Gydytojų pasmerktą kūdikį išgelbėjo tėvų meilė

Britų poros sūnus Jettas Morrisas gimė lengvesnis už cukraus maišelį ir mažesnis, nei jo tėvo ranka. Visgi tėvai džiaugėsi, kad jis gyvas – jie nepaklausė gydytojų patarimų atlikti abortą. Motinos Mhairi vandenys nutekėjo 20–ąją nėštumo savaitę. Jei ne tėvų meilė, kūdikis nebūtų išvydęs šio pasaulio, rašo „Daily Mail“.

Jettas gimė per anksti, 25-ąją nėštumo savaitę, ir svėrė vos 635 gramus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Jettas gimė per anksti, 25-ąją nėštumo savaitę, ir svėrė vos 635 gramus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-22 08:24, atnaujinta 2018-01-15 09:15

Jettas gimė per anksti, 25–ąją nėštumo savaitę, ir svėrė vos 635 gramus. Jis gimdoje išbuvo penkias savaites po vandenų nutekėjimo.

Tėvai teigė, jog Rytų Surėjaus ligoninės medikai juos labai ragino nutraukti nėštumą.

Porai buvo duotos vos penkios minutės apsispręsti.

Priblokšta medikų abejingumo

Visgi M.Moris atsisakė – ji buvo įsitikinusi, kad dar negimęs kūdikis yra sveikas. Vaikelis gimė po penkių savaičių.

„Gydytojai į jį žiūrėjo kaip į negyvybingą vaisių, o ne vaiką, – sakė 34–erių metų amžiaus moteris. – Tai buvo taip šaltakraujiška, buvau priblokšta.

Niekas iš pediatrų nekalbėjo apie kitas galimybes.

Visgi per neseniai atliktą echoskopiją sužinojau, kad mano kūdikis – berniukas. Būtent todėl buvo labai sunku pagalvoti vaisiaus sunaikinimą.

Man buvo sakoma, jog reikia atlikti abortą, nes nėra nieko, ką ligoninė galėtų padaryti.

Suprantu, kad gydytojai turi būti pasiruošę nepagražindami tiesos pasakyti tau blogiausia, bet Žemėje nėra dviejų visiškai vienodų žmonių, o medikai nė nenorėjo Jettui suteikti galimybės gyventi.

Viską aptarėme su Paulu. Nusprendėme, kad operacijos nenorime. Gydytojas atsiduso tarsi būtų manęs, jog tik gaištame laiką.“

Ateitis neatrodė daug žadanti

M.Morris per anksti plyšo gimdos membrana ir nutekėjo vandenys.

Jai vėliau diagnozuota placentos pirmaeiga – liga, kai placenta susiformuoja po vaisiumi ir gali sukelti kraujavimą ar infekciją.

Moteriai buvo pasakyta, kad kūdikis tikriausiai gims nepraėjus 48 valandoms ir mirs.

Visgi po kelių dienų gimdymas dar nebuvo įvykęs, ir britei leista važiuoti namo.

Po dvylikos dienų prasidėjo kraujavimas, moteris skubiai nuvežta į ligoninę.

Visgi vietinė ligoninė turėjo aparatūrą skirtą tik vaikams, gimusiems po 28 savaičių. Pora turėjo važiuoti net 128 km iki Portsmuto.

Gydytojai įspėjo tėvus, kad jų sūnui gali būti pažeistos smegenys. Be to, vaikas dėl neišsivysčiusių plaučių galėjo mirti vos gimęs.

Apsispręsti padėjo internetas

Visgi Jettas parodė, jog aplinkiniai nerimavo be reikalo – jis šį pasaulį išvydo gyvybingas, 2013–ųjų gruodžio 6–ąją. Berniukas netgi cyptelėjo prieš nunešamas į inkubatorių.

Jis kentė nuo chroniškos plaučių ligos ir geltos, bet vaiko būklė pasitaisė, kai jo plaučiai ir organai išsivystė.

Vaikui leista grįžti namo kovo 5–ąją – trimis savaitėmis anksčiau, nei planuota.

Nors Jetto širdyje dvi skylutės, nemanoma, kad jos kada nors sukels problemų. Berniukui deguonies aparato nebereikėjo gegužę.

„Viskas baigėsi laimingai, bet jaudinuosi dėl to, kad tikriausiai yra motinų, pasidariusių abortą, nors jų kūdikiai būtų galėję išgyventi, – prisipažino britė. – Mums buvo pateiktos tokios niūrios prognozės, kad visą laiką galvojau, jog mano kūdikis negali iš tiesų būti sveikas. Nuolat laukiau, kol atsitiks kažkas blogo – bet nieko panašaus neįvyko.“

Ji teigia, kad priimti sprendimą padėjo ne gydytojai, o paieškos „Google“. Moteris tikisi, jog jos istorija paskatins kitas nėščiąsias elgtis taip pat.

Ligoninė susisiekė su moterimi

Surėjaus ir Sasekso sveikatos apsaugos padalinio generalinis direktorius Michaelis Wilsonas teigė, jog ligoninė kalbėjosi su M.Morris ir stengėsi išsklaidyti jos susirūpinimą dėl medikų darbo.

„Manome, kad ligoninėje Mhairi nuo 2013–ųjų birželio buvo suteiktas aukštos kokybės aptarnavimas, o medikai detaliai papasakojo apie visus pasirinkimus, kuriuos ji gali padaryti tokiomis aplinkybėmis.

Moterimi besirūpinusi komanda padarė viską, kad apsaugotų ją ir jos vaiką sudėtingo nėštumo metu bei kūdikiui jau gimus. Suteikta geriausia įmanoma priežiūra.

Džiaugiamės, jog praėjus metams ir motina, ir vaikas yra sveiki.

Stengiamės atsižvelgti į pacientų atsiliepimus ir gerinti jiems suteikiamas paslaugas.

Mes apie moters nerimavimą sužinojome tik neseniai – mums anksčiau nebuvo pateikta jokių skundų. Jei būtume jų sulaukę, būtume su ja apie tai pasikalbėję tiesiogiai.

Šiuo metu dirbame su jų šeima, kad aiškiau suprastume, kas įvyko.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.