Laiko mašina gausią aukštaičių šeimą grąžino į viduramžius

Sunku patikėti, kad taip gali būti – 12 asmenų šeima gyvena 20 kvadratinių metrų kambaryje. Dar keisčiau, kad ji nesutinka niekur kitur kraustytis, o valdininkai nesugalvoja, kaip juos išprašyti iš griūvančio šimtamečio namo.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

May 14, 2014, 11:14 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:33 PM

Atvykęs į Panevėžio rajone esančią nuošalią sodybą, kurioje gyvena 45 metų Virginijos ir ketveriais metais vyresnio Rimanto šeima, gali pasijusti atsidūręs viduramžiuose, rašo „Lietuvos rytas".

Į trobą įėjusį žmogų pasitinka tamsus, aprūkęs kambarys, pertvertas spinta ir antklode. Visa gyvenamoji patalpa prigrūsta lovų. Kampe stovi bene antrą šimtmetį gyvuojantis stalas su suolu, šalia rūksta krosnis.

Nuo dūmų pajuodusios sienos, aprūkę rakandai, ant virvės ir lentynose šalia spintos sugrūsti rūbai – tokioje aplinkoje gyvena dvylikos asmenų šeima.

Lovoje miega keturiese

„Šioje lovoje miegame keturiese: aš su vyru ir du vaikai. Kiti vaikai lovose miega po du arba tris. Kaip maudomės? Pasistatome vidury kambario dubenį ir jame prausiamės“, – pasakojo Virginija.

Į klausimą, kur vaikai ruošia pamokas, moteris atsakė, kad namų darbus vaikai atlieka mokykloje. Namuose jie nesimoko.

Atrodo, kad prausiamasi šioje šeimoje itin retai: iš visų pakampių lendantys vaikai atrodo nesiprausę mažiausiai kelias savaites. Lovų patalai neskalbti gal pusmetį. Pabraidę po balas vaikai su visais batais ropščiasi į lovas.

Už pertvaros esančios antklodės bei pagalvės sumestos be jokių užvalkalų.

Virginija pripažįsta, kad nelengva taip ankštai gyventi. Tačiau šioje troboje daugiavaikė šeima glaudžiasi jau daugiau nei dešimtmetį.

Nesutinka niekur kraustytis

Kartą į svečius atvykę labdarą teikiantys užsieniečiai, pamatę, kokiomis sąlygomis gyvena vaikai, negalėjo sulaikyti ašarų.

Jie pasiryžo surinkti lėšų ir nupirkti naują namą. Dabartinis būstas priklauso privatiems asmenims, kurie pageidautų, kad daugiavaikė šeima išsikraustytų.

Tačiau Virginija su Rimantu nesutinka niekur kraustytis. Miežiškių seniūnas Albinas Jacevičius pasakojo, kad daugiavaikiams tėvams Panevėžio rajone buvo surasti šeši didesni ir patogesni namai.

Tačiau pora atsisakė į juos kraustytis. Sutuoktiniai nenori palikti vietos, kurią pamėgo.

Jie būtų patenkinti, jeigu Panevėžio rajono savivaldybė nupirktų tą namą, kuriame jie dabar gyvena, ir suremontuotų.

Tačiau, seniūno teigimu, tam prireiktų šimtatūkstantinių lėšų, nes sodybą reikėtų iš naujo pastatyti. O tokių pinigų savivaldybė neturi.

Maitina sodas ir miškas

Gyvenimas nuošalioje pamiškėje esančiame vienkiemyje Virginijai atrodo patrauklesnis nei gyvenvietėje.

Čia ji gali laisvai auginti naminius paukščius, kuriems patinka vaikštinėti kieme.

„Vasarą aš išbėgu į mišką ir prisirenku mėlynių, grybauju“, – sakė būrio vaikų motina.

Kiek atokiau nuo namo suartas laukas – jame šeima augins bulves. Šalia pastatytas šiltnamis. Jame netrukus sunoks pomidorai. Kitoje namo pusėje žydi sodas, rudenį obelų šakos linksta nuo vaisių.

Virginija moka rūpintis savo vaikais, jie niekada nebūna alkani. Šeima laiko karvę, kalakutų, vištų. Nei ji, nei vaikų tėtis nepiktnaudžiauja alkoholiu.

Purvini rūbai – į pamiškę

Ir vis dėlto šeima yra socialinės rizikos šeimų sąraše. Virginija turi negalią, ji yra beraštė, nemoka skaityti ir skaičiuoti.

Socialinių įgūdžių neturinti šeimos motina kartais elgiasi gana keistai. Jie neturi elementariausių higienos įgūdžių.

Labdaringai gautų drabužių ir patalynės moteris beveik niekada neskalbia. Nors seniūnijos ir gerų žmonių dėka namuose ir stovi automatinė skalbyklė.

Dažniausiai Virginija sunešiotus rūbus ir patalus nuneša į pamiškę ir sumetusi į krūvą palieka pūti.

Baiminasi dar vienos burnos

Seniūnijos darbuotojams tenka prižiūrėti socialinių įgūdžių stokojančius tėvus. Pati motina negali savo vaikų nuvežti pas gydytoją. Ją turi lydėti socialinė darbuotoja.

Tiesa, gydytojos paslaugų vaikams prireikia itin retai. Jie auga sveikutėliai. Seniūnijos specialistai rūpinasi ir šeimos pašalpomis, labdara, „Maisto banko“ parama.

Per mėnesį daugiavaikė šeima įvairių pašalpų pavidalu gauna apie 4000 litų. Pusė šių pinigų mokama maisto talonais.

Keli Virginijos ir Rimanto vaikai jau sulaukė pilnametystės. Tačiau pačiam mažiausiam dar tik ketveri.

„Lietuvos rytui“ apsilankius pas daugiavaikę šeimą, vienas vyresniųjų sakė negalįs pasirodyti ir pasikalbėti. Mat neturi kuo apsirengti – kelnės suplyšusios.

„Jis – didžiausia mano paguoda. Jis vienintelis mane pasveikino Motinos dienos proga. Nupirko du šokoladus ir padovanojo man“, – pasidžiaugė Virginija.

22-ejų vaikinas kartais uždarbiauja pas kaimynus – sukapoja malkas, padeda dirbti daržuose.

Moteris nuogąstauja dėl neseniai pilnametystės sulaukusios dukters, mat ji neatsigina vaikinų dėmesio: „Bijau, kad nepareitų su kūdikiu glėbyje. Kur tuomet jį reikės dėti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.