Iš pragaro Lietuvoje keturis vaikus ištraukė įtėviai iš Amerikos

Motina dingo, o krikšto motina pamokė elgetauti ir paliko prie bažnyčios. Kitą vaiką pati gimdytoja paliko prie parduotuvės. Laikraščiams paskelbus apie surastus vaikus, niekas neatsiliepė. Galiausiai laimė jiems nusišypsojo Amerikoje – pas įtėvius. Geradariai priėmę du, vėliau įsivaikino ir dar du jaunesnius tos pačios motinos vaikus. Dabar ketveriukė laukia susitikimo su penktąja, Lietuvoje užaugusia seserimi. 

Davidas (pirmas dešinėje), Drew (pirmas kairėje), Samantha ir Matthew (apačioje) nupiešė plakatą penktajai seseriai Eivai. Ketveriukė dar nėra gyvai susitikusi su Eiva. Seseriai dabar – 24-eri.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Davidas (pirmas dešinėje), Drew (pirmas kairėje), Samantha ir Matthew (apačioje) nupiešė plakatą penktajai seseriai Eivai. Ketveriukė dar nėra gyvai susitikusi su Eiva. Seseriai dabar – 24-eri.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tą dieną, kai pasiėmė brolius iš vaikų namų, amerikiečiai Charlene ir Edwardas Dutkos nusivedė Davidą ir Drew į restoraną. Pora įsivaikino berniukus prieš 18 metų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tą dieną, kai pasiėmė brolius iš vaikų namų, amerikiečiai Charlene ir Edwardas Dutkos nusivedė Davidą ir Drew į restoraną. Pora įsivaikino berniukus prieš 18 metų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pavasaris prieš septynerius metus – į Dutkų namus atkeliauja Samantha ir Matthew (mažiausias berniukas). Nuotraukoje keturi lietuviai su įmotės sesers anūkais (antras iš kairės ir dešinės).<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pavasaris prieš septynerius metus – į Dutkų namus atkeliauja Samantha ir Matthew (mažiausias berniukas). Nuotraukoje keturi lietuviai su įmotės sesers anūkais (antras iš kairės ir dešinės).<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nuotrauka pakartota prieš metus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nuotrauka pakartota prieš metus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Sigita Purytė

Nov 11, 2015, 9:10 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 10:10 PM

Vaikų iš Lietuvos istoriją portalui lrytas.lt papasakojo jų įmotė Charlene Dutka. Su vyru Edwardu, kurio pavardė išduoda lenkišką kilmę, moteris gyvena Konektikuto valstijoje. Jiedu džiaugėsi, galėdami auginti be motiniškos šilumos likusius vaikus.

„Esu giliai įsitikinusi, kad po tikėjimo, kitas svarbiausias dalykas gyvenime yra šeima. Mano vaikams leisti laiką kartu sekmadieniais ir per atostogas yra svarbu“, – sakė maitinimo įmonės savininkė.

Jie įvaikino iš pradžių du, vėliau – dar du Jonavoje gyvenusios Vilmos Kazlauskaitės vaikus.

Vyriausiam Davidui (liet. vardas Deividas) dabar 27-eri, Drew (Žydrūnui) – 25-eri, nuo gimimo lietuvių šeimos įvaikintai, šiuo metu Olandijoje gyvenančiai Eivai (Sonatai) – 24-eri, Samanthai (Samantai) – 19-a, o jaunėliui Matthew (Mantui) – trylika.

Jų motina mirė kone prieš dešimt metų. Nors ir pamokyti už ją melstis, vyresnieji nelabai noriai ją prisiminė. Ch.Dutka nesistebėjo – vaikams Lietuvoje teko daug iškentėti.

Paliko elgetauti prie bažnyčios

Kai Davidui buvo septyneri, į tuometę vaikais besirūpinančią instituciją jį atvedė Kauno arkikatedros kunigas.

Pasirodė, kad vaiką prie bažnyčios tyčia paliko ir elgetauti pamokė jo krikšto motina. Ji vėliau aiškino, kad niekaip negalėjo rasti V.Kazlauskaitės, o pati išlaikyti vaiko neturėjo už ką.

Berniuko atvaizdą rodė televizija, skelbė „Lietuvos rytas“, kiti šalies ir Kauno laikraščiai, tačiau jo motina nepasirodė.

Vėliau elgetaujantis prie parduotuvės buvo rastas ir penkiametis Drew. Jį likimo valiai paliko pati V.Kazlauskaitė.

Kai Davidas pamatė Drew, kelias minutes verkė, tada pasakė, kad šis – jo brolis.

Vėliau berniukų motiną pavyko rasti per jos „draugužius“.

Laikraščiai skelbė, kad pati būdama našlaitė V.Kazlauskaitė taip niekada ir neišmoko būti motina – augo be tėvo, o būdama septynerių neteko motinos ir pateko į internatą.

„Liūdna mūsų vaikų istorija. Verkiau, kai skaičiau ją. Nėra nieko vertingesnio už vaikus. Labai liūdna“, – graudinosi Ch.Dutka.

Ji tiki, kad V.Kazlauskaitės vaikams buvo skirta atsidurti jų namuose. Galbūt todėl jiems ir teko patirti motinos atmetimą.

Vaikų istoriją sužinojo įsivaikinę

Mintis įsivaikinti amerikiečiams kilo kone prieš 20 metų.

„Jautėme, kad galime praturtinti vaikų, o taip pat ir savo gyvenimus“, – sakė Ch.Dutka.

Pirmiausia pora ketino trumpam, pagal mokymosi programą priimti vaikų iš Lietuvos. Tačiau pradėjus rengti dokumentus, programa baigėsi.

Biologinių vaikų neturintys, savo karjeromis patenkinti būsimi įtėviai svarstė ir meldėsi. Charlene buvo 42, Edwardui – 45 metai. Greitai jie nusprendė įsivaikinti.

Pora paprašė dviejų mokyklinio amžiaus berniukų. „Nieko nežinojome apie juos“, – sakė Ch.Dutka. Tik vėliau įtėviai susipažino su šokiruojančia vaikų istorija, gavo straipsnių kopijas.

Kai pirmą kartą pamatė juos vaikų stovykloje Lietuvoje, Ch.Dutka nesulaikė ašarų. Dienoraštyje, kurį padovanojo įsūniams, moteris rašė: „Mokytoja nuėjo į pastatą, kur jūs vakarieniavote. Ji atvedė jus pas mus. Kai pamačiau jus ateinančius, ėmiau verkti – tyliai, kad nepastebėtumėte. Du nuostabūs berniukai. Drew iš pradžių nenorėjo akių kontakto. Davidas atsisėdo man ant kelių. Mano širdis prisipildė džiaugsmo, visgi aš nesuvokiau, kaip sunku turėjo būti jums abiems. Mes jums buvome tik nepažįstami, visgi jūs pripildėt mano esybę.“

Greitai tapo geriausiais

Kai prieš 18 metų Dutkos įsivaikino brolius, Davidui buvo 8-eri, Drew – 7-eri.

Pirmosios savaitės Amerikoje buvo sunkios ir vaikams, ir įtėviams.

Charlene ir Edwardas nemokėjo lietuvių kalbos. „Buvome priklausomi nuo žodynų“, – šypsojosi amerikietė.

Tačiau po dviejų savaičių vaikai jau kalbėjo angliškai, o įtėviai ėmė suprasti vieną kitą lietuvišką žodį.

„Pirmųjų mokslo metų pabaigoje berniukai jau buvo geriausi skaitymo pamokose. Jie labai protingi“, – įsūnius gyrė Ch.Dutka.

Šokiravo žinia apie brolį

Davidui ir Drew radus namus Amerikoje, jaunesnė jų sesuo Samantha buvo vienerių. Mergaitė gyveno su motina. Maždaug po metų iš tarnautojų įtėviai sužinojo, kad Samantha yra V.Kazlauskaitės apleista.

„Paprašėme draugų Lietuvoje nuvykti pas motiną ir paklausti, ar ji nenorėtų, kad Samantha prisijungtų prie savo brolių Amerikoje“, – prisiminė Ch.Dutka.

Tačiau V.Kazlauskaitė nesutiko – dukrą norėjo pasilikti. Kai mergaitei sukako septyneri, ji pateko į globos namus, vėliau – globėjų šeimą.

Prieš devynerius metus Dutkos sužinojo, kad Samanthai ir Matthew – penktam vaikui – grėsė globos namai probleminiams vaikams. Valdininkai laiške klausė, ar pora sutiktų juodu įvaikinti.

Tuomečiai globėjai Lietuvoje norėjo įvaikinti Matthew, bet ne Samanthą – mergaitė turėjo rimtų sutrikimų. Atskirti vaikų nebuvo galima – Matthew vyresnė sesuo buvo it mama.

„Mes buvome šokiruoti. Niekada šito nesitikėjome. Nieko nežinojome apie Matthew, jauniausią vaiką. Mylėdami Davidą ir Drew, negalėjom nepriimti jų brolio ir sesers, kad ir jie patirtų geresnį gyvenimą Amerikoje“, – pasakojo Ch.Dutka.

Kuitėsi konteineryje, kad išgelbėtų jaunėlį

Kai Samantha atvažiavo pas įtėvius, ji daug smurtavo. „Buvo labai sunkus laikas“, – prisiminė moteris.

Mergaitė nemokėjo naudotis tualetu, gamtinius reikalus atlikdavo kur papuolė.

Kai įsiusdavo, įdukra kąsdavo, spirdavo, smūgiuodavo. „Mes pakvietėm specialistą į pagalbą ir stengėmės ją mylėti, kad galiausiai ji pasitikėtų mumis“, – pasakojo įmotė.

Samanthai buvo nustatytas retas sutrikimas, kurį sukėlė visiškas tėvų apleidimas. Kai laukėsi mergaitės, V.Kazlauskaitė vartojo alkoholį, todėl kūdikiui išsivystė vaisiaus alkoholio sindromas.

„Būdama septynerių Samantha kuitėsi konteineryje, kad rastų maisto mirštančiam broliui. Ji nemokėjo kalbėti, dar nebuvo nė karto apsilankiusi pas gydytoją, jos plaukai nebuvo kirpti“, – siaubingą įdukros patirtį prisiminė Ch.Dutka.

Socialiniai darbuotojai tuomet iš motinos paėmė mergaitę, rado ir leisgyvį Matthew, kuris vos nemirė. Tris mėnesius vienerių metų kūdikis praleido ligoninėje.

„Liūdna. Pasaulyje yra tiek daug sužeistų sielų, kurios nepatyrė motiniškos meilės“, – apgailestavo amerkieitė.

Didžiuojasi įvaikiais

Įtėvių meilė ir specialistų pagalba sustiprino Samanthą. Ji baigė vidurinę mokyklą, laisvalaikiu žaidžia tenisą. Mergina dalį dienos dirba – padeda vyresniems žmonėms. 

Dėl negebėjimo priimti sprendimų jai vis dar reikia nuolatinės suaugusiųjų pagalbos.

„Palyginus su tuo, ką perėjo, ji turi puikų gyvenimą. Mes didžiuojamės tuo, kokį didelį žingsnį į priekį ji žengė“, – sakė Ch.Dutka.

Taip pat meiliai įmotė kalbėjo apie Matthew: „Jis – palaiminimas, nuostabus vaikas.“

Dabar berniukui 13 metų, jis mokosi 7 klasėje. Kone 12 valandų jis praleidžia aviacijos ir inžinerijos mokykloje, kuri jam labai patinka.

Davidas ir Drew gyvena su merginomis, atskirai nuo įtėvių. Visa šeima susirenka sekmadienio pietums.

Netikėtas prašymas iš Lietuvos

Neseniai šeimą pasiekė dar vienas jaudinantis laiškas. Pernai rugpjūtį su įtėviais bendraujantys Lietuvos pareigūnai pranešė, kad Eiva norėtų susisiekti su broliais ir seserimis.

„Buvome susijaudinę. Netrukus vaikai susisiekė per „Skype“. Dabar kasdien ar kelis kartus per savaitę pasikalba, – pasakojo Ch.Dutka. – Pirmas jų pokalbis buvo keistas – niekas nežinojo, apie ką kalbėti. Visi tiesiog šypsojosi, buvo kiek nejauku. Galiausiai jie įsivažiavo.“

Eiva jau ketino į Ameriką vykti vasarą. Jai sutrukdė darbai. Šeima tikisi, kad ateinantį vasarį penketukas pamatys vieni kitus ir galės ne tik pasikalbėti virtualiai, bet ir gyvai praleisti laiką.  

Sesers ketveriukė nėra mačiusi – mergaitė buvo įvaikinta vos tik gimusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.