Mirusios žmonos kūną laikė namuose, kad vaikai galėtų ją puošti

„Tai buvo nuostabu... Vaikai supynė jai plaukus, sutvarkė nagus“, − apie tai, kad mirusios žmonos kūną dar 4 dienas po mirties dar laikė namuose, pasakojo jos vyras. Po to, kaip 46 metų jo žmona iškeliavo Anapus neįveikusi kovos su krūties vėžiu, vyras nutarė leisti jų dukterims tokiu būdu gedėti.

Vyras atskleidė, kad jo žmona užgeso be galo greitai, todėl nei jis, nei jųdviejų dukterys tiesiog nesugebėjo išeiti ir palikti jos kūną ligoninėje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vyras atskleidė, kad jo žmona užgeso be galo greitai, todėl nei jis, nei jųdviejų dukterys tiesiog nesugebėjo išeiti ir palikti jos kūną ligoninėje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2017, 11:48 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 1:19 AM

Vyras pasakojo, kad užuot palikę mylimos žmonos ir motinos Sam Aulton kūną morgo saugykloje, iki kol jis bus kremuojamas, jų šeima nutarė jį parsivežti į namus.

Jo žmona mirė 2016-ųjų gruodį, palikdama liūdintį vyrą ir dvi mažas dukreles – 9-erių Ruby bei 12-os Maggie, rašo „Daily Mail“.

Nesugebėjo išeiti iš ligoninės

Gedintis Brentas Fairnsas sakė, kad jis ir vaikai buvo šokiruoti ir nusprendė kūną vežtis į namus į Maitlandą (Australija) tam, kad galėtų dar daugiau laiko praleisti kartu.

„Mums buvo leista ją pasiimti iš ligoninės, aprengti jos mėgstamais drabužiais, dukros supynė jai plaukus ir padarė manikiūrą. Tai buvo nuostabu, o mes taip galėjome išreikšti savo gedulą ir liūdesį“, − pasakojo B.Fairnsas.

Vyras atskleidė, kad jo žmona užgeso be galo greitai, todėl nei jis, nei jųdviejų dukterys tiesiog nesugebėjo išeiti ir palikti jos kūną ligoninėje.

„Tai tikrai padėjo vaikams, nes jai mirus dukterims su mama buvo leista pabūti vos vieną valandą – tai buvo labai trumpas ir skaudus laikas. Mums, parsivežusiems ją namo, buvo kur kas lengviau suvokti realybę“, − sakė vyras.

Vyras nė nežinojo, kad gali pasiimti kūną į namus iki tol, kol pasikalbėjo su laidojimo paslaugų atstove Lola Rus-Hartland.

„Mūsų kultūroje yra įprasta slėptis nuo mirties. Niekas viešojoje sveikatos pasaugos sistemoje mums net nepasakė, kad turime tokią galimybę – iš viso nepasakė, kokias turime galimybes.

Noriu visiems pranešti apie šią spragą. Noriu, kad visi žinotų, kad tai įmanoma. Įmanoma peržengti tą ribą į nežinomybę“, − kalbėjo vyras.

Šokiravo draugus ir artimuosius

B.Fairnso mirusi žmona namuose praleido 4 „puikias“ dienas iki savo laidotuvių. Vyras neslepia, kad toks šeimos sprendimas pirmiausia šokiravo jų artimuosius ir draugus.

Mirusiosios gera draugė ir muzikos grupės, kurios narė ji buvo, kolegė Sally Wilson sakė, kad tokia šeimos mintis jai atrodė nepriimtina, tačiau labai greitai ji suprato, kaip labai tai visus išlaisvino.

„Maniau, kad visa tai bus kone kraupu, nes visi gedėjome, buvome šoko būsenos, stengėmės susitaikyti su Sam netektimi. Tačiau paaiškėjo, kad viskas yra kaip tik priešingai. Tai buvo nuostabu, tai suteikė mums visiems galimybę iš tiesų atsisveikinti tinkamai.

Dažniausiai šeimos teturi galimybė kartą pabučiuoti išėjusįjį. O aš turėjau galimybę pasakyti draugei, kaip labai mylėjau ją, pabučiuoti atsisveikindama. Žmonės dažniausiai tokios galimybės neturi“, − pasakojo Sally.

Ji sakė, kad iš pradžių nenorėjo matyti mirusios draugės jos namuose, tačiau kai nuvyko, pajuto didžiulį palengvėjimą. Šeimos namuose ji praleido visą dieną ir žavėjosi, kaip dukterys papuošė Anapus iškeliavusią motiną.

Laidojimo namai sukelia stresą

Toje Australijos dalyje, kur gyvena šeima, artimieji su kūnu savo namuose gali atsisveikinti penkias dienas. Jei kūnas lieka namuose, yra reikalavimai, kaip ir kiek jis turi būti šaldomas. Ši šeima – tik viena iš daugelio, kurie pasirinko atsisveikinimą su artimuoju iki laidotuvių namuose.

Vidutiniškai laidotuvės Australijoje kainuoja apie 6000 eurų, bet dažniausiai išlaidų būna kur kas daugiau. Kaina dažnai lemia ir tai, kad šeimos vietoj tradicinių laidotuvių renkasi alternatyvas ir atsisveikinimą surengia ne tokį iškilmingą.

Štai kai 2016-ųjų Kalėdų dieną mirė australė Petronila Benites, šeimą ištiko toks šokas, kad jie sunkia tesugebėjo priimti ir skaudžią realybę, ir didžiulę finansinę naštą.

Senolės dukra, gyvenanti Sidnėjuje, Luz Huamanyaure sakė, kad laidojimų namų direktorius situaciją padarė tokią stresinę, kad ji buvo priversta išeiti trenkus durimis.

„Jis mus labai spaudė, nes jam rūpėjo tik jo verslas. Tuomet kreipiausi kitur ir laidotuvės vyko be jokio streso. Žmonės tiesiog nežino galimybių, iš liūdesio nebepajėgia galvoti apie alternatyvas“, − sakė ji.

Prašė žmonių pagalbos

Panaši istorija nutiko ir Tarah Acton, kai mirė jos tėvas Shane‘as. Moteris turėjo padengti laidotuvių išlaidas, tačiau neturėjo tam galimybių.

21 metų mergina buvo priversta tėvo kūną keturias savaites laikyti ligoninės morgo šaldytuve, kol sutaupys pinigų jo laidotuvėms.

„Prašiau žmonių pagalbos, ėjau į vietos bendruomenių centrus, ir ten prašiau padėti man palaidoti tėvą. Man buvo labai sunku ne tik dėl skausmo, kad netekau tėvo, bet ir dėl finansinės naštos dėl jo laidotuvių.

Galiausiai mergina surinko pakankamai pinigų, kad galėtų tinkamai atsisveikinti su artimuoju. Tačiau šią patirtį ji vadina be galo skaudinančia ir traumuojančia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.