Gražuolis žydromis akimis mylimosios gyvenimą pavertė košmaru

Vivian McGrath tuomet buvo 18-metė, ambicijų kupina jauna aktorė. Beną (vardas pakeistas) ji sutiko vakarėlyje. Jis buvo šiek tiek vyresnis ir jau šio to pasiekęs aktorius. Merginai jis pasirodė kaip modelis: aukštas, tamsus ir patrauklus.

Juodu susituokė ir susilaukė kūdikio, tačiau galiausiai Vivian vos nepaliko šio pasaulio, kai jos vyras bandė ją pasmaugti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Juodu susituokė ir susilaukė kūdikio, tačiau galiausiai Vivian vos nepaliko šio pasaulio, kai jos vyras bandė ją pasmaugti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-13 11:09, atnaujinta 2017-04-08 02:29

„Pirmiausia pastebėjau jį stovintį kambario kampe, rankoje jis laikė gėrimą. Tas vyras pažvelgė į mano pusę savo vaikiškai žydromis akimis, – pasakojo Vivian. – Jis atrodė toks nekaltas ir pažeidžiamas. Giliai įkvėpusi priėjau prie jo ir pasisveikinau. Abu vienas kitam patikome, o kartais kalbant su juo man net pritrūkdavo oro – toks stiprus buvo mūsų ryšys. Maniau, jog jis tikrai bus tas vienintelis.“

Pirmą jų pažinties vakarą Vivian ir Benas kalbėjo valandų valandas ir, nors kambaryje buvo daug gražių modelių ir aktorių, dėmesį jis rodė tik Vivian. Kai atėjo laikas išsiskirti, Benas pažadėjo merginai paskambinti, o Vivian namo skubėjo pakilios nuotaikos.

„Praėjo kelios savaitės, tačiau iš jo – jokios žinios. Galiausiai nebegalėjau laukti ir pati jam paskambinau. Jis buvo toks pat žavus kaip ir tada, o jo nuoširdumas mane pakerėjo. Jis atsiprašinėjo, kad niekaip man nedrįso paskambinti. Sakė, jog norėjo pakviesti į pasimatymą, tačiau kišenėje švilpavo vėjai. Kadangi nuolatinio darbo Benas neturėjo, už vakarą pažadėjau sumokėti aš,“ – sakė Vivian.

Tą vakarą jiedu užsuko į populiarų barą, kuriame tuo metu kaip tik grojo muzikos grupė. Vivian pastebėjo, kaip kitos merginos vis žvalgydavosi į Beną, tačiau jo dėmesys niekur nenukrypdavo. „Visa tai mane taip svaigino. Jis kalbėjo apie mūsų ateitį, piešė gražų paveikslą, kuriame mes su dideliu būriu mažų vaikų gyvename nuostabiame name,“ – prisiminimais dalinosi Vivian.

Keletą savaičių Vivian ir Benas kasdien susitikdavo, o daugiausia laiko praleisdavo besimylėdami moters namuose. Jis Vivian vis sakydavo, jog ji – tai, ko Benas ieškojo visą savo gyvenimą. Be to, vyras nuolat kalbėjo apie ilgą ir laimingą jų gyvenimą kartu.

Tada viskas trumpam sustojo. Moteris pasakojo, kad jis išėjo į savo namus pasiimti kelių drabužių, dėl kažko Vivian nesuprantamo supyko ir padėjo ragelį. Keletą savaičių iš Beno nebuvo jokių žinių.

„Kai jis vėl pasirodė, elgėsi taip, lyg nieko ir nebūtų įvykę. Atnešė man gėlių ir vėl pradėjo kalbėti apie tai, kaip jam manęs reikia. Galbūt labiau savimi pasitikinti mergina būtų iš karto užbaigusi šiuos nepastovius santykius, tačiau mane buvo apėmęs svaigulys, prilygstantis opiumui,“ – sakė Vivian.

Priklausomybė nuo tokių santykių

Prireikė kelių dešimtmečių, kad moteris suprastų, kodėl tuomet jo nepaliko. Vietoje to, 4,5 metų trukę lyg vėjas nepastovūs jųdviejų santykiai pavirto į viską savo kelyje griaunantį uraganą.

Juodu susituokė ir susilaukė kūdikio, tačiau galiausiai Vivian vos nepaliko šio pasaulio, kai jos vyras bandė ją pasmaugti. Kad ir kaip beprotiškai tai skambėtų, net ir po tokių jo poelgių moteris ir toliau su juo gyveno.

„Dabar suprantu, kad beveik nuo pat mūsų santykių pradžios tapau nuo jo priklausoma. Vaikiausi tą charizmatišką, sąžinės graužimą kenčiantį ir rūpestingą vyrą. Jei būčiau pripažinusi, jog šie santykiai man nieko gero neduos, būčiau praradusi tai, kas mane priversdavo pasijusti gerai,“ – kalbėjo moteris.

Vivian ne tokia vienintelė. Įvairiuose internetiniuose forumuose vyrai ir moterys pasakoja apie savo patirtį ir priklausomybę nuo santykių, kuriuose smurtaujama.

Nepaisant to, jog Vivian atrodė savimi pasitikinti ir jau buvo pradėjusi skintis kelią sėkmingos karjeros link, viduje ji jautėsi visiškai kitaip. Ji užaugo patogiame viduriniosios klasės pasaulyje, kuriame vaikai lankė brangias mokyklas, atostogauti vykdavo į užsienį, o tėvai buvo laimingai vedę, bet Vivian kentėjo, nes nuo pat gimimo turėjo mažą savigarbą.

„Beno žodžiai buvo tai, ko man seniai reikėjo. Maniau, jog radau tai, ko ilgai ieškojau – mane mylintį ir su manimi pasenti norintį žmogų. Visi ženklai rodė, kad šie santykiai buvo labai nepastovūs, tačiau aš šią tiesą tiesiog ignoravau. Galvojau, kad galėčiau jį išgelbėti, jam reikėjo tik manęs, o tai mane vertė jaustis norima ir mylima,“ – pasakojo Vivian.

Smurtaujantis partneris valdo emocijas, o romantiškoji jo pusė – užkabina ir įtraukia, ir iš viso šito ištrūkti yra labai sunku.

Blogas elgesys dažnai pateisinamas tuo, jog praeityje žmogui teko daug patirti arba jo vaikystė buvo sunki, o galbūt tokių žmonių partneriai jiems buvo neištikimi. Kai santykiai tik prasidėję, kodėl gi tokiais vyrais netikėti arba jų neužjausti?

Pirmieji signalai

Taip pat būna manoma, jog smurtaujančių partnerių pykčio proveržių priežastis yra pati moteris, tad ji taip pat pasikeičia, nenorėdama įžeisti ar kitaip supykdyti savo antrosios pusės.

„Pradėjau rečiau matytis su savo draugais, kadangi, Beno teigimu, jie man darė blogą įtaką. Taip pat vis dažniau dėvėjau konservatyvesnius drabužius, kurie, pasak jo, neatrodo „kekšiškai“. Dariau viską, kad tik jam įtikčiau, tačiau jis vis rasdavo prie ko prikibti,“ – teigė Vivian.

Tuomet pasirodo ir pirmieji smurto ženklai, kaip, pavyzdžiui, lyg iš niekur atsiradęs stumtelėjimas. Tačiau mintis, jog viskas gali baigtis, ir savo partnerio daugiau niekada nebepamatysi, daugelį žmonių gąsdina labiau nei tų pačių antrųjų pusių keliama ranka. Prieš tai visi būsimo smurto ženklai buvo ignoruojami, o dabar atsiradęs smurtas yra neigiamas.

Smurto aplinkoje nematymui padeda ir tai, jog smurtautojo sąžinės graužatis lygi žodinio ar fizinio smurto stiprumui. Jie verkia, dovanoja gėles ar saldainius, prisiekinėja taip daugiau nedaryti. „Benas man sakydavo, jog jam dabar kaip niekad reikia pagalbos norint, jog jis pasikeistų. Man tai buvo lyg muzika ausims,“ – pridūrė Vivian.

Smurtui iš paskos nuolat seka sąžinės graužatis. Tai – lyg užburtas ratas. Po kiekvieno nuosmukio kyla noras viską ištaisyti. Laikui bėgant tai pradeda varginti, žmogus jaučiasi palaužtas ir ima tikėti, kad jis to pykčio yra vertas.

„Giliai viduje aš taip pat jaučiau gėdą, tačiau, kaip ir kiti, mokėjau visa tai paslėpti, be to, tais laikas šeimyniniai ginčai buvo laikomi privačiu dalyku. Kalbant atvirai, mano pačios elgesys taip pat pablogėjo. Kiekvienąkart, kai Benas mane pastumdavo, vis labiau prie jo kibdavau. Kai namuose įsitvyrodavo ramesnis laikotarpis, tuomet aš jį bandydavau pakeisti,“ – teigė Vivian.

Nėščią nustūmė nuo laiptų ir bandė pasmaugti

Kai Vivian pradėjo lauktis, Benas labai džiaugėsi. Moteris manė, jog būtent to ir reikėjo, kad jos vyras taptų laimingas, ir kad kūdikis į jų namus atneš ramybę. Tada Vivian sutiko už jo tekėti.

Po 4 mėnesių Benas pabandė ją nužudyti.

Kaip pasakojo Vivian, visa tai įvyko po kivirčo dėl sauskelnių. Moteris buvo nusivylusi, jog Benas niekaip neranda darbo, be to, ji norėjo, kad jis prisiimtų daugiau atsakomybių, kadangi tuojau jų namuose atsiras vaikelis.

Plūsdamas Vivian ir ją įžeidinėdamas, vyras pradėjo daužyti viską, kas tik pasitaikė jo kelyje. Dužusios lempos stiklai pabiro po visas grindis. Tada jis puolė ant moters.

„Tuo metu man buvo 22 metai, o pilvelyje jau septintą mėnesį brendo gyvybė. Nustūmęs mane nuo laiptų ir visu savo ūgiu bei svoriu užgriuvęs mane jis savo rankomis apėmė mano kaklą. Rėkdamas „mirk“ jis jį stipriai suspaudė. Maniau, jog jo veidas bus paskutinis, kurį matysiu mirdama. Negalėjau patikėti, kad vyras, kurį mylėjau, galėtų mane nužudyti. Su paskutiniais oro gurkšniais ištariau: „Prašau, Benai. Prašau.“ – prisiminė Vivian.

Sakoma, jog prieš mirtį pro akis pralekia visas gyvenimas. Moteris teigė mačiusi savo tėvus grįžtančius ir randančius jos kūną.

Kiek laiko Vivian buvo be sąmonės, ji pati pasakyti negali, tačiau prisimena pabudusi tuomet, kai jos vyras grindimis tempė moters kūną. Vivian jautė, kaip prieš tai dužę stiklai jai smigo į odą. Pakilusi ji nuėjo į virtuvę ir pradėjo viską joje daužyti taip bandydama išsaugoti savo gyvenimą.

„Kuo greičiau nuėjau iki artimiausios policijos nuovados. Mano kaklas vis dar buvo ištinęs. Užkimusiu balsu pasakiau, jog vyras bandė mane nužudyti. Pareigūnai priėmė mano pareiškimą ir po to nuvežė mane į ligoninę. Benui buvo pareikšti kaltinimai užpuolimu ir jam buvo uždrausta artintis prie manęs,“ – pasakojo Vivian.

Sunku patikėti, tačiau moteris, prieš pat gimstant jų vaikui, vėl į savo gyvenimą įsileido šį nusikaltėlį. Vivian norėjo, kad vaikas augtų kartu su tėčiu, tačiau tuo pat metu jautėsi nesaugi, kadangi žinojo, ką jos vyras sugeba. Benas prižadėjo pasikeisti, o Vivian be galo troško gyventi laimingoje šeimoje.

Rizika mirti išaugo

Jei vyras yra kada nors jus nuskriaudęs, tikimybė, jog jis kada nors jus nužudys, išauga 8 kartus. Vidutiniškai moteriai prireikia 7 prieš ją nukreiptų smurto proveržių, kad ji pagaliau ryžtųsi palikti vyrą. Pirmąkart Beną Vivian bandė palikti, kai jų sūnui buvo 6 mėnesiai.

„Bandžiau, tačiau stiprūs Beno kerai mane traukė prie jo. Prireikė daug laiko, kad suprasčiau, jog rizika mirti šioje šeimoje yra didesnė, nei galimybės ją ištaisyti. Visam laikui Beną palikau, kai sūnui suėjo vieneri. Iš namų išėjau su juo ir sėdau į mašiną, kuri buvo pilna mano ir sūnaus daiktų. Kas pasikeitė? Viskas man staiga paaiškėjo. Jei savo vyrą besąlygiškai mylėjau, negalėjau tikėtis, jog jis pasikeis,“ – sakė moteris.

Be to, Vivian teigė, jog tuo metu ji jau buvo mama ir sūnui turėjo suteikti patį geriausią gyvenimą. Moteris nenorėjo, jog namuose vyrautų smurtas. Pasak jos, tai pirmasis žingsnis pasveikimo nuo tokių santykių link. Kai ji nutraukė šiuos kenksmingus santykius, nuo jų atprasti buvo labai sunku.

Visą laiką Vivian savo emocijas laikė viduje, tačiau tuomet jos ėmė ir išsiliejo. Gėda, pyktis, vienišumo jausmas, kaltė. Viso to reikėjo, kad ji vėl pradėtų sveikai mąstyti. Jei dėl visų šių smurto proveržių kaltinsite save, o ne antrąją pusę, jums vėl norėsis pas jį grįžti, arba pakeisite jį kitu, taip pat besielgiančiu smurtautoju. Šioje vietoje auka nėra kalta. Smurtautojas visu 100 procentų atsako už savo veiksmus.

„Aš nepamilau agresyvaus vyro. Aš įsimylėjau vyrą, kuris vėliau tapo agresyvus. Žinau, kad dėl to aš nekalta, tačiau visi smurtautojai labai gerai moka manipuliuoti pažeidžiamais žmonėmis,“ – pasakojo Vivian.

Reikia nepamiršti savęs paklausti, ar vis dar mylite žmogų, kuris prieš jus kelia ranką? Kodėl turite save kankinti? Kodėl turite taikstytis su to žmogaus charakteriu?

Moteris pasakojo, jog priklausomybę tokiems santykiams ji turėjo gerokai prieš sutikdama Beną, tačiau jau tada Vivian turėjo nustoti tikėtis, jog jos vyras pasikeis, ir pradėti rūpintis savimi. Viskas priklauso nuo žmogaus savigarbos. Jei moteris savimi nepasitiki, smurtautojas tuo pasinaudos. Kad ir kaip skaudu bebūtų, kuo anksčiau visa tai suprasite ir išmoksite su šiomis savybėmis susitvarkyti, tuo greičiau nepasitikėjimas savimi dings, ir žingsnis po žingsnio pamilsite save.

Naujas gyvenimas

„Mano gyvenimas pasikeitė. Aš dar kartą ištekėjau. Dėl pamokų, kurias gavau bendrą gyvenimą kurdama su Benu, jau daugiau nei 30 metų praleidau su žmogumi, kuris taip pat yra ir mano geriausias draugas, be to, mes susilaukėme sūnaus. Abu mano sūnūs užaugo į gražius, mylinčius ir gerai išauklėtus vyrus. Benas vis dar pasirodydavo mano gyvenime, tačiau nusprendžiau sūnui apie jį nepasakoti nieko blogo. Savo buvusio vyro akyse nemačiau dešimtmečius,“ – apie naują gyvenimą pasakojo Vivian.

Moteris taip pat sugebėjo susikurti nuostabią karjerą. Iš pradžių Vivian vaidino įvairiose per televiziją rodomose melodramose, vėliau ji tapo aktualių naujienų reportere ir žurnaliste Azijos šalyse. Šiandien ji yra vykdančioji prodiuserė, kuri rūpinasi dokumentiniais filmais, rodomais Jungtinėje Karalystėje, JAV ir Australijoje.

Vivian pasakodavo kitų žmonių istorijas, tačiau ji pati, kaip moteris, kuri žino, kas yra smurtas šeimoje, jau yra pasiruošusi papasakoti savo išgyvenimus.

„Noriu apie tai kalbėti, kadangi statistiniai duomenys vis dar mane šokiruoja. Buvę vyrai ar partneriai per savaitę nužudo po dvi moteris. Aš galėjau tapti viena jų. Nesu nei psichologė, nei medikė, tačiau tikiuosi, jog mano istorija atskleis, kaip lengvai asmuo gali būti įviliotas į tokius santykius. Bet kas gali tapti šeimyninio smurto auka, tačiau yra įvairių apie tai įspėjančių ženklų, kurių negalima ignoruoti. Neverta mirti dėl meilės. Esu pavyzdys to, kad gyvenimas gali būti nuostabus ir po santykių, kuriuose vyravo smurtas,“ – sakė Vivian.

Vivian McGrath šiuo metu savo gyvenimo istoriją deda į knygą „Nenugalima: kaip aš palikau smurtaujantį vyrą“ (angl. Unbeatable: (How I Left a Violent Man).

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.