Baracką Obamą pavergusį rusvaplaukį aktorių valdo piktaliežuvė žmona

Rusvaplaukis britas pavergė ne tik milijonus amerikiečių, bet ir JAV prezidentą. Kultiniame televizijos seriale „Tėvynė“ („Homeland“) pagrindinį vaidmenį atlikęs aktorius Damianas Lewisas (47 m.) kartu su žmona aktore Helen McCrory (49 m.) buvo pakviestas į iškilmingą vakarienę Baltuosiuose rūmuose.

Tik Helen pavyksta pažaboti tas D.Lewiso charakterio savybes, kurios kartais prasiveržia ne vietoje ir žeidžia žmones.<br>„Scanpix” nuotr.
Tik Helen pavyksta pažaboti tas D.Lewiso charakterio savybes, kurios kartais prasiveržia ne vietoje ir žeidžia žmones.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Aug 20, 2018, 2:55 PM

Amerikiečių serialas „Tėvynė“ susišlavė net aštuonis „Emmy“ apdovanojimus ir penkis Auksinius gaublius.

Ovalinio kabineto šeimininku tuomet buvęs Barackas Obama (57 m.) prisipažino šeštadieniais, kai žmona su dukromis išvyksta į šokių pamokas, jis įsijungia televizorių ir žiūri savo mėgstamą „Tėvynę“.

D.Lewisas per iškilmingą vakarienę padovanojo B.Obamai serialo vaizdajuostę ir paprašė paslaugos – kai Amerikos lyderis sugalvos kur nors pasiųsti karius, tegul iškart praneša jam ir „Tėvynės“ autoriams.

Prezidentas B.Obama, kaip ir svečias, turintis gerą humoro jausmą, pažadėjo, kad D.Lewisas bus pirmasis, kuris tai sužinos.

Tačiau neseniai pranešta, kad kitais metais serialas „Tėvynė“ bus rodomas aštuntą ir paskutinį sezoną.

D.Lewisas ta proga išdavė savo didžiausią svajonę – jis dabar trokšta suvaidinti Džeimsą Bondą ir yra įsitikinęs, kad bus išskirtinis Jos Didenybės agentas.

Aktorius supranta, jog jis, blyškiaveidis, rusvaplaukis, nėra geriausias pretendentas į legendinio agento vaidmenį kultiniame projekte, bet jis žino – svajonė išsipildo, kai ja nuoširdžiai tiki.

Garsios šeimos atžala

D.Lewisas gimė, kaip sakoma, su auksiniu šaukšteliu burnoje. Jis nesigėdija pabrėžti esąs įžymios šeimos atžala, turi išskirtinį skonį ir laikosi madingų manierų.

Rusvaplaukis berniukas Damianas augo prestižiniame Londono rajone, klestinčio senos draudimo kompanijos brokerio Watcyno Lewiso šeimoje.

Aktoriaus senelis iš motinos pusės – seras Ianas Bowateris buvo Londono lordas meras, turėjo Britų imperijos riterio titulą.

Vienas giminaičių buvo karališkųjų rūmų tarnautojas, kitas – laivų statybos magnatas.

Charlotte Mary Bowater Damiano ir jo brolio Gareto susilaukė iš antrosios santuokos. Iš pirmosios santuokos su sėkmingai dirbančiu Londono Sičio brokeriu Dennisu Russellu ji jau turėjo Amandą ir Williamą.

Pastarasis kurį laiką yra vadovavęs Didžiosios Britanijos sosto įpėdinio princo Charleso (69 m.) užmiesčio rezidencijos Haigrove personalui.

Pagal šeimos tradiciją, aštuonerių metų Damianas buvo nusiųstas mokytis į uždarą privačią mokyklą-pensioną Sasekse. Tuos metus Damianas prisimena kaip laimingiausius.

Iš jo atminties neišdilo šviežiai nupjautos žalios vejos kvapas, kriketas, dramos būrelis, kur mokiniai vaidino lengvo turinio operetėse ir komedijose. Pastebėjus, kad Damianas turi puikų balsą, jam būdavo patikimos solinės vodevilių partijos.

Kai buvo išrinktas klasės seniūnu, Damianas privalėjo prieš miegą gesinti šviesas visose pensiono patalpose. Bet gerasis berniukas tikrai nebuvo. Dalyvavo naktiniuose reiduose į mergaičių miegamuosius, iš ketvirtojo aukšto nusileisdavęs surištomis paklodėmis.

Po penkerių metų D.Lewisas atsidūrė garsiajame Itono koledže, kurį 1440-aisiais įsteigė Anglijos karalius Henrikas VI. Jau daugelį amžių čia mokosi aukštuomenės berniukai, taip pat ir karališkosios šeimos atžalos.

Itono koledžą yra baigę devyniolika būsimųjų Didžiosios Britanijos ministrų pirmininkų.

Įkūrė teatro kompaniją

D.Lewisas, suvokęs, jog kiekvienas Itono koledžo fakultetas yra savotiška kūrybinė laboratorija, kur daug dėmesio skiriama menui, įkūrė savo teatro kompaniją „Chameleonai“.

Sūnaus spektaklius lankę tėvai neprieštaravo, kad jis pamėgintų laimę scenoje. Juolab kad jo motina Charlotte dievino teatrą ir keletą metų posėdžiavo prestižinio Karališkojo rūmų teatro direktorių taryboje.

„Neabejotinai tapsiu teatro sensacija“, – išdidžiai pareiškė Damianas savo tėvams.

Nežinia, kaip būtų susiklostęs tolesnis D.Lewiso likimas, jei tėvai būtų ranka numoję į jo troškimą ir įkišę į Oksfordą ar Kembridžą.

Jų nuomonė būsimajai žvaigždei visada buvo svarbi, o jų tarpusavio santykiai – pavyzdingi.

D.Lewiso tėvas, nepriekaištingų manierų džentelmenas, rodė didžiausią pagarbą savo žmonai Charlotte. Todėl D.Lewisas dabar su ironija žvelgia į kovą už lyčių lygybę.

Jis nepamiršta atidaryti moteriai durų ar užleisti vietos. Vaikštinėdamas naktį ir netoliese pamatęs dailiosios lyties atstovę visada pereina į kitą gatvės pusę, kad netyčia jos neišgąsdintų.

Dabar sunku įsivaizduoti, kad mergaitės, su kuriomis susitikinėjo Itono auklėtiniai, neklusnių rusvų garbanų, kampuoto veido vaikino iš pradžių net nelaikė patraukliu.

Bet mokslams artėjant į pabaigą 18-metis Damianas dažnai užsukdavo į vieną siuvyklomis garsėjančią Londono gatvę, kur siuvosi marškinius ir kostiumus.

Sportbačius pakeitė plonos zomšos batais, išmoko reikšmingai šypsotis vien lūpų kampučiais ir apgaubti mįslingu žvilgsniu.

Į Lewisų namus jų sūnui pradėjo plūsti mergaičių kvietimai. Jos norėjo tokio partnerio kaip Damianas, pavyzdžiui, debiutančių pokyliui, rengiamam karališkuosiuose rūmuose.

Šią tradiciją XVIII amžiuje pradėjo Didžiosios Britanijos karalius Jurgis III savo mylimos žmonos Charlotte garbei. Kažkada debiutančių pokylyje dalyvavo ir D.Lewiso motina.

Pastebėjo talentą

Iškart tapti aktoriumi, nepaisant tėvams duotos priesaikos, nesisekė. Po Itono koledžo Damianui net tris kartus nepavyko įstoti į teatro mokyklas.

Jis metus su gitara ir kuprine klajojo po Afriką, kaupė įspūdžius ir gyvenimo patirtį. Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje Damianą priėmė į Gildholo muzikos ir dramos akademiją Londone. Čia tuo metu mokėsi būsimos žvaigždės – Josephas Fiennesas (48 m.), Jude’as Low (45 m.) ir Ewanas McGregoras (47 m.).

Gildholo akademijoje tarp margos studentų minios, visiškai skirtingų socialinių sluoksnių, amžiaus, įvairių politinių ir religinių pažiūrų jaunimo iš aristokratų šeimos kilęs vaikinas pirmą kartą pasijuto ne savo vietoje.

Daugeliui bendramokslių užkliuvo ištobulintos, senovinės Damiano manieros ir mandagus išdidumas. Jį laikė savimi besigėrinčiu, įsimylėjusiu pasipūtėliu, niekinančiu jį supančius.

Laimė, Damiano talentą greitai pastebėjo teatro režisieriai. Po trejų metų jis su palengvėjimu paliko mokyklą.

23-ejų suvaidino Hamletą Regento parko (Londonas) vasaros teatre ir buvo priimtas į „Royal Shakespeare Company“ trupę.

D.Lewisas laikė save iš prigimties teatro aktoriumi ir todėl nė kiek nesijaudino dėl kino karjeros. Bet 2000-aisiais įvyko proveržis.

Holivudo garsenybės – režisierius Stevenas Spielbergas (71 m.) ir aktorius Tomas Hanksas (62 m.) buvo dideli Ūkanotojo Albiono ir britų aktorių gerbėjai. Jie D.Lewisą įsidėmėjo daug triukšmo sukėlusiame „Hamleto“ pastatyme Brodvėjuje.

S.Spielbergas ir T.Hanksas, nusprendę tapti serialo apie Antrąjį pasaulinį karą „Ginklo broliai“ prodiuseriais, ilgai ieškojo majoro Richardo Winterso vaidmens atlikėjo.

Peržiūrėję kelių šimtų aktorių atrankos vaizdo įrašus liko nepatenkinti. Ir staiga abu prisiminė rusvaplaukį Laertą iš Brodvėjaus.

Brito kandidatūra nesulaukė itin didžiulio aktorių atrankos direktorių susižavėjimo: „Ar atlikti amerikiečio darbininko vaidmenį pasikviestumėte anglų grafą? Juk tikrai ne.“

Jų nuomone, strazdanotas, blyškiaveidis anglosaksas mažiausiai iš visų tinka tipiško vaikino iš Pensilvanijos vaidmeniui.

Bet Damianas pirmąją atranką įveikė dar Londone, kur jo partneris buvo T.Hanksas.

Po paros britų aktorius jau buvo Los Andžele, kur jo laukė susitikimas su S.Spielbergu.

Nepaisant didžiulio pasitikėjimo savimi, Londono lordo mero anūkas mažai tikėjo sėkme. Todėl su bičiuliu patraukė į naktinį klubą.

Į viešbutį Damianas grįžo penktą ryto gerokai įkaušęs.

Po trijų valandų – aštuntą pasigirdo skambutis iš S.Spielbergo biuro su prašymu nedelsiant pristatyti.

D.Lewisas keturis kartus maudėsi po kontrastiniu dušu – tai karštu, tai lediniu vandeniu, bet niekaip negalėjo išsiblaivyti.

Ir kai aktorius peržengė S.Spielbergo biuro slenkstį, jo veide vis dar buvo matyti nakties linksmybių pėdsakai.

Tačiau nei S.Spielbergas, nei T.Hanksas per daug neklausinėjo – ir taip viską suprato. Pakalbėjo apie Angliją, orus.

Jie jau buvo apsisprendę. Po dviejų savaičių D.Lewisą nusiuntė į britų karinę stovyklą, vėliau supažindino su 82 metų majoru Richardu Wintersu – „Ginklo brolių“ herojumi.

Apie 125 milijonų JAV dolerių biudžeto serialas, tuo metu brangiausias televizijos projektas, turėjo didžiulį pasisekimą. Po „Ginklo brolių“ D.Lewisui pasipylė kitų Holivudo vadinamųjų sunkiasvorių režisierių pasiūlymai.

Merginos siuntė kelnaites

D.Lewiso artimiesiems užkliūva amerikietiškas jo akcentas. Jo vaikai negali pakęsti, kai grįžęs iš filmavimo aikštelės jų tėvas, vis dar gyvenantis savo vaidmeniu, tebekalba amerikietiškai.

Po JAV televizijai duoto interviu, kur D.Lewisas kalbėjo su amerikietišku akcentu, jis ir iš savo bičiulių Didžiojoje Britanijoje sulaukė piktų trumpųjų žinučių: „Esi anglas. Liaukis kalbėjęs kaip amerikietis!“

Pelnydamas populiarumą už Atlanto aktorius panoro savo santūriųjų tėvynainių meilės. Dėl „Forsaitų sagos“ jis atsisakė eilinio Holivudo pasiūlymo – vaidmens Ridley Scotto filme „Juodojo vanago žūtis“.

Ši kino juosta buvo įvertinta dviem „Oskarais“.

D.Lewiso vaidyba „Forsaitų sagoje“ padarė įspūdį ne tik žiūrovams, bet ir Didžiosios Britanijos karalienei Elizabeth II (92 m.). Jos Karališkoji Didenybė aktorių 2014-aisiais apdovanojo Britų imperijos karininko klasės ordinu.

Po „Forsaitų sagos“ aktoriaus moteriškosios giminės aistruolių klubas, pasivadinęs „Damiano zuikučiais“, labai išaugo.

Paštu D.Lewisui pradėjo plaukti siuntiniai. Beveik į kiekvieną buvo įdėtos moteriškos kelnaitės – įvairiausių modelių ir dydžių. Buvo net su kailine apdaila.

Pavargęs nuo kartu su juo gyvenusio brolio Garetho kandžių pašaipų vieną vakarą Damianas sudėjo visas pikantiškas dovanas į didelį paketą ir išmetė į šiukšlyną.

Kitą dieną grįžęs iš teatro jis nepatikėjo savo akimis: ant išilgai gatvės ištiestos virvės vėjyje plaikstėsi kelnaitės!

Kas tai padarė? Gal įsižeidusi gerbėja?

D.Lewisas dar buvo vienišius ir gyveno toli gražu ne kaip vienuolis. Apie Holivudo kalvose jo nuomojamą lizdelį su baseinu ir nuostabiu vaizdu sklandė legendos. Jei tikėtume gandais, ten apsilankė įspūdingas skaičius moterų.

Bet, be trumpalaikių intrigėlių, Damianas turėjo ir rimtų santykių. Su populiaraus Anglijos naujienų televizijos kanalo vedėja ir prodiusere Katie Razall – pero lordo Razzallo dukterimi.

Romanas truko keletą metų, kol Katie ištekėjo. Ne už D.Lewiso, o už jo geriausio draugo Oliverio Milburno. Aktorius dalyvavo vestuvėse ir neatrodė nelaimingas.

Daugumą savo meilės intrigėlių D.Lewisas įsigudrino laikyti paslaptyje.

Baisi netektis

Damiano motina Charlotte buvo prašiusi sūnaus laikytis trijų taisyklių: būtų geram žmonėms, svarbius sprendimus gerai apsvarstyti ir vesti ne vėliau kaip 35-erių.

Tačiau ji nesulaukė nei sūnaus vestuvių, nei pirmo reikšmingo triumfo kine. 2001-aisiais, dar iki serialo „Ginklo broliai“ premjeros, žuvo per automobilio katastrofą Indijoje.

Tragedija įvyko vasarį po 30-ojo sūnaus gimtadienio. Tėvai atskrido pas Damianą į filmavimo vietą – Indiją pasveikinti sukakties proga.

Po trijų dienų tėvas, pildydamas ilgai puoselėtą mylimos Charlotte svajonę, važiavo su ja į Tadž Mahalą. Bet nuostabiojo Mumtaz Mahal mauzoliejaus pora nepasiekė. W.Lewisas sugebėjo žmoną ištraukti iš sudužusio automobilio, bet išgelbėti jos gyvybės nepavyko.

Damianas iki šiol nesusitaikė su motinos netektimi. Jų santykiai buvo nuostabūs, Charlotte didžiavosi sūnaus laimėjimais ir nuolat stiprino jo pasitikėjimą savimi.

Lygiavertė santuoka

D.Lewisas vedė metais vėliau, nei patarė motina.

2003-iaisiais jis įkalbėjo tėvynainę H.McCrory vaidinti su juo Londono teatro „Almeida“ spektaklyje „Penki auksiniai žiedai“. Jų meilė plykstelėjo per repeticijas. Gaila, kad šios chemijos – iš abiejų lakstė meilės kibirkštys – žiūrovai nesugebėjo įvertinti. Spektaklis neturėjo pasisekimo.

Pustrečių metų vyresnė už Damianą Helen buvo Škotijos diplomato duktė, didelę savo vaikystės metų dalį praleidusi užsienyje. Būdama paauglė, kaip ir būsimas vyras, buvo nusiųsta mokytis į privatų internatą.

Baigusi mokyklą Helen nesėkmingai dvejus metus iš eilės stojo į Londono dramos centrą. Bet panelė buvo užsispyrusi. Po antros nesėkmės parašė vadovui laišką ir perspėjo: mėgins tol, kol ją priims.

Priblokštas tokio atkaklumo jis pakvietė merginą ateiti į Londono dramos centro paskaitų pradžią.

Damianas įsitikinęs, kad jo motina būtų radusi bendrą kalbą su Helen. Charlotte įvertintų ir tą aplinkybę, kad jos sūnus vedė savo rato moterį.

Motina buvo įsitikinusi, kad jos berniukas nesiryš socialiniu požiūriu nelygiavertei santuokai, nes pernelyg gerai jį pažinojo.

Grakšti, lankstaus šokėjos kūno brunetė, aštraus lyg skutimosi peiliukas liežuvėlio H.McCrory apdovanota išskirtiniu iš prigimties žavesiu. Net nebūdama klasikinio grožio vyrus traukė tarsi magnetas.

Iki pažinties su D.Lewisu trejus metus gyveno su žinomu „kino piktadariu“, britų aktoriumi Rufusu Sewellu, turėjo romaną su aktoriumi Jamesu Murray.

Ir tik pažintis su rusvaplaukiu D.Lewisu susuko jai galvą.

H.McCrory su savo karališka tartimi, kuria labai didžiuojasi jos vyras, ilgą laiką buvo žinoma kaip teatro aktorė. Vienas žymesnių kino vaidmenų – amžinojo Hario Poterio priešo Drako Smirdžiaus motina Narciza Smirdžiuvienė ir buvusio Didžiosios Britanijos premjero Tony Blairo žmona biografinėje dramoje „Karalienė“.

H.McCrory vaidino viename iš sėkmingiausių per visą bondiados istoriją filme „Operacija „Skyfall“. Ten atliko rimtos, atsakingos už nacionalinį saugumą ponios vaidmenį.

2013-aisiais pradėtas demonstruoti britų serialas „Birmingamo gauja“, atnešęs H.McCrory pelnytą pripažinimą.

Susituokė po dukters gimimo

2006 metų rugsėjo 8-ąją D.Lewiso mylimoji, kuriai tuo metu buvo 38-eri, pagimdė dukterį Manon. Ir tuomet pora įteisino savo santykius.

Tuo metu D.Lewisas dirbo Amerikoje, ir Helen persikėlė gyventi pas vyrą. Sutuoktiniai nusipirko namą Los Andžele, vandenyno pakrantėje.

Po metų, lapkričio 2-ąją, Lewisų šeima vėl pagausėjo: gimė sūnus Gulliveris. Pagrindiniai rūpesčiai teko Helen, nes sutuoktinis po pusę metų praleisdavo Šiaurės Karolinoje, serialo „Tėvynė“ filmavimo aikštelėje.

Kol sutuoktiniai gyveno JAV, dėl priverstinės darbo pertraukos Helen nė kiek neišgyveno. Ne tik todėl, kad šeima svarbiau nei karjera. Abu suprato: Holivudo pasaulyje Helen netaps sava.

Jos amžiaus moteriai kovoti už vietą po saule, kur viešpatauja plastinėmis operacijomis padailintas grožis ir vaikomasi amžinos jaunystės, nerealu.

Į žurnalistų klausimus D.Lewiso žmona atsakinėjo sąžiningai: ji žinanti, kad jos profesijos vyresnio amžiaus moterys gauna kur kas mažiau įdomių pasiūlymų.

Ir taip yra net jos mylimoje senoje Anglijoje, kur požiūris į brandaus amžiaus aktores ir jų išorinius duomenis kiek pakantesnis nei Holivude.

„Žinoma, man svarbu, kaip atrodau savo vyro akyse. Bet man nesvarbu, kad svetimi žmonės laikytų mane patrauklia“, – tikino H.McCrory.

Senti ji nebijo. H.McCrory darbo netrūksta. Daug kartų vaidmenų ji net atsisakė dėl vaikų.

Prieš keletą metų sutuoktiniai Londone įsigijo senovinį namą su penkiais miegamaisiais. Statinys kažkada priklausė D.Lewiso kolegai Hugh Laurie, žiūrovams puikiai pažįstamam iš televizijos serialo „Daktaras Hausas“.

Būtent jis patarė D.Lewisui po jį išgarsinusio vaidmens „Tėvynėje“ įsitraukti į kitą televizijos projektą – serialą „Milijardai“.

H.Laurie nuomonė, žinoma, turėjo reikšmės. Bet pirmiausia Damianui rūpėjo, ką pasakys jo žmona. O ji buvo „už“.

Helen – šeimos lyderis. Ji pasižymi tokiu tvirtu charakteriu, tokia protinga, kad sutuoktinis ją vadina išmintingu teisės klausimų konsultantu.

Tik Helen pavyksta pažaboti tas Damiano charakterio savybes, kurios kartais prasiveržia ne vietoje ir žeidžia žmones. Dėl to jam teko ne kartą atsiprašinėti.

Apie D.Lewiso romanus sklando daug gandų. Būta kalbų ir apie „Tėvynės“ filmavimo aikštelėje įsižiebusius išskirtinius rusvaplaukio brito ir šviesiaplaukės kolegės amerikietės Claire Danes (39 m.) santykius.

O kaip Damiano antroji pusė reaguoja į vyro gerbėjas ir užuominas apie jo meilės intrigėles filmavimo aikštelėje?

H.McCrory tikino, kad nepavyduliauja.

Paskalos – jo populiarumo kaina! Helen tikrai nepakęstų vyro, flirtuojančio jai už nugaros. Ir tai Damianas puikiai žino.

Retai, bet D.Lewiso juokeliuose praslysta užuominos apie sudėtingą Helen charakterį. Jei kas nors ne taip, kaip jai reikia, tuomet ji gali būti piktaliežuvė, kategoriška ir kartais net neteisinga.

Dėl vaikų auklėjimo ginčų kyla itin retai. Namuose abu laikosi vienos nuomonės: draudžia vaikams naršyti po internetą, ragina skaityti knygas.

Ir šiuo atveju pavyzdį rodo jų motina: naujienas ji stengiasi sužinoti ne iš interneto, o iš laikraščių. Vaikams ir visiems tiems, kurie stebisi jos palankumu popierinei žiniasklaidai, H.McCrory aiškina: „Viskas, kas išspausdinta, yra patikrinta redaktoriaus ir dar kokio nors profesionalo. Priešingai nuo kitų šaltinių.

O aš nekenčiu žmonių, be specialaus išsilavinimo dirbančių kūrybinį darbą, ir mėgėjų, todėl senamadis spausdintinis žodis man kaip ir anksčiau lieka tiesa.“

Helen neleidžia savo atžaloms valandų valandas žiūrėti televizoriaus – kartą per savaitę ir ne daugiau. Ir šiuo požiūriu Damianas palaiko savo žmoną.

Vaikystėje ir jis niekada nebuvo prilipęs prie televizoriaus. Tėvai vedė sūnų į teatrą.

Vienas iš retų šeimos skandalų kilo, kai vyrui nesant namie Helen nuvedė sūnų į jo pirmąsias futbolo rungtynes. Damianas piktinosi: stadione Gulliveris privalo lankytis tik su tėvu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.