Atlygis už gerumą: išaugintas globotinis senolei tapo budeliu

Pasvalyje į medikų rankas pakliuvo žiauriai jos pačios užauginto sūnėno sumušta senolė. Skriaudikas savo geradarę ne tik sudaužė kaip obuolį, bet ir galvą nuskuto plikai. Tik senutė viską jam atleidžia. Štai ir dabar iš areštinės paleistas smurtautojas lyg niekur nieko vėl šeimininkauja jos namuose, nors teismas jam ir uždraudė čia peržengti slenkstį.

 Sūnėno sumušta ir plikai nuskusta S.Mickienė augintinio vis tiek gailisi, tačiau šį kartą parašė pareiškimą policijai. <br> V.Savickienės nuotr.
 Sūnėno sumušta ir plikai nuskusta S.Mickienė augintinio vis tiek gailisi, tačiau šį kartą parašė pareiškimą policijai. <br> V.Savickienės nuotr.
 P.Grapskiui teismas uždraudė iki gegužės mėnesio lankytis globėjos namuose.<br> V.Savickienės nuotr.
 P.Grapskiui teismas uždraudė iki gegužės mėnesio lankytis globėjos namuose.<br> V.Savickienės nuotr.
 P.Grapskiui teismas uždraudė iki gegužės mėnesio lankytis globėjos namuose. <br> V.Savickienės nuotr.
 P.Grapskiui teismas uždraudė iki gegužės mėnesio lankytis globėjos namuose. <br> V.Savickienės nuotr.
 Chirurgijos ir traumatologijos skyriaus vedėjas R.Petrulis sakė, kad nors senolės kaulai nelūžę, tačiau sužalojimai labai rimti.<br> V.Savickienės nuotr.
 Chirurgijos ir traumatologijos skyriaus vedėjas R.Petrulis sakė, kad nors senolės kaulai nelūžę, tačiau sužalojimai labai rimti.<br> V.Savickienės nuotr.
 O.Valauskienės teigimu, senolė buvo sumušta ir praėjusių Kūčių dieną.<br> V.Savickienės nuotr.
 O.Valauskienės teigimu, senolė buvo sumušta ir praėjusių Kūčių dieną.<br> V.Savickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Vita Savickienė, panskliautas.lt

Mar 8, 2018, 12:45 PM

Ne karvė, o sūnėnas

Pasvalio rajone, Kiemėnų kaime, gyvenanti 82 metų Stanislava Mickienė sūnėno agresijos priepuolius patiria jau nebe pirmą kartą. Tačiau pensininkė kaip išmanydama ant kūno atsiradusias mėlynes nuo aplinkinių slepia.

Tik kai paslėpti būna neįmanoma, kaimynams ji teisinasi, kad pati kieme parvirto ar karvė savo ragu paakyje mėlynę įstatė.

Tačiau pastarasis kartu su senole gyvenančio sūnėno 54 metų Petro Grapskio išpuolis galėjo baigtis tragedija, jei atsitiktinai į nelaimėlės kiemą nebūtų užėjusi kaimynė.

Kiemėnietė pakraupo pamačiusi lyg obuolį sudaužytą senutę. Pensininkės veidas buvo taip sumuštas ir sutinęs, kad ji nebegalėjo pramerkti akių. Moteris nedelsdama iškvietė greitosios pagalbos medikus.

Į Pasvalio ligoninės Priėmimo skyrių nuvežta S.Mickienė skundėsi skaudančiu visu kūnu, tačiau mylimo sūnėno nekaltino. Senolė iš pradžių dar bandė tikinti, jog ją neaišku kas užpuolė. Tačiau medikai, matydami akivaizdaus smurto pasekmes, pranešė policijai. Pareigūnų įkalbėta senutė šiaip taip parašė pareiškimą pradėti ikiteisminį tyrimą.

P.Grapskis iš karto ir buvo sulaikytas.

Ne tik daužyta, bet ir išsekusi

Ligonę priėmęs ir ją šiuo metu gydantis Chirurgijos ir traumatologijos skyriaus vedėjas Rimantas Petrulis sakė, kad nors senolės kaulai nelūžę, tačiau sužalojimai labai rimti.

„Galvos trauma, paviršiniai kaklo, krūtinės sužalojimai. Ji mums sakė, kad ne kumščiu mušė, o tvatino diržu. Daug mėlynių nugaroje. Iš pradžių ji dar tvirtino, kad dovanos šitam savo augintiniui“, – pasakojo gydytojas.

Galvos trauma sunki – kraujo išsiliejimas į smegenis. Moteris dar ir labai išsekusi, hemoglobinas nukritęs vos ne iki kritinės ribos, organizmas nusilpęs. Aišku, kad ja visiškai nesirūpinta.

Įsiutęs nuskuto plaukus

Ligoninės palatoje aplankyta S.Mickienė korespondentei atvirai pasakojo, kad ją sumušė brolio sūnus Petras, kurį ji nuo paauglystės užaugino.

„Ką jis, vargšas našlaitėlis. Buvo girtas, tai nebežinojo, ką daro. Taigi jo paties galva yra nesveika“, – iškart sūnėną teisino senolė.

Kiemėnų kaimo gyventoja pasakojo, kad ji yra globotinio Petro krikšto motina. Mirus sūnėno motinai, savo vaikų nesusilaukusi S.Mickienė nutarė priglausti našlaitį.

Tačiau atpildo už savo pasiaukojimą moteris sulaukė ne tokio, kokio galima tikėtis.

Globotinis tetai senatvėje tapo žiauriu budeliu. Įtūžio metu jis močiutei net nuskuto plaukus.

„Mano plaukai buvo gražūs, siekė pečius. Galėdavau kuodelį susisukti, bet nusipirkau labai prasto šampūno, nuo jo plaukai susivėlė į kaltūnus. Petras sakė, kad vaikštau susivėlusi kaip ragana ir pati nebegaliu jų susitvarkyti, tad griebė ir nuskuto plikai“, – net ir čia save kaltino ligonė.

Dėkingumo nesulaukė

Nuo 11 metų P.Grapskį auginusi kiemėnietė susigraudino pasakodama, kad visą meilę bei šilumą jam atidavė, bet nė karto iš jo nesulaukė švelnaus žodžio.

Sūnėnas globėjos niekada nėra pavadinęs mama, teta ar kitokiu švelniu žodžiu, jis moterį visada tujindavo.

Nors globotinis močiutės vos nepasiuntė anapilin, tačiau ji vis tiek apie sūnėną nuolat galvoja ir jaudinasi, kur jis prisiglaus per šalčius. Mat P.Grapskiui teismas uždraudė iki gegužės mėnesio lankytis globėjos namuose.

Įžūliai kaltino tinginyste

Korespondentei nuvykus į senolės namus Kiemėnų kaime, iš namo kamino vertėsi dūmai. Pabeldus į duris, jas atidarė pats šeimininkės skriaudikas. Vyras be prašymo pakvietė užeiti vidun. Pasiteiravus, kodėl jis nepaiso teismo sprendimo, P.Grapskis puolė teisintis, kad senolei gulint ligoninėje, be jo, daugiau nėra kam kūrenti krosnies, prižiūrėti gyvulių.

Vyras gyrėsi, kad šiltai prikūreno namus, iškuopė trobą, kurios senolė, pasak jo, nenorėdavo tvarkyti.

O į klausimą, kodėl taip žiauriai elgiasi su jį užauginusia moterimi, vyras turėjo paruošęs savotišką pasiteisinimą.

„Tai kaip aš jos nemušiu, jei ji namuose nieko nedirba, apeina ratą ir gulasi dejuodama, kad pavargo. Namai buvo apėję blusomis. Net valgyti nesugeba pataisyti, šaldytuvas visiškai tuščias“, – bėrė priekaištus į devintą dešimtį perkopusiai senolei jos augintinis.

Dėl blogo gyvenimo besiskundžiantis P.Grapskis puolė daryti šaldytuvo ir šaldiklio duris ir rodyti, kad visi jų stalčiai tušti ir nėra ko valgyti. Paties vyro paklausus, kodėl jis nesirūpina namais ir neleidžia pailsėti S.Mickienei, šoko teisintis, kad yra ligonis, negali dirbti.

„Aš esu antros grupės invalidas, daktarai man per parą leido dirbti vos keturias valandas. Kol aš prinešu malkų, pakūrenu ugnį, pašeriu gyvulius bei pamelžiu karvę, tos keturios valandos ir praeina. Daugiau dirbti nebegaliu“, – tikino įžūlus sūnėnas.

Tikino, kad „senė“ jam sugriovė gyvenimą

Kiemėnietis pasakojo, kad sveikata jam pašlijo nuo tada, kai jaunystėje kaimo šokiuose buvo primuštas. Patirta galvos trauma neapsiėjo be pasekmių.

Tačiau jo sveikatos būklė nėra tokia bloga, kad jis būtų nepakaltinamas ir negalėtų atsakyti už savo veiksmus.

Nors krikšto mama jį nuo paauglystės priėmė į savo namus, vyras neslėpė, kad dėkingumo tetai nejaučia. Kiemėnietis globėją kaltino, kad ši sugriovė jam gyvenimą neleisdama vesti.

„Jaunystėje turėjau daug panelių ir galėjau sukurti šeimą, tačiau senė neleido į namus parsivesti moters. Ji šaukdavo, kad jos namų neapleisiu vaikais, nes jie apšnerkš visas patalpas. O dabar ženytis jau per vėlu“, – bėdojosi P.Grapskis.

Į lauką ištempė lovą

Vyras tvirtino, kad šiuo metu negali laikytis teismo skirtų apribojimų, nes tvarte jo laukia gyvuliai. Primygtinai kvietė eiti jų pasižiūrėti. Garduose kriuksėjo gerokai per 300 kilogramų sveriantys kuilys bei paršavedė kiaulė. Kampe mūkė karvė.

Einant į tvartą vyras pirštu bedė į šakų krūvą burbėdamas, kad senolė jų nesukapojo.

P.Grapskis tvirtino, kad jis norėtų ūkio atsisakyti, tačiau senolė nesutinka.

Vos tik S.Mickienę išvežė į ligoninę, sūnėnas į lauką ištempė šeimininkės lovą, išmetė globėjos drabužius. Atėję kaimynai juos surinko ir, sukišę į maišus, parnešė į vidų.

Pagaliau didžiulė pergalė

Namišių seniūnijos socialinio darbo organizatorė Ona Valauskienė sakė, kad dėl šios senolės seniūnijos darbuotojai nerimauja jau dveji metai. Tiek laiko P.Grapskiui prasiveržia agresijos priepuoliai.

Socialinė darbuotoja tvirtino, kad senutei siūlė įvairią pagalbą, tačiau S.Mickienė jos atsisakė. Tiek senelių namų, tiek priskirto lankomosios priežiūros darbuotojo.

„Aš pati jau penkis kartus kviečiau policijos pareigūnus, bet kiemėnietė besąlygiškai atleidžia savo augintiniui visas skriaudas, tad senolės kančios vis tęsiasi ir dažnėja. Dabar ji jau ryžosi parašyti policijai pareiškimą dėl patirto smurto, mums tai jau didžiulė pergalė“, – kalbėjo socialinė darbuotoja.

O.Valauskienės teigimu, senolė buvo sumušta ir praėjusių Kūčių dieną.

„Man paskambino S.Mickienės kaimynė ir pasakė, kad močiutė visa mėlyna. Nors buvo poilsio diena, nuvažiavau pasižiūrėti, iškviečiau medikus. Greitoji pagalba sužalotąją nuvežė į ligoninę, tačiau medikai po apžiūros ją paleido namo. Kol nulėkiau į Pasvalį, močiutė, iš ligoninės darbuotojų pasiskolinusi pinigų, taksi grįžo namo“, – neslėpė apmaudo socialinė darbuotoja.

Leido išparduoti gyvulius

O.Valauskienė viliasi, kad per tuos du mėnesius, kol apribota P.Grapskiui lankytis namuose, pavyks išspręsti šią baisią tragediją prišaukti galinčią bėdą.

Seniūnijos darbuotojai, leidus S.Mickienei, pradėjo rūpintis gyvulių pardavimu. Tačiau tam koją kiša P.Grapskis. Jis porina, kad negalima parduoti kiaulės, nes ji paršinga, o karvė – veršinga. Tačiau tokių vyro kalbų seniūnijos darbuotojai nesiklauso ir jau surado gyvulių pirkėjus.

P.Grapskis socialinę darbuoją tikino, jog gailisi sumušęs savo globėją. Kol jam apribotas lankymasis namuose, jis planuoja laikinai prisiglausti pas tame pačiame kaime gyvenantį draugą Kęstutį. Tačiau vyras savo pažado nevykdo: senolei gulint ligoninėje, jis šeimininkauja jos namuose kaip savuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.