Penktąja buvusio kanclerio Gerhardo Schröderio žmona tapo korėjietė

Gerhardas Schröderis (74 m.) vedė penktą kartą. Buvusio Vokietijos kanclerio sutuoktine tapo sėkmingą karjerą padariusi korėjietė Soyeon Kim (48 m.). Visi mano, kad jos automobilio numerio raidės GS reiškia Gerhardas Schröderis. „Neteisinga. GS – Gerhardas ir Soyeon. Mus jungia raidė S“, – paaiškino moteris.

Soyeon Kim tapo penktąja G.Schröderio žmona.<br>„Scanpix” nuotr.
Soyeon Kim tapo penktąja G.Schröderio žmona.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Aug 16, 2018, 5:31 PM, atnaujinta Aug 16, 2018, 5:32 PM

Soyeon savo gimtajame mieste Seule (Pietų Korėja) kasdien 7 valandą tamsiai mėlynu BMW automobiliu vyksta į biurą.

„Man labai svarbu saugumas, dėl to patinka vokiečių automobiliai. Savuoju BMW važinėju jau dešimt metų. Vokietijoje vairuoju žalios spalvos „VW Beetle Cabrio“, – po šių žodžių korėjietė nusišypsojo.

Ant kairės rankos ji nešioja elegantišką baltojo aukso žiedą, kurio viduryje spindi nedideli deimantai. „Mano vyras nešioja tokį pat, – tik be akmenukų“, – neslėpė Soyeon Kim.

Gegužės 2-ąją, praėjus vos 3 savaitėms po skyrybų su ketvirtąja žmona Doris Köpf (54 m.), buvęs Vokietijos kancleris G.Schröderis Seule ištarė lemtingąjį „taip“ gyvenimo draugei Soyeon Kim.

„Korėjoje nėra civilinės metrikacijos institucijos. Reikia eiti į rajono biurą, užpildyti anketą ir tuomet pagal Korėjos įstatymus esate sutuoktiniai. Savo tikras vestuves švęsime spalio 5-ąją Berlyne“, – išdavė Soyeon Kim.

Korėjietės butas yra viename šiuolaikiškų daugiaaukščių prie Hangango upės. Liekna Soyeon Kim dar prieš pusryčius buvo užsukusi į kūno rengybos studiją.

„Nuo to laiko, kai esu su Gerhardu, priaugau 3,5 kilogramo. Man patinka vokiečių virtuvė“, – nusijuokė Soyeon.

Sportinius drabužius Soyeon Kim pakeitė elegantišku kelnių kostiumu. Aukštakulniai bateliai, juoda odinė rankinė – ji įkūnija madingą verslininkės įvaizdį. Korėjietė puikiai kalba vokiškai ir angliškai.

Pietų Korėjos sostinė Seulas, turintis 11 milijonų gyventojų, bet kokiu paros metu dūsta nuo automobilių srautų.

Bet tai nė kiek nenervina Soyeon Kim. Dabar ji Seule, o vakar grįžo iš Vokietijos miesto Frankfurto prie Maino.

Korėjietė įpratusi prie kelionių: „Dar prieš pažintį su Gerhardu aš darbo reikalais dažnai vykdavau į Vokietiją. Dvejus metus studijavau Marburge. Klajokliškas gyvenimo būdas nesukelia man problemų.“

Sutuoktinių G.Schröderio ir Soyeon Kim šiokiadieniai išskirtiniai. Dėl profesinių įsipareigojimų juos visada skiria atstumas. Jie dažnai kalbasi telefonu.

„Štai dabar mano vyras yra stebėtojų tarybos posėdyje.

Manęs laukia svarbūs susitikimai su bendrovių atstovais ir buvusiu Pietų Korėjos ministru pirmininku. Ir dar turiu savo vertimo biurą su daugeliu darbuotojų“, – pasakojo Soyeon.

Negana to, ji apie Vokietijos ir Pietų Korėjos ekonominius santykius rašo darbą daktaro laipsniui gauti.

Nors Soyeon Kim galėtų dirbti nuotoliniu būdu kompiuteriu, būdama Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės atstovė ekonominės plėtros asociacijoje ji mano nuolat turinti būti Seule, kad surengtų Vokietijos ir Pietų Korėjos verslininkų susitikimus.

„Darbas man patinka, – taip bus ir toliau“, – sakė Soyeon, neketinanti tapti namų šeimininke.

Korėjietės portalas yra populiarus tiek jos tėvynėje, tiek Vokietijoje.

Daugelis politikų ir ekonomikos bosų, su kuriais Soyeon Kim susibičiuliavo, yra ir jos sutuoktinio G.Schröderio draugai.

„Malonu, kad pažįstame tuos pačius žmones, nepriklausomai vienas nuo kito. Gerhardas ir aš dažnai pagalvojame, kad mūsų santykiams dirigavo likimas. Buvo tik laiko klausimas, kada susipažinsime per ekonomikos konferenciją. Taip ir įvyko“, – lemtimi tiki Soyeon Kim.

Jos šiuolaikinis biuras įsikūręs verslo centre Gangnamo kvartale. „Vien tik Gangname gyvena daugiau žmonių nei Hanoveryje“, – sakė Soyeon Kim.

Reperis Psy ir jo „Gangnam Style“ išgarsino kvartalą visame pasaulyje.

„Dienomis čia sunkiai dirbama, vakarais populiariuose restoranuose ir klubuose susitinka ekonomikos pasaulio žmonės, menininkai, studentai. Man patinka šis margumynas“, – pripažino Soyeon Kim.

„Balli, balli“ – „greitai, greitai“, – vienas mėgstamiausių Soyeon Kim žodžių. Kodėl?

„Kiekvienas užsienietis, turintis veiklos Pietų Korėjoje, pirmiausia išmoksta žodį „balli“. Korėjiečiai skiria didelę reikšmę spartai. Maisto produktus, užsakytus Seule per internetą, gaunu po dviejų valandų. Hanoveryje teko savaitę laukti, kol bus prijungtas internetas.

Mano draugai vokiečiai tvirtino, kad toks darbų atlikimo laikas jų šaliai reiškia greitai. Tokia „sparta“ mano tėvynėje nesuprantama“, – tikino Soyeon.

Priešais milžiniškus jos biuro langus stovi sulankstomas rašomasis stalas. Dešinėje šalia jo – daugybė juodų odinių fotelių ir stiklinis stalas.

Knygų lentynoje tarp vokiškų, korėjietiškų veikalų ir žurnalų padėtos įrėmintos nuotraukos. Vertėja Soyeon Kim įsiamžinusi šalia Vokietijos politikų – dabartinės kanclerės Angelos Merkel, buvusio šalies prezidento Christiano Wulffo, Heseno ministro pirmininko Volkerio Bouffier ir buvusio kanclerio G.Schröderio.

„Su pastaruoju nuolat susitikdavau, nes visada dalyvaudavau per svarbius susitikimus, konferencijas ir valstybinius priėmimus. Kaip vertėja ar investicinės asociacijos atstovė. Buvau dažnai kviečiama ir kaip renginių vedėja“, – vardijo Soyeon Kim.

Penktoji G.Schröderio žmona ir 14 metų dukters mama Soyeon Kim mielai šeimininkauja virtuvėje gamindama tradicinius korėjiečių patiekalus.

Prie jų priklauso ir pasaulį užkariavę kimčiai, kurie valgomi net per pusryčius. Šio patiekalo esama įvairių rūšių. Kimčiai susideda iš dviejų dalių – daržovių ir prieskonių.

Iš daržovių naudojami pekininiai kopūstai, ridikai, svogūnų laiškai ir daugelis kitų. Iš prieskonių – druska, česnakai, aitriosios paprikos, imbieras, sūdytos krevetės, fermentuota žuvis.

Kimčių sudedamosios dalys gali skirtis, nelygu regionas, metų laikas.

– Jūsų vyras yra valgęs kimčių? – paklausė vokiečių žurnalistai, aplankę Soyeon Kim Seule.

– Taip, bet jam nepatiko. „Siaubingas skonis“, – pasakė. Mes, korėjiečiai, turime liguistą potraukį prie kimčių, o europiečiui reikia įprasti prie jų skonio. Tai ateina laikui bėgant.

Užtat Gerhardas kepa man bulves, kurias mielai valgau. Garsus virėjas Alfonsas Schuhbeckas davė jam gerų patarimų. Man patinka, kai Gerhardas sukiojasi prie viryklės.

– Kaip pasikeitė gyvenimas šalia Gerhardo?

– Tapo dar gražesnis ir įvairiapusiškesnis. Tuo metu mano vyras susipažino su gyvenimo Seule sąlygomis ir malonumais čia.

Stengiamės kuo daugiau laiko praleisti kartu, mums patinka drauge atostogauti ir leistis į keliones. Bet malonu ir kartu dirbti.

Vyras mane supranta ir žino, kiek daug reiškia mano profesija, be kurios nebūčiau laiminga.

Jau universitete turėjau darboholikės pravardę.

Esu pamišusi ir dėl technikos. Seule yra elektros prekių turgavietė, į kurią nuolat užsuku tarsi tai būtų knygynas. Ten susipažįstu su technikos naujovėmis.

Jis myli mane tokią, kokia esu, ir aš myliu jį tokį, koks yra. Mes suprantame vienas kitą ir stengiamės vienas kitam padėti.

– Esate kilusi iš gydytojų ir advokato šeimos, jūsų motina, broliai ir seserys gyvena Seule. Kur jūs užaugote?

– Mano šeima nėra tipiška Pietų Korėjai. Neišpažįstame budizmo, esame presbiterijonai – taigi, krikščionys.

Tėvas studijavo Amerikoje, mano tėvai visada buvo pasauliui atviri ir pakantūs žmonės.

Mano šeima, pirmiausia močiutė, teikė didelę reikšmę išsilavinimui. Korėjietės – stiprios ir išdidžios moterys. Ir dėl to buvo savaime suprantama, kad studijuosiu ir būsiu finansiškai nepriklausoma.

Dabar pati uždirbu pinigus ir dėl to retkarčiais Gerhardui su malonumu dovanoju mielų smulkmenų. Prireikė truputį laiko, kad jis galėtų prie to įprasti.

Užtat namuose nešeimininkavau. Dėl to apgailestauju. Man būtų malonu, jei galėčiau geriau gaminti. Laimė, vyras žino gerus restoranus Berlyne ir Hanoveryje, kuriuose lankomės.

Labiausiai Gerhardui ir man patinka tokie pusryčiai: greipfrutas, jogurtas, šviežios bandelės ir kava. Visa tai paruošiu aš. Mums malonu ir drauge apsipirkti prekybos centre.

– Ar vokiečių požiūris į jus palankus?

– Taip. Kai kurie korėjiečiai susidarę apie vokiečius išankstinę nuomonę ir mano, kad jie šalti, sunkaus charakterio ir pasipūtę. To negaliu patvirtinti.

Vokiečiai kalba, ką galvoja, ir laikosi savo požiūrio. Vokietijoje suradus draugų dažnai užsimezga nuoširdūs santykiai.

Taip elgiasi ir mano vyras. Jis – tiesus, sako, ką mano, jaučia.

– Ar dėl to, kad esate penktoji G.Schröderio žmona, nekilo problemų?

– Kodėl turėtų? Jis dėl manęs stengiasi, o aš – dėl jo. Gerhardas visiškai nekomplikuotas žmogus. Kartais man skaito vokiečių poetų Wolfgango Goethe, Rainerio Marios Rilke ar Friedricho Schillerio eilėraščius. Tokiu būdu dar geriau pažįstu vokiečių kultūrą ir literatūrą.

Patikusias mintis užrašau į dienoraštį.

Gerhardas gali ekspromtu cituoti „Hamletą“. Šis vyro gebėjimas taip pat stebina. Kaip ir jo netikėtas elgesys.

Neseniai buvome restorane. Virtuvės vadovas paprašė Gerhardo autografo savo dukteriai, ką tik gavusiai brandos atestatą.

Gerhardas nė minutės nesusimąstė ir parašė: „Brandos egzaminus išlaikęs 3,6 balo tapau federaliniu kancleriu.

Tau, gavusiai 1,2 įvertinimą, atviros visos galimybės. Pasiek kažką savo gyvenime.“

– Kokias vertybes diegiate savo dukteriai?

– Stengiuosi būti šiuolaikiška motina. Mano mama – išskirtinė moteris. Turi puikų humoro jausmą, intelektuali ir lengvai bendrauja su kitais žmonėmis.

Visi jau po kelių minučių pradeda ja žavėtis. Džiaugiuosi, kad tokie nuoširdūs santykiai sieja mane su dukra.

– Jūsų buvęs sutuoktinis pateko į pirmuosius Seulo laikraščių puslapius, kai norėjo pateikti G.Schröderiui piniginį ieškinį. Ar viskas išsisprendė?

– Manau, kad jį neteisingai konsultavo advokatai. Tarp buvusio sutuoktinio ir manęs viskas išspręsta.

Per skyrybas laisva valia perleidau jam pusę mūsų bendro turto. Mes buvome vedę 20 metų. Santuoka buvo žlugusi – dar iki pažinties su Gerhardu.

– Ar po vestuvių Vokietijoje jūs pasirinksite Schröder pavardę?

– Dėl to dar tarsimės.

– Ar jūsų vyras pažįsta jūsų šeimą?

– Tik dalį, nes esame didelė šeima. Dalis jos narių spalį atvyks į Berlyną.

Po to su draugais korėjiečiais ir giminaičiais dar kartą Seule paminėsime šeimos šventę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.