Paauglė emigrantė iš Lenkijos neištvėrė rasistinių anglų patyčių

Kvaila lenke Didžiojoje Britanijoje bendraklasių pravardžiuota paauglė neištvėrė patyčių.

 123rf asociatyvi nuotr.
 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2017, 2:48 PM, atnaujinta Jul 21, 2017, 11:50 AM

Teismą pasiekė byla dėl Dagmaros P. (16 m.) savižudybės. Mergina 2016-ųjų metų gegužės 17 dieną pasikorė Pulo akademijos mergaičių tualete. 

Kaip paaiškėjo tyrimo metu, dieną prieš savižudybę lenkų kilmės paauglė susižalojo ranką. Išgirdusi, kaip kitos merginos iš jos juokiasi, Dagmara kumščiu trenkė į sieną.

Tuomet Dagmara paskambino savo tėčiui ir pasakė, kad susižeidė kūno kultūros pamokos metu.

Merginos dėdė Tomaszas D., nuvežęs ją į ligoninę, pasakojo: „Ji teigė, kad kūno kultūros pamokoje išgirdo, kaip iš jos juokėsi kitos mergaitės ir, ant jų supykusi, stipriai ranka trenkė į sieną.“

Jis taip pat pridūrė, kad pakeliui į ligoninę pamačius šaligatviu einančias Pulo akademijos uniformomis apsirengusias merginas. Dagmara paklausė, ar jis negalėtų jų partrenkti automobiliu, tačiau į šį komentarą vyras nekreipė dėmesio.

Kaip teigė paauglės dėdė, Dagmara, planavusi Truro koledže studijuoti fotografiją, kitą rytą maždaug 6.20 val. paskambino jam į darbą, kur taip pat naktinėje pamainoje darbavosi ir abu merginos tėvai. Pokalbio metu Dagmara verkė ir sakė, kad išgėrė keletą tablečių. Mergina tuo metu buvo savo vaikino močiutės namuose.

Merginos tėtis Jedrzejus teigė, kad iškart po šio skambučio jis ir jo žmona anksčiau išėjo iš darbo ir nuskubėjo pas dukrą.

„Ji nesakė, kodėl jautėsi liūdna. Vėliau papasakojo, kad turi problemų mokykloje, kurių aš nesuprasiu“, – sakė tėtis. 

Bėdos prasidėjo pakeitus mokyklą

Pasak jo, Dagmara neatrodė prastai, lyg ką tik išgėrusi neaiškių tablečių, ir nuo jos nesklido alkoholio kvapas, tad jis palydėjo ją iki mokyklos. Vakare šeima planavo rimtai apie viską pasikalbėti. Vyras po pamokų laukė dukters prie mokyklos, tačiau jam paskambino žmona ir pranešė, jog namuose apsilankė policija, o jų dukra rasta negyva.

Į Angliją prieš 9 metus atsikrausčiusi šeima apsigyveno Redrute. Dagmara ir jos jaunesnioji sesuo pradėjo lankyti Pennowetho pradinę mokyklą, kurioje jos buvo pirmos ir vienintelės lenkaitės.

Pasak tėvo, Dagmara turėjo daug draugų, tačiau, norėdami dukroms suteikti gerą išsilavinimą, tėvai perkėlė jas į aukštą reputaciją turinčią Pulo akademiją. Kartais dukros grįžusios namo skųsdavosi, kad kiti mokiniai iš jų šaiposi ir pravardžiuoja.

„Ji paprašė būti perkelta į Redrute esančią mokyklą. Mudu su žmona nesutikome, manėme, kad ši mokykla jai tinka labiau“, – pasakojo tėtis.

„Prie dukters priėjo mergaitės ir apkaltino nebūtais dalykai, o po to išvadino visokiausiais žodžiais. Nežinau, ką jos tiksliai sakė, tačiau tai įvyko iki jos mirties likus kelioms dienoms. Mokyklos koridoriuose jai neleisdavo praeiti. Negaliu pasakyti, ar šie posakiai gali būti laikomi rasistiniais, tačiau Dagmara ne kartą sakė, jog ją vadina „kvaila lenke“. Ankstesnėje mokykloje besimokančius lenkų tautybės vaikus taip pat užgauliodavo, bet mano duktė visuomet stengdavosi jiems padėti“, – sakė merginos mama.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.