10 šalių, kuriose moterims gyventi yra tikras pragaras

Šiais laikais nėra lengva būti moterimi, nors sėkmingos, klestinčios ir sveikata trykštančios gražuolės atvaizdas šiais laikais tvirtai užfiksuotas tiek vyrų, tiek moterų sąmonėje. Vienok, pasaulyje egzistuoja vietos, kur gimti moterimi yra didžiausia nelaimė, nes ten mergaitėms nuo mažens lemta patirti smurtą, represijas, izoliaciją ir diskriminaciją.

Tik 9% nėščiųjų moterų Somalyje turi galimybę patekti į ligoninę.<br>123rf.com
Tik 9% nėščiųjų moterų Somalyje turi galimybę patekti į ligoninę.<br>123rf.com
Indijoje seksualinę prievartą moterys patiria kas 29 minutes.<br>123rfcom.
Indijoje seksualinę prievartą moterys patiria kas 29 minutes.<br>123rfcom.
Kadangi šioje šalyje vis dar neveikia jokie įstatymai nukreipti prieš smurtą šeimoje, tai smurto aukomis yra apie 90 procentų moterų.<br>123rf.com
Kadangi šioje šalyje vis dar neveikia jokie įstatymai nukreipti prieš smurtą šeimoje, tai smurto aukomis yra apie 90 procentų moterų.<br>123rf.com
Pilietinis karas Mogadiše, Somalio sostinėje, radikaliai pakeitė dailiosios lyties atstovių situaciją.<br>123rf.com
Pilietinis karas Mogadiše, Somalio sostinėje, radikaliai pakeitė dailiosios lyties atstovių situaciją.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Jun 10, 2015, 4:43 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 8:38 AM

Portalas zhenskoe-mnenie.ru pristatoma 10 šalių, kuriose, tarptautinių ekspertų nuomone, moterims gyventi yra tikras pragaras.

1. Afganistanas

Afganistano moterys gyvena vidutiniškai vieneriais metais mažiau nei Afganistano vyrai – apie 45 metus. Šioje šalyje iki šiol egzistuoja labai didelis moterų neraštingumo lygis. Daugelis šalies merginų išteka iki 16 metų amžiaus. 85% procentai moterų Afganistane gimdo be medikų pagalbos, dėl to šalyje kas 30 minučių miršta gimdyvė. Afganistane yra didžiausias gimdyvių mirtingumas pasaulyje.

2. Gvatemala

Vargšėms Gvatemalos moterims tenka susidurti ne tik su smurtu šeimoje, bet ir su nebaudžiamais išprievartavimo atvejais. Be to, šioje šalyje yra daugiausiai sergančiųjų AIDS.

3. Demokratinė Kongo Respublika

Karas, kuris vis dar vyksta Rytų Konge, ne tik pareikalavo daugiau nei 3 milijonų žmonių gyvybių, bet dar labiau pablogino moterų padėtį. Dabar joms tenka ir kovoti priešakinėse linijose, ir kasdien susidurti su atšiauria realybe: moterys nuolat tampa išpuolių bei smurto aukomis. Kasdien šalyje išprievartaujama daugiau kaip 1000 moterų. 57 procentai nėščiųjų kenčia nuo anemijos. Visos be išimties moterys negali padėti savo parašo ant jokio teisinio dokumento be vyro leidimo.

4. Indija

39% procentai visų ŽIV infekuotų suaugusiųjų Indijoje yra moterys. 70 procentų moterų reguliariai patiria smurtą šeimoje. Indijoje seksualinę prievartą moterys patiria kas 29 minutes. XX amžiuje Indijoje buvo nužudyta daugiau kaip 50 milijonai mergaičių. Maždaug 100 milijonų moterų ir mergaičių tapo prekybos žmonėmis aukomis. 44,5 procentai mergaičių Indijoje išteka iki 18 metų.

5. Irakas

Kai šalį iš Sadamo Huseino priespaudos išlaisvino amerikiečiai, Irakas moterims tapo pačiu tikriausiu sektantišku pragaru. Šalis, kuri kažkada tarp arabų kraštų garsėjo aukščiausiu raštingumu tarp moterų, šiandien šiuo požiūriu yra labiausiai atsilikusi. Bet ir tai dar ne viskas. 2014 metų pabaigoje islamistai nužudė daugiau nei 150 moterų, kurios atsisakė dalyvauti „naujoje socialinėje akcijoje“ – islamistams kovotojams teikti sekso paslaugas.

6. Malis

Malis yra viena iš skurdžiausių pasaulio šalių, kur tik nedaugeliui moterų pavyksta išvengti kankinančių lytinių organų apipjaustymo ritualų. Daugelis merginų šioje šalyje yra priverstos tuoktis labai jauname amžiuje, o viena iš dešimties moterų miršta nėštumo ar gimdymo metu.

7. Pakistanas

Pasirodo, kad kai kuriose šalies srityse už vyrų nusikaltimus priimta išprievartauti jų šeimos moteris. Tačiau dar didesnį pasipiktinimą kelia taip vadinamieji nužudymai dėl garbės. Pastaruoju metu Pakistanas religinio ekstremizmo atakas yra nukreipęs prieš politikes, kovotojas už žmogaus teises. Kadangi šioje šalyje vis dar neveikia jokie įstatymai nukreipti prieš smurtą šeimoje, tai smurto aukomis yra apie 90 procentų moterų. 82 procentai moterų uždirba mažiau, nei vyrai.

8. Somalis

Pilietinis karas Mogadiše, Somalio sostinėje, radikaliai pakeitė dailiosios lyties atstovių situaciją, kurios anksčiau buvo namų židinio globėjos. Mogadiše 95% mergaičių nuo 4 iki 11 metų buvo išprievartautos. Tik 7,5 procentų moterų yra šalies parlamente. Tik 9% nėščiųjų moterų Somalyje turi galimybę patekti į ligoninę.

9. Sudanas

Moterų situacija Sudano vakaruose, net ir atsiradus naujiems įstatymams yra apgailėtina. Moterys yra grobiamos, žaginamos, priverstinai iškeldinamos. Nuo 2003 metų Sudane buvo nužudyta daugiau kaip vienas milijonas moterų.

10. Čadas

Moterys Čade yra praktiškai beteisės. Daugelis mergaičių išteka 11-12 metų. Moterys, gyvenančios pabėgėlių stovyklose Sudano rytuose, nuolat patiria prievartą, kitokį smurtą. Už stovyklų sienų joms taip nėra saugu: jas persekioja ginkluoti opozicinių grupuočių nariai, banditai ir Čado saugumo pajėgos.

Parengė Rytė Petrulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.