Šeimos iš Rokiškio bėda: daiktai – priekaboje, nakvynę turi iki pirmadienio

Anželikos Ustinovos (33 m.) iš Rokiškio miesto, jos vyro ir keturių jų vaikų (vyriausiajai dukrai – 12 m., mažyliui – 1,5 m.) gyvenimas šiuo metu labai komplikuotas: nuo rugsėjo 2 d. jų visi daiktai sukrauti į iš draugų išsinuomotą namelį-priekabą, o jie patys kelias pastarąsias naktis nakvojo draugo bute ant čiužinių.

  Šeimos daiktai dabar sukrauti į štai tokį vagonėlį.<br> 123rf nuotr.
  Šeimos daiktai dabar sukrauti į štai tokį vagonėlį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2018, 7:12 PM

Pas draugą jie gali likti iki pirmadienio, o tada grįš jo žmona ir jie tikriausiai turės išsikraustyti – kažin ar moteris sutiks, kad jos dviejų kambarių bute gyventų šeši pašaliniai asmenys su šunimi.

Iki tol Ustinovai nuomojosi butą, tačiau jį šeimininkai pardavė, tad teko išsikraustyti. Išsikraustymo terminą nuomininkai atidėliojo tiek, kiek buvo įmanoma, bet dabar butas jau reikalingas naujiems šeimininkams.

Apie tai, kad iš nuomojamo buto turės išsikraustyti, Ustinovų šeima sužinojo liepos mėnesį. Atrodytų, lyg ir turėjo užtektinai laiko susirasti gyvenimąją vietą.

Deja, pasak Anželikos, Rokiškyje visai neatsirado žmonių, kurie sutiktų išnuomoti butą šeimai, turinčiai mažų vaikų. Kiek nuomojamų butų aptiko, tiek kartų išgirdo: „Su vaikais nepriimame“. Už nuomą šeima nusiteikusi mokėti apie 100 eurų per mėnesį.

Dar labiau, nei nuomotis, šeima norėtų įsigyti nuosavą būstą. Jam jau turi susitaupę ir banke saugo šiokią tokią sumą – 1837 eurus.

Pigiausias būstas, kurį susirado Rokiškyje ir kuriame galėtų gyventi, kainavo 5000 eurų. Tai – nedidukas mūrinis namas be krosnies, be vandens ir be pečiaus, prastais langais, bet visgi šeima įsivaizdavo, kad ten galėtų įsikurti. Būtų susimūriję pečių, o vandenį nešiojęsi iš už dviejų sklypų esančio šulinio. Tačiau ir šis būstas šeimai neįkandamas.

Su jo ir kelių kitų parduodamų būstų šeimininkais Ustinovai bandė tartis, kad savo sutaupytą sumą atiduos iš karto, o likusius pinigus mokės dalimis kas mėnesį, tačiau savininkai su tokiomis sąlygomis nesutiko.

Bankas paskolą duoti atsisakė – kad ją duotų, pajamos vienam šeimos nariui turi siekti bent 350 eurų per mėnesį, o Ustinovų šeimos pajamos, viską sudėjus, sieka 1000 eurų, taigi vienam žmogui atitenka 166 euro. „Banko darbuotoja sakė, kad mums reikėtų pasididinti atlyginimus, tačiau to padaryti mano ir vyro darbovietėse niekaip neišeina“, – sakė Anželika. Beje, į šeimos pajamas įeina ir neįgalumo pašalpa, kuri skiriama jų dukrai, neseniai sirgusiai onkologine liga.

Kaip pasakojo Anželika, jie kreipėsi pagalbos ir į Rokiškio savivaldybę, tačiau ten jos nesulaukė: laisvų socialinių būstų nėra, nors daugiavaikė šeima eilėje socialinio būsto laukia jau 11 metų. Bandė rašyti paramos būstui įsigyti prašymą – Rokiškio savivaldybėje yra ir tokia praktika – tačiau išgirdo, kad dabar nėra lėšų.

Vienintelis savivaldybės pasiūlymas buvo tris šeimos narius laikinai apgyvendinti Savarankiško gyvenimo namuose, esančiuose už 15 km nuo miesto.

Savivaldybėje išgirdo ir dar vieną pasiūlymą: „Jei neturėsite, kur gyventi, vaikai galės eiti į globos namus.“

Padėti šeimai pasisiūlė Rokiškio rajono gausių šeimų asociacija „Agota“ – ji prašė gerų žmonių paaukoti lėšų daugiavaikei šeimai. Juk, jei pavyktų surinkti apie 3500 eurų, jie galėtų iškart susimokėti visą įmoką už kuklų būstą. Tačiau per daugiau nei mėnesį asociacijai pavyko šiai šeimai gauti tik 61 eurą paramos.

Kraustytis pas tėvus daugiavaikei šeimai taip pat nėra galimybių: vyro tėvai gyvena dviejų kambarių bute, kur antras kambarys visai mažiukas, o žmonos tėvas gyvena kitame mieste.

Anželika stengėsi likti optimistiška: „Vaikai klausė, kas dabar bus, kai neturėsime namų, bet aš sakiau, kad nieko baisaus, kažką sugalvosime. Nors iš tikrųjų jau nebežinau, ką čia galima sugalvoti – rodos, visų pažįstamų išklausinėjome, su daugybės nuomojamų ir parduodamų būstų šeimininkais bendravome, bet niekas nieko šeimai su mažais vaikais, neturinčiai didelių santaupų, negali pasiūlyti.“

Šią savaitę vaikai keliauja į mokyklą iš svetimo būsto ir negali dalyvauti kūno kultūros pamokose – didžioji dalis šeimos daiktų yra priekaboje, ir dabar mama susigriebė, kad ten nukeliavo ir vaikų sportinė apranga, kurios iš ten iškapstyti niekaip neišeina.

Ar savivaldybė gali padėti?

Iš Rokiškio raj. savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vyr. specialistės Dalios Zibolienės sulaukėme štai tokio atsakymo:

„Rokiškio rajono savivaldybės administracija daugiavaikėms šeimoms gali pasiūlyti nuomoti socialinį būstą arba finansinę paramą būstui įsigyti.

Anželikos Ustinovos šeima Vilniaus miesto savivaldybėje dešimt metų stovėjo eilėje socialiniam būstui, tačiau 2016 m. pabaigoje buvo išbraukta. Rokiškio rajone ji eilėje socialiniam būstui nestovi. Socialinio būsto skirti negalime, nes atsilaisvinus butams, jie skiriami tik stovintiesiems eilėje.

Rokiškio rajono savivaldybė viena iš nedaugelio Lietuvoje vykdo Finansinės paramos globėjams ir daugiavaikėms šeimoms programą. Būstui įsigyti skiriama parama, maksimali jos suma – 130 bazinių socialinių išmokų (BSI), šiuo metu – 4940 eurų. Nuosavam būstui remontuoti galima gauti iki 65 BSI – 2470 eurų. Abi paramos šeimai suteikiamos tik vieną kartą, grąžinti paramos lėšų nereikia.

A. Ustinova tris kartus kreipėsi į savivaldybę su prašymu skirti piniginę paramą. Pirmąjį kartą – šių metų birželio 5 d. Šeima prašymuose nurodė norinti įsigyti 32 kv.m. ploto apleistą sodo namelį be vandentiekio, kanalizacijos, šildymo sistemų. Pareiškėja tris kartus raštu informuota, kad jos prašymai dėl finansinės paramos nenagrinėjami, nes šiuo metu nėra lėšų Finansinės paramos globėjams ir daugiavaikėms šeimoms programai vykdyti.

Minėta programa startavo 2017 metų kovą. Pernai iš Rokiškio rajono savivaldybės biudžeto buvo skirta 64,4 tūkst. eurų, šiemet – 40 tūkst. eurų. Šių metų lėšas komisija buvo paskirsčiusi iki A.Ustinovos prašymo. Šiuo metu iš pageidaujančiųjų gauti finansinę paramą priimami prašymai, o pareiškėjai įspėjami, kad prašymai bus svarstomi, kai bus skirtos lėšos.

Rokiškio rajono savivaldybė teikia laikino apgyvendinimo paslaugas. Būsto neturintys asmenys ar šeimos gali laikinai įsikurti Rokiškio socialinės paramos centro padalinyje – Obelių savarankiško gyvenimo namuose. A.Ustinova pageidauja gyventi tik Rokiškyje, nes nenori traumuoti vaikų, perkeldama juos į kitas mokyklas, darželius, vyrui būtų nepatogu važinėti į darbą.“

Kai Anželikos paklausėme, kaip iš tikrųjų yra su ta eile socialiniam būstui gauti, ji atsakė: „Taip, mes stovėjome eilėje socialiniam būstui Vilniuje, nes mūsų deklaruota gyvenamoji vieta buvo ten, nors realiai gyvenome Rokiškyje. Tik vakar iš specialistės išgirdome, kad mes iš tos eilės esame išbraukti jau prieš metus. Nežinau, kodėl taip nutiko. Dabar galime užsirašyti į eilę Rokiškyje, bet kas iš to – jie sakė, kad laisvų socialinių būstų nėra, kaip ir lėšų būstui įsigyti.“

Piniginę paramą Ustinovu šeimai renka Rokiškio rajono gausių šeimų asociacija „Agota“. Informaciją, kaip padėti šeimai, rasite čia 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.