Vienišiaus gyvenime – vieni praradimai

Ateina pasiguosti kaimynei

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jul 23, 2014, 10:15 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:51 PM

Lrytas.lt rašė apie pasibaisėtinomis sąlygomis malkinėje Juodelių kaime (Elektrėnų sav.) gyvenantį neįgalų 72 metų pensininką.

Jo kalendoriuje lapelis nuplėšiamas viena diena anksčiau. „Taip darau, kad žinočiau, kada kitą rytą saulė tekės, koks mėnulis vakare bus“, – paaiškino ilgai nesigraudinantis žmogus.

Ateina pasiguosti kaimynei

„Anksčiau Jonas beveik neužeidavo, dabar dažniau užsuka. Ir vis pasakoja, pasakoja apie sūnų Valdą, kurį neseniai palaidojo“, – neslėpė už puskilometrio gyvenanti J.Bartasevičiaus kaimynė.

43 metų V.Bartasevičius dirbo sunkvežimio vairuotoju. Vieną rytą atėjęs į darbą jis sukniubo prie mašinos ir nebepakilo.

„Valdas dabar ilsisi Sabališkių kapinių kalnelyje šalia mano žmonos Janinos“, – atsiduso vienišius. Jo žmona Janina prieš 11 metų mirė taip pat sustojus širdžiai.

Paskui Jonas parodo kairę plaštaką. „Matai, vieno piršto nėra. Suvalgiau per Kūčias“, – kraupiai pajuokauja jis. Suprasti miglotai pasakojamą piršto praradimo istoriją sunku. Gali būti, kad Jonas jį nušalo vėjo perpučiamoje malkinėje.

Netrukus sugrįžo į lūšną

„Pjoviau pagriovius, va, kaimynas dešimt litų davė“, – atviravo Jonas, nors jam užtenka ir pensijos. Skausmui nuraminti jis kartais nusiperka pigaus vyno butelį.

Artimiausia kaimynė pasakojo, kad visas kaimas džiaugėsi, kai Joną žiemą buvo nuvežę į reabilitacijos centrą. Galvojo, kad gavęs šiltą pastogę vyras nebesugrįš į savo lūšną. Kur tau! Po kelių dienų vėl pasirodė malkinėje, kurioje net elektros nėra. J.Bartasevičiaus namas sudegė per gaisrą.

Iš neveikiančio šaldytuvo Jonas ištraukia virtų makaronų stiklainį, taukų puodą. Tai - jo pietūs. „Man užtenka, aš neišrankus, galiu bet ką valgyti“, – aiškino vienišiaus gyvenimą pasirinkęs žmogus.

Atsirado naujas posakis

„A ko man bijoti?“ – posakis, kuris pakeitė anksčiau Jono nuolat kartotą „A kas man.“

Jonas tvirtino nieko nebijąs – nei nekviestų svečių, nei artėjančios dar vienos žiemos, kurią jis tikisi praleisti malkinėje. Pagalbos jam taip pat nereikia.

Netrukus Jonas, prisiminęs jaunystę, uždainuoja. Jo mintys nuplaukia į tuos laikus, kai jis tarnavo sovietų kariuomenėje Černiachovske, buvo jaunas ir stiprus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.