Kauno gatvėse senolių parduodamos lapų puokštės ir žavi, ir spaudžia ašarą

Auksinio rudens grožis ir krintantys spalvoti lapai ne tik maloniai nuteikia romantikų akis. Kūrybingiems kauniečiams toks vaizdas atveria fantaziją: vieni iš lapų kuria puokštes, kiti gražina erdves, juos fotografuoja. O kodėl lapai raudonuoja ir gelsta?

Iš ką tik nukritusių klevų lapų kukli senjorė gamina rudens spalvų rožes ir jų puokštes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš ką tik nukritusių klevų lapų kukli senjorė gamina rudens spalvų rožes ir jų puokštes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietė senjorė Katrina iš lapų kuria gėlių kompozicijas, kurios sudomina dažną praeivį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietė senjorė Katrina iš lapų kuria gėlių kompozicijas, kurios sudomina dažną praeivį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 21, 2018, 11:32 AM

Ryškiai geltona, sodriai raudona, šviesiai ruda ar oranžinė. Tokiomis spalvomis nusidažę medžių lapai, apšviesti saulės, šį rudenį nepalieka abejingų.

Stabtelėti ir pasigėrėti jų grožiu, pajusti šlamėjimą bei čežėjimą po kojomis knieti ne vien poetams ar įsimylėjėliams. Tai mielai daro daugelis praeivių miesto parkuose ir gatvėse.

Išmonės nestokojantys žmonės rudeninius lapus sugeba paversti kone meno kūriniais ar netradicinėmis puošmenomis.

Sustoja pasigėrėti kūriniais

Laisvės alėjoje akį traukia iš spalvotų klevų lapų sukurtos puokštės. Jas parduodančios senyvos moterys už savo kūrinius prašo kelių eurų.

„Iš klevų lapų pagaminu nuostabių rožių ar visą jų puokštę. Tam reikia kantrybės ir kruopštumo“, – kalbėjo Laisvės alėjos pabaigoje iš lapų sukurtas puokštes pardavinėjanti senjorė.

Moteris tikino, kad gėles geriausia sukti iš ką tik nukritusių, kiek drėgnų, lygių, pakankamai didelių spalvotų medžių lapų. Be to, reikia siūlo ar juostelės ir smeigtukų. Vieną puokštę, kurioje puikuojasi penki ar septyni rožių žiedai, moteris pagamina maždaug per pusantros ar dvi valandas.

„Rankos jau nebe jaunos, akimirksniu puokštės nesusuku. Be to, norisi, kad kompozicija būtų graži ir tvirta, todėl dirbu atidžiai“, – pasakojo moteris.

Spalį Laisvės alėjoje moterį galima išvysti kone kasdien. Ji tikino, kad daugelis žmonių sustoja pasigėrėti jos kūryba. Tačiau netrūksta ir pirkėjų, kurie rudeninių lapų kompozicijomis gražina namus ar darbovietes. Vaikinai tokias puokšteles perka savo išrinktosioms.

Nupirko ir vestuvininkai

Vos už kelių šimtų metrų nuo šios pardavėjos galima išvysti kitą moterį, prisistačiusią Katrina. Ji taip pat siūlo iš klevų lapų sukurtas puokštes, tačiau jos skiriasi nuo tų, kurias siūlo pirmoji moteris.

„Gaminu ne tik rožes. Išmokau lapus susukti kiek kitaip. Matau, kad žmonėms ši naujovė dar labiau patinka, ypač kai lapus papurškiu plaukų laku. Tuomet jie blizga ir ilgiau laikosi“, – kalbėjo kaunietė.

Jos teigimu, tokios lapų puošmenos puikiai tinka nustebinti ar pagražinti namus, biurą.

„Savaitgalį priėjo mergina ir iš karto nupirko dešimt puokščių. Ji tvirtino, kad rudenines dekoracijas naudos vestuvių šventei. Supratau, kad jos buvo skirtos salei puošti“, – sakė pardavėja.

Už puokštę Katrina prašė dviejų eurų. Tačiau ji tikino, kad netrūksta žmonių, kurie palieka vienu kitu euru daugiau.

Moteris tikino, kad iš lapų puokštes kurti galės tol, kol laikysis sausi orai. Per lietų lapai neatrodo tokie gražūs.

Puošia stalus ir interjerą

Floristai ir dekoratoriai rudeninių medžių lapus naudoja dar įvairiau. Jų teigimu, pasitelkus fantaziją iš rudeninių lapų galima sukurti ne tik įvairiausių puokščių, kompozicijų, bet ir kitų interjero dekoracijų, net stilingų drabužių.

Daugelis floristų labiausiai vertina klevų lapus dėl jų formos, spalvų gamos ir lankstumo. Iš susuktų, sulankstytų, suvertų, suklijuotų šių medžių lapų bene lengviausiai galima išlankstyti ir pagaminti įvairiausių formų puošmenų.

Tačiau gana įdomiai atrodo ir spalvoti kitų medžių – ąžuolų, tulpmedžių, vijoklių, liepų, skroblų, drebulių lapai.

Kaip išradingai panaudoti lapus, pamatė Sakartvelo mados guru Iraklio Nasidzės drabužių kolekcijos pristatymo svečiai Pažaislyje. Modeliai žengė čežančiu rudens lapų kilimu, o svečiai ant stalų išvydo klevų lapus, ant kurių buvo užrašyti jų vardai ir pavardės. Jie pakeitė stalo vardų korteles.

Ar raudona spalva gamtoje reiškia pavojų?

Aurimas Rudys, gamtininkas

„Rudenį vėstant orams, trumpėjant dienoms medžių lapai jau neauga ir keičia spalvą. Tačiau jie nemiršta, kaip daugelis mano. Tai vyksta dėl įvairių lapuose vykstančių procesų. Kai chlorofilo gamyba žaliuose lapuose nutrūksta, daugelis jų gelsta. Taip yra todėl, kad ši spalva jau yra lapuose, bet tuomet, kai jie auga, ją užgožia žalios spalvos pigmentas.

Raudonuose lapuose vyksta kiti, visiškai netikėti, procesai. Kai chlorofilo lapuose sumažėja, jie staiga ima gaminti naują – raudoną pigmentą, kurio anksčiau juose nebuvo. Tai pastaruoju metu aiškinama milijonus metų trunkančios medžių kovos su vabzdžiais, kurie rudenį ieško, kur padėti kiaušinėlius ir sočiai prisikirsti, išdava.

Vienos teorijos teigia, kad raudona spalva gamtoje reiškia pavojų, – vabzdžiai vengia raudonos spalvos ir kur kas mieliau renkasi žalią ir geltoną. Kitos teigia, kad kai kurie vabzdžiai raudonos spalvos visai nemato.

Rudeniui baigiantis ir geltonos, ir raudonos spalvos pigmentai irsta, todėl lapai tampa rudi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.