Gaisras Vilniuje atėmė romės S.Koldaras namus ir sūnaus ramybę

Berniuką gaisras ypač smarkiai sukrėtė. „Jis kartais naktį atsibunda ir pradeda verkti arba klausinėti: „Mama, kodėl taip atsitiko?“ Liko kažkokia depresija, išgąstis“, – sūnaus būkle susirūpino vilnietė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2014, 9:02 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:44 AM

Berniuką gaisras ypač smarkiai sukrėtė. „Jis kartais naktį atsibunda ir pradeda verkti arba klausinėti: „Mama, kodėl taip atsitiko?“ Liko kažkokia depresija, išgąstis“, – sūnaus būkle susirūpino vilnietė.

Prasta berniuko savijauta privertė ją meluoti sūnui.

Per gaisrą name liko vaiko mylima jūrų kiaulytė. Svetlana prašė ugniagesių, kad ją gelbėtų, tačiau buvo vėlu. Į dūmų pilną būstą įnėręs ugniagesys rado augintinę nebegyvą. Jūrų kiaulytė nuo smalkių užduso.

Moteris nesakė sūnui, kas nutiko šeimos augintiniui. „Radome jos kūnelį, užkasėme nuošalesnėje vietoje kieme. Sūnui sakiau, kad per gaisrą ji išbėgo iš namo ir apsigyveno pas kažkokius gerus žmones, o mes negalime jos rasti“, – pasakojo S. Koldaras.

Davidas jūrų kiaulytę Mimi vadino princese, kitais švelniais vardais. Metus augintinis džiugino šeimą.

Berniuko širdį ramina Vilniaus mero Artūro Zuoko dovana. Jis nelaimės sukrėstai šeimai padovanojo į Mimi labai panašią jūrų kiaulytę.

Paguoda – iš ugnies ištrauktas kompiuteris

Svetlanos šventas melas Davidui tik iš dalies padėjo susitaikyti su nelaime. „Vienas iš trijų namo kambarių priklausė berniukui. Jis ilgisi savo kambario, kompiuterio, žaislų. Ten viskas buvo jo, o dabar nieko neliko“, – apgailestavo motina.

Davido paguoda – žaidimų kompiuteris, kurį iš degančio namo atsitiktinai pagriebė jo dėdė. Tai vienas iš nedaugelio daiktų, kuriuos senelis ir dėdė spėjo išnešti.

„Mes pirmiausia čiupome vaikus, jų buvo trys. Paskui Davido senelis ir dėdė tempė lauk dujų balionus – vieną iš virtuvės ir vieną šildymo. Ugniagesiai gyrė už šį poelgį – ugnyje balionai būtų sprogę“, – pasakojo moteris.

Kaip žaidimų kompiuteris atsidūrė pusbrolio rankose, Svetlana nežino. Kompiuteriu prieš gaisrą mielai žaisdavo vaikai ir suaugę šeimos nariai. Galbūt pusbroliui itin patiko kompiuteriniai žaidimai?

Atlikėja teatsimena, kad vaikai kompiuteriu žaisdavo žaidimus, susijusius su žmogumi voru ar Betmenu, suaugę jungdavosi „GTA“.

Gaisrą stebėjo iš toli

Gaisras kilo tarp dviejų turgų – Sostinės ir Kalvarijų. Ugniagesiai Svetlanai sakė, kad buvo padegtas gretimo namo stogas. Per gaisrą stipriai apgadinti trys namai, šiek tiek apdegė ir ketvirtas.

„Buvo graži, saulėta, bet vėsi diena. Sėdėjome namuose. Buvo apie vidurdienį. Į vidų įlėkė iš veido pažįstamas žmogus ir įspėjo – jūsų stogas dega“, – prisiminė romė.

Visi išskubėjo laukan. Šeimos siaubui, ugnies liežuviai iš tiesų jau glostė šiferį.

Vyro tėvas skubiai iškvietė ugniagesius. Trys automobiliai atvyko nedelsdami, į pagalbą buvo pakviestas dar vienas. Ugniagesiai tikino, kad tokio dydžio gaisras sostinėje ne taip dažnai pasitaiko.

Kovą dėl namo stebėjo ir šešiametis Davidas. „Neleidau jam eiti artyn. Jis žiūrėjo ir negalėjo nurimti“, – pasakojo berniuko motina.

16 kvadratinių metrų bute gyvena šešiese

Dabar namų netekę romai glaudžiasi pas giminaičius. 16 kvadratinių metrų bute jie gyvena šešiese.

Sudegusiame name prabėgo 12 Svetlanos ir jos vyro Grigorijaus gyvenimo metų. Ten jie augino ir 6-metį sūnų Davidą. Moteris sako, kad net namo sienos buvo prisigėrusios svarbių prisiminimų.

Jai labai skaudu, kad ugnis prarijo ir visus jos koncertinius rūbus, bižuteriją. Gerai, kad šiuo metu kolektyvas „Sare Roma“ sulaukia daug pasiūlymų koncertuoti. Taip moteris gali užsidirbti ir jau taupyti namo atstatymui.

„Ačiū žmonėms, kurie padėjo po nelaimės. Žinojau, kad lietuviai – geri žmonės, bet kad tokia geri – neįsivaizdavau. Dabar suprantu, kodėl gera gyventi Lietuvoje“, – šypsojosi pašnekovė.

Moteris dar nežino, kiek tiksliai reikės pinigų namui atstatyti. Pirmiausia reikės pusantro tūkstančio litų  nuodėguliams išvežti. Tai irgi nemenkas iššūkis mažas pajamas turinčiai šeimai.

Portalas lrytas.lt kviečia visus galinčius padėti S.Koldaras pervesti auką į specialią labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ sąskaitą „Swedbank“ LT05 7300 0101 2121 7083. Svarbu paskirties laukelyje nurodyti – „Svetlanai Koldaras“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.