Aktoriaus Vlado Bagdono sūnus sau mylimąją rado Kinijoje

Metai, praleisti Kinijoje, vilniečiui Juozapui Bagdonui (22 m.) dovanojo ne tik geresnes kinų kalbos žinias, pažintį su šios šalies kultūra, bet ir meilę. Rugsėjo pradžioje Juozapas širdies draugę kinę Liu Su (24 m.) jau išlydėjo iš savo gimtinės, o pats Vilniaus universitete tęsia sinologijos studijas. Ar kitą pavasarį baigti mokslai ir jausmai kitatautei galėtų aktoriaus Vlado Bagdono (68 m.) ir rašytojos Rūtos Vanagaitės (62 m.) sūnų sugrąžinti į tolimąją Kiniją?

 J.Bagdonas su savo širdies drauge kine.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 J.Bagdonas su savo širdies drauge kine.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 V.Bagdonas su sūnumi 2006 metais.<br> LR archyvo nuotr.
 V.Bagdonas su sūnumi 2006 metais.<br> LR archyvo nuotr.
J.Bagdonas su savo širdies drauge kine.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
J.Bagdonas su savo širdies drauge kine.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Sep 15, 2017, 7:56 PM

Keliaujantis studentas. Toks susidarė pirmas įspūdis išvydus šiltu megztiniu ir džinsais apsirengusį J.Bagdoną, ant peties užsimetusį kuprinę.

Tąkart Juozapas užsiminė, kad po pokalbio turės skubėti į paskaitas Senamiestyje įsikūrusiame Vilniaus universitete.

Prieš kelias valandas jis buvo išlydėjęs savo draugę į Vilniaus oro uostą. Liu Su su mylimuoju atsisveikino po dviejų mėnesių viešnagės.

Kinė pirmą kartą viešėjo Europoje – su Juozapu ji lankėsi Prancūzijoje, Graikijoje, bet daugiausia laiko praleido jo tėvynėje.

Maistas Lietuvoje nesužavėjo

Liu Su nemenku išbandymu tapo lietuviška virtuvė – nors kinė paragavo cepelinų, bulvinių blynų ir šaltibarščių, šiais patiekalais neliko sužavėta ir antrąkart jų nesirinko.

Ji vis pageidavo daržovių ir niekaip nesuprato, kodėl lietuviams patinka bulvių patiekalai.

Dar sunkiau viešniai buvo suprasti, kodėl Lietuvoje galima užsisakyti šviežių daržovių salotų, o jos mėgstamų keptų daržovių sunku rasti.

Net ir nuėjusi Vilniuje į kinų virtuvės restoranus Liu Su nebuvo sužavėta neradusi autentiškų savo šalies patiekalų.

Kinei pasirodė, kad valgiai per daug saldūs, mat jie beveik be išimčių ruošiami vien su saldžiarūgščiu padažu.

Todėl mylimoji Juozapą pamokė kai kurių paprastų virtuvės paslapčių ir jam dėl to teko įsigyti kinišką „Wok“ keptuvę. Aukštoje keptuvėje išgaubtu dugnu Liu Su troškino lietuviškus kopūstus, juos gardino džiovintomis aitriosiomis paprikomis.

Šis patiekalas patiko ir Juozapui. Išvykus mylimajai jis ketina šį kinų virtuvės valgį dar ne kartą pasigaminti. Juk J.Bagdonas liko Vilniuje krimsti sinologijos – kinų kalbos ir kultūros mokslų.

Prieš tai jis žinių sėmėsi Kinijoje, o dar daugiau patirties jam suteikė būtent pažintis su egzotiškąja Liu Su.

Čengdu universitete lietuvis lankė tik kinų kalbos paskaitas, tad per metus jam pavyko prasilaužti šioje srityje. Nuvykus į Kiniją studentui buvo ir patogiau susitelkti vien į kalbos žinių tobulinimą, nes aplinkui visi kalbėjo kiniškai.

***

Visą straipsnį skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.