Per auksines vestuves Kryžių kalną padegęs pensininkas: „Aš esu normalus žmogus“

Prisipažinęs, kad padegė Kryžių kalną, pensininkas iš Velžio sakė nebijojęs, jog už tokį poelgį gali nudžiūti rankos. Jis aiškino tikįs Dievą, bet nesąs praktikuojantis katalikas. O kadangi negeidęs didelio blogio, tad pakūręs tik labiausiai sutrūnijusius kryžius.

73 metų Juozas Vancevičius.<br>A.Švelnos ir R.Vitkaus nuotr.
73 metų Juozas Vancevičius.<br>A.Švelnos ir R.Vitkaus nuotr.
73 metų Juozas Vancevičius.<br>A.Švelnos nuotr.
73 metų Juozas Vancevičius.<br>A.Švelnos nuotr.
Gaisras Kryžių kalne.<br>R.Vitkaus nuotr.
Gaisras Kryžių kalne.<br>R.Vitkaus nuotr.
Gaisras Kryžių kalne.<br>R.Vitkaus nuotr.
Gaisras Kryžių kalne.<br>R.Vitkaus nuotr.
Gaisras Kryžių kalne.<br>R.Vitkaus nuotr.
Gaisras Kryžių kalne.<br>R.Vitkaus nuotr.
Gaisras Kryžių kalne.<br>R.Vitkaus nuotr.
Gaisras Kryžių kalne.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Inga Smalskienė (panskliautas.lt)

Apr 13, 2017, 10:31 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 12:55 PM

Žmonos neįspėjo nė puse žodžio

Vairuotojas iš Panevėžio rajono, Velžio kaimo, 73 metų Juozas Vancevičius kovo 10-ąją su žmona turėjo švęsti auksines vestuves. Tačiau rytą vyras iš namų išskubėjo ne gėlių.

Jis nuvyko į Kryžių kalną ir jį padegė. Ne todėl, kad šitaip norėjo atšvęsti šeimos sukaktį. Pensininkas teisinasi šitaip drastiškai pasielgęs iš nevilties. Jis sakė nebesumanęs kitokio būdo atkreipti šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės dėmesį į save, paprastą kaimo žmogų, kurį smarkiai nuskriaudė Panevėžio rajono savivaldybė, o teismai, kuriuose jis ieškojo teisybės, jo neapgynė.

J.Vancevičius suskaičiavo, kad per 9 bylinėjimosi metus įvyko 53 teismo posėdžiai, o bylas nagrinėjo 96 teisėjai.

„Kai esu tokioje situacijoje, negalėjau baliavoti“, – paaiškino jis.

Pirmadienį J.Vancevičius į Šiaulių rajoną išvažiavo nė puse žodžio neprasitaręs žmonai. Pasak velžiečio, ji iš karto būtų iškvietusi policiją. Vėliau sužinojusi, kas įvyko, moteris labai verkė.

Pasirinko vien supuvėlius

Dažnam, išgirdusiam šiurpią naujieną, kad šventą kalną padegė žmogaus rankos, kyla pirmas klausimas: ar jis nebijojo, kad nudžius rankos.

J.Vancevičius į tai reaguoja šaltai. Jis teigia tikįs Dievą, bet, kita vertus, nesąs praktikuojantis katalikas.

Pensininkas tikino, kad padegdamas Kryžių kalną nesiekė jo viso supleškinti. Jis specialiai pasirinko vietą, kur kryžiai labai seni, supuvę. Užmetė ant jų žibalu apšlakstytą skudurą ir padegė.

Jis sakė įvertinęs ir tai, kad netoliese yra ugniagesių postas, tad jie į gaisrą atvyks labai greitai.

Pats ugniagesiams jis nepranešė, padegęs kryžius iš karto pasišalino.

Įspėjo pačią prezidentę

Vyras sakė, jog apie Kryžių kalno gaisrą įspėjo pačią šalies prezidentę, tad ji galėjusi padaryti taip, kad tai neįvyktų.

Praėjusių metų pabaigoje jis parašė laišką D.Grybauskaitei, jame išreiškė nepasitenkinimą teismų darbu ir prašė jos padėti jam rasti teisybę. Pensininkas įspėjo, kad nesulaukęs sprendimo padegs Kryžių kalną.

Prezidentūros spaudos tarnyba „Panevėžio kraštui“ patvirtino, kad gavo J.Vancevičiaus laišką su grasinimu padegti sakralinę vietą, ir apie tai informavo teisėsaugą. Spaudos tarnybos duomenimis, nuo 2011 metų velžietis į prezidentę kreipėsi 12 kartų įvairiais klausimais. Į visus jo laiškus buvo atsakyta.

Atsakymas į pastarąjį, kad prezidentūra negali kištis į teismų darbą, suerzino vyrą.

„Aš neprašiau prezidentės sumokėti man tuos 68 tūkstančius litų. Tik norėjau, kad jos įpareigoti teisininkai būtų peržiūrėję mano bylas ir galbūt atnaujinę teismo procesą. Net jeigu tuo atveju ir nebūčiau nieko įrodęs, žinočiau, kad man buvo suteikta galimybė“, – kalbėjo J.Vancevičius.

„Veidmainė“ ir „kyšininkas“

J.Vancevičius su „Panevėžio krašto“ korespondente kalbėjosi savo nuosavo namo rūsyje – patalpoje, kurią jis vadina muziejumi.

Patalpos sienos išklijuotos laikraščių publikacijų iškarpomis apie jį ir paties pieštais valdininkus pašiepiančiais piešiniais. Viename stende, pavadintame „Tai jie pavogė mano auksines vestuves ir suniokojo Kryžių kalną“, suklijuotos prezidentės, teisėjų, prokurorų, politikų, valdininkų nuotraukos. Po jomis užrašyti komentarai: „veidmainė“ „kyšininkas“, „trintukas“ „melagė“, „gyvulys“.

Vyras neslepia, kad šeima prašo jo nusiraminti, bet jis neklauso, nes iš prigimties esąs kovotojas.

Savajame muziejuje jis savotiškai išlieja nuoskaudą, nusiramina.

Korespondentei pasiteiravus, ar būtų galima pasikalbėti su jo žmona, pensininkas atsakė neigiamai ir paaiškino nenorįs, kad jo sutuoktinė dar labiau nervintųsi.

Ar tikrai suvokia aplinką?

Padegęs kryžius J.Vancevičius teigė nuvažiavęs tiesiai į Panevėžio apygardos prokuratūrą.

Pensininką išklausiusi prokurorė patarė jam kreiptis į Šiaulių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą.

Šiauliečiai gi paprašė kolegų panevėžiečių, kad jie nuvyktų pas J.Vancevičių ir įsitikintų, ar jis neišprotėjęs, ar adekvačiai suvokia tikrovę.

Padegimu prisipažinusiam ir sklandžiai savo versiją išdėsčiusiam pensininkui jokia kardomoji priemonė nebuvo pritaikyta. Užvakar J.Vancevičius vežiojo keleivius reisu „Panevėžys–Velžys“. Velžietis dirba Anykščių bendrovėje „Autovelda“.

Antradienį Šiaulių apskrities VPK pradėjo įvykio tyrimą. Tą patį vakarą pareigūnai dar kartą apklausė J.Vancevičių ir jo namuose atliko kratą.

Velžiečiui buvo pareikšti įtarimai dėl svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu. Už tai jam gresia netgi laisvės atėmimas iki penkerių metų. J.Vancevičiui pritaikyta kardomoji priemonė – draudimas išvykti iš Lietuvos.

Šiaulių apygardos prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gabrielė Gendvilaitė sakė, kad jeigu vykstant tyrimui paaiškės naujų aplinkybių, rodančių, jog J.Vancevičius gali padaryti naujas nusikalstamas veikas, jam gali būti pritaikytos griežtesnės kardomosios priemonės.

Vakar telefonu susisiekus su J.Vancevičiumi jis atsiprašė negalįs kalbėti.

„Man yra uždrausta bendrauti“, – paaiškino jis ir nutraukė pokalbį.

Nuteisė už kraupius sapnus

Velžiečiui teismuose nepavyko įrodyti, kad dėl buvusio Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Vitalijaus Žiurlio kaltės žlugo jo keleivių vežiojimo verslas – nesumokėta kompensacija už nuostolingus reisus.

J.Vancevičiaus įmonė turėjo 4 mikroautobusus, vežiojusius keleivius Ramygalos kryptimi. Įmonėje, be jo ir sūnaus, dar dirbo vienas samdomas vairuotojas bei buhalterė.

Vyras sako, kad į verslą buvo investavęs visos šeimos santaupas, taip pat ir pinigus, skirtus neįgaliai anūkei gydyti. J.Vancevičius teigia dėl valdininkų kaltės praradęs per 68 tūkst. litų.

„Jie užvaldė mano pinigus“, – tvirtina pensininkas.

Prieš kelerius metus J.Vancevičius buvo atsidūręs teismuose dėl grasinimų V.Žiurliui.

Velžietis laiškuose pasakojo kraupius savo sapnus – taip gąsdino nušauti valdininką ir įkaite paimti jo nėščią dukterį. Už tai vyras buvo nuteistas 50 valandų atidirbti socialinės priežiūros įstaigose bei sumokėti V.Žiurliui 5000 litų moralinės žalos atlyginimą.

Pastaruosius porą metų Panevėžio rajono poliklinikoje dirbantis V.Žiurlys sakė labai nejaukiai pasijutęs, kai sužinojo, kad J.Vancevičius padegė Kryžių kalną.

„Tas žmogus neprognozuojamas. Gal porą kartų jį mačiau poliklinikoje, tai paėjau į šoną. Nežinai, kas gali būti. Jis savivaldybėje užsimojo ir metė kėdę, tiesa, ne į mane, o į žemę trenkė. Nežinau, ar toks žmogus gali vežioti keleivius“, – kalbėjo buvęs Panevėžio rajono savivaldybės administracijos vadovas.

V.Žiurlys nesupranta, kodėl užsitraukė tokią J.Vancevičiaus nemalonę. Pasak jo, nė vienas teismas nepripažino, kad savivaldybė jam, kaip privačiam vežėjui, turėjo išmokėti kompensaciją.

Patikino nesąs beprotis

J.Vancevičius ir anksčiau buvo pasirinkęs drastišką būdą priminti apie savo bėdas. Prieš kelerius metus jis pagrasino susideginti automobilyje prie Apygardos prokuratūros.

Policija nerado įrodymų, kad jo ketinimas buvo rimtas. Mat mašinoje nebuvo nei degtukų, nei benzino.

Prieš 7 metus teisėsaugos atstovų prašymu velžiečio psichiką tyrė specialistai ir nustatė, kad jis yra sveikas.

J.Vancevičiaus darbdavys, bendrovės „Autovelda“ vadovas Vladislavas Preidys, paklaustas, ar toliau patikės jam vežioti keleivius, atsakė, kad neturi priežasčių nušalinti jį nuo darbo.

Pasak V.Preidžio, velžietis kasmet pristato iš gydytojų pažymas apie sveikatos būklę. Jose parašyta, kad jis sveikas ir gali dirbti.

„Aš esu normalus žmogus, nesu beprotis“, – atsisveikindamas su korespondente patikino J.Vancevičius.

Kylant laiptais aukštyn iš rūsyje įrengto muziejaus vyras staiga stabtelėjo ir atsiprašė turįs minutėlei grįžti atgal, kad patikrintų, ar nepaliko uždegtos žvakutės. Nepaliko – nebuvo uždegęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.