Kariai savanoriai prašo pagalbos mįslingomis aplinkybėmis sužeistam tarnybos draugui

Sausio mėnesį žiniasklaidoje nuskambėjo pranešimų apie įvykį, kai neaiškiomis aplinkybėmis Vokietijoje buvo sužalotas karys savanoris Tomas Bagdonas (36 m.), jį ištiko koma. Buvo skelbiama, kad įvykio aplinkybės tiriamos ir bus patikslintos vėliau.

 Savanoris Tomas Bagdonas.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
 Savanoris Tomas Bagdonas.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
 Tomas prie jūros po to, kai išgelbėjo skęstančią merginą.<br> R.Žalgevičiaus nuotr.
 Tomas prie jūros po to, kai išgelbėjo skęstančią merginą.<br> R.Žalgevičiaus nuotr.
 Pagalbos prašymas socialiniame tinkle pasirodė Tomo tarnybos draugų iniciatyva.<br> Facebook nuotr.
 Pagalbos prašymas socialiniame tinkle pasirodė Tomo tarnybos draugų iniciatyva.<br> Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 5, 2018, 1:34 PM, atnaujinta Jul 5, 2018, 2:41 PM

Įvykio aplinkybės išlieka neaiškios, tačiau Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės feisbuko paskyroje antradienį pasirodė pagalbos Tomui Bagdonui prašymas. Jis skambėjo taip:

„Padėkite Tomui ir jo šeimai! Dalinkitės skelbimu su kitais!

Po sunkios traumos tarptautinių pratybų metu Vokietijoje KASP Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės 602-osios kuopos karys savanoris gr. Tomas Bagdonas dar ilgai gydysis, po to lauks reabilitacijos.

Būdamas sveikas ir stiprus Tomas buvo pagrindinis savo trijų vaikų, iš kurių jauniausiam šiandien tėra pusė metų, maitintojas. Sergantis Tomas šiandien niekaip negali prisidėti prie šeimos gerovės.

Tomo mama Zosė Bagdonienė kreipiasi į kario savanorio ginklo brolius ir seseris, visus Savanorių pajėgų buvusius ir esamus karius, prašydama aukoti Tomui ir jo šeimai: „Visi Jūsų paaukoti pinigai būtų gyvybiškai svarbūs tiek tolesniam Tomo gydymui ir atsigavimui, tiek trims jo vaikučiams.“

Tomo kuopos bičiuliai nupirko televizorių ir nuvežė jį į ligoninę, kad gulėdamas palatos lovoje vyras galėtų stebėti pasaulio futbolo čempionatą. Prisikėlimo rinktinės kariai savo štabe į aukų dėžutę nuolat renka pinigus: kiekvienas paaukotas euras perduodamas Tomo mamai, tačiau, akivaizdu, to nepakanka: Tomo šeimos materialinė padėtis šiuo metu yra labai sunki. Todėl prašome prie Prisikėlimo rinktinės karių iniciatyvos ir gerumo išraiškos prisidėti kiekvieną galintį.

Savanorių pajėgose Tomas tarnauja nuo 2001 metų, vadovybės apibūdinimas kaip labai geras karys, pavyzdys kitiems.

Prieš keletą metų Tomas išgelbėjo Baltijos jūroje skęstančią paauglę ir tuomet, dar būdamas stiprus ir galingas vyras, pasakojo: „Lūžtančios bangos siekė virš galvos, plevėsavo raudona vėliava, bet nebuvo kada dvejoti, juk pavojus grėsė bejėgei mergaitei.“

Šiandien nedvejokime mes, ištieskime gelbėjimo ranką drąsiam, bet nelaimės ištiktam vyrui ir jo šeimai. Nėra stebuklingų pinigų, kurie savaime gydytų ligas, bet kiekviena auka tampa GALIMYBE tam, kam ji skiriama.“

Kariai palaiko ryšį su artimaisiais

Lrytas.lt žurnalistė susisiekė su Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės vadu plk. ltn. Mantu Juozaičiu. Jis sakė, kad su žurnalistais Tomo artimieji bendrauti nenori, nes ši tema jiems emociškai per sudėtinga. Jis patikino, kad savanoriai nuolat palaiko ryšį su Tomo artimaisiais, patys lanko jį ligoninėje ir prireikus iš Šiaulių į Vilnių nuveža Tomo šeimos narius, mat jis vasario pabaigoje buvo pervežtas iš Vokietijos į vieną iš Vilniaus ligoninių.

M.Juozaitis sakė neturintis teisės komentuoti, kokia dabar yra Tomo sveikatos būklė. Taip pat jis negali komentuoti įvykio aplinkybių, kol vyksta ikiteisminis tyrimas: „Mums patiems norėtųsi greičiau sužinoti, ką teismas atsakys į klausimus apie įvykio aplinkybes, tačiau ši byla ne iš lengvųjų, todėl tyrimas gali užtrukti.“

Sausio 26 d. Lrytas.lt rašė, kad 34 Šiaulių krašto kariai savanoriai išvyko į pratybas Vokietijoje esančioje JAV karinėje bazėje. Po savaitės vieno iš jų, Šiaulių registrų centre dirbančio Tomo Bagdono, artimieji išgirdo, kad jis pateko į ligoninę. Anot medikų, savanoris buvo per vėlai atvežtas į ligoninę, dėl to jis paniro į komą ir daug vilčių jam išgyventi ar grįžti į normalų gyvenimą neteikia, pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.

„Buvo iš viso trys versijos: daktarų, karininkų ir dar viena. Ne konfliktas buvo, ritosi, žaidybinė forma. Virto, galva trenkėsi į sieną. Kitas variantas, kad girti susimušė, o daktarai sako, kad rado lauke prie mašinos be sąmonės, o medikus iškvietė anonimas“, – kalbėjo vienas iš kario savanorio artimųjų.

Vokietijoje gyvenanti giminaitė padėjo išsiaiškinti daugiau: „Buvo rastas be sąmonės, nežinojo tiksliai, kas jam nutiko, nežinia, kiek laiko be sąmonės pragulėjo. Buvo iš karto daryta galvos operacija. Jis po operacijos toliau guli ištiktas komos, buvo prijungtas prie kvėpavimo aparato, pats negalėjo kvėpuoti. Per vėlai nuvežtas į ligoninę. Vien dėl to, kad buvo uždelsta, Tomas tikriausiai neatsikels iš komos.“

Informaciją, kaip padėti Tomo šeimai, rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.