tepa sumuštinius vienoje miesto užkandinių?  Ar jis turi iš ko gyventi ir kokiais keliais pasuko jau suaugę jo vaikai?

Algimantui pavyko sulaukti svaiginamos šlovės sporte. Bet ar sėkmingai susiklostė jo asmeninis gyvenimas?

A.Šalna prisipažino, kad sportinės karjeros įkarštyje meilė jam nerūpėjo, nors merginų, norinčių užmegzti artimą draugystę, buvo daug.

Biatlonininkas iki šiol prisimena ne vieną kuriozišką istoriją, kai nuo įkyrių panelių tekdavo bėgti pasipusčius padus. Ne vieną širdį jis yra sudaužęs. Sportas jam ilgai buvo pirmoje vietoje.

Algimanto charakteris atitinka jo Zodiako ženklą – Mergelę. Jis ramus, pedantiškas, mėgstantis tikslumą. O žmona Neringa – tikras Avinas: energinga, pašėlusi, daug kalbanti.

„Taip, aš ugnis. Tikras velnias, – nusijuokė moteris. – Jaunystėje nebuvau gražuolė. Manęs klausia, kuo gi aš tą Algimantą patraukiau.“

Iš tiesų kuo gi?

Šalnos neslėpė – reikėjo apšlifuoti charakterius, įpročius. Reikėjo pritapti ir svečioje šalyje. Ar Šalnos ten susirado draugų?

Ar jų vaikai kalba lietuviškai?

Ar kada nors šeima visam laikui grįš į Lietuvą?

Apie tai skaitykite „Lietuvos ryto“ šeštadienio priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.