„Facebook“ mįslė: elgeta Graikijoje įkalino mažametį lietuvį?

Specialiai lrytui.lt iš Graikijos

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

Jul 19, 2014, 3:14 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:03 PM

Tarsi miško gaisras neseniai „Facebook“ socialiniame tinkle pasklido šviesiaplaukio berniuko, miegančio ant elgetaujančios čigonės rankų nuotraukos. Tokios nuotraukos retai kada pasiekia socialinius tinklus arba spaudą, ypač Graikijoje, tačiau po pernykščio pasaulinio dėmesio sulaukusios mažosios Marijos, pramintos Šokančiu angelu, istorijos šio trimečio likimas sudomino pirmiausia Nafplio miestelio turistus, o dabar ir interneto vartotojus.

Kol kas straipsnis sklinda lietuviškai ir lenkiškai - yra manančių, kad vaikas iš Lietuvos arba Lenkijos. Tačiau ši žinia jau patraukė ir kitų šalių dėmesį.

Šeštadienis, 19 val. 34 min. Viena potenciali berniuko mama rasta Ukrainoje. Pirmoje nuotraukoje dingęs Ukrainoje vaikas. Odesos Interpolas patvirtino, kad visa informacija apie Nikitos paieškas perduota Atėnų teisėsaugos institucijoms. Toliau viskas bus persiųsta i Nafpliono miestą, kur buvo nufotografuotas berniukas, labai panašus į Nikitą. Pasak Ukrainos Interpolo pareigūno, dabar viskas priklauso nuo Graikijos policijos. Ji turi rasti vaiką ir identifikuoti jo asmenybę. 

Daugelis tikrai prisimena mažosios Marijos istoriją. 2013 spalio mėnesį viso pasaulio žiniasklaidoje paplito šviesiaplaukės ketverių metų mergaitės, gyvenančios Graikijos čigonų tabore, nuotraukos, sukeldamos ne tik milžinišką pasipiktinimą galimu vaikų grobimu, bet ir suteikdamos didžiulę viltį daugeliui ieškančiųjų pagrobtų ar dingusių savo vaikų.

Ypač amerikietės Lisos Irwin tėvai ir artimieji kone iškart patikėjo, kad Marija būtent jos dukra. DNR tyrimai vėliau parodė, kad mergaitė buvo čigonų porai atiduota pačios motinos, bulgarės Sashos Rusevos, Graikijoje dirbusios sezoninį alyvuogių skynėjos darbą.

Šviesiaplaukis berniukas, miegantis ant čigonės rankų, Graikijos mieste Nafplio buvo pastebėtas turistės Natalijos Filipovos liepos 9 dieną. Jos manymu, berniukas neabejotinai turi slaviškų bruožų. Jos dėmesį atkreipė ne tik tai, kad vaikas nebuvo panašus į senyvą čigonę, bet ir tai, kad vaiko miegas atrodė dirbtinis, jis absoliučiai nereagavo į aplinkinius, be to, buvo visai neįdegęs, švarus ir stambus, o tai čigonų vaikams nebūdinga.

Nuotrauką turistei pavyko padaryti, čigonei pasiūlius pinigų, tačiau gretimos parduotuvės savininkas moterį nuvijo, ir kitą dieną jos rasti nebepavyko.

Tinkle „Facebook“ pasklidę pagalbos prašymai surasti šį vaiką ir iš karto pranešti policijai gali būti tik lašas jūroje. Kol policija nesulaukė žmonių, ieškančių panašaus vaikelio, skambučio ir nežino vaiko buvimo vietos, jokių veiksmu nesiims.

Marijos paieškomis prieš metus rūpinosi Graikijos labdaros organizacija „Vaiko šypsena“ , ji ir šiandien užsiima trimečio berniuko nuotraukų platinimu, tačiau be policijos įsikišimo negali pradėti oficialaus tyrimo.

Vaiko nuotraukos nusiųstos kelioms tarptautinėms organizacijoms, užsiimančioms dingusių vaikų paieškomis.

Miestiečiai teigia, kad šios čigonės su būtent tokiu vaikeliu jie nėra matę ir vadina jį „naujai atvykusia“. „Facebook“ yra paviešintos čigonės nuotraukos ir su kitais vaikais. Internautai baiminasi, kad jeigu vaikas tikrai yra pagrobtas ir girdomas kokiais nors raminančiais vaistais, ilgai neišgyvens.

Žinoma, gali būti, kad ir šis „miegantis angelas“, kaip ir mažoji Marija, yra motinos atiduotas, tačiau jeigu yra vilties išgelbėti pagrobtą vaiką, šia informacija verta pasidalinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.