Po pirmo vaiko mirties kaunietės laukė dar didesnis išbandymas

Kaunietė Reda Slotkienė (41) augina neįgalų sūnų. 17-mečiui Eimantui, gimusiam vos 24 savaičių ir svėrusiam tik 800 gramų, cerebrinis paralyžius.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-09 16:34, atnaujinta 2018-02-09 23:31

Jis nevaldo savo kūno, be pagalbos negali paeiti, nekalba ir sunkiai orientuojasi aplinkoje. Jis mąsto lyg penkiametis vaikas, o svoris siekia 40 kilogramų.

Prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytas Eimantas – ne vienintelis Slotkų šeimai siųstas išbandymas.

Pirmagimis išgyveno vos mėnesį

Kai moteriai buvo vos 23-eji, kartu su vyru jie susilaukė pirmojo sūnaus. Jis pasaulį išvydo taip pat neišnešiotas, o išgyvenęs vos mėnesį mirė.

Tada medikai negalėjo įvardyti priežasčių, kodėl taip nutiko.

Redai pirmojo vaiko netektis buvo itin skaudi.

Situaciją šeimai šiek tiek palengvino žinia apie antrąjį nėštumą. Sutuoktiniai stengėsi, kad vaikas gimtų sveikas, tačiau Eimutis gimė taip pat vos 24 savaičių, o svoris tesiekė 800 gramų.

Po gimdymo moteris su vaiku praleido kelis mėnesius. Reda prisimena, jog pirmą kartą išvydusi Eimantą negalėjo patikėti, kad jis išgyvens. „Sūnelis buvo labai mažas, gimdymą lydėjo daugybė komplikacijų.

Keturis mėnesius gulėjome ligoninėje. Kai Eimučio svoris pasiekė pusantro kilogramo, parvažiavome į namus“, – kalbėjo moteris.

Patyrė daugiau nei 10 operacijų

Kaunietė Reda visą gyvenimą paskyrė Eimučiui. Negalintis judėti, sunkiai aplinkoje besiorientuojantis vaikinas nė akimirkos negali likti vienas. „Aš jį turiu vartyti lovoje, maitinti, nuolat vykstame į sanatorijas.

Auginti neįgalų sūnų yra labai sunku. Kadangi aš dirbu, nes finansų nuolat trūksta, sūnus kelias valandas per dieną praleidžia Kauno socialiniame paslaugų centre“, – paklausta apie kasdienybę pasakojo Eimučio mama.

Nuo pat gimimo buvo matyti, jog tai – kitoks vaikas. Būdamas metukų jis nelaikė galvytės, vėliau šeima suprato, kad vaikas atsilikęs ne tik fiziškai, bet ir protiškai.

17-metis patyrė daugiau nei 10 skirtingų operacijų. Vienos metu jo stuburas buvo sutvirtintas metaliniu strypu. Jo viena koja – akivaizdžiai sutrumpėjusi.

Stovėti Eimantas gali tik apglėbęs mamą.

„Nors mūsų sūnus ir neįgalus, tačiau su vyru iš visų jėgų stengiamės, kad jis nebūtų uždarytas tarp keturių sienų. Stengiamės kiek įmanoma dažniau keliauti, eiti pasivaikščioti.

Tiesa, tai yra kiek sunku, nes Eimutis nemažai sveria. Kartais ramybės neduoda ir replikos.

Vaikai ir paaugliai vis dar įdėmiai žiūri į Eimantą, kartais mesteli vienokią ar kitokią frazę“, – guodėsi Reda.

Džiaugiasi įvaikintu berniuku

Ar įmanoma susitaikyti su tuo, kad lauktas ir planuotas vaikas niekada nebus toks, kokio buvo galima tikėtis? „Visos ašaros jau išverktos. Tai mūsų šeimos rūpestis ir vargas.

Supratę, kad gyvename nuolatiniame liūdesyje ir skausme, su vyru nusprendėme į namus įsileisti berniuką iš kūdikių namų.

Ilgiau nei trejus metus laukėme, kada formaliai tai bus galima padaryti ir pagaliau mums pavyko. Nuo šių metų pavasario mūsų namuose gyvena trimetis Gytis.

Būsiu atvira – galėčiau užauginti ir dešimt sveikų vaikų. Šeimos, kurios tokius augina, neįvertina džiaugsmo, kurį teikia aktyvūs ir guvūs vaikai.

Vargo turėjom visada, o džiaugsmo sulaukėme tik tada, kai pas mus apsigyveno Gytis. Berniukai puikiai sutaria, kai mažasis paaugs, su vyresnėliu taps puikūs draugai“, – džiaugėsi Reda, šiuo metu laiką sanatorijoje leidžianti su abiem sūnumis.

Trūksta lėšų Eimučio vežimėliui

Neįgalų sūnų ir berniuką iš kūdikių namų auginanti šeima neslėpė, jog šiuo metu didžiausias jų poreikis – naujas neįgaliojo vežimėlis Eimučiui.

Pagal įstatymus, neįgaliam vaikui skiriamas vos vienas per ketverius metus. Gautas pastarąjį kartą buvo labai nekokybiškas, suplyšo vos po kelių įsėdimų.

„Mes ir taip stengėmės jį taupyti, tačiau, deja, jis linkęs teptis, o kai yra naudojamas kiekvieną dieną, plyšta ir tepasi dar dažniau. Dar vienas svarbus faktas – Eimutis dėl sao ligos turi labai daug jėgos, kurios nesugeba tinkamai panaudoti. Jo kūno dalių susitraukimai ir įsitempimai tik dar labiau blogina vežimėlį, kuris nėra toks patvarus, kad atlaikytų berniuko svorį ir judesius“, – pasakojo Reda.

Vežimėlis, kurio reikia neįgaliam paaugliui, kainuoja apie 1500 eurų. Tokia suma, šeima pripažino, yra labai didelė. Būtent dėl šios priežasties ji prašo neabejingų žmonių pagalbos.

Nors prašyti Redai labai sunku, vis dėlto, anot jos, dėl savo mylimo ir brangiausio vaiko, ji pasiruošusi viskam.

***

Norėdami prisidėti prie Eimučio gerovės, rašykite el. pašto adresu: gyvbudas@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.