Kas lietuvį kultūristą R. Burneiką sieja su A.Schwarzeneggeriu?

Kultūristas Robertas Burneika (36 m.) Lietuvoje mažai kam girdėtas, tačiau šis 2010 metų JAV čempionas tapo jaunimo dievaičiu kaimyninėje Lenkijoje. Nepagražinu drąsiai sakydamas, kad iš Alytaus kilęs įspūdingų duomenų sportininkas, prieš trejus metus iš Los Andželo persikraustęs į Varšuvą, Lenkijoje yra žinomesnis nei mūsų šalies prezidentė.

Kultūristas iš Alytaus R.Burneika Lenkijoje populiaresnis už Lietuvos prezidentę.
Kultūristas iš Alytaus R.Burneika Lenkijoje populiaresnis už Lietuvos prezidentę.
Net policininkai, kartkartėmis sulaikydami lietuvį dėl pomėgio greitai skraidyti trimis iš JAV atsivežtais automobiliais, neskiria baudų, tik prašo kartu nusifotografuoti.
Net policininkai, kartkartėmis sulaikydami lietuvį dėl pomėgio greitai skraidyti trimis iš JAV atsivežtais automobiliais, neskiria baudų, tik prašo kartu nusifotografuoti.
Lenkijos jaunimo dievaičiu tapęs Amerikos kultūrizmo čempionas lietuvis R.Burneika pasipiršo širdies draugei Iwonai.
Lenkijos jaunimo dievaičiu tapęs Amerikos kultūrizmo čempionas lietuvis R.Burneika pasipiršo širdies draugei Iwonai.
Pastaruoju metu beveik visus savaitgalius R.Burneika rengia pasirodymus prekybos ir sporto centruose ir susidomėjimas juo vis neslopsta.
Pastaruoju metu beveik visus savaitgalius R.Burneika rengia pasirodymus prekybos ir sporto centruose ir susidomėjimas juo vis neslopsta.
Daugiau nuotraukų (5)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jun 7, 2015, 11:43 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 8:25 PM

Išgarsino filmukas internete

Amerikoje gyvenusiu R.Burneika lenkai susidomėjo, kai interneto erdvėje pasklido filmukas, kuriame kultūristas darkyta lenkų kalba papasakojo apie savo kasdienybę. Filmuką susuko vienas Roberto bičiulis lenkas, tikėjęsis tokiu būdu privilioti tautiečius imigrantus į savo gimnastikos salę Los Andžele.

Visiškai netikėtai šis filmukas sukėlė didžiulį ažiotažą Lenkijoje – per mėnesį jį pažiūrėjo keli milijonai žmonių, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Gyvenimo būdas“. 

R.Burneiką, kuriam Varšuvoje greitai prigijo Max Anaboliko pravardė, imta kviesti į parodomuosius šou Lenkijoje.

Didžiausia privati Lenkijos televizija TVN pasiūlė R.Burneikai ekstremaliojo sporto kanale „TVN Turbo“ vesti autorinę laidą apie kultūrizmą. Trisdešimt laidos dalių buvo rodomos du sezonus, o per tą laiką lietuvis milžinas tapo dažnu svečiu ir kitose televizijose, radijuje, internetinėje žiniasklaidoje.

Nors R.Burneika lenkiškai kalbėjo su ryškiu akcentu ir jo žodynas nebuvo gausus, žiūrovai jį pamilo dėl pomėgio pokštauti ir optimistinės nuotaikos.

Žiūrovų simpatijas lietuvis pelnė ir pasiūlęs pagalbos vaikams akciją.

Dar labiau stipruolį išgarsino dvikova su dviem vietos galiūnais mišriose kovose be taisyklių.

R.Burneika abu priešininkus įveikė, tačiau nepanoro siekti tolesnės šio sporto karjeros.

Pastaruoju metu beveik visus savaitgalius R.Burneika rengia pasirodymus prekybos ir sporto centruose, ir susidomėjimas juo vis neslopsta.

Kelrodė žvaigždė – A.Schwarzeneggeris

R.Burneikai antru pragyvenimo šaltiniu tapo jo vardu pavadinti maisto papildai, skirti kultūristams.

Pagal unikalią formulę JAV gaminami papildai yra parduodami keliolikoje šalių, o jų prekyba sėkmingiausiai vyksta Lenkijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Viskas prasidėjo nuo Roberto žavėjimosi Arnoldu Schwarzeneggeriu (67 m.) – Austrijos ir Jungtinių Valstijų kultūristu, aktoriumi ir respublikonų politiku, buvusiu 38-uoju Kalifornijos gubernatoriumi.

Bet pirminį susidomėjimą jėgos sportu sūnui įdiegė tėvas, kieme dažnai kilnojęs svarsčius. Tačiau mintis tapti profesionaliu kultūristu Robertui kilo pamačius filmus, kuriuose vaidino A.Schwarzeneggeris.

Tuo metu, kai užsiėmė kultūrizmu, A.Schwarzeneggeris buvo pravardžiuojamas Austrijos Ąžuolu (The Austrian Oak), o vėliau tapo Holivudo veiksmo filmų žvaigžde ir įgijo Terminatoriaus pravardę pagal vaidmenį itin populiarioje filmų serijoje.

Paskaitęs, kad šis austras į kultūrizmo olimpą užkopė tik emigravęs į JAV, R.Burneika sugalvojo pasekti jo pėdomis ir būdamas 21-erių irgi ten išskrido. Iš pradžių apsistojo pas bičiulį, kuris kartu padėjo įsidarbinti mašinų remonto dirbtuvėse.

Jų savininkas buvo lenkas, tad R.Burneikai teko pramokti šios kalbos, kad susišnekėtų su kolegomis.

Pradžia nebuvo lengva, nes dėl ilgų darbo valandų ne visada likdavo pakankamai laiko ir jėgų kilnoti štangą sporto salėje.

Situacija kiek pagerėjo, kai R.Burneika įkūrė savo nedideles mašinų remonto dirbtuves ir statybos, remonto darbų įmonę.

Tada lietuvis pradėjo dalyvauti galiūnų konkursuose. Tačiau netrukus persigalvojo – susitelkė tik į kultūrizmą ir buvo pakviestas į Kentukio valstijos, o netrukus ir JAV čempionatą.

Po vienų sėkmingų varžybų Las Vegase lietuvis kartu su žmona lenkaite nusprendė persikraustyti gyventi į šį miestą.

Iš esmės dėl šilto klimato, nes į darganotus ir šaltus Lietuvos orus panašus Kentukio klimatas buvo įkyrėjęs.

Las Vegase R.Burneika įsidarbino kultūrizmo treneriu sporto klube ir galėjo labiau atsidėti pasirengimui varžyboms.

Perversmas jo gyvenime įvyko ne tiek dėl gerėjančių pasiekimų, kiek dėl minėto filmuko interneto erdvėje.

Filmukas, įdėtas į vienos sporto salės savininko tinklalapį, keletą metų nieko nedomino, tačiau po to, kai jį kažkas paviešino Lenkijoje, kilo milžiniškas ažiotažas.

R.Burneiką užplūdo daugybė prašymų atvykti į Lenkiją, o po kurio laiko, nusibodus nuolatiniams skraidymams į Varšuvą, jis nusprendė čia įsikurti ir pardavinėti savo vardu pavadintus maisto papildus.

Lenkijoje R.Burneikai iš karto pavyko rasti keletą solidžių rėmėjų, tad čia galėjo kultūrizmui atsidėti dar labiau, o tai padėjo tapti JAV čempionu.

Sėkmė sporte neatneše laimės su pirma žmona

Lietuviui nepasisekė pakartoti A.Schwarzeneggerio pasiekimų ir tapti svarbiausių pasaulinių varžybų „Mr. Olympia“ nugalėtoju, bet šiam sportui jis dėkingas, kad tapo įžymybe Lenkijoje.

Robertas neslepia, kad į Las Vegasą grįžti artimiausiu metu neketina, nes Lenkijos gatvėse jį atpažįsta tiek vaikai, tiek pensininkai.

Net policininkai, kartkartėmis sulaikydami lietuvį dėl pomėgio greitai skraidyti trimis iš JAV atsivežtais automobiliais, neskiria baudų, tik prašo kartu nusifotografuoti.

Sėkmė sporte ir versle nelėmė R.Burneikai laimės pirmoje šeimoje – Lenkijoje jis išsiskyrė su žmona.

Tačiau dabar, atrodo, reikalai meilės fronte vėl pagerėjo – Robertas susižiedavo su trylika metų jaunesne Iwona.

Iš Varšuvos galiūnui gerokai arčiau ir iki Alytuje gyvenančių tėvų. Tik sūnus nebegali padėti tėvui Emiliui taisyti mašinų ar paremontuoti namų, nes užsiauginti raumenys neleidžia laisvai judėti garažo duobėje ar mažoje erdvėje surinkinėjant baldus.

Bet tėvas dėl to nepyksta, nes didžiuojasi sūnaus pasiekimais.

Jais pagaliau džiaugiasi ir motina Monika, kuri anksčiau vis baimindavosi, kad kilnodamas štangas sūnus nesugadintų sveikatos.

Parems ir lietuvius

Siekdamas paremti Lietuvos kultūristus R.Burneika spalio 4 d. Marijampolėje rengs savo vardu pavadintas varžybas, kurias planuoja paversti kasmetinėmis.

JAV čempionas apgailestauja, kad Lietuvoje nėra tokio aukšto lygio kultūristų kaip anksčiau, tačiau viliasi, kad ateityje jų dar atsiras.

Kultūrizmas yra sunkus ir brangus pomėgis, sportininkams reikia gero maisto, papildų. Tarptautinėje arenoje prasimušti mažos šalies atstovui sunkiau, nes teisėjų vertinimai yra subjektyvūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.