Kas nutiktų, jeigu mirtų Anglijos karalienė?

Neseniai Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II (92 m.) dėl suprastėjusios sveikatos praleido svarbų oficialų susitikimą. Atsižvelgdami į tai ministrai surengė netikėtą posėdį, pavadintą „D+1“.

Karalienės Elizabeth II sveikata sušlubavo jai persišaldžius.<br>„Scanpix“ nuotr.
Karalienės Elizabeth II sveikata sušlubavo jai persišaldžius.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Aug 28, 2018, 10:08 AM

Tai parengiamasis planas tam atvejui, jeigu karalienės sveikata suprastėtų dar labiau ir ji mirtų. Pirmą kartą surengtas toks susirinkimas atskleidė kiek daugiau detalių apie tai, jeigu netikėtai Jungtinė Karalystė liktų be ilgiausiai iki šiol valdančios monarchės, sostą perėmusios dar 1952-aisiais.

Karalienės mirties atveju Didžiojoje Britanijoje oficialiai būtų skelbiamas 10 dienų gedulas.

Laidotuvės turi ir kitą slaptą pavadinimą – jis visuomenei buvo nutekintas prieš keletą dešimtmečių – „Operacija Londono tiltas“. Kai Elizabeth II mirs, specialiai įrengta slapta telefono linija žinia bus pranešta premjerui ištariant frazę „Londono tiltas užsidarė“.

Karalienės kūnas prieš laidotuves būtų laikomas pagrindinėje Vestminsterio salėje.

Spėjama, kad pagarbą išreikštų daugiau kaip milijonas svarbių žmonių.

„Tai pirmas kartas, kai visi ministrai susirinko viename kabinete į neoficialų posėdį. Iki šiol jų susitikimai būdavo tik oficialūs, todėl kyla vis daugiau klausimų, ką jie nusprendė“, – laikraščiui „The Sunday Times“ pasakojo šaltinis.

Kanceliarijos ministras Davidas Lidingtonas dar pridūrė, kad sprendimas kviesti netikėtą susitikimą, kuriame būtų aptariamos karalienės laidotuvių detalės, kilo dėl moters amžiaus.

„Negalime nepaisyti senėjimo proceso. Metai bėga“, – trumpai pridūrė jis.

Ir nors karalienė renginį praleido tik dėl lengvo peršalimo ir jai neprireikė medikų pagalbos, jau kurį laiką patyliukais kalbama, kad garbus moters amžius jau leidžia ruoštis liūdnai dienai Jungtinėje Karalystėje.

Dar 2016-aisiais, kai monarchė atšventė 90-metį, ji atšaukė visus susitikimus, kuriems reikėtų tolimų kelionių, ir šias pareigas perleido jaunesniems karališkosios šeimos nariams.

Anksčiau karališkosios šeimos narių laidotuvės būdavo gana varganos ir be pompastikos. Viskas pasikeitė 1875-aisiais, kai karalienė Viktorija pati ėmė organizuoti savo laidotuves likus dar 26 metams iki jos mirties.

Kai 1952-aisiais mirė Elizabeth II tėvas karalius Jurgis, kalbant apie karališkąsias laidotuves imta vartoti kodinius junginius.

Karaliaus mirtis buvo pavadinta Haid Parko kampu. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.