Keturių vaikų mama Motinos dieną švenčia du kartus

Emigracijos banga daug jaunų tėvų atplėšė nuo vaikų. Likę Lietuvoje jie ilgisi motinų šilumos. O ką išgyvena motinos, kurių vaikai gyvena užsienyje? Ar miela joms Motinos diena? Gausią šeimą užauginusi kaunietė – apie išgyvenimus ir džiaugsmus.

Didžiojoje Britanijoje gyvenančios dukterys (iš kairės) Audronė, Agnė ir Asta su savo vaikais Motinos dienos proga A.Siurblienę sveikina du kartus per metus.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Didžiojoje Britanijoje gyvenančios dukterys (iš kairės) Audronė, Agnė ir Asta su savo vaikais Motinos dienos proga A.Siurblienę sveikina du kartus per metus.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Siurblienė Algirda<br>M.Patašiaus nuotr.
Siurblienė Algirda<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 6, 2018, 7:53 AM, atnaujinta May 6, 2018, 9:26 AM

Minint Motinos dieną daugybė moterų lauks bent trumpos žinutės iš savo vaikų. Ypač tos, kurių atžalos gyvena užsienyje ir pamatyti jas gali rečiau. Viena tokių – kaunietė mokytoja Algirda Siurblienė.

Trys iš keturių jos vaikų jau ne vienus metus gyvena Didžiojoje Britanijoje. Moteris nekantraudama laukia, gal dukros su vyrais ir anūkais pateiks staigmeną ir netikėtai grįš aplankyti motinos.

Kaunietė prisipažino, kad pirmieji metai, kai dukterys emigravo, buvo sunkūs. Tačiau jai smagu, kad sveikinimų Motinos dienos proga dabar ji sulaukia du kartus per metus.

Gėlėmis moteris lepinama pirmąjį gegužės sekmadienį pagal mūsų tradicijas. Dėmesio iš dukterų ir jų šeimų nestinga ir likus lygiai trims savaitėms iki Velykų, ketvirtąjį Gavėnios sekmadienį. Didžiojoje Britanijoje motinos pagerbiamos būtent tą dieną.

A.Siurblienė džiaugėsi, kad jos šeimai atstumas nėra baisus – vyrauja meilė ir pagarba. Vis dėlto miesto valdžios parama šeimoms būtų paskata pasvarstyti, ar verta emigruoti.

Artėjant Motinos dienai Kauno savivaldybė būtent gausių šeimų vaikams pasiūlė dvi naujoves – nemokamus būrelius ir keliones viešuoju transportu.

Iš užsienio siunčia nuotraukas

„Aušros“ gimnazijoje fizikos mokytoja dirbančios A.Siurblienės namuose pilna fotografijų, kuriose šypsosi gausios šeimos nariai. Taip pat yra ir fotografijų albumų, kuriuos kuria ir jai iš užsienio siunčia dukterys.

Vartydama juos kaunietė pasakojo, kad visada norėjo didelės šeimos. Todėl drauge su vyru Alvydu susilaukė 4 vaikų – trijų dukterų ir sūnaus. Dabar vyriausiai Audronei yra 34, Astai – 33, Agnei – 27, sūnui Arimantui – 20 metų.

Sūnus baigė informacinių technologijų studijas vienoje Kauno kolegijoje ir dabar ieško darbo. Jis džiugina tėvus, nes vis dar gyvena drauge su jais.

Visos dukterys, gyvenančios Didžiojoje Britanijoje, jau yra sukūrusios savo šeimas. Vyriausia Audronė pati augina tris, vidurinė Asta – du vaikus. Jaunėlė Agnė artėjant Motinos dienai gegužės 2-osios naktį taip pat susilaukė sūnaus.

„Vyriausia duktė yra sakiusi, kad pati nori turėti mažiausiai tris vaikus. Nuo jos neatsilieka ir kitos. Ką tik gimęs jau 6-as anūkas buvo geriausia dovana artėjančios Motinos dienos proga“, – šypsojosi A.Siurblienė.

Į sąmokslą įtraukia tėvą

Kaunietė pasakojo, kad jų šeimos narių santykiai artimi, visi yra lyg vienas kumštis. Todėl visos šventės, taip pat ir Motinos diena, jiems yra svarbios, nes dar labiau suvienija.

„Anksčiau pati skubėdavau sveikinti savo mamos. Dabar ji jau iškeliavusi anapilin. Tačiau drauge gyvena vyro motina ir tėvas. Todėl pirmiausia pati noriu pasakyti gerą žodį anytai. O vėliau jau mane sveikina vaikai ir anūkai“, – sakė moteris.

A.Siurblienė pasakojo, kad dukterys į Kauną grįžta vieną ar du kartus per metus – per atostogas. Tačiau būna, kad pateikia ir staigmeną.

„Kartais būna, kad jos atvyksta būtent Motinos dienos proga. Kad parskris, nuo manęs slepia. Tačiau matau, kad į sąmokslą yra įtraukiamas ir mano vyras. Jis nori nuvykti jų pasitikti į oro uostą, todėl apsimeta, kad turi kitų reikalų. Tačiau po kurio laiko namų tarpduryje išdygsta mano vaikai. Tai – didžiausias džiaugsmas“, – pasakojo kaunietė.

Beje, šiais metais, kaip ir anksčiau, A.Siurblienė jau kartą šventė Motinos dieną.

Didžiojoje Britanijoje ji pažymima likus lygiai trims savaitėms iki Velykų, taip pat sekmadienį.

„Mano mergaitės pačios yra motinos, todėl švenčia šią dieną savo namuose, bet būtinai pasveikina ir mane. Todėl mūsų šeimoje yra dvi Motinos dienos. Jų per daug nebūna“, – kalbėjo daugiavaikė motina.

Prisimena šeimos tradiciją

Ir kai dukros su šeimomis negrįžta į Lietuvą, palaikyti ryšį su artimaisiais nėra sunku.

„Net einant gatve galima susisiekti, matyti vienam kitą, pasikalbėti. Per šventes, kai dukros suvažiuoja į vienus namus, susisiekę visi kalbamės ir prisimename savo šeimos tradiciją. Juk visų mūsų vardai – iš A raidės. Tai linksmina“, – pasakojo moteris.

A.Siurblienė prisiminė, kaip nustebo, kai susipažinusi su būsimu vyru Alvydu sužinojo, kad jo tėvo vardas taip pat iš A raidės. Jos motina pastebėjo, kad giminėje daugėja žmonių su A raide prasidedančiais vardais.

„Tada dėmesio į tai nekreipiau. Kai susilaukiau pirmosios dukters, rinkome jai vardą. Buvome parinkę kelis ir metėme burtus. Taip duktė tapo Audrone. Vėliau kitiems vaikams jau specialiai rinkome vardus, kurie prasideda A raide. Dabar net namuose karaliaujančio juodo katino vardas yra Anglius“, – šypsojosi moteris.

Gausios šeimos motina įsitikinusi, kad nedidelės, bet tik kiekvienai šeimai būdingos tradicijos yra svarbios, nes tai labiau suburia.

Jaunimas turi bandyti jėgas

A.Siurblienė neslėpė, kad kai dukros pasirinko gyvenimą Didžiojoje Britanijoje, buvo sunku. Tačiau džiaugėsi, kad pirmoji prieš 15 metų sparnus pakėlusi dukra nevyko į nežinią.

Iš pradžių ji įsikūrė pas draugus, pabandė padirbėti. Tik vėliau išvyko gyventi. Paskui ją po kiek laiko išvažiavo ir vidurinė duktė. Abi jos Kaune buvo baigusios kolegiją, o išvažiavusios į užsienį dirbo įvairius darbus.

Jauniausia, baigusi vidurinę mokyklą, įstojo į Londono universitetą ir baigė menų studijas.

Dabar visos gyvena netoli Birmingamo, turi savo šeimas, bet dažnai susitinka ir bendrauja.

„Iš pradžių vyresnės dukterys dirbo įvairius darbus. Ir kavinėse, ir viešbučiuose, ir prekybos centruose. Svarbu buvo užsidirbti.

Daug vyresnių žmonių šaiposi, kad jaunimas išvyksta ir dirba juodus darbus. Tačiau manau, kad kaip tik jauniems žmonės ir reikia save išbadyti įvairiose srityse, ieškoti ir rasti save.

Lietuvoje jaunimas vis dar mažiau linkęs anksti pradėti dirbti imdamasis įvairių nekvalifikuotų darbų, kad turėtų savo pinigų. Tiesa, situacija pamažu keičiasi, ir tai gerai“, – sakė pedagogė.

Svajoja valdyti traukinį

Dvi vyresnės A.Siurblienės dukterys dabar augina vaikus, laikinai nedirba. O štai jauniausia, baigusi meno studijas, šiuo keliu nepasuko.

„Ji taip pat ieškojo savęs. Įsidarbino geležinkelio struktūroje. Buvo vagono palydove tarpmiestiniuose traukiniuose. Taip pat dirbo ir geležinkelio stoties viršininke. O dabar svajoja, kad kai grįš į darbą po motinystės atostogų, taps traukinio mašiniste“, – pasakojo kaunietė.

A.Siurblienei pačiai keista, kad duktė pasirinko tokį kelią. Motina prisiminė, kad mergina buvo meniškos sielos, jautri. Tačiau nutiko taip, kad menas liko tik laisvalaikio pomėgiu – lietuvė atrado galimybių kopti karjeros laiptais kitoje srityje.

Moteris džiaugėsi ir tuo, kad vidurinė duktė ištekėjo už anglo, kurio giminės mentalitetas europietiškas, todėl jokių kultūrinių skirtumų ir problemų dėl to nekyla. Kiti du žentai – lietuviai. Todėl palaikyti ne tik šeimos ryšius, bet ir lietuvybę visiems pavyksta.

Birmingame yra susibūrusi lietuvių bendruomenė, veikia šeštadieninė lietuvių mokykla.

Dukros su vaikais joje lankosi. Viena iš jų ten ir savanoriškai darbuojasi.

„Mane labai nustebino ir nudžiugino, kad ten gyvenantys lietuviai yra susibūrę į darnią bendruomenę. Teko lankytis jų renginiuose. Į juos susirenka lietuvių šeimos. Vieni turi po vieną, kiti – ir po keturis ar penkis vaikus. Visi bendrauja, iškylauja. Nesitikėjau, kad tokių gražių ir malonių šeimų bendrija gali susiburti užsienyje“, – džiaugėsi kaunietė.

Moteris įsitikinusi, kad iš dalies jos dukrų laimę nulėmė tai, kad jos sutiko padorius lietuvius, įsiliejo į darnią bendruomenę.

„Tačiau vien sėkmės neužtenka. Reikia ir daug darbo, kad siektum savo tikslų ir jaustumeisi laimingas. Jaučiu, kad dukros laimingos, o tai didžiausia laimė ir man“, – sakė A.Siurblienė.

Daugiavaikių yra visokių

Kaunietė pasakojo, kad kol pati gimdė ir augino vaikus, visuomenės požiūris į daugiavaikes šeimas nebuvo labai palankus. Ne visai palankus jis ir dabar.

„Dar vyrauja stereotipas, kad jei šeimoje daug vaikų, tai šeima ne visai normali, gal net asociali. Tačiau tai ne visai tiesa. Daugybė daugiavaikių motinų ir tėvų rūpinasi savo vaikais, neskriaudžia jų. Gaila, kad dažniau girdime apie blogus pavyzdžius“, – neslėpė moteris.

Vis dėlto kaunietė mano, kad ir šis požiūris pamažu keičiasi.

„Neseniai teko bendrauti su vienos dukters drauge. Ji pasakojo, kad persikraustė gyventi į naują nuosavų namų gyvenamąjį rajoną, ir pasiskundė, jog jaučiasi lyg balta varna. Pasirodo, taip yra dėl to, kad ji, perkopusi 30 metų amžiaus ribą, turi tik du vaikus. Kaimynės augina jau po tris ar keturias atžalas.

Vadinasi, turėti daug vaikų vėl madinga.

Teliko tai moteriai palinkėti, kad ji dar spėtų pasivyti kaimynes“, – šypsojosi daugiavaikė motina.

Palaužia tėvų ilgesys

Pedagoge dirbančiai A.Siurblienei tenka matyti, kaip dėl emigracijos kenčia jauni žmonės.

„Buvo laikas, kai daugybė jaunų tėvų, palikę savo vaikus seneliams, išvyko dirbti į užsienį, kad galėtų užsidirbti. Pati turėjau tokį auklėtinį. Berniukas gyveno su močiute, ji juo rūpinosi, namuose viskas buvo gerai. Bet vaikas neištvėrė ilgesnių išsiskyrimų su tėvais. Išvyko gyventi pas juos, nes skundėsi, kad emociškai jaučiasi blogai“, – pasakojo A.Siurblienė.

Dabar emigruojančių tėvų banga sumažėjusi. Praėjus ekonominei krizei išvykstančių bent jau šios kaunietės aplinkoje mažiau.

„Gal prie to, kad daugiau jaunų žmonių su vaikais liktų Kaune, prisidės ir kai kurios neseniai paskelbtos gausioms šeimoms skirtos lengvatos dėl transporto, dėl būrelių. Anksčiau tokių nebuvo“, – svarstė pedagogė.

Nors savo dukrų ir ilgisi, moteris mano, kad jauni žmonės, jei tik nori, turi ieškoti savo kelių, laimės, išbandyti ir gyvenimą užsienyje.

„Juk daugybė vaikų gyvena tame pačiame mieste, kaip ir jų motinos. Tačiau jie mėnesių mėnesiais nesimato ir nebendrauja. Todėl atstumas tarp vaikų ir tėvų nesvarbu, jei yra meilė ir pagarba“, – įsitikinusi A.Siurblienė.

Kaune – lengvatos gausioms šeimoms

Donatas Večerskis

Kauno savivaldybės Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas

„Kaune šiuo metu yra beveik 5 tūkstančiai vaikų, kurie auga gausiose šeimose. Daugiausia – 1,5 tūkstančio – šeimų augina po 3 vaikus. Taip pat yra po vieną šeimą, kurioje auga po 9 ir po 10 vaikų.

Siekiant, kad gausios šeimos pajustų miesto paramą, Kaune neseniai atsirado dvi nemažos naujovės.

Balandžio pabaigoje Kauno miesto taryba pritarė sprendimui, kad Kaune gyvenančių ar besimokančių gausių šeimų vaikai gali nemokamai lankyti neformalaus švietimo būrelius. Tokie nemokami muzikos, sporto, meno būreliai organizuojami Kauno savivaldybei priklausančiose ugdymo ir švietimo įstaigose.

Norint, kad vaikai pradėtų lankyti šiuos būrelius, į tas švietimo įstaigas reikia pristatyti pažymą apie šeimos sudėtį ir prašymą, kuriame reikia nurodyti, kokius būrelius vaikai nori lankyti.

Kovo mėnesį gausioms Kauno šeimoms pasiūlyta dar viena naujovė. Visi vaikai nuo 7 metų iki pilnametystės, o jei ir toliau mokosi – iki 21 metų, viešuoju transportu gali važiuoti už simbolinę kainą.

Trejiems metams tokios kelionės kainuos 3 eurus.

Norint gauti tokį lengvatinį bilietą, reikia apsilankyti įstaigos „Mano Kaunas“ biure ir pateikti pažymą apie šeimos sudėtį bei gyvenamosios vietos deklaraciją.

Vos paskelbę apie šias tik Kaune priimtas lengvatas, sulaukėme didžiulio gausių šeimų susidomėjimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.