Tango mokytojui iš Prancūzijos Lietuva – svajonių šalis

Yoannas Morello (35 m.) gimęs Prancūzijos mieste Kanuose, su Lietuva susipažino prieš 3 metus. Neatsisakęs pasiūlymo vykti į Lietuvą ir čia mokyti tango šokio, šiandien yra įsitikinęs, jog atrado šalį, kurioje tiesiog gera gyventi. Tuomet Yoannui, kaip ir šiandien, labiausiai rūpėjo tango šokis. Palikęs vaikystės miestą, tėvus, brolį bei draugus, jis išvyko mokytis ne tik šokio, bet ir savarankiško gyvenimo. Prieš beveik metus jo širdyje Lietuva įsitvirtino dar labiau – jis nusprendė čia apsigyventi. Anksčiau reguliariai aplankydavęs Lietuvą, šiandien suvokia, jog neverta palikti šalies, kurioje tiesiog gera gyventi.

Y. Morello apie mūsų šalį:“ Lietuva – čia kvepia laisve...“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Y. Morello apie mūsų šalį:“ Lietuva – čia kvepia laisve...“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tango, meditacija, joga – visa tai padeda gyventi, tačiau kaip su pagrindiniu gyvenimo varikliu – meile? Apie tai Yannas tyli lyg Buenos Airės gyventojai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tango, meditacija, joga – visa tai padeda gyventi, tačiau kaip su pagrindiniu gyvenimo varikliu – meile? Apie tai Yannas tyli lyg Buenos Airės gyventojai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tango, meditacija, joga – visa tai padeda gyventi, tačiau kaip su pagrindiniu gyvenimo varikliu – meile? Apie tai Yannas tyli lyg Buenos Airės gyventojai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tango, meditacija, joga – visa tai padeda gyventi, tačiau kaip su pagrindiniu gyvenimo varikliu – meile? Apie tai Yannas tyli lyg Buenos Airės gyventojai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

May 19, 2015, 11:17 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 1:28 AM

Lietuva – čia kvepia laisve...

Jo tėvynėje taip pat liko inžinerijos bei ekonomikos bakalauro diplomai ir darbo patirtis. Bet ar galima patirtį palikti? Ji visada keliauja kartu, o Yoanno atveju ji tik įrodė, jog jo misija gyvenime yra visiškai kitokia. Šiandien Joannas nesigaili nei dėl savo patirties, išgyvenimų, nei dėl pasirinkimų. Mokytojo kelias ne visada būna lengvas ir šviesus, tačiau, pasitelkus tinkamas apšvietimo priemones, Yoannas iš bet kokios situacijos atranda išeitį. Šis žmogus turėjo galimybę susipažinti su Buenos Aires, Kamčiatka, Argentina, Kijevu – ir neatsisakė šio šanso. Kam atsisakyti viliojančių pasiūlymų, jeigu visi gyvename vos kartą? Praleidęs nemažai laiko kitose šalyse, jis suvokė, jog Lietuva – jo norų aukso viduriukas.

Čia jis atrado tai, ko nejautė Prancūzijoje, pagrindinis privalumas – laisvė. Lietuvoje jis kiekvieną dieną užuodžią laisvės kvapą, nepaisant to, jog Paryžiuje (ten jis taip pat gyveno kurį laiką), rytais kvepėjo skani kava. Ten nuo pat 7 valandos žmonės jau gurkšnoja kavą kavinėse ir aptarinėja ypatingai jiems svarbias (Yoannui tai neatrodo svarbu) problemas. Gražų saulėtą ar niūrų ir lietingą rytą jie diskutuoja apie tai, kokia pensija jų laukia, apie tai, kas kur pabrango. Šiam, laisvės ištroškusiam žmogui, to visiškai nereikėjo. Jo teigimu, tokios kalbos yra visiškai bevertės, kadangi taip žmonės praranda nemažai laiko, kurį galėtų praleisti turiningai.

Džiugina ir gamta, ir senamiesčio pastatai

Ką gi, jo nuomone, galime pavadinti – turiningu laisvalaikiu? Taip, jūs visiškai teisūs – tai tango šokiai, šokiai ir dar kartą tango šokiai. Šiandien Yoannas dėsto šokių pamokas ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, o gyvenamąsias vietas keičia nuolat. Jau gyveno apie 20 vietose, iš kurių kiekviena patiko savotiškai. Gyvenęs ir pas draugus, ir pas nuomininkus, turėjo puikią proga susipažinti tiek su nuostabiu Vilniaus senamiesčiu, tiek su gamtos kupinu Sanatariškių ar Antakalnio gyvenamuoju rajonu.

Vilnius pašnekovui patinka dar ir dėl to, jog yra lengvas susisiekimas – nori kur nors skristi? Prašau – bilietai parduodami į įvairias vietoves, juk tai – sostinė. Nori pailsėti nuo miesto šurmulio? Nuvažiuoji iki stoties, iš kur įvairiausiomis kryptimis išvyksta transportas. Tiek komforto Yoannas niekur kitur nejautė. Komfortas, kuris tinkamai panaudotas gali atverti begalę galimybių pažinti, pajausti, pailsėti.

Tango – laisvalaikis ar kasdienybė?

Šokių mokytojas niekada neatsisako pasiūlymų vykti į įvairius seminarus ir tobulėti. Juk tam, kad galėtumėme duoti ką nors kitam, visu pirma, privalome turėti patys. O tango – tai toks menas, kurio išsemti neįmanoma, net jeigu labai norėtumėme. Tobulėti reikia kiekvieną dieną, naktį (taip, Yoannas mėgsta šokti naktimis). Šiandien nusišypso prisiminęs istoriją apie tai, kaip būdamas Buenos Airėse, užuot ieškojęs darbo, jis tiesiog dieną ir naktį šoko. Juk tango – tai šokis, kuris reikalauja daug noro, aistros ir įkvėpimo. Na, o ką daryti, jeigu įkvėpimas užplūsta naktį?

Žmogus planuoja – Dievas juokiasi

Yoannas Morello turi jaunesnį brolį, kuris dirbą programuotuoju ir tuo džiaugiasi, tačiau pačiam Yoannui toks darbas tikrai nepatiktų. Jis su baime pagalvoja apie tai, kaip reikėtų gyventi, jeigu tektų dirbti 5 dienas per savaitę kokiame nors biure, kur yra keturios sienos, kompiuteris ir darbo stalas. Paradoksalu, tačiau prieš 15 metų šiam žmogui net minčių nekilo apie tai, jog ateityje bus tango šokių mokytoju. Jis pašaipiai žiūrėjo į tuos, kurie žavisi šiuo menu, ir neretai net pagalvodavo, jog šis šokis netinka tikriems vyrams. Tai tango ekspertą pamokė, jog niekada negalima sakyti niekada. Todėl aistringasis tango šokėjas niekada neplanuoja ateities. Žmogus planuoja, o Dievas juokiasi.

Mokytis šokti paskatino draugė

Nors, teigti, kad pats sugalvojo tapti šokėju, nedrįsta. Labai subtiliai prasitarė, jog jo gyvenimo kelyje buvo žmogus, kuris jį pastūmėjo. Tai jo širdies draugė, kuri mokėjo puikiai šokti, tačiau jis, negalėdamas tinkamai judėti, jautėsi apgailėtinai. Taip pora nusprendė pradėti mokytis naujo šokio kartu – juk dviese žengti drąsiau. Nors šiandien Yoanną Morello mokiniai pažįsta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, pradžia jam tikrai nebuvo lengva. Treniruotės vykdavo tris kartus per savaitę ir buvo pakankamai sudėtingos, tad galima įsivaizduoti, ką tai reiškia šokio neragavusiam žmogui. Penkeri metai reguliarių treniruočių, daug noro ir pastangų – ir šiek tiek pasimokė šokti. Taip, pasimokė, nes išmokti tango pilnai neįmanoma, net jeigu gyventumėme 200 metų.

Tango – sudėtingiausia apkabinti

Pats tango šokis tai ne meilė ar aistra – tai kažkas, ko neįmanoma apibūdinti žodžiais. Sunkiausia šiame šokyje yra apsikabinti, kadangi neretai žmogus, kuris pasąmonėje bijo apkabinimo, palieką vieną kūno daly nuošalyje. Tarkime, matome, jog žmogus visu kūnu apkabiną partnerį, tačiau galva prie jo neprisiliečia. Žmonės bijo ne dėl to, jog reikia apkabinti, o dėl to, jog tai yra kur kas daugiau. Iš pradžių, reikia nugalėti kai kurias kliūtis. Visu pirma, groja muzika, kuri ne visiems patinka. Muzika gali nepatikti ir dėl to, jog nemokame klausytis, o nemokame, nes nesugebame tinkamai atsipalaiduoti. Tas pats vyksta ir su kūnu – mes bijome apkabinimų, nes esame lyg robotai, kurie nieko nejaučia. O juk žmogaus širdyje ir pasąmonėje yra tiek visko, kad tik tango šokis sugeba visa tai sujungti į vieną ir išlaikyti. Žmonėms nepatinka ne tiek pats šokis ar muzika, kiek pati mintis, jog partneriui teks atsiverti – ar tai mažiau, ar daugiau.

Tik vienas kitam atsivėrę partneriai galės sukurti tikrą šokį, o ne tokį, koks yra pateikiamas internete arba televizijoje. Tango – tai šokis, kurio neįmanoma šokti ir sau, ir partneriui, ir žiūrovams, ir komisijai. Tai tik dviejų žmonių šokis. Todėl požiūris į šią meno šaką neretai iškraipomas, o pats tango vaizduojamas kaip kupinas gimnastikos elementų vaidinimas. Žmonės, atėję su tokia nuomone apie tango šokį, tikrai negaus pamokose to, ko tikėjosi. Todėl, teisingiausia būtų galvoti, jog tango, tai kažkas tarp šokio ir meditacijos.

Joga, meditacija – padeda tiek sielai, tiek kūnui

Šokis, šokis ir daugiau nieko? Ne, šiam pozityviai nusiteikusiam vyrui yra dar įvairių įdomių užsiėmimų. Meditacijos, joga, šachmatai – šie dalykai papildo šokėjo kasdienybę, o tiksliau – laisvalaikį. Jis įsitikinęs, jog tik tinkamai pažinęs savo kūną, žmogus sugebės gerai šokti. Pažinti, valdyti – tai sugebėjimas, kuris reikalingas ne tik šokiuose, bet ir gyvenime. Juk laikas bėga ypatingai greitai, o žmonės kasdien kažkur skuba, todėl atsiranda vis mažiau galimybių pasirūpinti savo kūnu tiek fiziškai, tiek dvasiškai. Pradėjęs lankyti jogą bei meditaciją, Yoannas pastebėjo, jog pagerėjo tiek gyvenimo kokybė, tiek šokio judesių technika.

Ar lieka laiko... meilei?

Tango, meditacija, joga – visa tai padeda gyventi, tačiau kaip su pagrindiniu gyvenimo varikliu – meile? Apie tai Yannas tyli lyg Buenos Airės gyventojai. Juk būtent ten poros, atėjusios į šokio pamoką, slėpdavo savo santykius nuo kitų. Tarkime, jeigu šoka pora, kuri draugauja, tai vėliau vyras po šokio pamokos išeina pirmas, o moteris kurį laiką palaukia ir tik tuomet išeina. Jų nuomone, niekas neturi žinoti apie tai, kas yra kieno antroji pusė. Ne, tikrai ne dėl to, jog nuotykių ieškotojai turi žmonas/vyrus.

Dažniausiai tokie žmonės yra ištikimi, o savo santykius išlaiko paslaptyje. Juk tai, kas skirta dviem, negali būti matoma arba girdima pašaliniams. Prasitaręs, jog su šokių partnere likimas juos išskyrė, šiandien Yannas yra ypatingai paslaptingas. O kas žino, galbūt ir jis pasigavo Buenos Airėse gyvenančių bei šokančių žmonių infekciją – apie santykius kalbėti nedera. Kaip ten bebūtų, Yoanno Morello akys viso pasakojimo metu spindėjo lyg įsimylėjusio paauglio, tačiau, kas žino, ką su žmogumi gali padaryti vienas jausmingiausių šokių – tango?

Parengė Sabina Adamovič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.