Už rusų smuikininko ištekėjusi Justina Gringytė kūdikio laukia be jo

„Dabar tiesiog džiaugiuosi tuo, kas duota likimo. Koncertai ir spektakliai niekur nepabėgs“, – kalbėjo garsiuose pasaulio teatruose dainuojanti tarptautinių apdovanojimų laureatė, operos solistė Justina Gringytė (30 m.). Po kelių mėnesių ji taps mama.

J.Gringytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Gringytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Dabar aš – karalienė“, – vos prieš metus taip kalbėjo laiminga operos solistė J.Gringytė, ištekėjusi už smuikininko ir dirigento M.Simoniano.
„Dabar aš – karalienė“, – vos prieš metus taip kalbėjo laiminga operos solistė J.Gringytė, ištekėjusi už smuikininko ir dirigento M.Simoniano.
J.Gringytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Gringytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Gringytė jau nerizikuoja atlikti Karmen vaidmens, bet balsą lavina kiekvieną dieną, kad neprarastų geros formos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
J.Gringytė jau nerizikuoja atlikti Karmen vaidmens, bet balsą lavina kiekvieną dieną, kad neprarastų geros formos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
J.Gringytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Gringytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Austė Radžiūnaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 19, 2017, 5:03 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 4:47 PM

Svetur gyvenanti ir dirbanti lietuvių artistė J.Gringytė prieš metus Maskvoje sumainė žiedus su talentingu rusų smuikininku ir dirigentu Michailu Simonianu (31 m.). Birželio pabaigoje pora susilauks atžalos.

Tiesa, sutuoktinio šiuo metu nėra šalia artistės – ji nenori kalbėti nei apie jį, nei apie juodu. Kalbama, kad pernai vasario 26-ąją vestuves iškėlusi pora galimai pasuko skirtingais keliais.

Permaina verčia aukštyn kojomis Justinos gyvenimą. Dar neseniai ji atliko savo mėgstamiausios herojės Karmen vaidmenį Italijoje ir Lietuvoje, o būsimų spektaklių Anglijoje ir Amerikoje turėjo atsisakyti.

„Aš negaliu rizikuoti. Operoje „Karmen“ reikia daug šokti, lakstyti, griūti – tai gali pakenkti kūdikiui“, – teigė dainininkė.

J.Gringytės Karmen – geidulinga, seksuali ir pavojinga kaip sužeista pantera. Solistė puikiai perteikia nepažabojamą aistringos čigonės charakterį – karaliauja šiuo vaidmeniu scenoje. Taip lietuvę vertina kritikai.

Tačiau Justina atsisakė ir ilgai lauktų koncertų JAV su vienu žymiausių šių dienų dirigentų Gustavo Dudameliu bei jo vadovaujamu Los Andželo filharmonijos orkestru.

„Neduok Dieve, pagimdyčiau už Atlanto“, – juokavo menininkė, nors priimti šį sprendimą jai buvo labai sunku.

Netikėtos aplinkybės jau ketvirtą kartą sužlugdo lietuvės pasirodymus su šiais iškiliais atlikėjais. Tautiečiai Los Andžele net buvo nusipirkę bilietus į šiuos J.Gringytės koncertus.

Tačiau Justina džiaugiasi turėdama laisvo laiko seniems sumanymams įgyvendinti.

Jie ir atvedė artistę į Lietuvą, į mamos namus.

„Aš šiuo metu Vilniuje intensyviai mokausi vairuoti. Atliekamo laiko neturėjau ir iki šiol, o kai bus kūdikis, jo liks dar mažiau. Be automobilio neišsiversiu“, – neabejojo solistė.

Ne mažiau jai rūpi ir kitas projektas. Užvakar sostinės Muzikos galerijoje J.Gringytė surengė neįprasto formato koncertą.

Kamerinėje salėje ji ne tik dainavo, bet ir pristatė savo įsteigtą labdaros ir paramos fondą bei jo pirmąją stipendininkę – žavią vienuolikametę kanklininkę iš Alytaus Tomą Mensevičiūtę, pati vedė renginį.

„Daugelis žmonių stebisi, kam užsikroviau tą labdaros naštą, užuot ramiai gyvenusi savo gyvenimą, puoselėjusi karjerą.

Tačiau aš noriu padėti kitiems, ypač gabiems vaikams.

Puikiai žinau, ką reiškia neturėti už ką nuvažiuoti į konkursus, įsigyti gerą instrumentą. O kokia laimė vaikui išeiti į sceną su profesionaliais atlikėjais!

Prisimenu, kaip džiaugiausi būdama Alytaus muzikos mokyklos mokinukė, kai gavau paskambinti fortepijonu Vilniaus ir Kauno filharmonijose.

Mano fondas padeda vaikams įgyvendinti jų svajones“, – aiškino menininkė.

Kai jos gimtojo Alytaus muzikos mokyklos direktorė pasiguodė, kad mokykla neturi gero koncertinio fortepijono, Justina skubiai organizavo labdaros akciją ir padedama miesto savivaldybės, „Rotary“, LIONS ir „Zonta“ klubų nupirko vaikams naujutėlį instrumentą.

Savo lėšomis ji įsteigė kasmetę stipendiją gabiausiam šios mokyklos auklėtiniui.

„Džiaugiuosi, kad fondą įsteigiau dabar, o ne sulaukusi senyvo amžiaus.

Turėsiu daugiau laiko geriems darbams. Mano pačios karjera susiklostė labai sėkmingai, likimas leido sutikti fantastiškų pagalbininkų. Atėjo laikas ką nors duoti ir kitiems“, – dėstė dainininkė.

Justina nesijaudina, kad jos karjera kuriam laikui sustos.

„Jau nebe tie laikai, kai moterys aukoja šeimą dėl karjeros. Mano atveju aplinkybės susiklostė tarsi pagal užsakymą. 2019–2020 metais manęs laukia daug svarbių darbų. Agentė prasitarė, kad šiemet pats palankiausias metas susilaukti vaiko“, – atviravo Justina.

Netgi režisieriai ir operos teatrai, turėję vargti ieškodami jai pamainos, džiaugėsi naujiena, atsiuntė sveikinimo laiškus.

Tiesa, solistė dainuoja kasdien – tik namuose. „Raumenys turi dirbti, kad neprarasčiau formos“, – aiškino Justina.

Be to, ji sutiko padainuoti dar keliuose Hectoro Berliozo „Fausto pasmerkimo“ spektakliuose Maskvos Didžiajame teatre.

O paskutinį kartą prieš gimdymą dainininkė žengs į sceną Londone gegužės pradžioje – atliks mecosoprano partiją Ludwigo van Beethoveno Devintojoje simfonijoje Karališkojoje koncertų salėje.

Operos solisčių motinystės atostogos labai trumpos. Pavyzdžiui, vokiečių sopranas Annette Dasch, vos pagimdžiusi, debiutavo Milano teatre „La Scala“ ir per spektaklių pertraukas žindė kūdikį.

Žymusis latvių mecosopranas Elyna Garanča nenutraukė karjeros netgi augindama dvi dukras. Tiesa, jai padėjo dvi auklės.

„Man auklių greičiausiai neprireiks – pasiryžusi padėti mama. Mes labai optimistiškai žvelgiame į ateitį.

Visos mano bendraamžės kolegės turi vaikų – iš jų patirties žinau, kad jau trečią mėnesį po gimdymo realu grįžti į sceną“, – pasakojo Justina.

Ji taip pat planuoja grįžti jau po trijų mėnesių, kai reikės dainuoti Karališkojoje Alberto salėje Londone.

Pasaka truko trumpiau nei metus?

„Dabar aš – karalienė“, – vos prieš metus taip kalbėjo laiminga operos solistė J.Gringytė, ištekėjusi už smuikininko ir dirigento M.Simoniano.

Poros vestuvės, surengtos Maskvoje, istoriniame Paškovo name, buvo įspūdingos. J.Gringytė vilkėjo garsių ispanų mados namų „Pronovias“ suknele, M.Simonianas tuomet pasirinko britų mados namų „Scabal“ smokingą. Žiedai, pasak pačios nuotakos, buvo labai gražūs. Pasveikinti jaunųjų susirinko apie 140 svečių.

„Vestuvės buvo išties prabangios, netgi, sakyčiau, tiktų rusiškas posakis „guliat – tak guliat“ (išvertus iš rusų k. – linksmintis su dideliu užmoju)“, – smagiai kolegų sutuoktuvių įspūdžiais tuomet dalijosi operos dainininkas Edgaras Montvidas. Jis dalyvavo Justinos ir Michailo vestuvėse.

E.Montvidas žavėjosi šventės teatrališkumu: „O kaip kitaip? Juk tuokėsi du menininkai! Viso vakaro metu nenuskambėjo nė viena įrašyta daina! Į didžiulę sceną, papuoštą šilkine užuolaida, vis kilo ir kilo nauji atlikėjai. Nuo pat ceremonijos pradžios iki pabaigos mus linksmino tai gruzinai, tai kokia nors didelė Rusijos žvaigždė.“

„Norėjosi, kad šeima ir artimiausi draugai būtinai būtų mūsų šventėje. Gaila, kad ne visiems pavyko pas mus atvykti“, – tuomet apgailestavo Justina.

Tik štai kurioje pasaulio vietoje sutuoktiniai gyvens, nes dėl muzikos jie keliauja po visą pasaulį? „Ten, kur mums patogu. Vasarą – prie Viduržemio jūros, o kitu metu laiku – arti oro uostų“, – tada žaismingai kalbėjo Justina.

Tačiau dabar kalbama, kad kūdikio besilaukianti operos solistė laikina gyvenimo stotele pasirinko gimtinę.

Dainavo monarchams ir sportininkams

J.Gringytė baigė fortepijono klasę Alytaus muzikos mokykloje, vėliau studijavo vokalą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Velso karališkajame muzikos ir dramos koledže, Nacionalinėje operos studijoje Londone.

J.Gringytei teko dainuoti ir Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II deimantinio karaliavimo jubiliejaus iškilmėse, Velso princui Charlesui jo vasaros rezidencijoje ir Bakingamo rūmuose, olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje ir legendinio ispanų tenoro Placido Domingo jubiliejiniame koncerte Londone.

2015 metais J.Gringytei Londone buvo įteiktas Tarptautinis operos apdovanojimas jaunojo solisto kategorijoje už „pribloškiančią techniką“, „natūralią eleganciją“ ir nuostabų balsą. Taip pat Vilniuje – Lietuvos kultūros ministerijos Jaunojo menininko premija. Artistė taip pat yra laimėjusi „Worshipful Company of Musicians“ sidabro medalį ir „Llais Llanbed Award“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.