Senelių namuose dienas leidžia ir siuvėjos, ir verslininkai

Radviliškio rajono Baisogalos miestelyje – naujiena. Duris atvėrė privati globos įstaiga „Senjorų namai“. Juose apsigyveno pirmieji gyventojai iš artimesnių bei tolimesnių vietovių. Vienas jų – verslininkas Laimutis Žaliauskas.

„Senjorų namuose“ taip pat gyvena buvusi verslininkė M.Jonaitienė. Sulaukusi senatvės, visus 22 avilius ji patikėjo anūkui.<br>„Senjorų namų“ nuotr.
„Senjorų namuose“ taip pat gyvena buvusi verslininkė M.Jonaitienė. Sulaukusi senatvės, visus 22 avilius ji patikėjo anūkui.<br>„Senjorų namų“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Pranas Lukoševičius

Sep 5, 2014, 10:22 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 1:42 PM

Jis atvykęs į „Senjorų namus“, savo mėgiamos sodininkystės nepamiršo. Valandų valandas gali pasakoti ir savo patirtimi dalintis apie aviečių veisles, jų priežiūros ypatumus. Avietes sirpina savo sodyboje Palonų kaime (Radviliškio rajonas, Baisogalos sen.).

Vyras vadovauja prižiūrėtojams – samdomiems darbininkams, juos aplanko, pamoko, konsultuoja. Laimutis liepą buvo „išėjęs“ atostogų – jos numatytos bendrovės įstatuose. Jau nuėmė naująjį aviečių derlių. Ar džiugina šių metų aviečių derlius? – pasiteiravau sugrįžusį iš atostogų. Vyras tik numojo ranka – derlius triskart menkesnis nei ankstesniais metais.

Su didžiuliu ilgesiu L.Žaliauskas prisimena savo prižiūrėtas biteles, kurias dėl ligos reikėjo atiduoti kitam šeimininkui.

L.Žaliauskas – skvarbaus proto ir loginio mąstymo žmogus. Jis – žemės ūkio žmogus. Pamilo žemelę nuo mažens. Baigė aukštuosius žemės ūkio mokslus. Valgyti žemdirbio ir vadovo duoną nebuvo lengva. O rodikliai, palyginus su kitais ūkiais, buvo neblogi. Dabar daug skaito, jo kambaryje – radijas, televizorius, senolis dirba su kompiuteriu.

Iš istorijos šaltinių žinome, kad Laimučio vyriausiasis brolis Ksaveras, 1941 metais, prasidėjus Vokietijos – Rusijos karui, birželio mėnesį buvo aktyvus partizanas. Tų metų birželio 25 dieną tankiame Girvalakių kaimo miške, susidūrus su išbadėjusiais rusų kareiviais, pasalūnė kulka sužeidė partizaną; vežamas į Kėdainių ligoninę, jis mirė.

Baisogalos bažnyčios šventoriaus vartų dešinėje pusėje žuvusio garbei buvo pastatytas paminklas; pokaryje stribai bei tautos išdavikai nuvertė jį, sulygino su žeme. Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo K.Žaliausko giminės iš naujo pastatė paminklą.

Gyvenimą pašventė bitėms

„Senjorų namuose“ taip pat gyvena L.Žaliausko giminaitė Marijona Jonaitienė, atvykusi iš Kurtuvėnų kaimo (Šiaulių r.). Ji buvo labai silpna, su didžiulėmis pragulomis, tačiau artimųjų padedama sugebėjo rasti jėgų gyventi ir sveikti. Linksma moteris savo buvimu džiugina aplinkinius.

Trečiame kambaryje gyvena Marija Žaliauskienė. Puiki dainininkė, giedotoja, bet svarbiausia, verslininkė. Tiesa, buvusi. Turėjo bičių ūkį Girvalakių kaime ( Radviliškio rajonas, Skėmių sen. ). Tėvas buvo žinomas bitininkas. Mažai mergaitei patiko darbštuolės bitelės. Ji panoro turėti savo avilius.

Būdama paauglė 1930-aisiais – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto 500 metų mirties sukaktuvių metais – su užsidegimu ėmėsi bitininkystėje. Pradžioje turėjo du avilius. Vėliau jų gausėjo. Džiaugėsi medunešiais. Perėmė tėvelio verslą. Gerbė, mylėjo biteles, jos atsilygindavo medučiu.

Sulaukusi senatvės, visus 22 avilius patikėjo anūkui Giedriui. Jis dabar valdo bičių ūkį, pratęsė senųjų verslo tradiciją.

Bendrovės socialinė darbuotoja Aušra Utkienė, sako, kad M.Žaliauskienė nepaprasto ramumo ir sielos grožio „Senjorų namų“ gyventoja. Visuomet šypsosi, visuomet jai viskas gerai, suranda kuo užsiimti: tai maldeles skaito, tai senovines dainas perrašinėja, tai eiles deklamuoja... Nors liga ir atėmė galimybę vaikščioti, noras gyventi, džiuginti kitus išliko.

80-metis – senelių namuose

Viena pirmųjų į „Senjorų namus“ atvyko ir Stasė Rainienė iš Meiliškių kaimo, Raseinių rajono. Ji džiaugėsi nauju būstu, nors, žinoma, kiek neįprastu, kitokiu nei ankstesnis.

Įstaigoje S.Rainienė atšventė savo 80-ties metų jubiliejų. Jaunystės pomėgių moteriškė nepamiršo. Vienas jų – iš siūlų megzti mezginius. Stasė dažnai papasakoja apie savo mėgstamą užsiėmimą. Mamos, vyresniųjų pamokyta, ėmėsi virbalų, rinko, derino siūlų spalvas, rūšis, paskui mezgė kojines, pirštines, viską, kas būdavo reikalingiausia kaimo buityje sekdavosi. Jos darbeliais džiaugdavosi daugelis.

Pro kambario langą puikiai regis Baisogalos centras. Ypač maloniai Stasei atrodo Baisogalos Švenčiausios Trejybės bažnyčia. Nueina į ją pasimelsti.

Džiaugiasi jaunystės pomėgiais

Apie „Senjorų namų“ gyventojus daug papasakojo bendrovės socialinė darbuotoja A.Utkienė. Anot jos, didžioji dalis gyventojų yra labai silpni, kovojantys su atminties bei mąstymo problemomis, tačiau kiekvienas savaip ypatingas, savitas su skirtingomis savo gyvenimo istorijomis.

Tuo pačiu visus ir net sveikus kviečia dažniau susimąstyti, kad šioje žemėje esame svečiai, siekiantys didžiulės laimės. Betgi senieji nenusimena, žino gyvenimo prasmę – kasdieninius darbus ir rūpesčius patikėję jauniems, neužmiršta savo pomėgių.

Senjorais ir senjorėmis nuoširdžiai rūpinasi čia dirbančios darbuotojos. Jos – senųjų džiaugsmas ir paguoda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.