Laisvės ilgesį nuteistosios skandino kurdamos papuošalus

Panevėžiui – šių metų Lietuvos kultūros sostinei – skirti renginiai pasiekia pačią įvairiausią auditoriją. Šią savaitę Panevėžio pataisos namuose nuteistųjų grupė, vadovaujama panevėžiečio dailininko Girmanto Rudoko, pagal japonišką techniką kūrė papuošalus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 12, 2014, 10:52 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:33 AM

„Linkiu, kad nuteistosioms šie papuošalai būtų tarsi laimės žiburėlis, atnešantis joms nors šiek tiek džiaugsmo“, – lrytas.lt sakė dailininkas ir pedagogas G.Rudokas. Jis kartu su Panevėžio miesto dailės galerijos atstove, edukacinės programos „Susipažinkime su pasaulio šalių kultūra“ projekto vadove Virginija Januševičiene Panevėžio pataisos namuose antradienį praleido kelias valandas.

Svečiai iš laisvės pas bausmę atliekančias moteris atėjo ne tuščiomis – atsinešė įvairių spalvų stiklo, kitų reikalingų medžiagų bei įrankių, kurių joms galėjo prireikti kuriant papuošalus skaldyto imitacinio vitražo technika.

Pasimokyti neįprastos technikos susirinko keliolika įvairaus amžiaus nuteistųjų. Pasak Panevėžio pataisos namų administracijos, į šiuos kūrybinius seminarus buvo pakviestos tik gerai besielgiančios, lankančios mokyklą nuteistosios – taip joms buvo savotiškas paskatinimas.

Pristatydamas techniką, kuria bus kuriami vitražiniai pakabučiai, G.Rudokas pasakojo, jog japonai kuria minimalistinius papuošalus, naudodami vos 2–3 spalvas bei jų atspalvius. Tačiau ir Lietuvoje toks stilius priimtinas, juk dažniausiai lietuviai mėgsta pastelines, gamtos spalvos.

Į dailininko atsineštus apvalius metalinius rėmelius moterys dėliojo įvairių formų ir spalvų stiklo gabalėlius. Vėliau šie gabalėliai klijais buvo priklijuoti prie metalinio pagrindo, o tarpeliai tarp stiklo gabalėlių užpildyti specialiu užpildu.

Nors iš pradžių nemažai moterų abejojo, ar joms toks darbas pavyks, vėliau abejones pakeitė kūrybos džiaugsmas. Jos susikaupusios dėliojo stikliukus, derino juos pagal spalvas ir formas.

„Gerai, kad būna tokių renginių. Greičiau laikas eina, pamiršti, kad esi kalinimo įstaigoje“, – lrytas.lt pasidžiaugė baigdama kurti papuošalą vilnietė Almaza Bagdonavičiūtė. Moteris pataisos namuose atlieka bausmę kartu su savo pussesere Svetlana Bagdonavičiene. Pastaroji taip pat patenkinta, kad pakliuvo tarp būrelio išrinktųjų, galėjusių pasimokyti iš dailininko kurti papuošalus.

„Man taip visada būna – iš pradžių neišėjo, bet kai nusiraminau, ėmė sektis“, – sakė Nataša Kušnir iš Klaipėdos. Moters sukurto pakabučio spalvas bei kompoziciją pagyrė ir dailininkas G.Rudokas. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad savo papuošalui moterys rinkosi mėgstamiausias spalvas.

Vienos nuteistosios sakė, jog savo rankomis sukurtus pakabučius padovanos, kitos – puošis jais pačios. Nešioti papuošalų joms pataisos namuose nedraudžiama, moterys puošiasi įvairiausiais auskarais, pakabučiais, žiedais. „Tik kvepalų neleidžiama turėti“, – paaiškino jos.

Pasak Panevėžio miesto dailės galerijos atstovės V.Januševičienės, visus metus vyksianti edukacinė programa „Susipažinkime su pasaulio šalių kultūra“ skirta įvairaus amžiaus žmonėms – nuo moksleivių iki senjorų. Programos metu kas mėnesį pristatoma vis kitos šalies ar regiono kultūra, menas ir rengiamos pratybos, kurių metu išbandoma tam kraštui būdinga kūrybos technika.

Nemažai dėmesio šioje programoje skiriama Rytų šalims. „Japonijos menas – platus ir gilus kaip vandenynas. Kūrybinėje edukacinėje programoje „Pasaulio tautų simbolika. Japonija“ atvėrėme tik mažą paslapčių skrynelę ir supažindinome su japonų simboliais, spalvomis. Papuošalą su japoniška simbolika vieni programos dalyviai kūrė sau, kiti žadėjo dovanoti savo draugams, artimiesiems“, – sakė projekto vadovė V.Januševičienė. Ši edukacinė programa turėjo vykti tik vasario mėnesį, bet sulaukė tokio didelio populiarumo, kad seminarai įvairiose erdvėse (nuo mokyklų iki senelių namų) vyksta iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.