Iš namų pabėgusiai 14-metei globos namuose geriau nei pas mamą

Antrąją Velykų dieną Kupiškio r. Alizavos seniūnijoje iš namų išėjo ir dingo 14-metė mergaitė. Po dviejų dienų ją išalkusią ir išsigandusią miškelyje surado policijos pareigūnai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2014, 5:40 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:54 AM

Mergaitė į namus negrįžo, ji apgyvendinta globos namuose. Anksčiau juose jau yra gyvenusi kelis mėnesius.

Alizavos pagrindinės mokyklos, kurioje paauglė mokosi, bibliotekininkė Danutė Miknevičienė pasakojo, kad mokinei globos namuose labai patikdavo. Ji moteriai atrodė laimingesnė nei gyvendama pas motiną.

„Ji džiaugdavosi, jai ten labai patiko, rado ten draugų. Nuolat kalbėdavo, kaip jai ten gera, kaip eina su kitais vaikais į Kupiškį pasivaikščioti“, - sakė D.Miknevičienė.

Mergaitės veidas prašviesėjo, kai praeitą žiemą ji apsigyveno vaikų globos namuose.

Bibliotekininkės teigimu, labai pasikeitė paauglės išvaizda. „Ji ateidavo tvarkingai aprengta, išprausta, kaip kitas vaikas. Šiaip yra labai graži mergaitė“, - prisiminė moteris.

Kelis mėnesius praleidusi vaikų globos namuose, paauglė vėl grįžo gyventi pas motiną. Prasta nuotaika ir uždarumas grįžo. Jos drabužiai vėl ėmė smirdėti, kiti mokiniai vėl ėmė jos šalintis.

Mokykloje mergaitė neturėjo draugų. Vos nuskambėdavo skambutis, ji, iš pradžių viena, o paskui ir su pirmoke sesute skubėdavo į biblioteką, pasiimdavo vaikiškų knygų ir keliolika minučių jas vartydavo, kol vėl grįždavo į pamoką.

Dauguma mergaitės pertraukų prabėgdavo bibliotekoje.

Kartais ji išsipasakodavo bibliotekininkei D.Miknevičienei. „Ji jautėsi vieniša. Sakydavo, kad namuose nyku“, - pasakojo moteris.

Kai mokytojai pabardavo, kodėl nepadarė namų darbų ar kodėl neturi sąsiuvinio, mergaitė išsisukinėdavo, kaltindavo brolius ar seses. „Mama ji niekada nesiskųsdavo“, - sakė D.Miknevičienė.

Baisiausia mokyklos darbuotojai tai, kad vėl perkelta į globos namus, paauglė bus atskirta nuo kitų savo brolių ir sesių. „Mokykloje mažesnioji sesutė glaustydavosi prie vyresniosios. Kur būdavo viena, ten ir kita. Net gaila mažosios, jei ji liks viena“, - apgailestavo bibliotekininkė.

Neteisinga kaltinti vien motiną?

Alizavos pagrindinės mokyklos direktorius Gintaras Paškauskas sakė, kad nereikėtų kaltinti vien motinos.

„Jei mama pabarė, juk mergaitė galėjo eiti pas močiutę, kuri šalia gyvena, ar pas bibliotekininkę, kuri gyvena už poros kilometrų. Bet ji dingo kažkur kitur, specialiai pasislėpė, lyg keršydama. Man tas keista. Nereikia į vienus vartus spardyti, kad visi blogi, o ji gera. Ji truputį išdykusi, ne visada gražiai kalbėdavo“, - aiškino Alizavos pagrindinės mokyklos direktorius G.Paškauskas.

Bibliotekininkė įsitikinusi, kad iš namų pabėgusią paauglę būtų priėmę daugelis kaimo gyventojų. Ir ji pati būtų atvėrusi mergaitei duris. „Gal ji be galo norėjo ir vėl atsidurti vaikų globos namuose, dėl to bėgo į mišką? - svarstė moteris. - Pagal charakterį ji nebuvo labai gera. Keikdavosi, apkalbėdavo, nebuvo geruolė.“

Paauglę bibliotekininkė kartais vaišindavo arbata, pernai įtraukė į mokykloje statytą lėlių spektaklį. Muzikos mokytojos paprašyta, mergaitė dainavo viename moksleivių renginyje.

Mokykloje paskutinį kartą paauglė lankėsi penktadienį likus savaitei iki Velykų. Paskui prasidėjo pavasario atostogos. Antrą Velykų dieną paauglė dingo ir iki šiol mokyklos lankyti nepradėjo.

Dabar bėglė apgyvendinta globos namuose. Mokyklos socialinė darbuotoja ją lankė, informavo globos namus, kad mergaitė gali mokykloje baigti mokslo metus.

Direktoriaus teigimu, paauglė norėtų likusius kelis mėnesius mokytis Alizavos pagrindinėje mokykloje.

„Mergaitė socialinei pasakė, kad jai bus šiek tiek gėda (grįžti į mokyklą. - Red.). Ji supranta, kad nelabai gerai padarė. Kalbėjau su vaikais, kad nebūtų patyčių. Prašiau, kad nieko neklausinėtų, nebent ji pati norės pasakotis“, - patikino mokyklos vadovas.

Preigūnai buvo benuleidžią rankas

Kaip portalas lrytas.lt jau rašė, geros žinios po kaimą pasklido trečiadienio pavakarę. Vietos gyventojai miškelyje netoli kaimo pastebėjo šią mergaitę ir pranešė policijai. Pareigūnai, jau antrą dieną vykdę jos paieškas, nuskubėję į netoli nuo moters namų esantį miškelį, iš tiesų surado pradingėlę.

Paauglė buvo išalkusi, išsigandusi, tačiau sveika ir gyva. Ji pareigūnams pasakė, kad naktimis jai buvo šalta, tačiau dienomis išlindus saulei ji sušildavusi.

Kaip lrytas.lt sakė Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Gintautas Misiūnas, iki trečiadienio pavakarės vykusioms paieškoms nedavus rezultato, paieškai vadovavę pareigūnai jau ruošėsi rinktis į pasitarimą ir spręsti, kokių dar priemonių imtis. Tačiau tuomet ir buvo gauta informacija apie miškelyje pastebėtą dingusią paauglę.

„Manome, kad ji per tas beveik dvi paras keliavo iš vienos vietos į kitą. Miškelį, kuriame paauglė buvo surasta, pareigūnai buvo apžiūrėję antradienį, tačiau ten jos nebuvo“, – sakė G.Misiūnas. Pareigūnas neatmeta galimybės, kad šaltomis naktimis nepilnametė galėjo nakvoti kokioje negyvenamoje sodyboje, kurių apylinkėse yra ne viena.

Dėl kokių priežasčių paauglė ryžosi bėgti iš namų, kol kas neaišku. „Specialiai jos į policijos komisariatą atvežti pasiuntėme pareigūnes moteris, kad ji saugiau jaustųsi, galbūt norės atviriau pasikalbėti“, – sakė Kupiškio rajono policijos vadovas. Jo teigimu, nepilnametė bent jau artimiausiu metu negrįš pas motiną. „Kartu su vaikų teisių specialistais spręsime, ar pas motiną saugu palikti ir kitus keturis mažamečius vaikus“, – teigė G.Misiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?