Maidano aktyvistei – vyro ultimatumas: arba valstybė, arba šeima

Ukrainai – radikalių permainų metas. Šalis sprendžia – eiti nauju keliu į Europos Sąjungą ar likti įprastame Rusijos vieškelyje. Radikalių pasirinkimų akivaizdoje stoja ir Ukrainos žmonės.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Feb 27, 2014, 6:45 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:07 PM

Viena tokių – Maidano aktyvistė ukrainietė Hanna Hopko (31 m.). Viešosios sveikatos ekspertė nuo pirmųjų dienų Maidane organizavo protestus, rėžė aistringas kalbas Kijevo gatvėse, tris kartus važiavo į Strasbūrą, kur Europos Tarybai nušvietė apgailėtinus žmogaus teisių pažeidimus Ukrainoje.

Maidano įvykių įkarštyje moteris susidūrė ir su drama namuose. Jai teko rinktis tarp valstybės ir brangiausio jos turto – šeimos. Laimei, sudėtingą rebusą moteris išsprendė – ir avis liko sveika, ir vilkas sotus.

Svarbiausia akimirka mano gyvenime. Taip pavadintas vestuvių nuotraukų albumas ukrainietės H.Hopko „Facebook“ profilyje. Religingos Maidano aktyvistės akys užsidega, kai ji kalba apie santuokos priesaiką. Jiedu su vyru pažadėjo vienas kitą iki mirties mylėti prieš aštuonerius metus. Aukso žiedus jaunuoliai sumainė 2005-ųjų spalį.

Tuomet nei Hanna, nei jos vyras Aleksandras (35 m.) neįsivaizdavo, kad dėl tautos sukilimo prieš neteisingą valdžią sudrebės ir jų santuokos pamatas.

Vyrui nenusileido

„Nuo pat pirmos dienos intensyviai darbavausi Maidane, grįždavau namo tik pernakvoti“, - prisiminė aktyvistė.

Moteris neturėjo nei laiko, nei jėgų gaminti valgyti, tvarkytis, kalbėti su vyru. Ji jautė, kad kaip Kijevo gatvėse, taip ir jos namuose bręsta krizė.

Aleksandro pyktis išsiveržė, kai buvo pagrobti du Maidano savanoriai. Vienas jų po kankinimų mirtinai sušalo miške. Be to, Hanna pastebėjo, kad nepažįstami vyrai ją seka. „Karštai susiginčijome su vyru. Jis jaudinosi, kad mūsų dukrelei, kuri neturi nė trejų, gresia pavojus. Sakė man: jei nerūpi mano pačios gyvybę, turėčiau pagalvoti bent apie dukrą. Išgirdau ultimatumą: arba šeima, arba valstybė“, - pasakojo Maidano aktyvistė.

Hanna suprato, kuo rizikuoja. Giliai širdyje ji pritarė vyrui – nenorėjo rizikuoti dukters sveikata ar gyvybe. Tačiau trauktis iš Maidano negalėjo. Aiškiai davė vyrui suprasti, kad kovoti dėl šalies ateities jai – gyvybiškai svarbu. „Myliu savo šalį, myliu žmones. Mes buvome prislėgti oligarchų. Taip negalėjo tęstis“, - karštai aiškino moteris.

Kai vyras suprato, kad Hanna eis iki galo, nusileido. „Labai stipriai meldžiausi, kad Dievas padėtų mums ištverti šitą sunkią situaciją“, - kalbėjo H.Hopko.

Padegė šeimos automobilį

Jos maldos buvo išgirstos. Netrukus į Kijevą atvyko 53-jų Hannos mama. Ji išsivežė aktyvistės dukrelę Sofiją. Mergaitė apsigyveno su seneliais ir proseneliais Vakarų Ukrainoje, 50 km nuo Lvovo esančiame kaime.

Supratingas Hannos vyras nenusigręžė nuo žmonos. Priešingai, visomis jėgomis stojo į Maidano protestuotojų pusę. „Jis įsitraukė 100 procentų – vežiojo ir nešiojo daiktus, žmones, buvo šalia, kai reikėjo fizinės jėgos“, - sakė ukrainietė.

Ji didžiuojasi savo vyru ir dėkoja Dievui, kad išsaugojo ir jų šeimą, ir valstybę.

„Dievas siuntė pagalbą ir kai mūsų mašiną padegė“, - tikino protestų organizatorė. Tai vyko naktį, apie 2 val. Automobilis stovėjo tuščias. Kažkas, kas žinojo, kam automobilis priklauso, padegė jį. Pro šalį važiavo taksistas. Jis sustojo ir gesintuvu ėmė gesinti ugnį. Automobilį pavyko išgelbėti. Jo remontas šeimai atsiėjo 5 tūkst. Ukrainos grivinų (per 1,2 tūkst. litų).

„Daug. Bet palyginus su gyvybe, kurią galėjome prarasti kaip kiti kovotojai, tai – niekis“, - sakė H.Hopko.

Močiutė užbombardavo skambučiais

Kovos nuotaika nuo Hannos užsikrėtė visa giminė. Jos senelė nė akimirkai neatsitraukdavo nuo televizoriaus, stebėjo programas, kurios transliavo naujienas iš Maidano. Senolė visą laiką verkė – jaudinosi, kas bus su Ukraina.

Moteris išgyveno ir dėl anūkės likimo. „Skambindavo man po 15 kartų per dieną. Iš pradžių dar atsiliepdavau. Paskui supykau. Paprašiau močiutės: geriau melskis, bet neskambinėk“, - prisiminė ukrainietė.

Labiausiai ji kenčia dėl dukros. „Jaučiuosi kalta, kad dukrelė turėjo leisti dienas be manęs. Laiko su mama negalima niekuo pakeisti. Du mėnesius ji gyveno toli nuo manęs, tik kartais ją aplankydavau. Jau šį savaitgalį mama turi atvežti Sofiją į Kijevą“, - sakė H.Hopko.

Po ilgo kovų maratono, šį savaitgalį Hanna praleis namuose su vyru ir dukrele. Šeima planuoja į svečius pakviesti 6-metę dukros draugę, kad mergaitės po ilgo išsiskyrimo pasidžiaugtų draugyste ir pažaistų kartu.

Atsisakė aukšto posto ministerijoje

H.Hopko – ne tik gatvių protestuotoja. Ji žinoma ir tarp politikų. Moteris dirba didžiausioje Ukrainos ligoninėje. Su koalicija „Ukraina be rūkymo“ siekia, kad Ukrainoje būtų uždrausta rūkyti kavinėse.

Norėdami sušvelninti padėti, valdantieji kvietė ją užimti svarbų postą Sveikatos ministerijoje. Ji galėjo tapti antru žmogumi po sveikatos ministro, tačiau posto atsisakė.

„Jie neleido į komandą pakviesti kitų nepriklausomų ekspertų. Supratau, kad valdžia tik norėjo parodyti, kad priima žmones iš Maidano. Nenoriu posto dėl posto, noriu pokyčių“, - sakė viešosios sveikatos ekspertė.

Ji įsitikinusi, kad judėjimas Maidane pagimdys naujus politinius veikėjus, bet tai savaime nereikš pokyčio į gerą. „Turime saugotis naujų jėgų, kurios pasisakys už turtų kaupimą ir korupciją. Dabar Ukrainoje svarbu stiprinti demokratinius mechanizmus“, - samprotavo aktyvistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.