Etiketo žinovė R. Paukštė: margutis padeda susitaikyti su priešu

Ar Velykų stalas būtinai turi būti uždengtas balta staltiese? Ar jį puošti vien margučiais ir gėlėmis? O gal tiks ir šiuolaikiniai papuošalai? Velykų stalą ruošiančioms šeimininkėms kyla ne vienas klausimas. „Svarbiausias šventės akcentas – pakili nuotaika ir puošnus stalas. Kai vyraus stalo harmonija, derės spalvos, o žmones vienys meilė ir pagarba, tai dar labiau suvienys įvairių kartų šeimos narius“, – kalbėjo Ispanijoje gyvenanti tapytoja, interjero puošybos specialistė, etiketo žinovė Rima Paukštė (43 m.).

Kiaušinį galima perrišti šilkiniu kaspinėliu.<br>nuotr.iš asmeninio albumo
Kiaušinį galima perrišti šilkiniu kaspinėliu.<br>nuotr.iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė, „Lietuvos rytas“

Mar 30, 2015, 5:48 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 11:03 PM

Gyvendama Vilniuje Rima režisavo ir rengė įvairias šventes, renginius. Tada ji daug dėmesio skirdavo erdvės, kurioje būdavo rengiama šventė, aplinkai. Taip susidomėjo ir stalo puošyba.

Prieš ketverius metus Rima su savo antruoju vyru Valdemaru pardavė turtą Vilniuje ir su dviem vaikais iš pirmosios santuokos Ieva ir Gerardu išvyko į Ispaniją gaudyti laimės paukštės.

Ten lietuvė nerengia renginių, bet kurti namų jaukumą jai jau seniai yra malonus ritualas.

Knygą „Stalo dekoras. Idėjos jūsų šventėms“ išleidusi R.Paukštė mano, kad interjero puošybos, stalo serviravimo meno gali išmokti kiekvienas.

Bet stalo kultūra, kaip ir aprangos stilius, yra labai individualus dalykas, susijęs su žmogaus charakteriu, temperamentu, gyvenimo būdu. Tad puošiant stalą Rima pataria labiau pasikliauti fantazija, o ne taisyklėmis ir tuo, ką daro kiti.

„Kurdami puošmenas išlikite savimi – tada turėsite savo braižą. Taip pat nepamirškite pagalvoti, kokie svečiai ir kokio amžiaus susiburs prie Velykų stalo“, – sakė R.Paukštė.

Keletas idėjų, kaip puošti šventinį stalą.

Velykų stalas, kai į šventę susiburia įvairių kartų žmonės. Kartos įvairios, o stalas – vienas. Jis vienija šeimą ir patvirtina, kad giminės narių sielų bendrystė buvo, yra ir bus. Šiuo atveju labai tiktų ilgas medinis Velykų stalas.

Per vidurį patiesčiau servetėlę-takelį, kuris tarsi simbolizuotų gyvenimo kelią. Stalo centras turi tapti pagrindiniu akcentu.

Dabar madinga derinti senovinius ir šiuolaikinius daiktus. Kiekvienas daiktas gali būti tam tikros kartos atspindys, o visi kartu jie gali sudaryti labai įdomią kompoziciją.

Stalo centre galima viena linija sustatyti skirtingų laikotarpių gėlių vazas– praėjusio šimtmečio, kelių dešimtmečių ir šiuolaikinę, pamerkti pavasarinių gėlių.

Tarp vazų galima padėti mažų vazelių – salotinių su įvairiais būdais margintais kiaušiniais.

Kėdės prie stalo taip pat gali būti skirtingos – parinktos iš skirtingų laikotarpių.

Stalo centre galima pastatyti ir vazą su žaliuojančiomis ar pumpurus sukrovusiomis medžio šakomis, o ant jų pakabinti popierinių ar tekstilės maišelių su kiaušiniais. Ant maišelių užrašykite vardus ir įdėkite po dovanėlę, ant lapelių užrašytą žodį ar frazę, kuri sietųsi su konkrečiu žmogumi.

Šiuolaikinius indus derinkite su močiučių laikotarpio indais. Stalą gausiai nukraukite įvairių kartų mėgstamais patiekalais.

Dar viena idėja, kaip išryškinti stalo centrą: iškepkite ilgą, maždaug metro ilgio pyragą, ant jo sudėkite margintus kiaušinius ir apkaišiokite jį pavasario gėlių žiedeliais. Toks stalo akcentas tikrai atrodys įspūdingai.

Jaunos šeimos Velykų stalas. Jauna šeima neretai turi mažų vaikų, kuriems norisi siausti, viską liesti, tempti, ragauti. Todėl stalą siūlyčiau serviruoti paprastai, bet linksmai. Svarbiausia – kuo daugiau spalvų.

Staltiesę galite nupiešti. Paimkite ilgą tapetų juostą ir ant baltosios pusės su vaikais nupieškite margaspalvių kiaušinių, kiškučių, drugelių, gėlyčių ir panašiai.

Tapetų juostos kraštai tegu susisuka stalo galuose. Pro susisukusius ritinius perkiškite spalvotus kaspinus.

Stalo centre padėkite keletą vazonėliuose užaugintų pavasarinių gėlių. Juos galima sudėti į vieną medinę ar metalinę dėžę.

Ant ilgų medinių pagaliukų priklijuokite iš popieriaus iškirptus spalvotus kiaušinukus ir įsmeikite į vazonėlius su pavasarinėmis gėlėmis.

Vaikams patiks dovanų krepšys. Į jį pridėkite mažesnių ir didesnių dovanėlių, svarbu, kad visos tilptų. Prie kiekvienos dovanos pririškite po juostelę ar raištelį, jie tegu išlenda iš krepšio.

Išlindusius juostelių galus galite papuošti kiaušiniais.

Krepšys su dovanomis, o iš jo išlindusios juostelės su kiaušiniais, nutįsusios aplink krepšį, papuoš stalą lyg karuselė. Tai gali būti stalo centro puošmena. Jei dovanų krepšio nenorite dėti ant stalo, galite jį pastatyti ant komodos. Po šventinių pietų visiems pasiūlykite išsitraukti dovaną.

Klasiką vertinančių žmonių stalas. Jiems svarbi kokybė: maisto, gėrimų, audinių, indų, įrankių. Vertėtų rinktis linines ar satino servetėles, jokiu būdu ne popierines. Viskas turi dvelkti paprastumu ir prabanga.

Stalo puošyba – subtili, elegantiška, bet su akcentu. Pavyzdžiui, į sidabrinį indą galima pamerkti gyvų gėlių, geriausia – baltos ar kreminės spalvos. Neišsiversite be krištolinių taurių, sidabrinių stalo įrankių.

Viena idėjų išryškinti stalo vidurį – ant krištolinės tortinės padėkite raižyto krištolo vazą. Į ją sudėkite margučius. O ant tortinės kraštų palei vazą padėkite stambių gėlių žiedų. Servetėles išlankstykite kaip vėduokles.

Indai turėtų būti prabangaus porceliano – balti su subtiliomis sidabrinėmis juostelėmis. Rinkitės baltas polėkštes. Kiekvienam svečiui ant lėkštės padėkite išilgai sulankstytą baltą servetėlę, ant jos uždėkite baltą gulbės plunksną.

Elegancijos suteiks sidabriniai klasikiniai stalo įrankiai, skaidraus krištolo, be jokių raštų taurės. Prie kiekvieno svečio lėkštės pastatykite po mažą balto porceliano vazelę, į ją pamerkite rausvų gėlių žiedų.

Šiuolaikiškas minimalistinis stalas. Tokie namai turi skendėti šviesoje, o šventės akcentas – stalas – turėtų būti pastatytas taip, kad svečiai galėtų prie jo prieiti iš visų pusių.

Aplinkoje turėtų vyrauti pastelinės spalvos – švelni kapučino, žalsva, rausva, balta ir šiek tiek violetinės. Jei stalas stiklinis, neverta jo dengti staltiese, nes stikle atsispindės dekoro detalės.

Jei stalas medinis, vertėtų ant jo uždėti šviesią staltiesę – ji suteiks lengvumo.

Jei Velykos švenčiamos sodyboje, lauke. Šiuo atveju tiktų surengti iškylą su sultingais kepsniais. Stalą galima serviruoti kaip furšetui. Tegul dominuoja pilkšvai mėlyna, geltona, žalsva ir alyvinė spalvos. Siūlau rinktis linksmai dryžuotus indus, žalsvas servetėles. O įrankiai turi būti tvirti ir aštrūs, kad būtų galima susidoroti su kepsniu.

Lauke pastatykite kėdžių ir gultų su šiltais apklotais. Gamta, ugnies kvapas, artimi žmonės šalia, jų juokas ir smagios istorijos – kas gali būti nuostabiau.

Jei Velykos švenčiamos sodyboje, rekomenduoju pasirinkti oranžinę, baltą, geltoną ir melsvą spalvas.

Būtinai išsikepkite Velykų bobą. Ji bus puikus desertas su karšta arbata. Ant kėdžių išdėliokite margaspalves močiutės pagalvėles su rankomis siuvinėtais užvalkaliukais. Stalo centre išdėliokite skirtingų spalvų arbatinukus ir į juos primerkite pavasarinių žiedų.

Kokios spalvos madingos? Šiais metais madingos spalvos – pilka, ruda molio, geltona garstyčių, klasikinė mėlyna, žydra turkio, pilkšvai melsva, išbalinta žalia, sendinta rausva, kapučino, oranžinė.

Išgausite gražių derinių, jei naudosite: pilką su molio ruda ir šiek tiek rausvos; pilką, baltą ir oranžinę; melsvai pilkšvą, žydrą turkio bei garstyčių; kapučino, molio rudą, baltą, auksinę.

Svarbiausia – kad Velykų stalas kvepėtų pavasariu.

Kelios idėjos, kaip linksmai praleisti švenčių dienas

Galite pasigaminti dovanų krepšį. Į jį pridėkite mažesnių ir didesnių dovanėlių.

Kiekvienam svečiui ant lėkštutės galite padėti laiškelį su užuomina, kur galėtų būti paslėpta dovanėlė. Taip visi pajudėsite, o šventė suteiks daugiau šurmulio.

Visada smagu pakilti nuo gausaus vaišių stalo ir pajudėti iš namų. Išsirinkite kokį nors mažą miestelį ir su šeima jį aplankykite. Pamatysite ką nors naujo, o svarbiausia – pabūsite kelionėje drauge.

Kasmet sukurkite vieną didelį šeimos margutį ir rinkite jų kolekciją. Jį galite pagaminti iš daugelio medžiagų: molio, medžio, duonos, išlenkti iš metalo. Dekoruokite kuo tik norite: senomis sagomis, medžiagų skiautelėmis, stiklo šukėmis, popieriumi (iškarpomis iš žurnalų ar laikraščių). Ši kolekcija bus labai įdomi ir gali likti kitoms šeimos kartoms.

Storu rašikliu užrašykite ant nereikalingos lėkštės, puodelio ar seno vazono savo blogybes, kurių norite atsikratyti. Raskite vietą lauke, kur galite sudaužyti tą blogybės simbolį. Jei namie turite židinį, savo blogybes galite surašyti ant popieriaus, malkų ar faneros gabalėlių. Tada juos sudeginkite.

Kiekvienas šeimos narys tegul iškerpa iš popieriaus kiaušinio formos lapą. Pavadinkite jį margučiu ir ant vienos pusės užrašykite gražius linkėjimus.

Prie margučio krašto pritvirtinkite juostelę arba siūlą. Pririškite kaimynams prie durų rankenos savo sukurtą linkėjimų margutį – bus maloni staigmena.

Italai turi smagią tradiciją – visa šeima kepa pyragą. Pyragas gali būti kiškio, viščiuko ar lėlės formos, o į jo vidų dedamas kiaušinis. Šiuo pyragu dalijamasi su giminaičiais ir draugais.

Šią tradiciją galite pakoreguoti ir sukurti savo šeimos pyragą ar pyragėlius. Pyragėlius dekoruokite ne tik mažais šokoladiniais margučiais, bet ir pavasario gėlėmis, spalvotomis juostelėmis, margaspalviais saldainiais. Šiais linksmais pavasariškais pyragėliais pavaišinkite savo draugus, giminaičius.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.