Nėščios kaunietės kova už gyvybę: pardavė ir tuoktuvių žiedus

Penkto vaiko besilaukianti kaunietė Sigita K. nežino, ko griebtis. Jei per dieną ji nesusileistų vaistų už 13 eurų, grėstų mirtis ir jai, ir jos kūdikiui. Į skolas įklimpusi šeima pagalbos prašo ir valstybės, ir Kauno miesto, tačiau kol kas gauna tik dalį reikalingos pagalbos.

Dešimt dozių penkioms dienoms moteriai kainuoja 65 eurus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Dešimt dozių penkioms dienoms moteriai kainuoja 65 eurus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Kaunietė Sigita K. per dieną turi susileisti vaistų už 13 eurų. Daugiavaikė šeima klimpsta į skolas – pardavė net vestuvinius žiedus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Kaunietė Sigita K. per dieną turi susileisti vaistų už 13 eurų. Daugiavaikė šeima klimpsta į skolas – pardavė net vestuvinius žiedus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
„Net vestuvinius žiedus su vyru pardavėm. Abu stovėjom ir verkėm – bet ką daryt?“ – graudinosi su reta liga kovojanti kaunietė.<br>123rf asociatyvi nuotr.
„Net vestuvinius žiedus su vyru pardavėm. Abu stovėjom ir verkėm – bet ką daryt?“ – graudinosi su reta liga kovojanti kaunietė.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Sigita Purytė

May 14, 2016, 5:23 PM, atnaujinta May 25, 2017, 2:32 PM

Plaučių embolija kaunietei pasireiškė jau laukiant ketvirtojo vaiko. „Vos išsikapsčiau. Nukritau prie klinikų su užkištais plaučiais“, – prisipažino kaunietė. Tuomet medikai ilgai nežinojo, kas moterį kankina.

Sigitai K. besilaukiant penkto vaiko, gydytojų konsiliumas skyrė vaistus, kad plaučių embolija nepasikartotų.

Tai liga, kai kraujo krešuliai užkemša plaučius – infarkto ar insulto atitikmuo.

Pavojus kyla ir motinai, ir kūdikiui. „Plaučių masyvi embolija nėštumo metu yra reta ir labai grėsminga komplikacija nėštumo metu, galinti lemti blogas baigtis tiek nėščiajai, tiek vaisiui“, – rašoma gydytojų konsiliumo išvadose.

Medikai Sigitai K. išrašė vaistus, kurie neleidžia susidaryti kraujo krešuliams. Vaistas kol kas valstybės nekompensuojamas.

Dešimt dozių penkioms dienoms moteriai kainuoja 65 eurus. Iš viso paskirtos per 530 dozių, kurios kainuos kone 3,5 tūkst. eurų. Nors gimdyti Sigita K. turėtų birželį, vaistus turės gerti iki šių metų pabaigos.

Įstūmė į skolas

„Žiaurus laikas. Išsipardaviau viską – likau be auskarų, žiedų, net vestuvinius žiedus su vyru pardavėm. Abu stovėjom ir verkėm – bet ką daryt? Esame sulindę į skolas“, – graudinosi moteris.

Anksčiau šeima turėjo nedidelį verslą. Sigita K. megzdavo, mezginius ir siūlus pardavinėdavo. Dėl ketvirtojo vaiko sveikatos bėdų ir penktojo nėštumo moteris neturi kada megzti. 

Socialiai remtina šeima tapo tik pernai rugpjūtį, kai susirgo poros kūdikis. Jie gyvena iš nedidelių pajamų ir valstybės mokamų pašalpų. Per mėnesį susidaro apie 700 eurų. Šeima nuomojasi dviejų kambarių būtą Petrašiūnuose.

Maisto produktais kaunieičiams padeda Sigitos K. mama, seserys. Kai neturi pinigų vaistams, Sigita K. skolinasi iš giminaičių. „Mama, vyro šeima irgi pardavė viską, ką įmanoma parduoti“, – tikino moteris.

Kas būtų, jei nėščioji nesileistų vaistų? „Klube prie kraujagyslių sienelių jau rasti trombai, jei nevartočiau vaistų, jie atitrūktų ir man užsikimštų plaučiai, aš numirčiau. Tada valstybei reikėtų išlaikyti keturis mano vaikus“, – sakė ji.

Vaistus kompensuos ateityje?

Gavusi iš medikų dokumentus, jog jos būklė reta, Sigita K. kreipėsi į Labai retų sveikatos būklių gydymo išlaidų kompensavimo komisiją prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Paaiškėjo, kad komisija kompensavimą skiria, kai liga ar sveikatos būsena kyla ne dažniau nei vienam iš 200 tūkst. Lietuvos gyventojų per metus.

Plaučių embolija Kauno klinikose nustatoma maždaug vienai nėščiajai per metus. Nepatvirtintais duomenimis, Kauno klinikose kasmet gimdo apie 3 tūkst. moterų.

Liga per dažna, kad minėta komisija kompensuotų vaistus kaip medikamentus nuo retos ligos.

„Deja, Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, ne visi vaistai, skirti dažnesnių arba retų ligų gydymui, yra kompensuojami“, – rašoma Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovės Vitos Lyskoitienės atsiųstame atsakyme.

Kad vaistas būtų įtrauktas į bendrąją kompensavimo sistemą, reikia, kad gamintojas pateiktų paraišką. Kaunietei reikalingų vaistų gamintojas tokią pateikė šių metų sausį. Ji bus svarstoma birželį.

Gauna, kas priklauso

Gavusi neigiamą atsakymą dėl vaisto kompensavimo, moteris pagalbos kreipėsi į Kauno savivaldybę.

Kauno miesto Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė tikino, kad šeimai suteikta visa jai priklausanti parama.

„Jie gauna socialinę pašalpą, išmoką vaikams už keturis vaikus, trys vaikai gauna nemokamą maitinimą mokykloje. Turima valstybinė parama visa yra gaunama.

Jei šeimoje yra nelaimė, kažkas susirgo, iš miesto papildomos paramos gali gauti tik 40-50 eurų vieną kartą metuose. Vis tiek prisidės prie biudžeto“, – sakė A.Sudžiuvienė.

Tarnautoja aiškino, kad šeima taip pat gaus vienkartinę 400 eurų išmoką, kai gims vaikelis. Prisidės ir socialinė pašalpa už penktąjį vaiką.

„Yra nemažai nevyriausybinių organizacijų, kurios vykdo projektus. Padėtų ne pinigais, bet ar daiktais, ar vaikų drabužėliais“, – drąsino A.Sudžiuvienė.

Ji siūlė skaičiuoti ne eurais, bet litais – taip atsiskleidžia, kokia nemenka suma šeimai skiriama.

Kiekvienas kovoja už save

Gausių šeimų asociacijos „Vaivorykštės taku“ vadovė Auksė Pečeliūnaitė

„Tegu ateina pas mus į organizaciją. Galime teikti „Maisto banko“ paramą, padėti rūbais, daiktais. Finansinės paramos negalime teikti.

Arba gali kreiptis į politikus, jie reklamos sumetimais tikrai galėtų padėti.

Sunkioje situacijoje atsidūrusi šeima lieka tik kitų daugiavaikių šeimų ir politikų geroje valioje.

Šalyje paramos į bėdą patekusioms gausioms šeimoms nėra. Kiekvienas kovoja už save, kaip ta mama, kurios visi trys vaikai serga reta liga (Ramunė Šliuožaitė, kurios vaikai serga mukopolisacharidoze, pasiekė, jog itin brangūs vaistai nuo šios sunkios ir retos ligos būtų įtraukti į valstybės finansuojamųjų sąrašą. – Red.).“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.