Ugnis biržietei paliko brangiausią turtą – keturis vaikus

Keturių vaikų mama 38-erių Laura Selevičienė sunkiai stojasi ant kojų po praėjusį mėnesį jos namus ištikusio gaisro. Aprūkusios dviejų kambarių buto sienos, skalbyklė ir dvi dėžės dokumentų bei nuotraukų – tik tiek turto liko iš po ugnies šėlsmo daugiavaikės mamos namuose.

L.Selevičienės bute siautėjusi ugnis paliko tuščias sienas<br>V.Petrauskienės nuotr.
L.Selevičienės bute siautėjusi ugnis paliko tuščias sienas<br>V.Petrauskienės nuotr.
L.Selevičienės bute siautėjusi ugnis paliko tuščias sienas<br>V.Petrauskienės nuotr.
L.Selevičienės bute siautėjusi ugnis paliko tuščias sienas<br>V.Petrauskienės nuotr.
L.Selevičienės bute siautėjusi ugnis paliko tuščias sienas<br>V.Petrauskienės nuotr.
L.Selevičienės bute siautėjusi ugnis paliko tuščias sienas<br>V.Petrauskienės nuotr.
L.Selevičienės bute siautėjusi ugnis paliko tuščias sienas<br>V.Petrauskienės nuotr.
L.Selevičienės bute siautėjusi ugnis paliko tuščias sienas<br>V.Petrauskienės nuotr.
L.Selevičienei padeda jos sesuo dvynė Banga<br>V.Petrauskienės nuotr.
L.Selevičienei padeda jos sesuo dvynė Banga<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Virginija Petrauskienė

Oct 16, 2015, 10:51 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 2:04 PM

Laura pasidžiaugė, kad iš liepsnų ir dūmų buvo išgelbėtas didžiausias jos turtas – vaikai. Trejų metų dukra ir du sūnūs – penkerių ir dvylikos buvo vieni namuose, kai bute kilo gaisras. Pati mama su vyriausia keturiolikmete dukra tuo metu buvo mieste.

Vaikas bandė gesinti ugnį

Pirmasis ugnį pastebėjo penkiametis berniukas. Tuo metu abu broliukai ir sesutė valgė kambaryje. Jaunėlis brolis panoro atsigerti ir nuėjo į virtuvę. Ten vaikas pamatė degančią sofą. Atbėgęs į kambarį apie tai pasakė broliui. Dvylikametis prisipylęs į indą vandens, bandė gesinti sofą. Tačiau netrukus suprato, kad vienas liepsnos neįveiks.

Berniukas čiupo abu mažylius ir visi šaukdami nubėgo pas kaimynus. Tačiau tame pačiame, trečiajame aukšte gyvenančių žmonių tuo metu namuose nebuvo. Išsigandę vaikai užlipo į ketvirtą aukštą. Kaimynai skubiai iškvietė ugniagesius.

Su vaikais buvo ir šeimos augintinis šunelis. Panikos apimtas keturkojis netikėtai puolė iš koridoriaus atgal į degantį butą. Paskui jį metėsi ir vienas iš broliukų. Suaugusieji sustabdė vaikus, kad jie negrįžtų į dūmuose ir liepsnose paskendusius kambarius.

Labiausiai kaimynai baiminosi, kad nuo ugnies nesprogtų dujų balionas. Kai kurie baimindamiesi dūmų ir galimo sprogimo, puolė bėgti iš degančio namo. Tačiau sprogimo pavyko išvengti.

Per langus pamatė juodą butą

„Būdama mieste išgirdau ugniagesių sirenas. Pagal garsą supratau, kad jos važiuoja į mūsų rajoną. Sunerimau, kad nebūtų mūsų bute kas blogo atsitikę. Dukra ramino, bet aš pirmiausiai pradėjau skambinti namuose likusiam vyresniajam sūnui. Jis neatsiliepė. Skambinau gal septynis kartus iš eilės, bet veltui“, – prisiminė L.Selevičienė.

Vos tik prisiartinusi prie daugiabučio, kuriame gyvena, moteris kieme išvydo gaisrinius automobilius. Jos buto langai buvo aprūkę iš vidaus, kai kurie susprogę nuo karščio. Moteris nutirpo. „Pirma mintis buvo, kad vaikų nebeturiu. Bet lengviau atsikvėpiau, kai pamačiau juos kieme, stovinčius be batų, su vienomis kojinėmis“, – siaubingas akimirkas prisiminė Laura.

Gaisrą bandęs gesinti dvylikametis apsinuodijo dūmais. Jis buvo nugabentas į ligoninę. Vaikui prireikė deguonies kaukės, tačiau po suteiktos pagalbos jis buvo išleistas iš ligoninės.

Po gaisro šeimą kamavo košmarai

Iš karto po nelaimės socialiniuose tinkluose pasklido informacija apie L.Selevičienės sudegusius namus. Moteriai pradėjo skambinti pažįstami žmonės. Jie siūlė pagalbą. „Net ugniagesiai klausė, ar turėsiu kur pernakvoti su vaikais“, – prisiminė pirmąsias valandas po gaisro moteris.

Tame pačiame daugiabutyje su vyru ir dviem vaikais gyvena Lauros sesuo dvynė Banga. Jos bute pirmąsias naktis ir prisiglaudė Laura su vaikais.

L.Selevičienė pasakojo, kad pirmąsias naktis po gaisro jos vaikai nuolat busdavo, nes jiems atrodė, kad gaisras kartojasi. Dvylikametis vos sumerkęs akis sapnuodavo liepsnas. Ji pati porą naktų visai negalėjo užmigti. Šeima kreipėsi pagalbos į psichologę.

Šiuo metu abu mažuosius vaikus laikinai pasiėmė jų tėtis. Vyras gyvena maždaug 30 kilometrų nuo Biržų esančiame Nemunėlio Radviliškyje. L.Selevičienė su vyresniaisiais vaikais prisiglaudė Biržuose esančiame viename privačiame name.

Aukotojai siūlo ir nereikalingus daiktus

„Su keturiais vaikais nepajėgčiau tvarkyti išdegusio buto. Man labai padeda sesuo su vyru. Iš karto po gaisro padėjo daug gerų žmonių. Jie parūpino vaikams drabužių. Dabar jau tikrai užtenka. Kol kas dar trūksta žieminių batų, nes lauke jau šalta. Aukojantys ir šelpiantys žmonės atvežė labai daug sportinių batelių. Bet su jais vaikams šalta“, – kalbėjo moteris.

Ji neslėpė, kad tarp aukotojų buvo nemažai tokių, kurie siūlė daiktus, kuriais patys norėjo atsikratyti. Taip Laurai buvo atgabenta XXL dydžio drabužių siunta iš užsienio. Vienas žmogus primygtinai siūlė padovanoti vonią. Kai padegėlė padėkojo ir pasakė, kad vonios jai nereikia, nepažįstamojo buvo apšaukta kekše ir bedieve.

„Kodėl turiu imti viską, kuo kažkas nori atsikratyti. Juk vietos namuose – tik du kambariai, kuriuos noriu atstatyti taip, kad vėl būtų jauku juose gyventi mano vaikams. Labiausiai man dabar trūksta darbo rankų. Išdegusiuose ir aprūkusiuose kambariuose reikia daužyti tinką ir vėl iš naujo tinkuoti sienas, tvarkyti betonines grindis. Tokia pagalba tikrai praverstų. Neturiu tiek pinigų, kad galėčiau pasisamdyti daug darbininkų“, – kalbėjo padegėlė.

Gaisro priežastis – vaiko padegtas laikraštis

Ji pasidžiaugė, kad buvo apdraudusi sunkiai sukauptą namų turtą. Moteris su vaikais jau trejus metus gyvena savivaldybės skirtame buvusio Biržų profesinės technikos mokyklos bendrabučio bute. Čia ji puikiai tvarkėsi: buvo išsimokėtinai nusipirkusi baldus, buitinę techniką. „Net „Bauer“ puodą turėjau“, – atsiduso Laura.

Iš daugiabutyje esančių keturiasdešimties butų didžioji dalis yra privatizuoti. Tik aštuoni iš jų paversti savivaldybės socialiniais būstais. Name gyvenantys žmonės gražiai tvarkosi. Iš karto po gaisro L.Selevičienės bute savivaldybės lėšomis buvo pakeistas sugadintas virtuvės langas ir prakiuręs radiatorius.

Visa kita moteriai teks tvarkyti pačiai. Tai numatyta jos su savivaldybe pasirašytoje nuomos sutartyje.

Gaisro priežastis tyrę specialistai pradžioje buvo linkę manyti, kad jis kilo dėl netvarkingos instaliacijos. Tačiau aiškinantis detales, šiai versijai neužteko įrodymų. Pasitvirtino įtarimai, kad gaisras kilo nuo pašalinio ugnies šaltinio. „Penkiametis gyventojos sūnus prisipažino, kad jis virtuvėje padegė laikraštį“, – sakė Biržų rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovė Daiva Dovydėnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.