Kaunietė su kūdikiu apimta nevilties: pagimdžiusią išvarė į gatvę

Vienišos ir kone likimo valioje paliktos 2 mėnesių mergytės motinos Ievos Jonauskienės gyvenimo drama spaudžia širdį. Alytuje gyvenusi 27-erių metų kaunietė pasakojo, kad praėjusių metų lapkritį vos pagimdžiusi vaikelį ji buvo išvaryta iš būsto, kuriame glaudėsi dvejus metus, tad pagalbos kreipėsi į Alytaus vaikų globos namuose įsikūrusią šeimos krizių grupę, tačiau to, ką čia patyrė, ji teigė nesitikėjusi.

 Alytuje gyvenusi 27-erių metų kaunietė vos pagimdžiusi vaikelį buvo išvaryta iš būsto, kuriame glaudėsi dvejus metus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Alytuje gyvenusi 27-erių metų kaunietė vos pagimdžiusi vaikelį buvo išvaryta iš būsto, kuriame glaudėsi dvejus metus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2018, 7:55 PM

Nusivylė pagalba

Jos teigimu, Alytaus vaikų globos namų direktorius Romutis Žebuolis vaiką kažkodėl kėsinosi atimti prideklaruodamas jį prie globos namų, o moterį ruošėsi palikti likimo valioje.

Į gyvenimą kabintis mėginančią motiną nustebino, kad pagalbą jai suteikti turėjusi įstaiga neva įklampino ją į dar didesnes bėdas – iš krizių centro po tokio akibrokšto jai teko bėgti pas Kaune gyvenančią ligotą ir sunkiai besiverčiančią savo motiną.

„Baikit! Atimti vaiką? Niekas iš jos vaiko nenorėjo atimti. Taigi ne mūsų kompetencijoje tokie dalykai, tam yra vaiko teisių apsaugos skyriai“, – gynėsi R.Žebuolis ir pateikė kiek kitokią įvykių versiją.

Išmetė į gatvę

Šiuo metu I.Jonauskienės vaikelio tėvas atlieka bausmę Alytaus pataisos namuose. Su šiuo vyru kaunietė susituokė jam dar kalint 2016 m. balandžio mėnesį ir su juo gyventi neturėjo galimybės.

„Buvo sudaryta sutartis su Alytaus butų ūkiu – gyvenau būste, kurio savininkas 5-erius metus buvo dingęs. Vėliau paaiškėjo, kad jis kalėjo kalėjime. Dvejus metus pragyvenau tame bute, mokėjau mokesčius. Bet kai praėjusių metų lapkričio pabaigoje pagimdžiau vaiką, iš kaimynų sužinojau, kad kai buvau ligoninėje, buto savininkas manęs jau ieškojo. Gavau raštą, kad turiu išsikelti, nes savininkas pareiškė norą ten grįžti gyventi.

Vaikų teisių apsaugos specialistė Rima Kundrotienė man pasiūlė eiti į krizių centrą. Nuvykau ten, apžiūrėjau ir pamačiau, kad čia sąlygos geresnės, nei turėjau tame būste. Sutikau dėl vaiko. Susitarėm, kad galiu jame būti 3 mėnesius – kol susirasiu kur gyventi ir atsistosiu ant kojų“, – pasakojo I.Jonauskienė.

Mėgino prisideklaruoti

Neįgalumą dėl širdies problemų turinti moteris deklaruota Kaune, savo mamos bute, todėl išmokos už vaiką ir dėl neįgalumo jai mokamos iš Kauno miesto savivaldybės.

Patekusi į krizių grupę Alytuje, vieniša mama ėmė ieškoti išeičių, kaip deklaruotis Alytuje, kad galėtų išmokas atsiimti iš Alytaus miesto savivaldybės ir nereikėtų kiekvieną mėnesį važinėtis į Kauną.

„Nuvykau į Alytaus būtų ūkį, mėginau sudaryti sutartį, kad išsinuomočiau kambarį ir jame prisideklaruočiau. Paskambinau R.Kundrotienei paklausti, ar galiu ten gyventi. Bet man buvo pasakyta, kad aš po gimdymo, man dar per sunku, tad kai vaikas paaugs, tada aš jau galėsiu gyventi viena“, – pasakojo I.Jonauskienė.

Vieniša mama kreipėsi į Alytaus miesto savivaldybę: „Paklausiau, ar būtų galima prisideklaruoti joje. Pasakė, kad yra du variantai: vienas jų – prisirašyti prie savivaldybės kaip neturinčiai gyvenamosios vietos, o kitas – kadangi esu sudariusi socialinių paslaugų teikimo sutartį su krizių grupe, tai pagal tą sutartį deklaruotis laikinai krizių centre ir mėginti stoti į laukiančių socialinio būsto eilę“.

I.Jonauskienė teigė paskambinusi Vaikų globos namų direktoriui R.Žebuoliui ir paprašiusi leidimo prisideklaruoti prie krizių centro, bet jis nesutiko.

„Savivaldybės atstovai mėgino jam paaiškinti, kad man nėra galimybių važinėti į Kauną. Pasikalbėjau su direktoriumi, tada jis pažadėjo, kad prideklaruos ir viską sutvarkys“, – istoriją pasakojo vieniša mama.

Ji pabrėžė, kad savivaldybėje išgirdo, jog prisideklaravus Alytuje, jos deklaracija Kaune bus panaikinta automatiškai.

Pagal LR gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą, deklaravimo įstaiga deklaravimo duomenis apie ankstesnę gyvenamąją vietą turi panaikinti, kai žmogus deklaruojasi prie naujos gyvenamosios vietos.

„Žmogus gali būti įtrauktas į nedeklaravusių asmenų apskaitą jei jis nėra deklaravęs gyvenamosios vietos Lietuvos Respublikoje.

Jei mes kalbame apie tą patį žmogų, jis yra deklaruotas konkrečiu adresu ir mes tikrai negalime jo traukti į apskaitą, jei žmogus deklaruotas adrese, tai yra, konkrečioje gyvenamojoje vietoje.

Jei patikriname ir matome, kad žmogus niekur nedeklaruotas, tikriname, kokiais dokumentais jis įrodo sąryšį su savivaldybe, ir traukiame į apskaitą“, – apie tai, kaip I.Jonauskienė galėjo būti įtraukta į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą Alytuje ir gauti visas socialines paslaugas šiame mieste, dėstė Alytaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Valūnienė.

Atsarginis variantas kėlė siaubą

I.Jonauskienė pasakojo, kad, praėjus mėnesiui po pokalbio su R.Žebuoliu apie deklaravimą prie Alytaus vaikų globos namų krizių grupės, reikalai taip ir nepajudėjo.

Vieną naktį mergytė pasijuto blogai – ėmė karščiuoti, tapo vangi ir nieko nebevalgė. Teko gydytis ligoninėje.

„Diagnozavo ausų uždegimą. Mes savaitę su mergyte gulėjome ligoninėje. Po to, kai iš jos grįžau, galvojau, gal apsigyventi Kauno kartų namuose (socialinių paslaugų įstaigoje, – aut. past.)“, – dėstė kaunietė.

Tačiau moteris apsigalvojo, mat su šia įstaiga buvo turėjusi blogos patirties. 2015 metais besilaukdama pirmo vaiko I.Jonauskienė pabėgo nuo prieš ją smurtavusio pirmo vyro ir apsistojusi Kauno kartų namuose čia patyrė tikrą siaubą.

„Liepė atiduoti dokumentus, pinigus. Man kildavo problemų, kai reikėdavo nuvesti savo vaiką pas gydytoją. O viena kambariokė mane sumušė: tuo metu mane lankė pirmas vyras, aš nuėjau į virtuvę padaryti valgyti, tačiau į virtuvę įėjo viena kambariokė ir supyko, kad neišploviau virtuvės grindų, griebė mane už plaukų, smogė, ėmė tąsyti.

Ėmiau rėkti. Atėjo mano draugas. Kartu nubėgome į kambarį, jis iškvietė taksi ir mes išvažiavome pas mano mamą.

Tad aš, ten gyvenusi anksčiau, žinojau, jog daugiau taip nepagyvensiu. Nebenoriu ten grįžti“, – kraupiais išgyvenimais dalijosi ji.

Reikalai nepajudėjo

I.Jonauskienė pasakojo, kad po mėnesio, kai su vaiku grįžo iš ligoninės, ėmė aiškintis, kodėl jie vis dar nėra deklaruoti Alytaus vaikų globos namų krizių grupėje, ir išgirdo, jog R.Žebuolis prie globos namų ruošiasi deklaruoti tik jos vaiką. Motina pasakojo, kad taip ji supratusi, jog neva iš jos ruošiamasi dukrytę atimti. Ji teigė R.Žebuolį patikinusi, kad tokiu atveju deklaruosis prie savivaldybės kaip neturinti gyvenamosios vietos, bet globos namų direktorius neva jai atrėžė, kad tada jos krizių grupėje nebeapgyvendins.

R.Žebuolis pateikė kiek kitokią įvykių versiją.

„Aš galiu deklaruoti tik vaikus, kuriems yra iki 18 metų. Čia yra vaikų globos namai. Jei kas nors nesupranta, tai yra jų bėdos“, – komentavo jis.

Alytaus vaikų globos namų direktorius patvirtino, kad nesutiko deklaruoti I.Jonauskienės, todėl esą moteris nebenorėjo, jog jai būtų teikiamos paslaugos. Jis neigė tai, kad moteris buvo išvaryta ir palikta likimo valioje.

„Ji savo noru išvažiavo į Kauną. Ir daugiau nieko nebuvo“, – aiškino R.Žebuolis.

Tėvas beveik nepadeda

Šiuo metu pas savo motiną besiglaudžianti moteris tikino, kad pirmą jos vaiką augina biologinis tėvas.

„Moku alimentus pagal savo galimybes“, – kalbėjo ji.

Antrą savo vaikelį moteris išlaiko pati ir tikisi pagalbos iš dukrytės tėvo, bet jis, tikino I.Jonauskienė, prie išlaikymo prisideda itin vangiai.

„Šiuo metu mums labai trūksta šiltų megztinių ir kelnių. Labai reikėtų ir 3 dydžio sauskelnių, mišinių“, – guodėsi ji.

Kaunietė pasakojo, kad šiuo metu su vyru išgyvena skyrybas. Skaudžiausia tai, kad jos dukrytė šiuo metu liko be išlaikymo.

„Prašiau priteisti alimentus dukrai iš savo sutuoktinio. Skyrybų bylą atidėjo iki kovo 22 dienos. Ir vaikas liko be alimentų, niekam neįdomu, kad mums valgyti reikia“.

Alytaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė R.Kundrotienė tikino, kad informacija apie I.Jonauskienės šeimą yra žinoma, tačiau komentuoti situaciją atsisakė.

Šiuo metu šeimą Kaune prižiūrinti socialinė darbuotoja Rima Bernotienė patvirtino, kad lanko I.Jonauskienę ir jos vaiką, tačiau teikti platesnę informaciją atsisakė.

Jeigu galite pagelbėti mamai su kūdikiu, rašykite jai el. paštu jonauskieneieva@gmail.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.