Su princu Williamu mokęsis garsus aktorius išsakė savo nuoskaudas

Pirmą mokymosi dieną klasė susirinko koplyčioje, į kurią tuomet naujasis Itono koledžo mokinys Eddie Redmayne’as (35 m.) atėjo anksčiau. Savo nuostabai, ten jau rado policininkus su šunimis: tvarkos sergėtojai tikrino patalpas, ar kur nors nėra padėtos bombos. „Kaip keista!“ – Eddie nustebo dėl to, ką pamatė. „Ko čia stebėtis? Prie visko įprasi! Juk kartu mokysis ir Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis“, – pašnabždėjo vaikinas už Eddie nugaros.

E.Redmayne’as (kairėje) ir princas Williamas mokėsi vienoje klasėje Itono koledže.<br> „ViDA Press“ nuotr.
E.Redmayne’as (kairėje) ir princas Williamas mokėsi vienoje klasėje Itono koledže.<br> „ViDA Press“ nuotr.
Studijų metais drabužių kolekcijos demonstravimą surengusi ir Eddie kaip modelį į jį pakvietusi Hanah vėliau tapo jo žmona. Dabar pora augina dukrą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Studijų metais drabužių kolekcijos demonstravimą surengusi ir Eddie kaip modelį į jį pakvietusi Hanah vėliau tapo jo žmona. Dabar pora augina dukrą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Ruošdamasis filme įkūnyti S.Hawkingą aktorius E.Redmayne’as susipažino su garsiuoju fiziku.<br> „ViDA Press“ nuotr.
Ruošdamasis filme įkūnyti S.Hawkingą aktorius E.Redmayne’as susipažino su garsiuoju fiziku.<br> „ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

2017-10-06 11:03

Taip būsima britų kino žvaigždė E.Redmayne’as sužinojo, kad mokysis vienoje klasėje su princu Williamu.

Nekilmingas, bet pritapo

Eddie tėvai dėjo visas pastangas, kad jų sūnus atsidurtų geriausioje Anglijos mokykloje. Juk jis, vienas iš penkių vaikų, turėjo dar aukščiau pakelti šeimos prestižo kartelę.

Stambus Sičio finansininkas Richardas Redmayne’as buvo įsitikinęs, kad sūnus pasuks jo keliu. Bet vaikinui buvo sunku Itono koledže pasijusti savu. Eddie neturėjo nė lašo aristokratiško kraujo – buvo tik turtingos šeimos atžala.

Atėjęs į pirmą prancūzų kalbos pamoką Eddie susitiko su Didžiosios Britanijos sosto įpėdiniu. „Willas“, – prisistatė aukštas vaikinukas. „Eddie. Džiaugiuosi susipažinęs.“

„Tikiuosi, kad dėl prancūzų kalbos neturi vargo. Man – tikra bėda. Tikriausiai kalta genetika: Prancūzijos ir Anglijos karališkieji rūmai niekada nejuto vieni kitiems simpatijos“, – šyptelėjo Williamas.

Ir staiga Eddie pasijuto savas Itono koledže, kuris iš pradžių jam pasirodė nepasiekiamas.

Prisimindamas atsakomybę šeimai jis stengėsi būti stropus ir gauti kuo geresnius pažymius iš visų mokymosi dalykų.

Bet kuo toliau, tuo labiau Eddie suvokė, kad jį traukia literatūra ir meno istorija, o tikslieji mokslai kelia žiovulį.

Matydamas sūnaus pasiekimus tėvas patenkintas trynė rankas: dinastija būtinai turės deramą įpėdinį. O gal tie, su kuriais Itono koledže susidraugaus Eddie, jų šeimai suteiks šansą patekti ir į aukštuomenę?

Nors ir pelnė klasės kilmingųjų simpatijas, o vienu metu net buvo seniūnas, Eddie nė su vienu jų artimai nesusibičiuliavo.

Jam norėjosi kalbėti apie poeziją, meną, o moksladraugiams labiau rūpėjo žemiški dalykai: ateities planai, sukurti jų tėvų, ir simpatiškos bendraamžės.

Lemtingas pasirodymas mergaičių koledže

Kai mokiniams pasiūlė pabūti modeliais per labdaringą mados pristatymą, kurį rengė kaimynystėje esantis mergaičių koledžas, daugelis sutiko.

Eddie, kuris tuo metu jau galvojo apie sceną ir net pabandė savo jėgas modelių versle, pasisiūlė savanoriu.

Bet viena sutikti, o kita – išeiti į salę, pilną kikenančių panelių. Atletiškų, raumeningų bendraklasių fone subtilus, strazdanotas Eddie atrodė juokingai. Kaip ponis patekęs tarp grynaveislių žirgų.

Jam teko demonstruoti tik kelnes – iki pusės nuogam. Ir dar po aukštaūgio gražuolio, kurį žiūrovai sutiko plojimais.

Bet žiūrovų reakcija buvo visai kitokia, kai ant podiumo pasirodė liesas Eddie, mūvintis plačias dizainerio sukurtas kelnes.

Nusivylę žiūrovai atsiduso, pasigirdo net nepasitenkinimo šūksniai. Bet E.Redmayne’o, kuris pamėgdžiodamas profesionalius modelius žengė podiumu, akys sustojo ties tamsiaplauke mergina, kuri smalsiai jį apžiūrinėjo.

Jis nesutriko ir mirktelėjo jai taip, lyg būtų tikrų tikriausias moterų širdžių užkariautojas. Nepažįstamoji nusijuokė ir suklykė, vaizduodama ištikimą gerbėją.

Jos pavyzdžiu pasekė kitos, ir iš salės Eddie ėjo jau lydimas griausmingų plojimų. Per vakarėlį, surengtą po pasirodymo, jis susirado tą merginą.

„Hannah Bagshawe“, – prisistatė ji, – aš sumaniau šį renginį. Ačiū, kad sutikai dalyvauti ir kūrybiškai atlikai darbą. Man atrodo, kad laidoji savo, aktoriaus, talentą.“ „O man atrodo, kad kaip tik šiandien jis ir gimė“, – atsakė Eddie.

Su Hannah jis visą vakarą kalbėjo apie kino istoriją, meną, mėgstamas knygas. Pirmą kartą per mokymosi Itono koledže laiką Eddie sutiko žmogų, su kuriuo jam buvo įdomu.

Tėvui nepatiko pasirinkimas

Būtent H.Bagshawe įtikino naująjį bičiulį rimtai pagalvoti apie aktorystę ir nežengti keliu, kurį išrinko tėvai.

Hannah įkvėpė Eddie rimtam pokalbiui su tėvu. Žinoma, R.Redmayne’ui nepatiko sūnaus noras tapti aktoriumi.

„Esu prieš, bet tikiuosi, kad žinai, ką darai. Pažadėk viena: jei pasirinkai šią kvailą, beprasmišką veiklą, būk toks, kad dėl tavęs netektų raudonuoti. Redmayne’ai gali dirbti bet ką, bet niekada nedirbs bet kaip“, – tik tiek pasakė vyresnysis Redmayne’as.

Baigęs Itoną ir paklusdamas tėvo valiai E.Redmayne’as įstojo į Kembridžo Švč.Trejybės koledžą ir rimtai susidomėjo meno istorija. Hannah išvyko į Edinburgą studijuoti literatūros.

Mokslas koledže, aktorinio meistriškumo pamokos, pirmosios atrankos – į visa tai pasinėręs Eddie pradėjo pamiršti savo draugę.

Ir kaip jis maloniai nustebo, kai telefono ragelyje išgirdo guvų Hannah balsą: „Atspėk, ką dabar žiūrėjau per televizorių?“

„Nejaugi princo Charleso ir Dianos vestuves?“ – pašmaikštavo Eddie.

„Televizijos serialą „Elžbieta: aukso amžius“. Ar žinai, kas vaidino grafą Sautamptoną?“

„Gal Colinas Firthas? Jude’as Law? Leonardo DiCaprio?“ – spėliojo Eddie.

„Ne, kur kas kietesnis! Eddie Redmayne’as! Ar girdėjai apie tokį?“ Jis neišlaikė ir nusijuokė. Ne tiek iš Hannah pokšto, kiek iš džiaugsmo, kad draugė įsidėmėjo jo pirmąjį pasirodymą ekrane.

Jis ir Hannah ilgai kalbėjosi apie jų gyvenimo permainas, lyg nebūtų buvę kelerių išsiskyrimo ir santykių atšalimo metų. Diplomuota viešųjų ryšių specialistė H.Bagshawe gavo gerą darbą Londone, tad dabar jie galėjo matytis dažnai.

Princo bendraklasis

Iš šalies žiūrint atrodė, kad E.Redmayne’o karjera pamažu kyla. Jis atliko pagrindinį vaidmenį trileryje „Like Minds“ („Skaitant mintis“) su nuostabiąja Toni Collette, gaudavo kvietimų į kitus rimtus kino projektus, kur jo partneriai buvo Angelina Jolie, Robertas de Niro, Julianne Moore, Michaelas Gambonas, Natalie Portman, Scarlett Johansson, Cate Blanchett ir Geoffrey Rushas.

Bet E.Redmayne’as jautėsi tarsi užmirštas astronautas, kuris sukasi aplink Žemę, ją mato pro iliuminatorių, o išsukti iš orbitos nepajėgia.

Apie jį pradėjo rašyti žiniasklaida, bet rašiniai neteikė džiaugsmo. „Jaunas aktorius – buvęs princo Williamo bendraklasis“, – tokį straipsnį išspausdino „The Sun“.

Kiek metų jis mokėsi, tobulinosi, kruopščiai rengėsi vaidmenims, o publikai įsiminė tik dėl to, kad mokėsi vienoje klasėje su karališkosios šeimos nariu?

Žurnalistai lyg tyčiodamiesi rašė ne apie aktorių E.Redmayne’ą, o apie bankininko sūnų. Žiniasklaida laikė jį likimo lepūnėliu, turtingu įpėdiniu, nusprendusiu pažaisti teatrą. Santūrusis Eddie jautėsi įžeistas.

Tikėdamasis sėkmės jis kuriam laikui persikėlė į Niujorką ir per vieną aukštuomenės vakarėlių sutiko tėvynainę aktorę Carey Mulligan. Jie iškart rado bendrą kalbą, nes ir ji svajojo apie rimtą vaidmenį.

Hannah liko Londone, jie mažai bendravo. Bet šalia buvo intelekto nestokojanti Carey, su kuria Eddie galėjo kalbėtis mėgstamomis temomis.

2011-aisiais Carey ir Eddie vaikštinėjo po Niujorką, užsukdami į barus, gėrė kavą. Bendros porelės išvykos nepraslydo pro paparacų akis, po žiniasklaidą pažiro nuotraukos.

Ir netrukus Eddie gavo iš Hannah žinutę: „Sveikinu. Bet galėjai pats papasakoti.“

Romanas su C.Mulligan baigėsi net kaip reikiant neprasidėjęs. Bet dėl to ji nė kiek neliūdėjo: tais pačiais metais susižadėjo su muzikantu Marcu Mumfordu, o su Eddie išsaugojo draugiškus santykius.

Grįžęs į Londoną jis pakvietė Hannah romantiškai praleisti savaitgalį Florencijoje. Ji sutiko, o tai reiškė, kad prasidėjo naujas jų santykių etapas.

Apsijuokė prieš S.Hawkingą

Vaidmuo, už kurį E.Redmayne’as gavo „Oskarą“, padalijo karjerą į dvi dalis – iki jo ir po jo. Aktoriui teko suvaidinti jaunąjį fiziką Stepheną Hawkingą filme „Visko teorija“.

Filmavimas iš Eddie pareikalavo daug jėgų, ypač moraliniu požiūriu. Juosta pasakoja apie tragišką pasaulinio garso mokslininko gyvenimo periodą, kai jis dėl amiotrofinės lateralinės sklerozės pamažu tampa žmogumi, kurio genialus protas įkalinamas ligotame kūne.

Ruošdamasis filmavimui Eddie prieš pusę metų lankėsi ligoninėse, bendravo su skirtingų šios ligos stadijų pacientais ir jų artimaisiais. Keturias valandas per dieną lankė choreografo pamokas, kad kuo įtikinamiau perteiktų kenčiančio herojaus judesius.

Ir, žinoma, išstudijavo visas knygas apie S.Hawkingą – pradedant nuo pirmosios žmonos memuarų ir baigiant jo paties veikalais.

Likus penkioms dienoms iki filmavimo pradžios mokslininkas pakvietė aktorių į svečius. E.Redmayne’o sukauptos žinios apie baisią S.Hawkingo negalią neparengė aktoriaus šiam susitikimui.

Jis žiūrėjo į žmogų, sėdintį neįgaliojo vežimėlyje, sutrikęs. Vienas didžiausių šiuolaikinių protų, kuriam atviros visatos paslaptys, buvo visiškas bejėgis.

O išgirdęs sveikinimą, ištartą mechaninio įtaiso, padedančio fizikui kalbėti, balsu aktorius pamėgino užmegzti pokalbį:

„Stephenai, jūs gimėte sausio 8-ąją, tą pačią dieną kaip Galileo Galilei (iš susijaudinimo aktorius supainiojo italo gimimo ir mirties datas), mano gimimo diena – sausio 6-oji.

Vadinasi, visi trys esame Ožiaragiai ir nebijome siekti užsibrėžto tikslo.“

„Jūs apsirikote, aš – astronomas, o ne astrologas“, – nutraukė aktorių mechaninis balsas.

„Na, apsijuokiau net nespėjęs pradėti pokalbio. Ir kieno akyse? Žmogaus, kuriuo nuoširdžiai žavėjausi ir kurio likimu gyvenau pastaruosius pusę metų“, – tokios mintys sukosi E.Redmayne’o galvoje.

„Cha, cha“, – pridūrė metalinis balsas.

Liga atėmė iš S.Hawkingo galimybę judėti, bet nuslopinti intelektą ir humoro jausmą buvo bejėgė. Aktorius nuoširdžiai nusijuokė, ir nuo šios akimirkos pokalbis pradėjo tekėti lengvai ir nevaržomai.

Atsisveikindamas aktorius paprašė fiziko, kad jis sąžiningai išsakytų savo nuomonę apie „Visko teoriją“. Net ir tada, jei filmas pasirodys visiška nesėkmė.

Bet pirmąjį atsiliepimą E.Redmayne’as gavo iš fiziko slaugytojos. Kai ekrane pasirodė finaliniai titrai, ji nubraukė nuo S.Hawkingo skruosto ašarą.

Aktoriaus darbą aukštai įvertino ne tik pagrindinio filmo herojaus prototipas, bet ir JAV kino meno akademija. E.Redmayne’as buvo nominuotas „Oskarui“ geriausio vyro vaidmens kategorijoje.

Per apdovanojimų teikimo ceremoniją Hannah kaip niekada puikiai atrodė ir traukė žvilgsnius ne mažiau nei Holivudo žvaigždės. Kai aktorė C.Blanchett ištarė „Eddie Redmayne’as“, jis pirmiausia pabučiavo savo žmoną Hannah.

Laikydamas rankoje visų kino meno žmonių taip geidžiamą „Oskaro“ statulėlę jis padėkojo S.Hawkingui, jo šeimai ir kūrybinei komandai.

Kitą rytą aktorius paskambino tėvui.

„Sveikinu, sūneli. Tu manęs nenuvylei“, – ištarė R.Redmayne’as.

Iš balso Eddie pajuto, kad tėvas buvo sujaudintas jo sėkmės.

„Tai – dar ne riba“, – pridūrė „Oskaro“ laureatas.

„Aš tai žinau. Juk esi Redmayne’as, o mes mokame dirbti“, – pasakė tėvas.

Sudėtingas vaidmuo

Netrukus aktoriui pavyko patvirtinti savo pažadą: jis sutiko atlikti itin sudėtingą vaidmenį – biografinėje dramoje „Danų mergina“ suvaidino pirmą žmogų istorijoje, kuris trečiąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį ryžosi lyties keitimo operacijai.

Siekdamas perteikti herojaus, kuris iš vyro virsta moterimi, jausmus E.Redmayne’as daug bendravo su transseksualais.

Už vaidmenį „Danų merginoje“ aktorius buvo antrą kartą nominuotas „Oskarui“. Bet šis filmas E.Redmayne’o tėvui, seno kirpimo žmogui, ne itin patiko.

Bet dar kartą numojęs jis ranka pasakė: „Geriau žinai, ko tau reikia. Galų gale juk tu pripažintas geriausiu Metų aktoriumi, o ne aš.“

Dukart iš eilės gauti „Oskaro“ aktoriui nepavyko.

Statulėlė atiteko Holivudo žvaigždei Leonardo DiCaprio. Bet vargu ar šis JAV kino meno akademijos sprendimas nuliūdino E.Redmayne’ą. Jis žinojo, kad jo laukia dar vienas, veikiausiai vertingiausias, apdovanojimas. 2015-ųjų pabaigoje Hannah pranešė, kad jie taps tėvais.

Tad ant raudono kilimo žurnalistų dėmesys nukrypo ne į aktorių, vienu metu suvaidinusį vyrą ir moterį, o į jo nėščią žmoną.

Neabejotinai dėl šios priežasties E.Redmayne’as prisimins 2016-uosius kaip geriausius savo gyvenimo metus. Jis jau nebe vaikinas, kuris mokėsi Itono koledže su Didžiosios Britanijos sosto įpėdiniu, ir ne bankininko sūnus, kuris, kad nenuobodžiautų, pasirinko smagų pomėgį.

E.Redmayne’as – pirmosios lygos aktorius, kurį atpažįsta gatvėje, o jo meistriškumą vertina kino pasaulio legendos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.