JAV augęs lietuvis Vilniuje atsikvėpė nuo kalbinimų ir šypsenų

Saulėtoje Kalifornijoje augęs 34 metų Aras Zirgulis į Lietuvą, savo protėvių žemę, sugrįžo 2008 metais. Į JAV bėgdami nuo karo praeityje išvyko jo seneliai. Dailus, studenčių žvilgsnius kaitinantis vyras dabar dėsto mikroekonomiką bei pasaulinę ekonomiką ISM Vadybos ir ekonomikos universitete.  A.Zirgulis tikina, kad jam dar nebuvo kilusi mintis grįžti į JAV.

Viena iš priežasčių, kodėl vyras paliko Los Andželą, buvo moterys.<br>D.Umbraso nuotr.
Viena iš priežasčių, kodėl vyras paliko Los Andželą, buvo moterys.<br>D.Umbraso nuotr.
Viena iš priežasčių, kodėl vyras paliko Los Andželą, buvo moterys.<br>D.Umbraso nuotr.
Viena iš priežasčių, kodėl vyras paliko Los Andželą, buvo moterys.<br>D.Umbraso nuotr.
Viena iš priežasčių, kodėl vyras paliko Los Andželą, buvo moterys.<br>D.Umbraso nuotr.
Viena iš priežasčių, kodėl vyras paliko Los Andželą, buvo moterys.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eglė Tamošauskaitė

2016-06-18 23:00, atnaujinta 2017-05-21 08:37

Pašnekovas teigė, kad šeimoje lietuviškai kalbėdavo labai nedaug. Jis pats taip pat šiek tiek šneka savo protėvių kalba, tačiau juokėsi, kad sunkiai derina linksnius.

A.Zirgulis sakė, kad apie Lietuvą jo seneliai pasakojo daug ir visuomet gražiai, su ilgesiu. Vyro močiutė tėvynėje dirbo gydytoja, o senelis valdė batų vaško gamyklą.

Kadangi jis valdė gamyklą, šeima baiminosi, kad gali grėsti tremtis ar pavojus gyvybei.

Kiti seneliai buvo ūkininkai ir turėjo žemės. Deja, jos pašnekovui matyti neteko. Judriame didmiestyje augusį A.Zirgulį žavėdavo senolių kalbos apie plačius žaliuojančius Lietuvos miškus ir gyvenimą ūkyje.

JAV laimės nerado

Paklausus, kas gi jį vis dėlto atviliojo į Lietuvą, pašnekovas susimąstė ir įvardino keletą priežasčių.

„Visų pirma, aš augau Los Andžele, o ten gyventi man nepatiko. Jų kultūra gan keista ir niekada nebuvo man artima“, – prisiminė vyras.

„Ėmiau dairytis, kur galėčiau persikelti, ir pradėjau galvot apie Lietuvą. Esu čia buvęs ir anksčiau, be to, labai daug apie šią šalį girdėjau. Tad pamaniau, kad galbūt būtų visai įdomu“, – apie sprendimą apsigyventi Lietuvoje kalbėjo A.Zirgulis.

Be to, Lietuvoje buvo likę pašnekovo giminaičių, čia jo laukė ir antros eilės pusbroliai.

„Ką manėte apie Lietuvą prieš čia atvykdamas?“ – paklausiau lektoriaus.

„Iš tiesų girdėjau labai daug gero iš savo senelių. Bet tai buvo šviesūs jų prisiminimai apie ikikomunistinius laikus. Taip pat daug skaičiau apie posovietinės Lietuvos problemas“, – sakė A.Zirgulis.

Atbaidyti bandė lietuviai

Vis dėlto ne visi palaikė vyro sumanymą kraustytis į Lietuvą. Nemažai žmonių tokį sprendimą kritikavo.

„Turiu pripažinti, kad prieš atvykstant daug žmonių mane perspėjo, kad gyvenimas čia bus labai sunkus. Tad iš tiesų buvau pasiruošęs didesniems sunkumams, nei iš tikrųjų teko susidurti. Viskas tikrai nebuvo taip blogai, kaip aš maniau galint būti“, – džiaugėsi dėstytojas.

„Man pasakojo, kad čia didelis nusikalstamumas, o žmonių požiūris niekam tikęs. Bet taip nėra“, – šypsojosi A.Zirgulis.

Paklaustas, kas taip neigiamai atsiliepė apie jo senelių kraštą, vyras juokėsi: „Iš tikrųjų daug lietuvių mėgsta skųstis dėl blogybių Lietuvoje. Tačiau galbūt jie perdeda ar bando pasiteisinti, kodėl patys išvyko“.

Žiemą patogu dirbti

O pats lektorius gyvenimo Lietuvoje pranašumus bėrė tarsi žirnius.

„Man patinka Vilnius. Jis nėra nei per didelis, nei per mažas. Tuo tarpu Los Andžele gyvena milijonai žmonių. Kasdien vargina eismo spūstys. Tad iš tiesų džiugina tai, kad čia daug mažiau gyventojų.

Be to, Los Andžele oras gerokai labiau užterštas, o saulė kepina per stipriai. Ta vieta gali būti puiki atostogoms. Tačiau ten ne taip patogu gyventi“, – kritikos garsiajam miestui negailėjo pašnekovas.

Vyro negąsdina ir ilga tamsi lietuviška žiema.

„Iš tiesų ji man patinka. Los Andžele metų laikai nėra tokie skirtingi. Vasarą ten labai karšta, o žiemą šiek tiek šalčiau. Bet čia jūs turite keturis nuostabius sezonus“, – metų laikus Lietuvoje gyrė pašnekovas ir pagalvojęs pridėjo, kad žiemą mūsų šalyje labai patogu dirbti, nes nekyla noras eiti į lauką.

Tačiau, kad ir kaip žavisi lietuviška gamta, A.Zirguliui jokio įspūdžio nedaro lietuvių taip mėgiamas pajūris.

„Visi mėgsta važiuoti prie jūros. Pavyzdžiui, San Diege paplūdimys tikrai nuostabus. O čia visi renkasi prie bjauraus ežero, kuriame nėra net padorių bangų, o aplinkui smarkiai per daug žmonių“, – pareiškė JAV augęs vyras.

„Man patinka miškai. Patinka grybauti. Tai lyg lobių paieška“, – sakė A.Zirgulis.

Džiaugėsi, kad žmonės nesišypso

Bet Lietuvoje A.Zirgulis džiaugiasi ne tik tyresniu oru, švelnesne saule bei mažesniais žmonių srautais. Jis teigė, kad jam patrauklesnė ir pati kultūra. Ne kartą yra tekę girdėti, kad lietuviai labai paniurę, tačiau, pasirodo, iš JAV atvykusį dėstytoją tai džiugina.

„Kai Amerikoje eini į parduotuvę, visi šypsosi ir tave nuolat kalbina. Mane tai visada erzino. Man tikrai patinka, kad čia užėjus į parduotuvę su tavim bent jau niekas nekalba“, – aiškino vyras.

Paklausus, ar būdamas Lietuvoje jis pasiilgsta kokių nors amerikietiško gyvenimo detalių, vyras mąstė ilgai. Galiausiai jis pareiškė, kad JAV bendraujant su žmonėmis viskas aiškiau, o lietuviai yra paslaptingesni.

A.Zirgulis teigė, kad neketina nei grįžti į JAV, nei keltis į kokią nors kitą Europos šalį.

„Tiesą pasakius, man nepatinka Vakarų Europa. Mane traukia rytinė dalis. Galbūt taip yra dėl to, kad čia yra mano šaknys“, – sakė pašnekovas.

Stebėjosi lietuvių apranga

Vis dėlto kai kurie dalykai Lietuvoje A.Zirgulį išties nustebino.

„Vienas įdomus skirtumas tarp JAV ir Lietuvos yra tai, kad ten nėra taip įprasta gražiai rengtis, – sakė lektorius ir atkreipė dėmesį, kad ir dabar yra apsirengęs visiškai paprastai. – Jei Amerikoje per daug išsipuoši, susidaro įvaizdis, kad nori pasirodyti, ir tai yra netgi įžūlu.“

Vyras taip pat pabrėžė, kad net ir pasiturintys žmonės JAV eidami į miestą stengiasi atrodyti gan paprastai ir per daug neatkreipti į save dėmesio ištaigingais apdarais.

„Tačiau čia visi rengiasi labai gražiai, ir galbūt yra nemandagu, jei nesistengi atrodyti labai gerai“, – apie nustebinusį kultūrinį skirtumą pasakojo vyras.

„Man rodos, kad kartais žmonės norėtų, jog rengčiausi šiek tiek geriau“, – juokėsi jis.

Tačiau tai buvo ne vienintelis gluminantis skirtumas.

„Dar mane nustebino tai, kad JAV padarius nusikaltimą žmonės už grotų lieka labai ilgai. O čia net padarius labai rimtus nusikaltimus, rodos, kad jie nebūna nubausti ar kali vos kelis metus“, – sakė A.Zirgulis.

Jis taip pat pripažino, kad JAV žmonės skundžiasi, kad kalėjimuose yra per daug žmonių, tačiau vyras mano, kad taip ir turi būti.

Moterys labiau nori šeimos

Tuomet jau ne vienerius metus Lietuvoje gyvenančio A.Zirgulio paklausiau , ką jis mano apie lietuvaites.

„Na, vieną iš jų aš vedžiau“, – neslėpdamas šypsenos atsakė jis.

Vyras teigė, kad Lietuvoje moterys iš tikrųjų skiriasi nuo amerikiečių.

„Turbūt tai buvo viena iš priežasčių, kodėl aš išvykau iš JAV“, – atviravo A.Zirgulis. – Lietuvių kitokia visuomenė, jie šiek tiek labiau konservatyvūs.“

„Los Andžele yra labai daug moterų, kurios siekia praturtėti ir išgarsėti. Jų kitokie norai ir svajonės. Jos labai susikoncentravusios į save.

Ten yra daug keistų žmonių, o šių moterų tikrai nesinorėtų vesti“, – aiškino jau keletą metų santuokoje su lietuve gyvenantis vyras.

Jis pridėjo, kad Lietuvoje sutiktos moterys dažniausiai būna labiau tradicinės. Tuo tarpu Los Andželo gyventojos daugiau galvoja apie savo tikslus ir yra mažiau orientuotos į šeimą.

A.Zigulis teigė, kad pirmaisiais draugystės su lietuvaite metais pasijusdavo ir kultūrinių skirtumų, tačiau bėgant laikui jie ne tik išnyko, bet ir pasimiršo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.