Narkomano išpažintis: bendro likimo brolių mirtis – draugų kaltė

Alkoholis, tabletės, žolė, heroinas – viskas prasidėjo nuo noro įsitikinti, kaip tai veikia. „Didžiąją savo gyvenimo dalį buvau narkomanas“, – prisipažino Anoniminių narkomanų judėjimui priklausantis vilnietis Juozas (44 m.). Mykolo Romerio universitete studijuojantis socialinį darbą vyras prarado dėl narkotikų savo brolį, ne vieną draugą, tačiau pastaruosius 8 metus jis yra „švarus“.

Narkomanui perdozavus, neretai jo draugai stengiasi palikti jį vieną.<br>123rf nuotr.
Narkomanui perdozavus, neretai jo draugai stengiasi palikti jį vieną.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

2015-07-22 16:55, atnaujinta 2017-10-24 15:37

Sužinojęs apie muzikos festivalyje „Sūpynės“ nuo kokaino ir vaistų kokteilio mirusią merginą Juozas tikino, kad atsakomybę už šią netektį turi prisiimti ir jos draugai.

Aptikę miške be sąmonės merginą, jie nutarė ją nešti į festivalio organizatorių palapinę, esančią maždaug už puskilometrio, nors reikėjo tuoj pat kviesti greitosios pagalbos medikus.

Mirštantis narkomanas – visiems našta

Muzikos festivaliai, dygstantys Lietuvoje kaip grybai po lietaus, – puiki vieta, kur vartojami narkotikai. Juozas tikino, kad visi apie tai žino, niekam nėra jokios paslapties.

„Sakyčiau čia tokia paslaptis kaip kad žinia apie čigonų tabore pardavinėjamus narkotikus“, – sakė jis.

Narkotikų versle viskas susiję su pinigais – visi tarpininkai ir narkotikų tiekėjai uždirba, nuostolį patiria vienintelis žmogus, tai – narkotikų vartotojas.

Juozas pažįsta ne vieną žmogų, kuris mirė perdozavęs narkotikų. Juozo skaudžiausia netektis – brolio mirtis, jam tebuvo 28 metai. Tačiau oficiali mirties priežastis buvo nurodyta – sustojo širdis.

„Kiek žinau iš draugų pasakojimų, jei būtų laiku iškvietę greitosios pagalbos medikus, mano brolis būtų likęs gyvas, bet atnešė jį, netekusį sąmonės, prie buto ir paskambino į duris. Jas atidaręs tėvas nežinojo, ką daryti,“ – sakė Juozas.

Kitas jo draugas, gydęsis narkomanų reabilitacijos centre, žuvo po dviejų savaičių autoavarijoje, nes apspangęs nuo narkotikų nesugebėjo suvaldyti automobilio, dar vienas geras pažįstamas mirė tualete nuo narkotikų perdozavimo.

Staigi narkomano mirtis ne visus sukrečia. Juozas prisiminė, kaip sykį pardavinėdamas narkotikus vos netapo vienos merginos mirties liudininku.

Kai leisdamasi liftu, ji neteko sąmonės, Juozas su draugais svarstė, ką daryti – kviesti greitąją, ar – ne. Tokiu atveju nėra lengva priimti teisingą sprendimą.

Įsigijęs narkotikų dozę, žmogus nieko nelaukia, jis tuoj pat nori jų susileisti. Kai perdozuoja, toks žmogus lieka niekam nereikalingas.

Jį gelbstint galima prisišaukti bėdos, nes medikai informuoja policiją, o tada prasideda tyrimas, kas ir ko davė narkotikų aukai. Dėl vieno nelaimėlio niekas nenori rizikuoti narkotikų verslu, nes tai – geri pinigai.

„Kam man to reikia?“ – tokį klausimą dažniausiai užduoda jauni žmonės, pamatę, kad jų draugas perdozavo nuo narkotikų. Delsdami iškviesti medikus, jie savo auką pasmerkia mirčiai.

„Dėkoju Dievui, kad mes iškvietėme medikus merginai, kuri neteko lifte sąmonės, Mano sąžinė švari“, – sakė Juozas.

Vienas iš keturių draugų gali pasiūlyti paragauti

Moksliniai faktai sako, kad narkotikų platinimas – viena tobuliausių rinkodarų, nes jie eina iš rankų į rankas. Vienas iš keturių pažįstamų gali pasiūlyti paragauti narkotikų. Dažniausiai pasiūlo narkotikų labai geras pažįstamas, iš tos pačios aplinkos.

Juozą įklampino į priklausomybę nuo narkotikų taip pat geri draugai.

Pirmą kartą jis paragavo raminamųjų tablečių, būdamas 13 metų. Smalsumas, noras įsitikinti, kaip veikia cheminė medžiaga, padarė savo. Sulaukęs 16 metų jis buvo įtrauktas į chemines medžiagas vartojančių nepilnamečių įskaitą.

Netgi tarnaudamas Lietuvos kariuomenėje, tai buvo 1992 -ieji, Juozas rūkė „žolę“.

„Norėjome apsvaigti, turėjome tik kelis butelius alaus, kad efektas būtų stipresnis, parūkėmė „žolės“. Niekas mums į kariuomenę neatvežė narkotikų juodu mersedesu, turėjome patys“, – prisipažino pašnekovas.

Vėliau Juozas perėjo prie stipresnių narkotikų. Vyras neslėpė, kad susigundęs lengvais pinigais pats ėmė pardavinėti narkotikus.

Net paauglys gali sukrapštyti 5 eurus

Iki 36 metų vyras buvo narkomanas. Juozas vadino savo gyvenimo istoriją banalia. Vyras pripažino, kad nėra sunku gauti narkotikų – visi žino, kur ir ką galima įsigyti. Jauniems žmonės, kurie dar finansiškai priklausomi nuo tėvų, yra įkandamos narkotikų kainos.

„Esu girdėjęs, kad heroino dozės kaina 5-6 eurai. Manau, 5 eurus gali susirasti kiekvienas paauglys“, – pripažino Juozas.

Prieš gerą dešimtmetį, kai vyras vartojo narkotikus, tiek „žolė“, tiek ketvirtis gramo amfetamino, o tai gera dozė, kainavo po 10 litų. Juozas mano, kad per tą laiką narkotikai nedaug pabrango.

Išgelbėjo 12 žingsnių programa

23 metai – tiek laiko Juozas vartojo narkotikus. Gydytis jį paskatino mintis apie mirtį. Juozas neturėjo net kur gyventi, buvo nutrūkęs ryšys su tėvais, dėl narkotikų jis paliko ir savo draugę. Nakvynės vieta buvo tapusi daugiabučio laiptinė, lifto kabina.

Sužinojęs apie metadono programą, vyras nutarė kreiptis pagalbos. Situacija buvo tokia grėsminga, kad jis vos sugebėjo paeiti, nes buvo tiek sulysęs, kad kyšojo vien kaulai.

Iš pirmo karto jam nepavyko, o gydantis antrą kartą nusišypsojo sėkmė. Vėliau jis atsidūrė reabilitacijos centre, įsijungė į 12 žingsnių programą, kurią taiko anoniminiai narkomanai.

Juozas įsitikinęs, kad nepakanka vien reabilitacijos, norint išsivaduoti iš narkotikų priklausomybės.

Vyras prisipažino, kad yra beviltiškas narkomanas, negalintis nė dienos ištverti be narkotikų, jį gelbsti tai, kad lanko anoniminių narkomanų grupę. Tai – jo gyvenimo būdas.

„Man svarbi idėja, kad dvasiškai pabudę mes galime perduoti žinią kitiems žmonėms, kurie priklausomi nuo cheminių medžiagų.

Esu gyvas tik todėl, kad galėčiau tarnauti kitiems. Savanoriauju jau 8 metus, nes nuo to priklauso mano gyvybė“, – pasako Juozas.

Jis pažįsta daug narkomanų, kurie gydosi reabilitacijos centre po 5-6 kartus, ir vėl sugrįžta prie cheminių medžiagų vartojimo.

Taip dažniausiai atsitinka, jei žmogus nesupranta, kad priklausomybė nuo cheminių medžiagų – liga visam gyvenimui. Ši liga pirmiausia pažeidžia smegenis, dėl šios priežasties žmogus nesugeba kontroliuoti savo potraukio, tačiau tik jis pats gali apsispręsti, ar vartoti narkotikus, ar – ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.