JAV gyvenanti Josifo Stalino anūkė šokiruoja neįprasta išvaizda

Chrese Evans (44 m.) panaši į veikėją iš veiksmo filmo: jos kūną puošia tatuiruotės, plaukai nubalinti, o marškinėliai suplėšyti. Niekam nešautų į galvą, kad ši neįprastos išvaizdos moteris yra buvusio sovietų diktatoriaus Josifo Stalino (1878–1953) anūkė. Jeigu nepozuotų su ginklu, nebūtų niekam ir užkliuvusi.

Chrese Evans panaši į veikėją iš veiksmo filmo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Chrese Evans panaši į veikėją iš veiksmo filmo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Savo paskyroje socialiniame tinkle Ch.Evans paskelbė nuotrauką, kurioje įsiamžino su žaisliniu šautuvu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Savo paskyroje socialiniame tinkle Ch.Evans paskelbė nuotrauką, kurioje įsiamžino su žaisliniu šautuvu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
J.Stalino duktė S.Alilujeva
J.Stalino duktė S.Alilujeva
Daugiau nuotraukų (7)

„Lietuvos rytas“

Apr 2, 2016, 10:15 AM, atnaujinta May 30, 2017, 7:02 PM

Jauniausia J.Stalino dukters Svetlanos Alilujevos (1926–2011) atžala Chrese gimusi gavo Olgos vardą, bet vėliau nusprendė jį pasikeisti. Ji buvo vienintelis vaikas iš trečiosios Svetlanos santuokos su amerikiečių architektu Williamu Wesley Petersu.

S.Alilujeva, kuri nuo tiesiosios žarnos vėžio mirė prieš 5 metus, būdama 85-erių, JAV susituokė su W.Petersu, kai pabėgo iš Sovietų Sąjungos. Jų santuoka gyvavo vos trejus metus.

Mama slėpė tiesą apie senelį

Tad kodėl daugybė kilometrų nuo Kremliaus, Portlande (JAV), gyvenanti Svetlanos duktė Chrese dabar sulaukė palyginimų su seneliu?

Pasirodo, savo paskyroje socialiniame tinkle ji paskelbė nuotrauką, kurioje įsiamžino su žaisliniu šautuvu kaip Tankistė (Tank Girl), praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio britų komiksų veikėja.

Tačiau Chrese, kuri mokėsi Vakaruose, atskleidė, kad motina ją ilgą laiką slėpė nuo galimų kaltinimų dėl jos senelio teroro.

„Senelis nebuvo mano praeities dalis – apie jį sužinojau tik būdama paauglė, mama tai nuo manęs slėpė, – prisipažino moteris. – Ji visada mane auklėjo labai amerikietiškai, lyg keptų iš manęs amerikietišką pyragą, nes norėjo apsaugoti nuo sunkumų, kuriuos patyrė pati.“

Svetlana, kuri vėliau pasivadino Lana Peters, buvo gera motina savo dukteriai.

„Ji visada manimi didžiavosi, net jei nebuvau padariusi nieko ypatinga. Tai buvo besąlygiška meilė, kurios nepatyriau iš nieko kito. Tos šilumos tikriausiai visą gyvenimą ieškosiu kituose žmonėse“, – prisipažino Chrese.

S.Alilujeva visą laiką stengėsi pabėgti nuo ryšio su J.Stalinu ir pradėti naują gyvenimą, nors Sovietų Sąjungoje gyveno privilegijuotai.

„Mama bjaurėjosi tuo, ką padarė jos tėvas. Vienu metu daugybė žmonių manė, jog ji atsakinga už tėvo veiksmus. Mama net ėmė svarstyti, kad iš tiesų gal ji turėjo būti atsakinga. Bet tai neteisinga“, – įsitikinusi Ch.Evans.

Stalino anūkė tikino – nepaisant vaikystės klajonių po Didžiąją Britaniją ir JAV, nevykusio bandymo su motina grįžti į Sovietų Sąjungą 1984 metais, ji augo kaip normalus vaikas.

Pasibuvimas Rusijoje truko tik kelerius metus – kol paniurusi Svetlana susipyko su giminėmis. Bet tas laikas paliko savo žymę.

„Mano mėgstamiausias rusiškas Naujųjų metų sveikinimas: niekada nepamirškite to, ką verta prisiminti, ir neprisiminkite to, ką geriausia pamiršti. O dabar reikia išgerti degtinės“, – prisiminimais iš anų laikų Didžiosios Britanijos dienraštyje „Daily Mail“ dalijosi Ch.Evans.

Ji taip pat neslėpė nuo tų laikų dievinanti barščius – ir net pati juos verda.

Šeimoje buvo daug tragedijų

Chrese mokėsi Didžiojoje Britanijoje, Esekso grafystėje, tačiau suaugusi persikraustė į JAV. Ji taip pat mokėsi mokesčių teisės bei apskaitos.

Moteris turėjo pasirinkimą dirbti JAV vyriausybėje arba pradėti savo verslą.

„Vienas pasirinkimas žadėjo jaudulį, o kitas tiesiog buvo šaunus“, – sakė ji, įsidarbinusi drabužių parduotuvėje Portlande.

Chrese mano, kad ji dažnai pasielgia taip, kaip elgdavosi jos motina, – su niekuo nesitarusi ir priešingai, nei tikisi aplinkiniai. Bet į savo motiną esą yra panašiausia tikėjimu.

„Jos tikėjimas buvo labai stiprus, bet tai nebuvo religija. Kai mama atsisakė savo tėvo komunizmo, ji prarado ir savo religiją, – sakė Ch.Evans. – Tą kitokį tikėjimą, galbūt tikėjimą žmogumi, pajutau tik tada, kai mama paliko šį pasaulį. Pradėjau jaustis kažko pasiekusi – mama man įskiepijo šį jausmą.“

Svetlaną, Ch.Evans motiną, nuo šešerių metų užaugino J.Stalinas, kai jo antroji žmona Nadežda Alilujeva 1932-aisiais nusižudė brolio dovanotu pistoletu.

Dėl J.Stalino mergišiavimo Nadežda buvo puolusi į depresiją.

Žmonos mirtis sugniuždė ir J.Staliną, todėl duktė tapo jam svarbiausia.

„Mano tėtis mane mylėjo, – sakydavo Svetlana. – Norėjo, kad visada būčiau su juo.“

Kai 1942-aisiais Kremliuje sovietų diktatorius dukterį supažindino su Winstonu Churchilliu (1874–1965), Didžiosios Britanijos premjeru Antrojo pasaulinio karo metais, jis suprato: J.Stalinas norėjo pasakyti, kad ir bolševikai turi šeimą.

„Mūsų šeimoje buvo daug tragedijų, – po daugybės metų prisipažino Svetlana. – Aš jam neatleidau. Negaliu jam atleisti, nes jis nužudė milijonus žmonių.“ Gal todėl su ginklu pozuojanti jo anūkė Ch.Evans sukėlė neapykantą daugelio žmonių širdyse.

Grįžusi į tėvynę iškentė tik porą metų

Vienintelė J.Stalino duktė S.Alilujeva JAV atsidūrė 1967 metais. 1966-aisiais ji išvyko į Indiją išbarstyti savo mirusio vyro Brijesho Singho pelenų, bet tai padariusi nebegrįžo į Sovietų Sąjungą. Ji sudegino savo pasą, pareiškė, kad jos tėvas yra morališkai ir dvasiškai baisus žmogus, ir kreipėsi į JAV ambasadą dėl politinio prieglobsčio.

S.Alilujeva 1949 metais baigė studijas Maskvos universitete, dirbo mokytoja ir vertėja. Ji buvo tris kartus ištekėjusi Rusijoje ir vieną – JAV. Išvykdama į JAV, Rusijoje paliko du vaikus. J.Stalino duktė JAV pasivadino Lana Peters, kai ištekėjo už W.Peterso. Pora susilaukė dukters Olgos, bet 1973 metais išsiskyrė.

S.Alilujeva turėjo du brolius. Jakovas per Antrąjį pasaulinį karą mirė nacių koncentracijos stovykloje, nes tėvas nesutiko jo iškeisti į sučiuptą vokiečių generolą. Kitas brolis – Vasilijus turėjo bėdų dėl alkoholio vartojimo ir mirė būdamas 40 metų.

JAV Svetlana parašė keturias knygas, dvi iš jų – memuarai. Prisiminimų knygoje „Dvidešimt laiškų draugui“ J.Stalino duktė papasakojo apie savo tėvą ir gyvenimą Kremliuje.

1984 metais J.Stalino duktė grįžo į Sovietų Sąjungą ir jai vėl buvo suteikta sovietinė pilietybė, bet po poros metų S.Alilujeva dar kartą išvyko į JAV. Paskutinius gyvenimo metus ji praleido Viskonsine, ten 2011-ųjų pabaigoje mirė nuo vėžio būdama 85-erių.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.