Košmaras Panevėžyje: buvusio draugo persekiojama moteris nebežino, ko griebtis

Kas turi nutikti, kad policija imtųsi ginti buvusio gyvenimo draugo žiauriai persekiojamą jauną panevėžietę? Iš tyrėjų lūpų nuskambėjo šokiruojantis patarimas įsibaiminusiai moteriai: laukti, kol grasintojui nusibos, arba kažkas rimto nutiks. Taigi kas turi nutikti? Žmogžudystė?

 Jauna panevėžietė jaučiasi nesaugi, nes ją persekioja buvęs mylimasis.<br> D.Krasausko nuotr.
 Jauna panevėžietė jaučiasi nesaugi, nes ją persekioja buvęs mylimasis.<br> D.Krasausko nuotr.
 D.Krasausko nuotr.
 D.Krasausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 25, 2017, 2:28 PM

Jaučiasi kaip vaikas

Daugiabutyje Panevėžyje, Smėlynės gatvėje, gyvenančią 24 metų panevėžietę jau kurį laiką persekioja baimė. Nuvykusi į darbą ji turi pranešti motinai, kad laimingai pasiekė darbovietę. Vakare motina ją pasitinka po darbo ir palydi einančią namo.

„Dabar kaip vaikas jaučiuosi. Mama pasitinka iš darbo, kartu gyvename ir šuniuką abi išvedame į lauką“, – sakė smulkutė mergina.

Panevėžietės teigimu, jos gyvenimą kone pragaru pavertė buvęs gyvenimo draugas – 26 metų ūkininkas. Vyras ne tik nepalieka jos ramybėje, bet ir grasina.

Tai, kad grasinimai ne iš piršto laužti, mergina įsitikino savo kailiu. Neseniai laiptinėje esančioje elektros skydinėje buvo išdraskyti jos buto laidai, balkonas apmėtytas kiaušiniais, o trečiadienį ir antradienį durų spyna aplieta aitraus kvapo medžiaga.

Moteris teigė nežinanti, kaip apsiginti, nes policininkai nesiruošia pajudinti nė pirštelio, kad auką apsaugotų.

Ypač šokiravo tyrėjų patarimas palaukti, kol grasintojui nusibos ir jis liausis ją persekiojęs, arba, sakė, reikia laukti kitų įvykių.

Sutiko savo kieme

Trečiadienio rytą į darbą susiruošusią panevėžietę vėl nustebino neaiškiu skysčiu sulieta durų spyna. Tokia pat medžiaga durys buvo aplietos ir antradienį.

Tąkart ant kojų buvo pakelti ne tik ugniagesiai, bet ir Visuomenės sveikatos centro darbuotojai.

Pavedžioti šunį į lauką išėjusi mergina matė daugiabučio namo aikštelėje automobiliu atvažiavusį buvusį draugą, tačiau su juo nesikalbėjo.

Po pusvalandžio grįžusi į namus ji laiptinėje pajuto aitrų kvapą: graužė ir degino gerklę. Priėjusi prie buto durų mergina pastebėjo, kad į spyną pripilta neaiškaus skysčio.

„Jis buvo klampus, tarsi aliejus, ir baisiai dvokė, graužė akis“, – sakė nukentėjėlė.

Per spyną skystis lašėjo į buto vidų. Išsigandusi, kad tai pavojinga medžiaga, ji paskambino bendruoju pagalbos numeriu.

Skysčio sudėties nenustatė

Atskubėję ugniagesiai paėmė skysčio mėginius. Kaip sakė Panevėžio gaisrininkų atstovė Vilma Vaiginytė, patikrinus lakmusu paaiškėjo, kad tai nei rūgštis, nei šarmas. Bute ir laiptinėje jautėsi gana nemalonus kvapas.

Taip pat buvo patikrinta ir dujų analizatoriumi, tačiau ir šįsyk prietaisas jokio pavojaus nerodė. Neaiškus skystis su kitomis medžiagomis nereagavo, tik skleidė aitrų kvapą.

Nuo sienų ir ant grindų privarvėjusį skystį ugniagesiai nuvalė ir išvėdino nelaimėlės bei kaimynų butus.

Pajuokavo, kad nuodys pensininkus

Ant kojų buvo pakelti ir aplinkiniai gyventojai. Vieni iš kitų sužinoję apie pavojų, jie atlapojo butų langus ir puolė vėdinti kambarius.

Vienu aukštu žemiau gyvenanti moteris korespondentui sakė, kad ėjo išmesti šiukšlių ir lauke sutiko ugniagesius.

„Išgirdusi, kad kažką norima nunuodyti, dar pajuokavau, jog tikriausiai pensininkus. Man buvo paaiškinta, kad taikiniu tapo jauna mergina“, – sakė senyva moteris.

Eidama į lauką ji laiptinėje nieko neužuodė, tačiau po kurio laiko grįžusi atgal pajuto keistą kvapą.

Apie pavojų ji perspėjo sunkiai vaikštančią 87 metų kaimynę. Ši kaip tik gyvena po butu, į kurio spyną ir buvo prileista neaiškaus skysčio.

Suteiktu šansu nepasinaudojo

Trečiadienį nuvykę į daugiabutį šeimininkės neradome, tačiau kaimynai nurodė, kad ji dirba viename salone. Ten ją ir sutikome.

Jaunutė smulki mergina atrodė išsigandusi. Ji tikino nežinanti, kaip apsiginti nuo buvusio draugo persekiojimo.

Nutaikiusi laisvą minutę, kai nebuvo klientų, ji sutiko atskleisti savo nelinksmą istoriją.

Mergina pasakojo, kad su dabar jau buvusiu gyvenimo draugu ji susipažino būdama septyniolikmetė. Jie kurį laiką draugavo, o pastaruosius ketverius metus gyveno kartu.

Poros santykiuose buvo visko: meilės ir pykčio, tačiau neseniai abu pasuko skirtingais keliais. Mergina teigė, kad draugystę išardė draugo neištikimybė. Jam buvęs suteiktas dar vienas šansas, tačiau tuo jis nepasinaudojo.

Mergina tvirtino, kad prieš kelis mėnesius jie išsiskyrė ir pasidalino turėtą turtą. Tačiau ir tuomet, pasak jos, ramybės neatgavo.

Panevėžietė spėja, kad taip buvęs draugas elgiasi dėl įžeistų ambicijų. Be to, jis mano, kad esą turtas buvo padalintas netinkamai.

Mergina tvirtino, jog buvęs draugas, nors išaugęs probleminėje šeimoje, prieš ją rankos nebuvo pakėlęs, negeria alkoholio.

Grasinimai išties baisūs

Įtempti buvusios poros santykiai dar labiau paaštrėjo prieš kelias savaites. Panevėžietė sakė, kad tuomet kaip tik per notarą jie pasidalino turtą.

Tada prasidėjo merginos sekimas, jos buto elektros laidų karpymas ir kiaušinių mėtymas į langus.

Nelaimėlė teigė, kad buvęs draugas grasino susidoroti: taip suknežinti galvą, jog niekas neatpažinsiąs. Taip pat jis skambinęs buvusios draugės darbdaviams, tikinęs, kad ji ir darbe, ir namuose turi kokaino.

Nuo įkyrių telefoninių skambučių apsiginti negalinti panevėžietė net buvo priversta pakeisti telefono numerį.

Ji išsaugojo pokalbių įrašus ir leido kelių paklausyti korespondentui. Juose girdėjosi vyriškas balsas ir žodžiai: „… galėsi veidą tvarkytis“, „… kai užpulsiu, b...t, tai tada suprasi“, bei panašūs grasinimai.

Įrašai pareigūnams neįdomūs

„Jaučiuosi nesaugi. Nežinau, ar jis vėl lauks manęs prie namų, ar ateis į darbą“, – sakė ji.

Mergina tikino, kad dėl buvusio draugo persekiojimo kreipėsi į policiją, tačiau pareigūnai nieko nedarė. Patarė laukti, kol vyrui nusibos taip elgtis. Tačiau panevėžietę pritrenkė vieno pareigūno atsakymas, kad jie negali niekuo padėti, nes vyras nieko nepadarė. Esą tai tik šnekos, be to, nėra liudytojų.

„Vadinasi, reikia laukti, kol jis mane užmuš ar dar kažką padarys. Tik tuomet pareigūnai pakrutins pirštą?“ – stebėjosi ji.

Mergina teigė siūliusi pareigūnams išklausyti išsaugotus telefoninių pokalbių įrašus, tačiau šie jų nesudominę.

Įžeidinėjo ir niekino

Merginos kaimynai apie buvusį jos gyvenimo draugą irgi atsiliepė ne itin palankiai. Visi sutarė, kad jis buvęs keisto elgesio ir taip su mergina pasielgė iš keršto.

Žmonės pastebėjo, kad jaunas vyras ne itin kreipė dėmesį į aplinkinius. Kad žiemą laiptinėje būtų šilčiau, žmonės uždarydavo viršutinius langus, tačiau esą jis plačiai atlapodavo.

„Perspėjome, kad taip nesielgtų, nes sudaro skersvėjus, tada jis atrėžė, jog laiptinėje senais žmonėmis ir vaistais dvokia. Tegul tada gyvena tarp jaunų žmonių, o ne mūsų name“, – stebėjosi keistu jo požiūriu į senus žmones kaimynai.

Jis nesisveikindavęs su laiptinėje sutiktais kaimynais.

Vieną sykį žmones papiktino, kad vyras palieka automobilį ne aikštelėje, bet užvažiuoja ant žolės. Dėl to jis buvo perspėtas.

Kitą rytą gyventojai labai nustebo toje vietoje išvydę nurudavusią žolę. Jie spėjo, kad žolė buvo nudeginta kažkokiais chemikalais ir tai buvęs pikto kaimyno rankų darbas. Kitąsyk jam esą nepatiko laiptinėje žmonių laikomos gėlės ir jos kažkuo buvo aplietos.

Žmonės sakė bijantys to jauno vyro.

Prašė paskolinti raktą

Kurį laiką nesutikę merginos draugo, žmonės manė, kad jis išvyko padirbėti į užsienį. Tačiau jis vėl apsireiškė.

Tame pačiame aukšte, kaip ir nukentėjėlė, gyvenanti moteris prisiminė, kad prieš kelias savaites ji laiptinėje sutiko kaimyną. Šis prašė elektros skydinės rakto.

Atrakinęs spyną jaunas vyras patarė moteriai nelaukti, kol jis kažką ten tvarkys.

Po kurio laiko pas kaimynę užėjusi mergina pasiskundė, kad jos bute nėra elektros. Tuomet ir paaiškėjo, kad elektros skydinėje buvo sugadinti jos buto elektros laidai. Po kelių savaičių kažkoks piktadarys apmėtė kiaušiniais kaimynės balkono langą. Kliuvo ir aplinkiniams gyventojams.

„Sutikau pirmame aukšte gyvenančią moterį, ji nusistebėjo, kodėl jai ant langų sudaužyto kiaušinio lukštas su tryniu kabo“, – prisiminė neseną įvykį namo gyventoja.

Policija pradės tyrimą

Trečiadienį korespondento kalbintas buvęs merginos draugas tepasakė, kad yra šmeižiamas ir dar vyksta ginčas dėl turto pasidalijimo.

Vėliau vyras pats paskambino ir pranešė, kad advokatas jam pataręs nuo komentarų susilaikyti.

Paklausta, kas turi nutikti, kad policija pradėtų tyrimą, Panevėžio policijos atstovė Karolina Miganovičienė patikino, kad artimiausiu metu bus pradėtas tyrimas dėl asmens terorizavimo.

Ji patvirtino, kad nukentėjėlė į pareigūnus kreipėsi tris kartus – dėl sugadintos elektros skydinės, kiaušiniais apmėtytų langų ir neaiškios kilmės skysčiu sulietos durų spynos.

K.Miganovičienė teigė, kad pareigūnai dėl įvykio apklausė įtariamąjį, tačiau jis viską neigė.

Pareigūnė tvirtino nieko nežinanti, kad pareigūnai būtų patarę nukentėjėlei laukti, kol vyrui nusibos grasinti ar kažkas įvyktų.

Ką tik pradėjo tyrimą

Panevėžio apskrities policijos viršininkas Egidijus Lapinskas teigė, kad yra išvykęs, todėl nesutiko kalbėti.

Panevėžio miesto ir rajono Veiklos skyriaus viršininkas Romaldas Krištopaitis savo pavaldinių veiksmuose nusižengimų neįžvelgė. Jis sakė, kad iškart po pranešimų dėl elektros skydinės sugadinimo ir apmėtymo kiaušiniais buvo renkama medžiaga.

„Tai, kad nebuvo pradėtas tyrimas, dar nereiškia, jog policija nieko neveikė. Buvo tikslinamos įvykio aplinkybės ir, surinkus pakankamai duomenų, šiandien pradėjome tyrimą“, – trečiadienį sakė R.Krištopaitis.

Psichologė Renata Gataveckaitė sakė, kad į tokius grasinimus reikia žiūrėti rimtai, nes tikėtina, jog ateityje gali visko ir baisaus nutikti.

Taip ir sulaukė tragedijos

Kad į tokius grasinimus nereikėtų žiūrėti pro pirštus, parodė prieš 3 metus Panevėžyje įvykęs kraupus atsitikimas.

Jau esame rašę, kad Rėklių gatvėje susprogus automobiliui žuvo jame buvę 50 metų vyras ir jo 40-metė draugė.

Vėliau paaiškėjo, kad nelaimėlis specialiai susprogdino. Įtariamajam žuvus, pradėtas tyrimas buvo nutrauktas.

Paaiškėjo, kad iki kraupios žūties likus kelioms dienoms moteris dėl buvusio draugo grasinimo kreipėsi į policiją. Tąkart policininkai apsiribojo vyriškio apklausa.

Pareigūnai medžiagą užregistravo, esą tikslino informaciją, o tada po kelių dienų nugriaudėjo tragiškas sprogimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.