Protu nesuvokiami išbandymai: košmariška vaikystė ir vyrų žeminimai

Pirmąją afroamerikietę, užėmusią JAV valstybės sekretoriaus postą, suvaidinusi britų aktorė Thandie Newton (45 m.) ne tik tapo nuolatine kovotoja už lygias teises, bet ir niekada savo dukroms neleis gyventi su gerokai vyresniais vyrais. Jaunystėje atkirčio garsiam režisieriui negalėjusi duoti moteris tik neseniai prabilo apie skaudžius išgyvenimus ir dėl odos spalvos, ir dėl nepatyrimo meilės srityje.

Daugelį metų tylėjusi apie santykius su gerokai vyresniu vyru aktorė Th.Newton tik dabar ėmė viešai pasakoti savo išgyvenimus dėl nepatyrimo meilės srityje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugelį metų tylėjusi apie santykius su gerokai vyresniu vyru aktorė Th.Newton tik dabar ėmė viešai pasakoti savo išgyvenimus dėl nepatyrimo meilės srityje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Th.Newton išgarsėjo suvaidinusi buvusią JAV valstybės sekretorę C.Rice.<br>„Scanpix“ nuotr.
Th.Newton išgarsėjo suvaidinusi buvusią JAV valstybės sekretorę C.Rice.<br>„Scanpix“ nuotr.
Thandie ir Olas stengiasi suderinti darbų grafikus, kad vienas pasiliktų namie.<br>„Scanpix“ nuotr.
Thandie ir Olas stengiasi suderinti darbų grafikus, kad vienas pasiliktų namie.<br>„Scanpix“ nuotr.
Režisierius J.Duiganas aktorę Th.Newton padarė priklausomą nuo jo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Režisierius J.Duiganas aktorę Th.Newton padarė priklausomą nuo jo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Jun 27, 2018, 3:43 PM

Thandie tėvas Nicky Newtonas kilęs iš senos istorinės Kornvalio srities (Didžioji Britanija) šeimos, susijusios su kalnakasybos pramone.

Jaunystėje jis su užsidegimu grojo bosine gitara „The Druids“. Ir nors muzikos grupei nebuvo lemta patekti į populiariausiųjų viršūnę, savo sėkmės pyrago dalį ji atsiriekė.

Praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio viduryje „The Druids“ išsiskirstė – atėjo metas subręsti. N.Newtonas persikėlė į Londoną ir įsitaisė laborantu klinikoje.

Netrukus susipažino su ryškia ir neįprasta mergina. Iš Pietų Rodezijos (dabar Zimbabvė) kilusi Grace Nyasha Jombe buvo tikrų tikriausia princesė, šonų genties vado duktė.

Tuo metu ji persikėlė į Angliją ir pradėjo dirbti psichiatrijos ligoninės slaugytoja.

1972 m. lapkričio 6-ąją Čaringo Kryžkelės (Londonas) ligoninėje Grace Nyasha ir Nicky gimė Melanie Thandiwe, kurią pradėjo vadinti Thandie. Thandiwe reiškia „mylimoji“.

Su naujagime dukra tėvai iškart išvyko į Zambiją (buvusią Šiaurės Rodeziją).

Ten prabėgo pirmieji treji Thandie gyvenimo metai. Ir kas žino, kaip viskas būtų pakrypę, jei šalyje nebūtų kilę neramumai. Baimindamiesi, kad toliau bus tik blogiau, sutuoktiniai Newtonai išskrido į Didžiąją Britaniją.

Nicky grįžo į Penzansą ir įsikūrė tėvų name – įspūdingame Viktorijos stiliaus statinyje su šešiais miegamaisiais.

Ji įsidarbino antikvarinėje tėvo parduotuvėje, o Grace Nyasha rūpinosi Thandie ir dvejais metais vyresniu sūnumi Jamie.

Graži ir stilinga moteris traukė konservatyvių Penzanso gyventojų dėmesį.

Bet egzotiška gražuolė buvo palydima nedraugiškais žvilgsniais. Jai nepavyko užmegzti santykių ir su kaimynais.

Tais laikais Penzansas buvo baltaodžių miestas. Žinoma, Newtonų šeima skyrėsi iš visų kitų.

Po daugelio metų Th.Newton prisipažino: šis miestas buvo geras visais požiūriais, išskyrus rasių politiką.

Tą dieną, kai turėjo būti daroma bendra klasės nuotrauka, motina supynė Thandie tradicines afrikietiškas kaseles. Į jų galiukus įpynė stambių žalių karoliukų – tokios spalvos kaip mokyklos beretė.

Bet Romos katalikų bažnyčios mokyklos mokytojoms vienuolėms auklėtinės išvaizda pasirodė nederama ir jai buvo uždrausta fotografuotis su visais.

Tą dieną ir savo pažeminimą Thandie prisimena ir praėjus beveik 40 metų. Nepamiršo ir kaimyno, kartą burbtelėjusio: „Grįžk į džiungles!“

Susirgo bulimija

Thandie visada jautėsi kitokia: ne tokia oda, ne tokie plaukai ir ji nuolat buvo klausinėjama apie Afriką, kurios net neprisiminė.

Thandie gerai mokėsi, bet negalėjo atsikratyti jausmo, kad jos pasiekimai erzina bendraklasius.

Vienuolikmetę Thandie tėvai išsiuntė į scenos menų mokyklą-internatą „Tring Park School“ Harfordšyre.

Ten talentinga mergaitė valandų valandas dailino savo judesius siekdama tobulumo.

Pedagogai ją gyrė, todėl nieko nuostabaus, kad savo ateitį Thandie siejo su šiuolaikiniu baletu.

Menas reikalavo aukų, ir ji valgė vien varškę. Tokia mityba netruko duoti rezultatų. Thandie susirgo vadinamąja balerinų, gimnasčių ir modelių liga – bulimija.

16-metė Thandie patyrė nugaros traumą ir su svajonėmis apie šokėjos karjerą teko atsisveikinti. Tačiau likimas jai buvo palankus: į Thandie gyvenimą netikėtai įsiveržė kinas.

Juostos „Flirtas“ pavadinimas tapo pranašiškas: jos laukė ne tik pirmieji filmavimai, bet ir pirmas rimtas susižavėjimas, kurį ji laikė tikra meile.

Sėkmę kino pasaulyje pelnęs režisierius Johnas Duiganas (69 m.) ketino kurti filmą Flirtas“ – savotišką „Romeo ir Džuljetos“ versiją.

Tai turėjo būti istorija apie uždaros berniukų mokyklos moksleivį ir kaimyninės mergaičių mokyklos mokinę, dėstytojo afrikiečio dukterį.

Pagrindinis moters vaidmuo atiteko Thandie. Beje, iš Ugandos kilusi herojė gavo jos vardą.

Priklausomybė nuo vyro

Pirmasis susitikimas su J.Duiganu įvyko, kai Thandie buvo 16, o jam – 39-eri.

Režisieriui reikėjo neprofesionalios jaunos, iš Afrikos kilusios aktorės.

Už atranką atsakingas agentas skambino į Londono meno mokyklas ir kvietė juodaodes 14–16 metų mergaites.

Traumą patyrusi Thandie negalėjo lankyti šokių pamokų, todėl ir choreografė patarė nueiti į atranką. Pedagogė manė, kad nuotykis atitrauks mergaitę nuo liūdnų minčių.

Gavusi vaidmenį Thandie negalėjo patikėti savo sėkme: juk ji nėra aktorė! Bet likimas parengė naują gyvenimo kryptį, ir jai teko krautis lagaminus kelionei į Australiją.

Th.Newton apie savo to meto gyvenimą prabilo tik 2011-aisiais. Tik tuomet jau buvo išblėsęs kaltės jausmas dėl to, kad pasidavė prievartai.

Ne, Thandie nebuvo prievartaujama, juk pagal įstatymą 16-metė sprendžia pati – nori to ar nenori. Jos šešerių metų ryšys buvo savanoriškas.

Su vienu „bet“ – 40-metis vyriškis susuko galvą naiviai merginai, dar nesuvokiančiai savo jausmų, nepažįstančiai savo kūno.

Ji buvo drovi, nedrąsi ir pažeidžiama, nesugebanti kontroliuoti situacijos. Visu tuo pasinaudojo žmogus, kuriuo ji žavėjosi.

Thandie visiškai sutriko. Iš gėdos ji mėgino išsivaduoti fiziniu skausmu – žalojosi. Šie randai liko visam gyvenimui.

Dėl pašlijusios nervų sistemos Thandie vėl susirgo bulimija.

Kai svoris pasiekė kritinę ribą, prasidėjo padažnėjusio širdies plakimo, galvos svaigimo priepuoliai.

Bet Thandie nenorėjo pripažinti akivaizdaus dalyko – kad romanas su J.Duiganu nenormalus.

Režisierius ją visiškai pavergė ir padarė priklausomą nuo jo. Tai apiberdavo pagyromis, tai negailestingai kritikuodavo.

Thandie supantys vyrai pajuto, kad ši egzotiškos išvaizdos moteris – auka, negalinti duoti savo skriaudikams deramo atkirčio. Ir dėl to Thandie žemino ir elgėsi nederamai.

2013 metais ji vienai televizijai duotame interviu papasakojo epizodą, kurį patyrė būdama 18 metų. Per atranką filmavimo kamera buvo nukreipta po jos sijonu.

Už aktorių parinkimą atsakingas direktorius paprašė Thandie nusirengti ir liesti savo kūną galvojant apie kokį nors partnerį.

Manydama, kad tai vienas scenarijaus epizodų, Thandie pakluso, juolab kad kambaryje sėdėjo režisierius.

Aktorė jau buvo girdėjusi apie tokias šokiruojančias atrankas. Tuomet vaidmens ji negavo.

Po daugelio metų per kažkokį kino festivalį prie Thandie prišoko įkaušęs prodiuseris. Jis pasigyrė neseniai žiūrėjęs tą pikantišką įrašą. Aktorė su siaubu puolė prie savo vyro, o tas nuskubėjo aiškintis detalių.

Pasirodo, režisierius išsaugojo aktorių atrankos įrašą ir nuolat jį rodo savo bičiuliams po pokerio partijos.

Sunku apibūdinti pažeminimą, kurį patyrė Thandie. Ji daugelį metų tylėjo.

Aktorei tapo truputį lengviau, kai apie tai papasakojo žiniasklaidai. Bent jau dabar ji nebus užklupta netikėtai. Bet įvardyti pavardžių nesiryžo.

Po filmo „Flirtas“ ji rimtai pradėjo galvoti apie aktorės karjerą. Susirado agentą, bet aktorių atrankos nepereidavo dėl patirties stokos ir britiško akcento.

Tačiau režisierius J.Duiganas įtikinėjo, kad jo draugė turi galimybių, – nufilmavo dar dviejose kino juostose.

1992-aisiais Th.Newton įstojo į Kembridžą universitetą ir Dauningo koledže trejus metus krimto antropologiją ir pasaulio literatūrą, bet nesiliovė galvoti apie aktorystę.

Thandie pasirodė būtina daugiau sužinoti apie istoriją, psichologiją, įvairių epochų ir šalių žmonių įpročius bei elgesį.

1993 metais su Harvey Keiteliu ji nusifilmavo kriminalinėje dramoje „Jauni amerikiečiai“, dar po metų – su Tomu Cruise’u ir Bradu Pittu „Interviu su vampyru“, o 1995-aisiais su Nicku Nolte filme „Džefersonas Paryžiuje“.

Lėšomis, gautomis už darbą filmavimo aikštelėje, Thandie padengė išlaidas už studijas. Koledžą baigė puikiais rezultatais – ne tik pažymių prasme.

Per tą laiką ji sugebėjo ne tik išsigydyti bulimiją, bet ir atsikratyti kompleksų, atsiradusių dėl rasinio nevisavertiškumo jausmų ir romano su patyrusiu manipuliatoriumi.

Nuo tada jos santykiai su režisieriumi J.Duiganu baigėsi. Kai po daugelio metų Thandie papasakojo, kas tarp jų buvo, jis nieko nekomentavo.

Kopimas į viršų

Pasijusti geidžiama moterimi jai padėjo trumpas romanas su gražuoliuku B.Pittu. Abiejų šlovės valanda dar buvo ateityje, jie tiesiog linksminosi, džiaugėsi vienas kito draugija, o po kelių mėnesių ramiai išsiskyrė.

Dabar susitikę ant raudonojo kilimo jie draugiškai pasibučiuoja, pašmaikštauja ir į pikantiškus romantiškus prisiminimus nenuklysta.

Th.Newton karjera kopė į viršų – ramiai, be didelių proveržių. Ją lydėjo nominacijos ir apdovanojimai.

Dėl egzotiško grožio jai netrūko vaidmenų – nuo gražuolių iki sudėtingų herojų.

Už kadro liko svarbiausias vaidmuo – namų šeimininkės ir motinos.

Britų rašytojas, scenaristas ir prodiuseris Oliveris Parkeris (49 m.), seniai savo vardą sutrumpinęs iki Olo, mažiau žinomas kino aistruoliams, bet užtat turi didelį autoritetą tarp kinematografininkų.

Londone gimęs ispaniško kraujo turintis O.Parkeris iš pradžių buvo scenaristas, vėliau – režisierius. Su būsimąja žmona Th.Newton jis susipažino filmavimo aikštelėje.

Įdomu tai, kad yra jo bendravardis ir bendrapavardis devyneriais metais vyresnis iš Plimuto kilęs scenaristas ir režisierius Oliveris Parkeris. Dar įdomiau, kad jis gyvena toje pačioje gatvėje kaip ir Thandie bei jos vyras.

Aktorė pasakojo, kad bendravardžiui ir bendrapavardžiui adresuoti laiškai ne kartą buvo atnešti jos vyrui. Tačiau tai ne bėda, nes korespondencijos nėra jau tiek daug.

Prieš 22 metus O.Parkeris parašė BBC televizijos filmo „Tavo svajonėse“ scenarijų.

Ši kino juosta niekam nebūtų įsiminusi, jei ne Klerės vaidmuo, kurį atliko Th.Newton.

Gana greitai tarp Thandie ir Olo įsižiebė abipusė simpatija. Vėliau Thandie kalbėjo apie keistą sutapimą. Paprastai režisieriams nepatinka, kai po filmavimo aikštelę vaikštinėja scenaristas. Bet Olo jie kone maldavo ateiti.

Ir štai rezultatas. Dėl Olo – aukšto, žavaus, su nevykusiu auskaru ausyje, nerūpestingai apsirengusio ir nesistengusio jai apsukti galvos – aktorė Th.Newton nutraukė ankstesnius santykius ir pradėjo naują gyvenimo etapą.

Viena laimingiausių santuokų

Po dvejų metų, 1998 m. liepos 11-ąją, jie susituokė. Ceremonija vyko Kornvalyje – joje dalyvavo tik tėvai ir artimiausi draugai.

Dabar Olo ir Thandie santuoka laikoma vieną tvirčiausių ir laimingiausių kino pasaulyje. Tikriausiai dėl to, kad, nepaisant atsidavimo profesijai ir sėkmingos karjeros, Thandie svarbiausia tapo šeima ir vaikai.

Ji netgi atsisakė kino projekto „Griausmingieji Čarlio angelai“ ir 6 milijonų dolerių honoraro.

Duktė Ripley gimė 2000-aisiais, o po ketverių metų – antra duktė Nico.

Thandie iš anksto nusprendė, kad jos vaikai gims namuose. Bet neprieštaravo, kad dalyvautų medikų komanda. Ripley buvo pavadinta Sigourney Weaver herojės iš filmo „Svetimas“, Nico – legendinės grupės „The Velvet Underground“ garbei.

Th.Newton – aktyvi socialinių tinklų vartotoja ir didžiausio atvirumo šalininkė. Ir žinią apie ilgai laukto sūnaus Bookerio Jombe’o Parkerio gimimą 2014-ųjų kovo 3-iąją pora įkėlė į savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyras.

Kaip ir jo seserys, berniukas gimė namuose – vonios kambaryje ant grindų.

Po poros dienų poros gerbėjai pamatė mažyčio kumštelio nuotrauką. Po trijų savaičių Thandie įkėlė nuotrauką su sūnumi, gulinčiu jai ant krūtinės.

Bookerio Jombe’o „kino debiutas“ įvyko seriale „Bestija“ – nėščia Thandie suvaidino specialiąją agentę. Po dvejų metų mažylis dalyvavo vieno įspūdingiausių pastarųjų metų motinos projektų – serialo „Laukiniai Vakarai“ – filmavimo aikštelėje.

Pirmąjį šio serialo sezoną lydėjo stulbinama sėkmė. Asmeninis aktorės gyvenimas irgi laimingas: namas su vešlia gyvatvore šiaurinėje Londono dalyje, šeima, vaikai, šunys, mieli užrašai ant šaldytuvo.

Duktė Ripley užsiima skulptūra, lipdo iš molio, Nico mėgina šokėjos gebėjimus. Vaikus Thandie padeda auklėti jos tėvai – Nicky ir Grace Nyasha. Jie jau seniai gyvena Londone ir peržengę per 70 metų yra vis dar aktyvūs.

Šalia aktorės ir jos brolis Jamie – sėkmingas televizijos prodiuseris. Thandie ir Olas stengiasi taip suderinti savo darbų grafikus, kad vienas būtinai pasiliktų namie.

Paparacams kartais pavyksta nutverti sutuoktinius Londone, Vankuveryje ar Los Andžele, kai jie šnekučiuojasi ir bučiuojasi užkandinėje prie staliuko ar žingsniuoja gatvėmis susikibę už rankų lyg už jų pečių nebūtų 20 santuokos metų.

Thandie neatsidžiaugia mobiliųjų telefonų atsiradimu. Būdami toli vienas nuo kito kone po šimtą kartų per dieną jie dalijasi naujienomis, primena vienas kitam smulkmenas ar tiesiog pasakoja ką nors įdomaus ar juokingo.

Afrikiečių moterų draugė

Be darbo ir šeimos, Thandie užsiima visuomenine veikla. Aktorė – tarptautinės organizacijos, aprūpinančios sausringus Vakarų Afrikos rajonus geriamuoju vandeniu, ambasadorė.

Th.Newton misija susijusi su istorine tėvyne. Thandie nuolat vyksta į Juodąjį žemyną, susipažįsta su jo valstybių istorija, gilinasi į ekonominę padėtį.

Ten aktorės niekas nepažįsta ir ji gali ramiai paplepėti su Malio moterimis, stovinčiomis eilėje vandens. Ar atlikti ritualinį šokį su Kongo gyventojomis, pirmą kartą išdrįsusiomis viešai prabilti apie smurtą.

Ganoje aktorė Th.Newton nesulaikė ašarų klausydamasi AIDS sergančių moterų, kurios ant rankų laikė ŽI virusu užsikrėtusius savo vaikus, išpažinties.

Egzotiškos išvaizdos aktorė ir trijų vaikų moti na užima trečiąją vietą dešimties stilingiausių aktorių sąraše, kurį sudarė žurnalas „Harper’s Bazaar“.

Ji – idealių kūno linijų: 160 centimetrų ūgio moteris sveria 51 kilogramą. Thandie puikiai išmano madą ir kosmetikos subtilybes, gali su žurnalistais kalbėti apie madingiausią metų spalvą ar naujausius kremus.

Th.Newton svarbu kalbėti apie ekologiją ir padėti savo parašą po „Greenpeace“ reikalavimu sukurti gamtos apsaugos zoną Antarktidoje.

Po susidūrimo su aktyvistais, kai aktorės automobilis buvo apmėtytas kiaušiniais, ji ištaigingą mašiną pakeitė į kuklią, bet varomą ekologiškais degalais. Savo pavyzdžiu ragina pasekti ir kitus kolegas.

Pastaraisiais metais Thandie yra vienintelė tamsiaodė britė, kuri filmavosi Holivude. Ji – Halle Berry konkurentė, joms nuolat būdavo siūlomi tie patys vaidmenys.

Th.Newton turtas vertinamas milijonais, bet ją liūdina, kad nė karto jos nuotrauka nepapuošė žurnalo „Vogue“ viršelio, net ir gavus BAFTA apdovanojimą.

Aktorė nori, kad kokia nors juodaodė mergina iš provincijos, pamačiusi jos nuotrauką madingame žurnale, patikėtų savo jėgomis.

Būtent dėl to aktorei buvo svarbus darbas Oliverio Stone’o režisuotame filme „W“ (2008 m.). Šioje kino juostoje Th.Newton suvaidino pirmąją afroamerikietę ir antrąją moterį, užėmusią JAV valstybės sekretoriaus postą, Condoleezzą Rice.

Tiesa, prototipas nebuvo itin patenkintas režisieriaus pasirinkimu: Thandie esanti per graži.

Aktorė stengėsi kuo tikroviškiau perteikti C.Rice – ne tik domėjosi prezidento George’o W.Busho epochos politiniais įvykiais, bet ir išmoko groti fortepijonu. Gaila, kad kai kurių itin iškalbingų epizodų O.Stone’as atsisakė.

Aktorę Th.Newton visada palaiko jos sutuoktinis Olas. Pritaria jos prisipažinimams apie skaudžius praeities įvykius. Jis remia žmonos norą atrasti savo šaknis ir kartais net pernelyg emocingą įvykių vertinimą.

Prieš porą metų Th.Newton privertė atsiprašyti populiarų kavinių tinklą „Cofeen“ ir atlikti tarnybinį tyrimą.

Pasipiktinusi aktorė į savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyrą įkėlė skulptūrėlės, kurią pamatė šio tinklo kavinėje, nuotrauką. Tai buvo juodaodis berniukas, užsirišęs ant klubų raištį, su safario stiliaus skrybėle.

Figūrėlė, kuri jai priminė pasityčiojimą iš plantacijų vergo, nedelsiant buvo pašalinta, bet kilo didžiulis skandalas.

Th.Newton buvo įsitikinusi, kad jai nebebus siūloma vaidmenų, nes ji pernelyg neparanki, pernelyg dažnai gina kieno nors teises. Bet taip neatsitiko.

Kartą žurnalistas pateikė aktorei provokuojantį klausimą: „Ką pasakytumėte, jeigu 16-metė duktė supažindintų su suaugusiu vyru, savo draugu?“

Th.Newton nesugebėjo nuslopinti jaudulio ir griežtai atšovė: „Neįmanoma, to niekada nebus!“

Vėliau nusiramino. Širdies gilumoje Th.Newton žino, kad su vaikais kalbės atvirai ir kada nors jiems viską papasakos.

Tuomet jos atžalos galbūt sugebės išvengti jos klaidų. O jeigu nesugebės, ji visuomet bus šalia, kad galėtų joms padėti.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.