Našlaite likusią paauglę smaugia mirusios mamos skolos

Iš Kaišiadorių kilusi 17-metė Adrija Šuškaitė – neviltyje. Merginai vos 17, o ji jau turi 3500 eurų skolos naštą, kurią jai paliko mirusi mama.

Adrija atvira – gyventi be mamos jai labai sunku.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Adrija atvira – gyventi be mamos jai labai sunku.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-05-30 19:21, atnaujinta 2017-05-23 16:30

Šiuo metu Adrija gyvena kartu su girtaujančiu tėvu, nes daugiau neturi nė vieno žmogaus, kuris galėtų ją priglausti ir pasiūlyti gyventi geresnėmis sąlygomis.

Gyvena su geriančiu tėvu

Kai mergaitei buvo vos devyneri, nuo insulto mirė jos mama. Dar prieš mirtį ji prastai jautėsi ir vis ieškojo artimųjų, kurie būtų galėję auginti Adriją. Tačiau situacija pasikeitė – mirė visi tie, kurie galėjo mergaitei padėti kabintis į gyvenimą. 

Dėl tokių aplinkybių Adrija šiuo metu gyvena po vienu stogu su girtaujančiu tėvu. „Jis gauna socialinę pašalpą ir ją prageria. Anksčiau jis pasiimdavo ir mano pašalpą, kurią pragerdavo, tačiau visai neseniai išsireikalavau, kad man būtų leista pačiai disponuoti tais pinigais.

Nuo kiekvienos pašalpos antstoliai atskaito 40 proc., todėl man lieka 56 eurai. Už juos turiu kiekvieną mėnesį pragyventi. Kaip man pavyksta? Sunkiai. Perku pigiausią maistą. Visa laimė, kad mokykloje man priklauso nemokami pietūs.

Po mamos mirties kurį laiką gyvenau pas tėvo močiutę, bet ji mane išvarė. Taip nutiko todėl, kad jos sūnus, mano tėvo brolis, pareiškė nenorįs, kad aš gyvenčiau name, kuris pagal testamentą priklausys jam. Tą pačią minutę močiutė išmetė mano daiktus į tvartą. Neturėjau, kur eiti, todėl atvažiavau gyventi pas tėvą“, – pasakojo moksleivė.

Slegia didžiulės mamos skolos

Adrija atvira – gyventi be mamos jai labai sunku. Mergaitė vaikystėje buvo pripratusi gyventi tvarkinguose namuose su ja besirūpinančia mama, tačiau dabar kasdien mato girtaujantį tėvą, kuriam niekas, išskyrus alkoholį, nerūpi.

„Po mamos mirties likau visiškai viena. Niekada neturėjau žmogaus, su kuriuo galėčiau pasikalbėti, paprašyti patarimo ar pagalbos. Visada trūko mamos. Tai ypač supratau paauglystėje. Kartais net mokykloje iš manęs tyčiodavosi, kad esu našlaitė, augu be mamos. 

Baisiausia šioje situacijoje yra tai, kad, mirus mamai, tėvas priėmė ne tik jos palikimą – mažą kambarėlį apleistame name, bet ir skolas. Tada jos siekė beveik 5000 eurų. Viena įmonė jas nurašė, todėl beliko atsiskaityti su kita.

Šiuo metu įmokos tai įmonei siekia 3500 eurų. Kadangi antstoliai pamatė, jog gaunu tam tikras pajamas (našlaitės pensiją – red.past.), tai jie sujudo išieškoti skolų.

Ši suma man yra labai didelė. 

Stengiuosi nenuleisti rankų – kiek save pamenu, visas vasaras dirbau. Pernai vienoje baldų įmonėje, šiemet taip pat turiu planų užsidirbti papildomų lėšų. Neįsivaizduoju, kaip kitaip galėčiau išgyventi.

Jau netrukus baigsiu pagrindinę mokyklą. Labai noriu išvažiuoti gyventi ir mokytis į Kauną.

Profesinio rengimo mokykloje norėčiau mokytis manikiūrininkės specialybės. Ten man būtų suteiktas bendrabutis. Man tai būtų didžiulė laimė – noriu kuo greičiau išsikraustyti iš namų, kuriuose man negera“, – atviravo moksleivė.

Socialinė darbuotoja: „Šiam vaikui būtina padėti“

Socialinė darbuotoja Jolita Šatavičienė, kuri globoja 17-metę Adriją, negailėjo jai gerų žodžių. „Adrijos mama mirė, kai jai buvo devyneri. Jiedu su tėvu buvo nesusituokę. Po mirties jis, atstovaudamas vaiko teisėms, priėmė palikimą – mamos tėvų name esantį kambariuką.

Bet, deja, palikimas buvo mažesnis už susikaupusias skolas. Adrija kas mėnesį gauna 90 eurų našlaitės pašalpą. Už tuos pinigus turi sumokėti susidariusius įsiskolinimus.

Mergina labai tvarkinga, siekia savo tikslų. Šiemet ji baigs dešimt klasių ir jau susiplanavo toliau mokytis Kaune.

Mes net turime susitaupę pinigėlių mergaitės mokslams. Labai smagu matyti, kad ji yra kitokia nei jos bendraamžiai. Mergina jau kelerius metus vasaros metu dirba, taupo pinigus. Savo buitimi ji rūpinasi visiškai pati.

Didžiausias mano ir kitų socialinių darbuotojų siekis šiuo metu surinkti reikiamą pinigų sumą, kurią sudaro skolos, ir išleisti mergaitę į pilnametystę laisvą ir be įsipareigojimų. Šiam vaikui būtina padėti. Labai norėčiau, kad ji gyventų ramiai ir laimingai“, – dėstė socialinė darbuotoja.

Antstolės padėjėja: „Mes aktyviai ieškome paramos Adrijai“

Antstolės padėjėja Lida Doveikytė patikino, kad visi pinigėliai, kuriuos perves geraširdžiai skaitytojai, tikrai pasieks Adriją. „Antstoliai yra taip pat tėvai ir puikiai supranta Adrijos situaciją. Siekdami išsaugoti vienintelį nuosavą kampelį našlaitei atlieka ne tik įstatymų priskirtas funkcijas išieškoti skolas iš paveldėto turto, bet ir aktyviai dalyvauja ieškodami paramos Adrijai ne tik pateikdami visas idėjas, kaip sumažinti skolas, bet ir aktyviai rinkdami lėšas skolai dengti (antstolių kontora prašė pagalbos vietinių verslininkų)“, – dėstė L.Doveikytė. 

Norėdami prisidėti prie Adrijos gerovės, rašykite e. paštu: gyvbudas@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.