Britės šansas turėti anūką – susilaukti mirusios dukros vaiko

Didžiosios Britanijos teismuose – išskirtinė byla. 59-erių metų amžiaus moteris nori susilaukti savo pačios anūko. Tai būtų įmanoma panaudojus jos mirusios dukros kiaušinėlius.

Tikimybė, jog panaudojus kiaušinėlius pavyks apvaisinti 59 metų moterį – maža.<br>123rf nuotr.
Tikimybė, jog panaudojus kiaušinėlius pavyks apvaisinti 59 metų moterį – maža.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 26, 2015, 1:13 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:31 AM

Tai – pirmoji tokio pobūdžio byla pasaulyje, rašo „Daily Mail“. Moteris teigia, jog kiaušinėlius apvaisinti donoro sperma ir implantuoti į gimdą buvo dukros paskutinis noras. Tai būtų vienintelė galimybė porai tapti seneliais, nes jų vienintelis vaikas – dukra – nuo žarnų vėžio mirė prieš ketverius metus, nė nesulaukusi 30-ies.

Mergina užšaldė savo kiaušinėlių, nes tikėjosi, kad ateityje galės susilaukti vaikų, bet pralaimėjo kovą prieš ligą. Visos Didžiosios Britanijos klinikos atsisakė padėti jos motinai. Moteris dabar tikisi išpildysianti dukros paskutinį norą Niujorko klinikoje. Tai kainuotų 93 tūkst. JAV dolerių (82 tūkst. eurų).

Tikimybė, jog panaudojus kiaušinėlius pavyks apvaisinti tokio amžiaus moterį – maža.

Jei procedūra pavyktų, gali kilti pavojaus pačios moters ir dar negimusio vaiko sveikatai.

Tačiau 58-erių moteris ir jos vyras pasiryžę išpildyti dukros norus kreipėsi į teisėjus.

Jei jie teisme pasieks pergalę, moteris bus pirmoji, kuri panaudojusi mirusios dukros kiaušinėlį pagimdys vaiką.

„Nesu girdėjęs, kad būtų atvejų, kai motina apvaisinama mirusios dukros kiaušinėliu, – sakė vaisingumo klinikai Londone vadovaujantis Mohammedas Taranissi'as. – Manau, galima sakyti, kad tai – pirmas kartas visame pasaulyje.“

Kritikuoja poros norus

Didžiosios Britanijos Žmogaus vaisingumo ir embriologijos padalinys Sveikatos ministerijoje atsisakė leisti porai eksportuoti mirusios dukros užšaldytus kiaušinėlius į JAV.

Pora pasiruošusi kovoti teisme. Jie teigia, kad dukra pasakė to norinti likus nedaug laiko iki mirties.

Tačiau politikai ir kiti žmonės kritikuoja planus gimdyti kūdikį praėjus tiek laiko po to, kai mirė jo biologinė motina.

„Nesuprantu, kodėl kas nors galėtų to norėti, – sakė konservatorių partijos narys ir parlamento narys Davidas Daviesas. – Būčiau susirūpinęs, jei teismai suteiktų leidimą. Vien mintis apie tai kelia nerimą.“

Josephine Quintavalle iš dauginimosi etiką komentuojančios grupės užjaučia motiną dėl jos netekties, bet teigia, kad nebūtų įmanoma nesijausti nejaukiai, jei teismas leistų atlikti procedūrą.

Vietoj savo dukros pagimdžiusi vaiką 62-ejų Annie Casserley palaiko poros pusę.

„Jei tai buvo dukros noras, ir ji tai gerbia, tai yra jos pačios pasirinkimas,“- sakė moteris.

Menopauzę jau patyrusios moterys dar gali susilaukti vaikų pasinaudoję donorų kiaušinėliais, bet būna didesnė tikimybė, jog kūdikis bus neišnešiotas.

Neužpildė reikalingų dokumentų

Žmogaus vaisingumo ir embriologijos padalinys Sveikatos ministerijoje atmetė jau tris poros prašymus panaudoti kiaušinėlius.

Jų dukra 2008-aisiais užšaldė tris kiaušinėlius. Ji sutiko, kad jie būtų naudojami ir po mirties, bet neužpildė atskiros skilties, kurioje reikėjo nurodyti, kaip tuos kiaušinėlius reikėtų panaudoti. Tai iš esmės reiškia, jog jos sutikimas tapo negaliojančiu.

Mergina neturėjo partnerio. Ji mirė 2011-aisiais ir nepaliko daugiau instrukcijų. Vienintelis jos norų įrodymas – motinos papasakotas pokalbis, 2010-aisiais įvykęs ligoninėje.

Mergina paklausė gydytojo, ar jos liga netrukdytų susilaukti vaikų. Jis patvirtino, kad palikuonių susilaukti būtų įmanoma. Motina teigė, jog susitarė su dukra išnešiosianti jos vaiką, jei ji pati negalės to padaryti.

Pora po dukros mirties susisiekė su vaisingumo klinikomis. Jie tikėjosi, kad embrionas bus sukurtas įprastiniu metodu, tačiau visos Didžiosios Britanijos klinikos atsisakė tai padaryti.

Vaisingumo klinikos atsisako teikti paslaugas senesnėms nei 50 moterims, nes sumažėja sėkmės tikimybė bei atsiranda papildomų pavojų.

Tačiau Sveikatos ministerijos padalinys nė neatsižvelgė į moters amžių – jie nesutiko su prašymu vien todėl, kad nebuvo raštiško dukros sutikimo leidžiančio taip panaudoti jos kiaušinėlius. Klinika JAV sutiko priimti porą nepaisant to, kad tikimybė, jog apvaisinimas bus sėkminga – maža.

Pora padavė 2013-ųjų lapkritį bei 2014-ųjų kovą ir rugpjūtį padavė prašymus eksportuoti kiaušinėlius, bet jie buvo atmesti. Dėl to dabar kovojama teisme.

Jei pora nepasieks pergalės, kiaušinėliai bus sunaikinti 2018-ųjų vasarį – praėjus 10 metų po to, kai jie užšaldyti.

„Care“ vaisingumo klinikoms vadovaujantis profesorius Simonas Fishelis teigė, jog vienintelis panašus atvejis buvo teismo nepripažintas vienos britės noras pagimdyti savo mirusios dukros jau apvaisintą embrioną.

Vaiką pagimdė vietoj dukros

Annie Casserley buvo viena pirmųjų motinų, pagimdžiusių savo anūkę. Jos dukra Emma negalėjo pati susilaukti vaiko dėl retos plaučių ligos – buvo tikimybė, jog nėštumas baigsis mirtimi.

Emma vis dar gyva, o A.Casserley anūkei 9-eri.

„Tai yra tarsi būdas neleisti dukrai numirti, – moteris kalbėjo apie šiuo metu teisme nagrinėjamą bylą. – Tikriausiai jie taip irgi galvoja. Jie prarado savo dukrą, tai iš tikrųjų graudu.

Viskas priklauso nuo moters sveikatos, bet sprendimą reikia leisti jai priimti pačiai, jei ji nori išpildyti dukros norą.

Manau, kad visi pasirinktų leisti dalelei savo vaiko gyventi. Aš palaikau poros pusę.“

A.Casserley nė kiek nesigaili išnešiojusi savo dukros vaiką.

„Nesigailėčiau, net jei dėl to būčiau mirusi, – teigė ji. – Tiesa, nenorėjau patirti paties gimdymo proceso, todėl gydytojai mane užmigdė ir atliko cezario pjūvį.

Atgavusi sąmonę pamačiau, kad dukra su anūke rankose sėdėjo šalia manęs ir šypsojosi. Namo grįžau po dviejų dienų, jaučiausi normaliai.

Dėl savo dukros padaryčiau bet ką. Tai buvo vienas iš tų dalykų, kuriuos padarai dėl savo vaikų.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.