Trims vyrams – kančia dėl trijų moterų žūties

Trys vyrai išsigelbėjo iš liepsnojančio namo, o trys moterys žuvo. Tokia kraupi baigtis gaisro, antradienio vakarą staiga įsiplieskusio Kupiškio rajone.

Kupiškėnas R.Vasys per trumpą laiką neteko žmonos, įdukros, kurią augino nuo dvejų metų, ką tik pilnametystės sulaukusios jos dukters ir savo namo – iš jo liko tik krūva degėsių ir plytų.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Kupiškėnas R.Vasys per trumpą laiką neteko žmonos, įdukros, kurią augino nuo dvejų metų, ką tik pilnametystės sulaukusios jos dukters ir savo namo – iš jo liko tik krūva degėsių ir plytų.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė, Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

2015-01-15 10:16, atnaujinta 2018-01-16 01:03

Vakare televizijos laidą „TV pagalba“ žiūrėjusi šeima nejautė, kad netrukus pačiai reikės šauktis pagalbos.

Namie staiga įsiplieskus gaisrui šeimininkas su dviem sūnumis spėjo pabėgti, o žmona, įdukra ir jos duktė žuvo liepsnose.

Vakar vaikščiodamas po gaisravietę – iki pamatų sudegusius savo namus – Šimonių seniūnijos Antrojo Ažubalių kaimo gyventojas 60-metis Romualdas Vasys įvykį tiriantiems inspektoriams rodė: „Čia buvo kambarys, o štai čia – koridorius.

Aname namo gale buvo mano įdukra su anūke. Krosnies tą vakarą nekūrenome. Gaisras kilo nuo senos skirstymo dėžutės.“

Moterys liko degančiame name

Sudegusio namo šeimininkas antradienio vakarą kartu su trejais metais jaunesne žmona Vida ir dviem sūnumis – 29-erių Daliumi ir 27-erių Linu – vakarojo prie televizoriaus.

Šeimininkė gulėjo lovoje – ji prieš kelerius metus patyrė kojos traumą, tad sunkiai vaikščiojo vis pasiramsčiuodama lazdomis.

Kitame namo gale esančiame kambaryje buvo V.Vasienės duktė 38-erių Rasa Mituzaitė ir anūkė, jau 18 metų sulaukusi Vaida Mituzaitė. Jos abi buvo šeimos skausmas – ir motina, ir duktė nuo gimimo turėjo proto negalią.

„Staiga iš koridoriaus ėmė virsti dūmai. Pamatėme, kad kibirkščiuoja skirstymo dėžutė. Namas kaipmat prisipildė dūmų. Puolėme pro duris į lauką.

Maniau, kad ir žmona bėga kartu. Ji buvo su lazdomis. Išbėgdamas lyg ir girdėjau jos šauksmą: „Padėkite“, bet pats nieko nesusigaudžiau. Gal tuo metu ji suklupo. Buvau kaip išprotėjęs. Išbėgęs tamsoje nieko nebemačiau.

Nulėkiau į šalia esantį mišką. Sūnūs tuo metu kirviais išdaužė namo langus. Pro juos šoko liepsnos.

Jie šaukė motiną ir seserį, prašė bėgti iš namo. Bet iš vidaus niekas nebeatsiliepė“, – siaubo akimirkas prisiminė R.Vasys.

Išplūdo policininkus

Vyras prisiminė, kad apimtas streso išplūdo policininkus. Vėliau, praėjus panikos priepuoliui, jų atsiprašė.

Tyrėjai patikrino visų išsigelbėjusių vyrų – tėvo ir abiejų sūnų – blaivumą ir įsitikino, kad tą vakarą namie nebuvo girtaujama.

Pranešimą apie Antrajame Ažubalių kaime degantį namą ugniagesiai gavo likus maždaug pusvalandžiui iki 19 valandos.

Kai atvyko keturios gelbėtojų komandos, namas jau degė atvira liepsna.

Ugniagesiams buvo pasakyta, kad viduje yra trys žmonės. Gelbėtojai ėjo jų ieškoti į karščiu alsuojantį ir begriūvantį statinį, tačiau rado tik neatpažįstamai apdegusius kūnus.

Gaisrą gesinę pareigūnai pasakojo, kad iš degančio namo išsigelbėję vyrai blaškėsi kaip pakvaišę – bėgo čia į mišką, čia vėl puldinėjo prie gaisravietės. Jie krimtosi, kad nepajėgė padėti moterims.

Bėdos dėl elektros

„Abu sūnūs labai mylėjo mamą, ypač jaunėlis. Jis šiandien beveik nieko nekalba, kenčia didžiulį skausmą. Jie nekalti, kad nepajėgė išgelbėti mamos ir sesers su jos dukterimi.

Juk Rasa ir Vaida protavo kaip ketverių metų vaikai. Jos nežinojo, kad tokioje situacijoje reikia bėgti iš namų“, – kalbėjo žuvusios V.Vasienės marti Orinta Vasienė.

Ši moteris su savo vyru Sauliumi gyvena netoliese, už miškelio.

Žuvusioji V.Vasienė turėjo nesantuokinę dukterį ir keturis sūnus. Jų tėvas R.Vasys sakė, kad įdukrą Rasą augino nuo dvejų metų, todėl ją laikė sava.

O.Vasienė prisiminė, kad antradienio vakarą namuose buvo viena su dviem mažamečiais vaikais. Vyras tuo metu dirbo. Staiga kartkartėmis ėmė dingti elektra.

Po kurio laiko namas paskendo tamsoje.

Išėjusi į kiemą jaunoji O.Vasienė išgirdo keistus garsus, o vėliau pamatė liepsnos pašvaistę ir suprato, kad pokši šiferis.

Moteris telefonu pasikalbėjo su vyru. Jis jau žinojo apie tėvų namus ištikusią tragišką nelaimę. Ji prisiminė, kad uošvių namuose buvo netvarkinga elektros instaliacija, kartais kibirkščiuodavo laidai.

„Jie vis rengėsi pasikviesti elektriką, bet vis nerasdavo laiko, nes daug dirbo“, – kalbėjo O.Vasienė.

Visi nelaimę patyrusios šeimos vyrai jau ne vienus metus dirbo pas vietos ūkininką.

Šeimai netrūko išbandymų

Vasių šeima į Kupiškio rajoną prieš keliolika metų atsikraustė iš Žemaitijos.

Antrajame Ažubalių kaime apsigyveno maždaug prieš dešimtmetį. Likimas jiems nepagailėjo išbandymų.

Proto negalią turinti duktė jaunystėje pabėgo iš namų.

Bejėge mergina netruko pasinaudoti vyrai – pas tėvus ji grįžo nėščia. Gimusi dukrelė paveldėjo proto negalią.

Prieš ketverius metus V.Vasienė važiuodama automobiliu pateko į avariją ir patyrė kojos traumą. Nors ir buvo operuota, ji tapo neįgali. Didelį antsvorį turėjusi moteris judėjo tik pasiramsčiuodama lazdomis.

Prieš metus šeimą ištiko dar viena nelaimė.

Vieno iš keturių sūnų Sauliaus ir jo žmonos Orintos šeimoje gimė dvyniai – berniukas ir mergaitė, tačiau sūnus gyveno tik penkiolika dienų – mirė nuo kraujo užkrėtimo.

Sausio 13-osios vakare Vasių šeimai likimas pasiuntė dar vieną išbandymą – trijų šeimos moterų mirtį.

Dėl šios nelaimės trys tragedijos vakarą gyvi likę vyrai ilgai neras ramybės ir ieškos atsakymo į klausimą, ar negalėjo viskas baigtis kitaip?

Šauksmas tamsoje: „Mama, degame!“

* Tą pačią naktį į trečiadienį Kaune užsiliepsnojo senas medinis namas – sudegė antrame jo aukšte gyvenusi motina ir duktė, o kiti septyni gyventojai liko be pastogės.

* Piliakalnio gatvėje esančiame name ugnis įsišėlo likus pusvalandžiui iki vidurnakčio. Kai atvyko gelbėtojai, stogas jau degė atvira liepsna.

* Ją nuslopinę gelbėtojai įėjo į vidų ir aptiko dviejų žuvusių moterų kūnus. Vienas jų buvo smarkiai apanglėjęs. Žuvo neįgali sunkiai vaikščiojusi 55 metų Regina Brazauskienė ir jos 89 metų motina Marijona Dubelienė.

* „Mama, degame!“ – vėlų vakarą R.Brazauskienės šauksmą išgirdo pirmame aukšte gyvenantys kaimynai, kurie jau buvo atsigulę miegoti. Iš pradžių žmonės pajuto sienomis tekantį karštą vandenį – jis sunkėsi iš sprogusio katilo.

* Moterų kaimynas Svajūnas Vitulskis laiptais užbėgo į viršų. Vyriškis tikėjosi kaip nors jas išnešti, ieškojo vandens, tačiau geriems norams trukdė didelis karštis ir dūmai.

* „Jos turbūt nesugebėjo rasti išėjimo ir užtroško dūmuose“, – svarstė aukų kaimynas.

* Ugniagesiai mano, kad gaisras įsiplieskė nuo seno prakiurusio kamino. Moterys vakare kūreno krosnį.

* Per gaisrą visiškai nudegė viršutinė namo dalis, o pirmame aukšte esančios patalpos sulietos vandeniu. Namui suremontuoti reikia daug lėšų, situaciją apsunkina tai, kad jis įtrauktas į Kultūros paveldo sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.