Mano vyras – gėjus. Pasiklydęs jausmuose ar gudrus apgavikas?

Didžiulis skausmas veide ir neviltis ne tik dėl griūvančios šeimos, bet ir dėl dūžtančio savo pačios pasaulio suvokus, kad tavo vyras – gėjus. O tu buvai tik priedanga arba atlikai pakaitinės motinos vaidmenį. Taip žinoma advokatė Vilija Gražulytė (55 m.) apibūdina savo klientes, kurios į ją kreipiasi išaiškėjus partnerio netradicinei orientacijai. Šiuo metu ji narplioja skyrybų bylą, kurioje vilnietė kaltina svarbias pareigas einantį sutuoktinį, kad būdamas gėjus ir ją vesdamas apgavo.

Neretai su gėjumi gyvenusios moters artimieji nesužino, dėl ko sugriuvo kitų akimis normalia laikyta santuoka.<br>„123rf.com“ nuotr.
Neretai su gėjumi gyvenusios moters artimieji nesužino, dėl ko sugriuvo kitų akimis normalia laikyta santuoka.<br>„123rf.com“ nuotr.
V.Gražulytė.
V.Gražulytė.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Peršonytė („Lietuvos rytas“)

2015-12-12 23:19, atnaujinta 2017-09-29 19:07

Trisdešimtmetį vos perkopusi moteris, sutikusi telefonu papasakoti savo istoriją, sunkiai rinko žodžius: „Prieš dvejus metus sužinojusi apie vyro netradicinę orientaciją jaučiausi žiauriai apgauta, labai išgyvenau.“

Kai moteris suprato, kad tai ne jos, o jos partnerio problema, širdyje šiek tiek palengvėjo. Moterį palaikė artimieji ir draugai, kuriems vilnietė išdrįso atskleisti tiesą dėl griūvančios šeimos.

„Daugeliui atrodė neįtikėtina, kad mano vyras, eidamas svarbias pareigas, gali gyventi dvigubą gyvenimą. Todėl manau – jeigu jam ne gėda taip gyventi, tai man nėra gėda apie tai papasakoti artimiausiems žmonėms“, – kalbėjo su savo bendraamžiu besiskirianti moteris.

Nors žinia, kad vyras yra netradicinės orientacijos, sukėlė nemalonias emocijas, moteris neslėpė dar prieš vedybas girdėjusi aplinkinių kalbų, jog jos širdies draugas myli vyrus.

Ji kelis kartus bandė su savo išrinktuoju apie tai pasikalbėti, tačiau jis tikino, kad apie daugelį žinomų žmonių sklando įvairios kalbos.

Jau susituokus moteriai taip pat kartais šmėkštelėdavo negera nuojauta, tačiau vyras viską neigdavo. Kai žmonai kildavo įtarimų, kad vyras gali būti neištikimas, šis sakydavo, kad ji neišsimiegojusi dėl neramaus vaiko, todėl tikrovė atrodo kitokia.

„Jis nuolat kartodavo, kad mes puikiai gyvename, kad esame šauni šeima, kad aš nevertinu to, ką turiu“, – pasakojo įskaudinta moteris.

Tiesa, intymus šeimos gyvenimas jai atrodęs normalus. Įtarinėti vyrą homoseksualumu moteris ėmė dėl kitų priežasčių.

Vyras ėmė iš rankų nepaleisti telefono, nuolat tikrino elektroninius laiškus, nuolat prisigalvodavo keistų pasiaiškinimų, kodėl jam reikia išeiti iš namų.

Jis naktį išeidavo pirkti kavos, kad rytą namuose jos būtų.

Kai žmona ant vyro kompiuterio ekrano aptiko keistų romantiškų laiškų, jis sakė, kad tai gerbėjų laiškai ir jis tiesiog nieko negali padaryti.

Nutarusi ramiai pasikalbėti su sutuoktiniu, moteris sugalvojo seriją klausimų – į kiekvieną reikėjo atsakyti „taip“ arba „ne“ per tris sekundes. Sutikęs pažaisti tokį žaidimą vyras galų gale prisipažino sutikęs kitą vyrą, kuris yra jo gyvenimo meilė.

„Supratau, jog jis mano gyvenimą sugadino sąmoningai – jam buvo naudinga vaidinti jausmus, kad turėtų šeimą, vaiką“, – sakė moteris.

Išaiškėjus tiesai vyras mielai išėjo iš namų, liepė neskambinti, nerašyti. Po gero mėnesio grįžo susirinkti daiktų. Jis niekada nebandė atsiprašyti žmonos dėl sugriauto gyvenimo.

„Jis moterimi naudojasi kaip buitine technika, kuri yra geresnė ar blogesnė, gražesnė ar mažiau graži. Jei ne aš, galėjo būti bet kuri kita jo kelyje pasitaikiusi mergina. Jis pasakė, kad jam yra atleista, nes bažnyčioje uždegė žvakutes“, – skausmo neslėpė už gėjaus ištekėjusi moteris.

Nuo lemtingo prisipažinimo praėjo dveji metai. Šiuo metu vyksta sudėtingas skyrybų procesas, nes vyras bėga nuo bendrų santuokinių pareigų ir atsakomybės: yra likusi paskola, skolos, susikaupusios remonto metu, išlaidos vaikui išlaikyti.

„Jis aiškina, kad teismas jam dar nepriteisė nieko mokėti, tad jis tik minimaliai kartais duoda pinigų sūnui išlaikyti“, – neslėpė su mažamečiu sūnumi likusi moteris.

Suprasdama, kad vieną dieną sūnui teks paaiškinti, kodėl tėtis paliko šeimą, moteris mintyse jau yra parengusi tekstą, kurį kada nors pasakys vaikui.

Pasibaigus skyrybų procesui ji pirmiausia pasirūpins, kad būtų panaikinta bažnytinė santuoka. Ji tampa negaliojančia, jei vienas iš partnerių palaiko homoseksualius santykius.

Neretai su gėjumi gyvenusios moters artimieji ir draugai nesužino tikrosios priežasties, dėl ko sugriuvo kitų akimis normalia laikyta santuoka. Vieni iš nedaugelio sužinančių tikrąsias tokių skyrybų priežastis yra advokatai, į kuriuos moterys kreipiasi dėl ištuokos.

Savo istoriją papasakojusiai vilnietei skyrybų byloje atstovauja advokatė V.Gražulytė.

– Ar dažnai į jus kreipiasi klientės, sakydamos: „Padėkite man išsiskirti – mano vyras gėjus“?

– Pastaruoju metu tokių bylų daugėja. Kiek per savo darbo praktiką turėjau bylų, kai santuokos iširimą nulėmė vyro lytinė orientacija, visos istorijos labai skirtingos, bet galėčiau jas suskirstyti į keletą tipų.

Vienos moterys ilgą laiką neįtaria, kad jų sutuoktinis – gėjus, nes jis dažnai būna ilgalaikėse komandiruotėse.

Šeimoje auga vaikai, ir moteris įsivaizduoja gyvenanti normalų šeiminį gyvenimą, kol vyras pareiškia norintis vesti kitą vyrą.

Panašų atvejį patyrusią mano klientę apėmė menkavertiškumo jausmas, net buvo apnikusios mintys apie savižudybę. Ji jautė didelę gėdą, širdgėlą, manė, kad iš jos buvo žiauriai pasityčiota, kad ji atliko tik pakaitinės motinos vaidmenį.

Kitu atveju moteris pati sužino, kad jos vyras – gėjus, bet gėdijasi kam nors prisipažinti, kad gyvena su tokiu žmogumi. Tuo pasinaudodamas sutuoktinis terorizuoja žmoną, naudoja prieš ją psichologinį smurtą. Iškilus skyrybų klausimui net bando pasinaudoti moters psichologiniu silpnumu ir dalinti turtą jam palankiomis sąlygomis.

Yra pavyzdžių, kai žmona savo vyrą užklumpa su kitu vyru intymiai bendraujančius.

Žinau atvejį, kai rodydama savo vyrui neapykantą moteris pradėjo jį terorizuoti, tyčiotis, netgi mušti, taip pat grasino paviešinti jo lytinę orientaciją.

Sutuoktinė taip elgdavosi net sūnaus akivaizdoje, vaikas dėl to pradėjo nekęsti tėvo ir nustojo su juo bendrauti. Kadangi vyras ėjo aukštas pareigas verslo pasaulyje, sutuoktinė tyčiotis galėjo nebaudžiama, o už tylėjimą ėmė reikalauti sau palankių sąlygų skyrybų atveju.

Būna, kad moteris apie savo vyro lytinę orientaciją sužino atsitiktinai perskaičiusi jo telefono žinutes, parašytas kitam vyrui.

Mano vienos tokios klientės sutuoktinis reikalavo apsispręsti, ar tas kitas vyras nori su juo gyventi.

Vėliau sutuoktinis, užmezgęs romaną su kitu vyru ir norėdamas paslėpti savo tikrąją orientaciją, pradėjo palaidą gyvenimą, ėmė susitikinėti vis su kita moterimi.

Bylų, kai šeima iširo dėl moters lytinės orientacijos, savo darbo praktikoje neturėjau.

– Koks buvo į jus dėl skyrybų besikreipiančių porų amžius, išsilavinimas, turtinė padėtis?

– Jauniausiai porai buvo per trisdešimt metų. Bet pasitaikė atvejis, kai partneriai jau buvo užauginę vaikus ir perkopę per 50 metų. Visi – išsilavinę, sėkmės lydimi verslininkai ar pramogų pasaulio atstovai. Ir visi turėjo vaikų.

– Kokia yra ištuokų, vykstančių dėl sutuoktinio netradicinės orientacijos, specifika?

– Byloje paprastai siekiama įrodyti, kad paaiškėjusi kito sutuoktinio lytinė orientacija yra santuokos iširimo priežastis.

Tačiau netradicinės lytinės orientacijos sutuoktinis siekia neviešinti tiesos, o moterys irgi vengia viešumos ir trokšta kuo greitesnės bylos baigties, todėl paprastai tokios bylos baigiamos bendru sutarimu.

– Kaip jaučiasi gėjaus žmona, atėjusi pas advokatą?

– Pažeminta, nusivylusi, apgauta. Juk skyrybų proceso metu kalbama ne tik apie neištikimybę, bet ir apie didžiulę apgavystę.

Sužinojusi skaudžią tiesą moteris bando suprasti, ar vyrui buvo puiki priedanga visuomenės akyse, padėjusi slėpti lytinę orientaciją, ar jam reikėjo moters, kuri pagimdytų palikuonį.

– Kiek laiko nuo vestuvių praėjus paprastai yla išlįsdavo iš maišo?

– Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad sutuoktiniai dažniausiai jau būdavo sulaukę brandaus amžiaus, užauginę vaikus, kur kas rečiau – neseniai susituokę. Kada melo šydas nukrinta, priklauso nuo kiekvienoje šeimoje susiklostančių aplinkybių, neištikimo sutuoktinio gebėjimo nuslėpti lytinę orientaciją.

– Ar buvo moterų, kurios prisipažino dar prieš vestuves turėjusios įtarimų dėl netradicinės vyro orientacijos?

– Tik viena klientė papasakojo prieš santuoką įtarusi, kad vyras homoseksualus, bet jis įtikino, jog tai netiesa.

Visos kitos jautėsi mylimos, buvo apgaubtos dėmesio ir pažadų.

– Kaip teisiškai traktuojama vyro neištikimybė su vyru esant santuokai?

– Vyro neištikimybė tiek su vyru, tiek su moterimi vertinama vienodai.

Įstatymas nustato, kad sutuoktinis laikomas kaltu dėl griūvančios santuokos, jeigu yra neištikimas.

Sutuoktinio kaltę dėl santuokos iširimo galima grįsti ir paaiškėjusia netradicine lytine orientacija, kuri prieštarauja vyro ir moters sudarytos santuokos esmei, tikslams.

Atskirais atvejais galima kelti klausimą dėl santuokos pripažinimo negaliojančia, tačiau tokia galimybė labai ribota, nes dažniausiai sutuoktiniai būna susilaukę vaikų, gyvena kartu daugiau nei metus, o tai jau yra kliūtis santuoką pripažinti negaliojančia.

– Ar moteris gali iš buvusio sutuoktinio reikalauti moralinės kompensacijos?

– Sutuoktinis turi teisę reikalauti iš kalto dėl santuokos iširimo sutuoktinio piniginės kompensacijos neturtinei žalai atlyginti.

Jos dydį nustato teismas, atsižvelgdamas į santuokos iširimo priežastis, trukmę, patirtus išgyvenimus, partnerių turtinę padėtį.

Asmuo negali būti diskriminuojamas dėl savo lytinės orientacijos, tačiau šiuo atveju reikėtų kalbėti ne apie asmens lytinę orientaciją, o apie tokio asmens sąžiningumą sudarant santuoką su kitos lyties asmeniu. Iš esmės moters lūkesčiai tokioje santuokoje pažeidžiami nuo pat jos sudarymo.

– Ar egzistuoja teisinė, psichologinė pagalba netradicinės orientacijos vyro žmonai, vaikams?

– Sutuoktinio lytinė orientacija nesukuria atskiros asmenų, kurie nukentėjo nuo tokių santuokų, kategorijos, todėl išskirtinė pagalba nėra teikiama.

– Moteriai sužinojus tiesą neretai gali prireikti medikų pagalbos.

Ar galima prašyti kompensacijos už vaistus, gydymą?

– Be abejonės, jeigu sutuoktinio veiksmai sukėlė tokių išgyvenimų, dėl kurių pašlijo kito sutuoktinio sveikata, tuomet nukentėjusi pusė turi teisę reikalauti ne tik moralinės, bet ir materialinės žalos atlyginimo.

KIta vertus, skyrybų procese dažnai kyla sunkumų įrodinėjant priežastinį ryšį tarp įvykių šeimoje ir sveikatos sutrikimų. Rekomenduotina kreipiantis į gydytojus nurodyti, kad sveikata pablogėjo po įvykių šeimoje.

– Jei būstas, kuriame įsikūrusi šeima, yra vyro nuosavybė, nes jis jį įsigijo prieš santuoką, kas po skyrybų laukia moters? Jei ji su vaikais liks gyventi buvusio vyro bute, būsto savininkui niekas nedraus į namus atsivesti draugų, rengti vakarėlius.

– Tiek netradicinės lytinės orientacijos asmenims, tiek ir heteroseksualiems vyrams galioja tos pačios taisyklės.

Jei būstas yra vieno sutuoktinio nuosavybė, teismas gali palikti jame gyventi kitą sutuoktinį, kai su juo po santuokos nutraukimo lieka gyventi nepilnamečiai vaikai – iki jų pilnametystės.

Nelygu aplinkybės, galima prašyti kitą sutuoktinį, net jei jis būsto savininkas, įpareigoti gyventi skyriumi. Jei po santuokos nutraukimo buvęs sutuoktinis į namus vedžiosis draugus ar drauges, rengs vakarėlius, bus vertinama, ar nėra pažeidžiami nepilnamečio vaiko interesai.

Jeigu vaiko akivaizdoje būtų demonstruojamas nederamas elgesys su kitais vyrais ar moterimis, tai galėtų būti vertinama kaip tėvo valdžios nepanaudojimas ar panaudojimas priešingai vaiko interesams ar tvirkinamieji veiksmai (jei veiksmai turėtų seksualinį pobūdį).

Tokiu atveju galėtų būti sprendžiamas administracinės ar netgi baudžiamosios atsakomybės klausimas.

– Ar moteris gali uždrausti vaikams matytis su netradicinės lytinės orientacijos tėvu?

Kita vertus, galima reikalauti, kad vyras, susitikęs su vaikais, neverstų jų bendrauti su savo partneriu, nekalbėtų apie savo orientaciją, nedemonstruotų intymių santykių su draugu – apsikabinimo, bučiavimosi? Ir apskritai kaip pasakyti vaikui, kad jo tėvas gėjus?

– Asmens lytinė orientacija nėra iškrypimas, todėl draudimas matytis su vaiku remiantis tokiu argumentu negalimas.

Negalima reikalauti, kad vaikas nebendrautų su buvusio sutuoktinio partneriu vien dėl jo lytinės orientacijos. Suprantama, kad buvę sutuoktiniai turėtų netraumuoti vaiko, atsižvelgti į jo interesus, auklėjimą, įdiegtas vertybes.

Dar 1999 metais Europos žmogaus teisių teismas vienoje byloje nusprendė, kad Portugalijos teismo sprendimas, kuriuo dukros globa buvo patikėta motinai, motyvuojant tuo, jog jos tėvas yra homoseksualus ir gyvena su kitu vyru, pažeidė Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 8 straipsnį „Teisė į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą“ ir 14 straipsnį „Diskriminacijos uždraudimas“.

Nepriklausomai nuo teisės į lytinę orientaciją, reikia pripažinti, jog vaikas atsiduria netradicinėje situacijoje, todėl abu tėvai turi dėti maksimalias pastangas, kad jų atžala nebūtų traumuojama.

Manyčiau, jog reikėtų kreiptis į psichologus, o jie patartų, kaip paaiškinti vaikui, kad tėvas išėjo gyventi su tos pačios lyties asmeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.