Kandidatas į prezidentus: laikas neatšaldė mokinio ir jo mokytojos aistros

Nors Prancūzijos prezidento rinkimų kortos sukris tik po poros mėnesių, prancūzai kalba, kad nuo vasaros prezidentiniuose Eliziejaus rūmuose gali apsigyventi išskirtinė pora – Emmanuelis Macronas (39 m.) su 24 metais vyresne žmona Brigitte Trogneux (63 m.). Tarp buvusio mokinio ir jo literatūros mokytojos įsiplieskusi aistra nenuslopsta jau du dešimtmečius.

Kad galėtų būti su E.Macronu, B.Trogneux paliko vyrą, su kuriuo augino tris vaikus.<br>„Scanpix” nuotr.
Kad galėtų būti su E.Macronu, B.Trogneux paliko vyrą, su kuriuo augino tris vaikus.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elena Nainytė („Lietuvos rytas“)

Mar 24, 2017, 4:16 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 6:54 AM

Liekna, plačiai besišypsanti blondinė B.Trogneux visuomenę ėmė dominti prieš porą metų, kai E.Macronas tapo ekonomikos ministru ir žurnaluose pasirodė poros nuotraukos iš oficialių renginių.

Žinoma, labiausiai intriguoja didelis nepriklausomo centro kairės politinės orientacijos kandidato į prezidentus E.Macrono ir jo žmonos amžiaus skirtumas – ištisa karta. Ir tai, kad moteris poroje yra kur kas vyresnė.

B.Trogneux puse lūpų neseniai apgailestavo, jog žurnalistus domina kone vienintelis faktas – jos metai.

Amžius vis dėlto nėra vienintelis šios poros išskirtinumo ženklas. Macronų aplinkos žmonės teigia, jog daugiau nei prieš 20 metų aistrą vienas kitam pajutę Manu ir Bibi – taip juos vadina artimieji – toliau be galo myli vienas kitą, puikiai sutaria, nors dažnai ir ginčijasi.

„Viskas įsisuko tarsi nejučia. Aš įsimylėjau. Pradžioje mus siejęs intelektinis ryšys bėgant dienoms virto jautria artuma.

Paskui įsižiebė aistra, mes su ja nekovojome ir ji liepsnoja toliau“, – rinkimų kampanijos proga pasirodžiusioje knygoje „Revoliucija“ apie savo ryšį su žmona rašo E.Macronas.

Jie įsimylėjo, kai E.Macronui buvo 16 metų. Įvairiose srityse be galo gabus, mokytojų mylimas vaikinas lankė priešpaskutinę katalikiško, jėzuitų įkurto licėjaus klasę Prancūzijos šiaurės rytų mieste Amjene.

Brigitte licėjuje buvo jo prancūzų literatūros mokytoja ir teatro klubo vadovė. Jie drauge rašė pjeses vaidinimams.

Mokytoją pirmiausia pavergė šio vaikino protas, sąmojis, literatūrinis ir vaidybinis talentas. Televizija „France 3“ praėjusių metų pabaigoje rodė dokumentinį filmą, kuriame buvo panaudoti ir Amjeno licėjaus archyvai.

Žurnalistams pavyko surasti kadrus, kuriuose 16-metis Emmanuelis priešais susižavėjusią mokytoją vaidina kaliausę.

„Klasėje mokytoja Emmanuelį visą laiką kitiems iškeldavo kaip pavyzdį. Ji buvo sužavėta jo rašymo gebėjimų. Jis rašydavo poemas, ji jas skaitydavo visai klasei“, – Emmanuelio ir literatūros mokytojos santykius prisiminė vienas dabartinio kandidato į prezidentus klasės draugas.

Tiek tarp buvusių mokslo draugų, tiek vėliau tarp kolegų prezidentūroje, banke, ekonomikos ministerijoje E.Macronas visuomet buvo ir yra laikomas žaviu, viską gebančiu žmogumi.

Jis iš tiesų nepriekaištingai išmano ekonomiką, finansus, puikiai rašo, vaidina, tobulai skambina pianinu ir yra labai iškalbingas. Jo puikus humoro jausmas ir dar jis tobulai šoka tango.

„Mano vyras yra riteris, personažas iš kitos planetos, kuris turi išskirtinį protą ir humaniškumą. Jo galvoje viskas surikiuota reikiamose vietose. Jis yra filosofas, aktorius, kuris tapo bankininku ir politiku, rašytojas, kuris dar nieko neišspausdino. Saugau visus jo rankraščius“, – apie vyro talentus kalbėjo B.Trogneux.

Kita vertus, komplimentų negailima ir B.Trogneux, iš pradžių literatūrą dėsčiusiai Amjene, vėliau – viename prestižiniame privačiame katalikiškame Paryžiaus licėjuje.

Licėjaus direktorius Laurent’as Poupart’as pavadino Brigitte išskirtine mokytoja, gebančia atskleisti tai, ką mokinys turi geriausio, ir neapsakomą bendrąjį išsilavinimą turinčia, visuomet linksma ir entuziastinga moterimi.

„Kokia laimė buvo drauge su ja dirbti!“ – neslėpė licėjaus direktorius. Komplimentų buvusiai mokytojai negaili ir buvę Paryžiaus licėjaus mokiniai.

„Ji visuomet gerai nusiteikusi, dėmesinga, pasiruošusi išklausyti“, – sakė vienas. „Ji palaikė mano sprendimą rinktis humanitarinę pakraipą, kai visi kiti aplinkiniai mane stūmė link matematikos“, – sakė antras.

Poros artimieji E.Macrono žmoną choru apibūdina kaip labai paprastą moterį, spinduliuojančią neįtikėtinu gyvenimo džiaugsmu ir energija.

„Kai juos sutinki, žinoma, matyti, jog ji vyresnė už jį. Tačiau greitai tas amžiaus skirtumas pasimiršta, nes matai vyrą ir moterį, kurie vienas kitam demonstruoja švelnius jausmus.

Klausai istorijos, kuri jau tokia ilga, ir gali sau pasakyti – kaip nuostabu po tiek daug metų būti taip įsimylėjus“, – sakė vienas artimas, drauge dažnai vakarieniaujantis poros bičiulis.

2015 metais B.Trogneux nutraukė pedagogės karjerą, kad galėtų daugiau laiko skirti užsiėmusiam vyrui, tuomečiam ekonomikos ministrui.

„Jeigu toliau dirbčiau, vyro nebematyčiau“, – savo sprendimą sustabdyti karjerą paaiškino Brigitte.

Dabar ji turi laiko perskaityti vyro parašytas kalbas ir jam patarti.

Ji sutuoktinį taip pat lydi į visus rinkimų kampanijos susitikimus.

Pradžia porai vis dėlto nebuvo lengva. Šešiolikmečio E.Macrono tėvai, abu medikai, buvo nusistatę prieš intymų jo ryšį su mokytoja manydami, jog sūnui tai gali pakenkti.

Tėvai nutarė Emmanuelį iš Amjeno perkelti į Paryžių, kad licėjų pabaigtų sostinėje.

Jaunuolį vis dėlto labai palaikė jo močiutė, buvusi koledžo direktorė. Ji padėjo susirasti būstą Paryžiuje ir patekti į vieną prestižiškiausių sostinės valstybinių licėjų – Henriko IV.

„Kad ir ką jūs darytumėte, aš jus vis vien vesiu“, – tuomet Amjene mokytojai pažadėjo į sostinę ištremtas jaunuolis.

Po kelerių metų pora vėl pradėjo gyventi drauge Paryžiuje.

Brigitte išsiskyrė su savo vyru bankininku.

„Meilė viską su savimi nušlavė ir mane privedė prie skyrybų. Tokiai meilei nebuvo galima atsispirti“, – pripažino moteris.

Kai E.Macronas, tapęs pilnamečiu, mokėsi prestižiniame politinių mokslų institute „ScPo“ ir vėliau tik geriausiems įkandamoje nacionalinėje administracijos mokykloje ENA, Brigitte Paryžiuje dirbo mokytoja.

Emmanueliui buvo nė motais, ką kiti mano apie jo gyvenimą su vyresne moterimi, kuri galėtų būti motina.

Studijų draugai dabar sutartinai tvirtina, jog intelektualiai ne pagal savo metus subrendęs Emmanuelis apskritai buvo labiau linkęs bendrauti su dėstytojais, o ne su bendrakursiais.

Prisimindamas nelengvą nueitą kelią slaptos meilės labirintais knygoje „Revoliucija“ E.Macronas rašo: „Tikroji drąsa buvo jos pusėje. Ji turėjo vyrą ir tris vaikus. O aš buvau tik moksleivis. Ji mane pamilo ne už turtus.

Komforto ir saugumo jai negalėjau pasiūlyti.

Viso šito ji dėl manęs atsisakė. Bet tai ji padarė nuolatos rūpindamasi savo vaikais.“

Moteris buvo ištekėjusi už bankininko Andre Louis Auziere’o ir su juo augino sūnų Sebastieną ir dukras Laurence bei Typhaine.

Užaugę ir jau profesijas įgiję Brigitte vaikai – sūnus inžinierius, dukterys kardiologė ir advokatė – be kita ko, puikiai sutaria su antruoju motinos vyru.

O advokate tapusi dukra Typhaine Auziere net įkūrė kandidato į prezidentus E.Macrono palaikymo komitetą.

„Aš noriu jums visiems padėkoti, kad mus priėmėte ir pamilote tokius, kokie esame.

Ypač noriu padėkoti Brigitte vaikams. Jeigu kam nors ši istorija galėjo būti nelengva, tai pirmiausia jiems“, – per savo vestuvių ceremoniją 2007 metais sakė E.Macronas.

Pora susituokė Šiaurės Prancūzijoje kurorte Le Tukė – ten Brigitte turi erdvų iš tėvų paveldėtą vasarnamį.

Gausios šešių vaikų šeimos pagrandukė Brigitte gimė, kaip sakoma, su sidabriniu šaukšteliu burnoje – materialiai viskuo aprūpinta.

Jos tėvai – penktos kartos konditerininkai, šokolado ir kitų skanumynų gamintojai Amjeno mieste. Šeimos verslas buvo pradėtas 1872 metais.

Į Le Tukė vasarnamį pora ir toliau skuba savaitgaliais – čia susirenka ir Brigitte vaikai bei 7 anūkai.

Prieš porą metų Prancūzijos žiniasklaidoje pasklido tuomečio ministro nuotrauka su kūdikiu ant kelių ir buteliuku – jis maitino jauniausią žmonos anūką.

Bet praėjusį lapkritį, kai E.Macronas jau buvo suplanavęs kelti savo kandidatūrą į prezidentus, poros laimę bandė sudrumsti konkurentų skleidžiamos kalbos, esą jis gyvena dvilypį gyvenimą.

Šalia žmonos jis esą turi mylimąjį – Prancūzijos radijo direktorių Mathieu Gallet.

Politikas su humoru paneigė visas šias kalbas ir pridūrė: „Pirmiausia tai nemalonu Brigitte. Antra, ji su manimi dalijasi visomis mano gyvenimo akimirkomis ir savęs paprasčiausiai klausia – kaip tai galėtų būti įmanoma fiziškai?“

Vienas rimčiausių pretendentų į Prancūzijos prezidento postą yra sakęs: „Mūsų šeima yra mano uola. Mūsų meilės istorija mus išmokė nepasiduoti.“

Poros, kai moteris vyresnė už vyrą, ne naujiena

„Mirti iš meilės“, – taip baigėsi Prancūzijoje bene garsiausia ir tragiškiausia istorija tarp mokytojos ir jos mokinio. Gabrielle Rousset, 32 metų Prancūzijos pietų uostamiesčio Marselio prancūzų kalbos mokytoja, pamilo 17 metų savo mokinį Christianą Rossi.

Buvo pats 1968-ųjų studentiškos revoliucijos įkarštis. Christiano tėvams padavus skundą ir sulaikyta už nepilnamečio tvirkinimą 1969-ųjų rugsėjo 1 dieną ši su vyru jau anksčiau išsiskyrusi dviejų vaikų motina nusižudė. Faktas paskendo to meto dar labai puritoniškos ir konservatyvios Prancūzijos abejingumo jūroje.

Tačiau 1971 metais šis įvykis virto ypač didelio populiarumo sulaukusiu, 4,5 mln. žiūrovų pritraukusiu režisieriaus Andre Cayatte’o filmu „Mirti iš meilės“ („Mourir d’aimer“) ir tokio pat pavadinimo dainų autoriaus ir atlikėjo Charles’io Aznavouro daina.

Prabėgo keturi dešimtmečiai. Visuomenės, teisėtvarkos ir pačių nepilnamečių tėvų požiūris pasikeitė.

Prieš porą metų Centrinės Prancūzijos miesto Le Piuji an Velė teismas po trumpo posėdžio išteisino kitą prancūzų kalbos mokytoją, meilės istoriją užmezgusią su tuomet keturiolikmečiu savo moksleiviu. Jai buvo 37 metai. Pora augina sūnų ir buvusio moksleivio, teismo metu vis dar neturėjusio pilnametystės, tėvai ją remia.

Šiandienėje Prancūzijoje vienoje poroje iš 100 moteris yra dešimčia ar daugiau metų vyresnė už savo sutuoktinį arba draugą.

Tačiau garsių porų, kai moteris yra gerokai vyresnė, Prancūzijoje buvo visais laikais. Štai Diane de Poitiers (1499–1566), Prancūzijos karaliaus Henriko II didžiausia favoritė ir slapta meilė, buvo už jį vyresnė 20 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.