Lenkas stulbina: jau 295 dienas paeiliui nubėga po 42 kilometrus

Tūkstančiai kilometrų, nuovargis ir pasitenkinimo jausmas pasiekus tikslą – tokia bėgikų, nusprendusių įveikti ilgiausią distanciją, kasdienybė. Tačiau kodėl jie nusprendė save taip varginti? Priežastys labai skirtingos. Lenkijos Vitunios kaimelio gyventojas Ryszardas Kalaczynskis (55 m.) bėgimą pasirinko norėdamas atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio.

Iš kiaulių ūkio pragyvenantis R.Kalaczynskis jau 295 dienas paeiliui nubėga po 42 kilometrus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš kiaulių ūkio pragyvenantis R.Kalaczynskis jau 295 dienas paeiliui nubėga po 42 kilometrus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš kiaulių ūkio pragyvenantis R.Kalaczynskis jau 295 dienas paeiliui nubėga po 42 kilometrus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš kiaulių ūkio pragyvenantis R.Kalaczynskis jau 295 dienas paeiliui nubėga po 42 kilometrus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš kiaulių ūkio pragyvenantis R.Kalaczynskis (priekyje žaliais marškinėliais) jau 295 dienas paeiliui nubėga po 42 kilometrus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš kiaulių ūkio pragyvenantis R.Kalaczynskis (priekyje žaliais marškinėliais) jau 295 dienas paeiliui nubėga po 42 kilometrus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (3)

Eldoradas Butrimas Specialiai LR, Varšuva

Jun 5, 2015, 12:17 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 5:28 AM

Rezultatai – iš fantastikos srities

Pastaruosius mėnesius lenkas R.Kalaczynskis sulaukia vis daugiau pasaulio žiniasklaidos dėmesio. Vyriškis šiemet pagerino ir toliau gerina du į Guinnesso rekordų knygą įrašytus maratono bėgimo rekordus.

Jis jau 295 dienas paeiliui nubėga po 42 kilometrus, o iš viso per savo gyvenimą maratoną nubėgo jau beveik keturis šimtus sykių, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Gyvenimo būdas“.

Tokie rezultatai net olimpiečiams ir sporto medicinos profesoriams atrodo labiau iš fantastikos srities nei iš realaus gyvenimo.

Medikai tvirtina, kad bėgiojimo entuziastams neprofesionalams per metus reikėtų dalyvauti ne daugiau kaip 3–4 maratonuose. Priešingu atveju organizmas esą nepajėgs tinkamai atsigauti ir sveikatos sutrikimai gali baigtis net mirtimi. R.Kalaczynskio laimėjimai pribloškiantys dar ir todėl, kad šis vyras neturi trenerių, medikų, masažuotojų ir dietologų komandos, o prieš maratoną ir po jo darbuojasi savo fermoje.

Bėga nuo alkoholizmo

Vienas su paaugle dukterimi gyvenantis R.Kalaczynskis augina kiaules ir uždarbiauja statybose.

Žurnalistų klausinėjamas, ar organizmas nestreikuoja, R.Kalaczynskis pareiškė, kad sunkūs buvo tik pirmieji keliolika kasdienių maratonų – tada ėmė skaudėti kai kurie raumenys ir kelio sąnariai. Vėliau organizmas esą prisitaikė prie tokio krūvio, ir dabar maratonas jam yra tas pat, kas kitiems rytinė mankšta.

R.Kalaczynskis prisipažino, kad nemėgsta bėgioti rudens pabaigoje ir žiemos pradžioje, kai merkia lietūs ir šlapdriba. Vis dėlto net surėmus gripui vyras maratono neišsižadėjo ir, priešingai medikų teiginiams, tvirtino, kad toks prakaitavimas yra geriausias būdas įveikti karščiavimą.

Įdomiausia, kad R.Kalaczynskis bėgioti pradėjo norėdamas išgyti nuo alkoholizmo. Prieš 18 metų išgirdęs žmonos grasinimą, kad išsiskirs, jei jis nemes gerti, vyras atsigulė dviem mėnesiams į specialią detoksikacijos ligoninę.

Ten prisiminė Olandijoje, kur dirbo statybose, matytus masiškai bėgiojančius žmones ir nusprendė pats lakstyti, taip tikėdamas išvengti bendravimo su išgertuvių draugais.

Iš pradžių miške bėgo vos po kelis kilometrus, vėliau vis ilgesnes distancijas, o po metų ryžosi išbandyti save maratono varžybose ir tai daryti nesiliauja jau keliolika metų.

Po pirmo Varšuvoje nubėgto maratono R.Kalaczynskis jautėsi visiškai be jėgų, jam skaudėjo raumenis ir sąnarius. Vis dėlto bėgiojimas jau buvo tapęs specifiniais vaistais nuo alkoholizmo, ir ūkininkas nusprendė išbandyti dar ilgesnes distancijas.

Supermaratonų varžybose jis įveikė 70, 100, 150, 200 kilometrų. Tėvynėje pripažinimą jam pelnė sumanymas per septynias dienas perbėgti įstrižai Lenkiją – 800 kilometrų nuo Zakopanės iki Sopoto. Šį bėgimą prieš dvejus metus plačiai nušvietė žiniasklaida, prezidentas skyrė apdovanojimą, o gimtojo kaimo gyventojai, iki tol šaipęsi iš R.Kalaczynskio lakstymų, išrinko jį į valsčiaus tarybą.

Po šio rekordinio bėgimo R.Kalaczynskis sumąstė pagerinti ir Guinnesso rekordų knygoje užfiksuotus laimėjimus.

Metė gerti, bet žmona vis tiek paliko

Kasdien bėgti maratoną R.Kalaczynskis pradėjo praėjusių metų spalio viduryje ir ketina tęsti iki šių metų spalio 15 dienos. Maratonuose panoro dalyvauti ir keliolika Vitunios kaimo gyventojų bei bėgimo entuziastai iš visos Lenkijos ir net kaimyninių šalių. Tad kasdien keliolika žmonių tampa R.Kalaczynskio laimėjimų liudininkais.

Maratonininko žygį galima kasdien stebėti specialioje „Facebook“ paskyroje. R.Kalaczynskis tvirtino, kad maratonas jį išgelbėjo nuo ankstyvos mirties nuo alkoholio, kokia ištiko jo tėvą, senelį ir daug draugų bei kaimynų. Vyras mano, kad meilę sportui paveldėjo iš tėvo – pokariu jis buvo atsakingas už sporto klubų kūrimą rajono kaimuose.

R.Kalaczynskis mokykloje lankė bėgimo, rutulio stūmimo, disko metimo treniruotes, o vėliau net du kartus tapo šalies sunkumų kilnojimo čempionu. Sporto pomėgį vėliau vis dėlto įveikė alkoholio trauka, nepadėjo net darbo išvykos į Olandiją, Prancūziją.

Maratono bėgimas padėjo įveikti alkoholizmą, tačiau žmona R.Kalaczynskį vis tiek paliko. Bėgikui šiuo metu ūkyje padeda tik abiturientė dukra, o du suaugę sūnūs gyvena atskirai.

Neseniai R.Kalaczynskis vėl ėmė kilnoti svarmenis ir jau tapo veteranų sunkumo kilnojimo varžybų nugalėtoju. Jo planuose kiti išbandymai – 264 kilometrų bėgimas Graikijoje, o vėliau šešių parų maratonas Australijoje.

R.Kalaczynskis pradėjo galvoti ir apie bėgimo mokyklos įkūrimą, nes kiaules auginti jam darosi vis sunkiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.