Darbas viename problemiškiausių Vilniaus rajonų: turi paklusti taisyklėms

Šią žiemą, gruodžio 1-ąją, jau šešioliktą kartą organizuojama Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė vėl kviečia visus prisidėti prie paramos sunkumus išgyvenantiems šalies vaikams, moterims ir senyvo amžiaus žmonėms. Gatvėje su sudėtingoje aplinkoje augančiais vaikais dirbanti Margarita Maliarenko įsitikinusi, kad mūsų visų parama šių jaunuolių gyvenimus gali pakeisti neatpažįstamai.

 Darbas gatvėje lietuviams kol kas mažai pažįstama sritis.
 Darbas gatvėje lietuviams kol kas mažai pažįstama sritis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2018, 11:43 AM

Vienu iš Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės paramos gavėjų šiais metais taps nevyriausybinė organizacija „Vilniaus socialinis klubas“, kuri siekia mažinti socialinę atskirtį ir stiprinti žmonių tarpusavio ryšius teikdamas socialinę – ugdomąją pagalbą vaikams ir jaunuoliams.

Organizacijos darbuotojai dirba Naujininkuose – viename problematiškiausių Vilniaus rajonų, kalbant apie nusikalstamumą, socialinę ir finansinę situaciją.

„Dirbame su žmonėmis, su kuriais mažai kas dirba. Naujininkai yra sudėtingas rajonas – tarp stoties ir Vilniaus taboro. Sudėtingoje aplinkoje augantiems vaikams, įžengusiems į ankstyvosios paauglystės amžių, nėra jokių paslaugų, todėl mes siekiame užpildyti šią spragą“, – teigia „Vilniaus socialinio klubo“ Lėšų telkimo ir komunikacijos padalinio vadovė Mariana Sutkienė.

Negali drausti keiktis, rūkyti ar šiukšlinti

Organizacijoje dirbanti socialinė darbuotoja Margarita Maliarenko spendimą čia dirbti priėmė prieš trejus metus, nors apie darbą gatvėje anksčiau nieko nežinojo.

„Kai sužinojau, kad darbas bus Naujininkuose – mane iškart užkabino. Gyvenu čia beveik visą savo gyvenimą, tad labai pykstu, kai šis rajonas yra nepagrįstai žeminamas. Norėjosi prisidėti prie pokyčių“, – pasakoja M. Maliarenko.

Darbas gatvėje lietuviams kol kas mažai pažįstama sritis, kai Vakarų Europoje ši socialinio darbo forma itin populiari ir veiksminga. Darbas gatvėje skiriasi tuo, kad socialiniai darbuotojai patys ateina pas jaunimą, o ne laukia jų atvykstančių.

„Einame į gatves, kur renkasi jaunuoliai, prisistatome, susipažįstame ir bandome užmegzti bendravimą. Su vyresniais dažniausiai tiesiog kalbamės, siūlome pagalbą, su jaunesniais žaidžiame žaidimus. Susibendravus vėliau rengiame išvykas, žygius, vasaros stovyklas ir ne tik“, – pasakoja socialinė darbuotoja.

Moteris atskleidžia, kad iš vaikų ir jaunuolių sulaukia įvairių reakcijų, iš kurių galima numanyti vaiko ankstesnes patirtis. Jei reakcija atstumianti ir gynybinė – galima daryti prielaidą, kad jaunuolis anksčiau turėjo nemalonios patirties su kitais specialistais.

„Dauguma šių vaikų yra iš sunkumų patiriančių šeimų, tad norėdami pelnyti jų pasitikėjimą turime neskubėti. Atėję į jų erdvę, mes elgiamės pagal jų taisykles. Nieko nedraudžiame: prie mūsų jie ir keikiasi, ir rūko, ir šiukšlina. Jei iškart pradėtume jiems aiškinti, ko galima ir ko ne, jie mus atstumtų. Todėl kurį laiką į tai nereaguojame. Taip po truputį siekiame jų elgesio pokyčių“, – atskleidžia M. Maliarenko.

Paaugliams sunku pasitikėti nepažįstamaisiais

Šiuo metu į klubo veiklas yra įsitraukę daugiau nei 80 jaunuolių. Moteris pripažįsta, kad sunku įvertinti, kiek vaikams šie susitikimai yra svarbūs, tačiau jų įsitraukimas leidžia manyti, kad tai, ką daro „Vilniaus socialinio klubo“ darbuotojai – nėra veltui.

„Rengiame futbolo treniruotę, badmintoną, atsinešame įvairių stalo žaidimų. Stebina tai, kad jie susirenka net esant blogam orui. Šalta, lyja, net pačiam nesinori lįsti laukan, bet žinai, kad jie laukia. Ir tikrai – ateini ir bent 5 vaikai stovi po medžiu. Tada supranti, kad jiems to reikia“, – mintimis dalinasi soc. darbuotoja.

M. Maliarenko sako jaučianti, kad bendrauti su paaugliais yra sunkiau, jie jau bando savo gyvenimą tvarkytis patys ir bet kuo nepasitiki. Tačiau moteris įsitikinusi, kad dabar užmegzti santykiai su mažesniaisiais – tvari ateities investicija.

„Dešimtmečiams po keturių bendravimo metų su mumis jau bus keturiolika. Tada jau būsime sukūrę stiprų santykį ir prasidėjus jų paauglystei bei galimoms problemoms, mes būsime šalia ir turėsime galimybę jiems padėti“, – teigia M. Maliarenko.

Padėti sunkumus patiriantiems žmonėms gali kiekvienas

Matydama didėjanti vaikų įsitraukimą, organizacija siekia tobulinti savo darbo aplinką ir tikisi paramos dėka suteikti jaunuoliams vietą susitikimams ne tik gatvėje.

„Šiems vaikams reikia stabilumo – vietos, kurioje galėtų mus rasti, todėl atsirado būtinybė kurti klubo „namus“. Išsinuomojome patalpas, tačiau jos apleistos, nepritaikytos veiklai, todėl mums labai svarbi parama įsikūrimui. Nėra šildymo, vandens, ką kalbėti apie išdaužytus langus“, – pasakoja M. Sutkienė.

Nuo 2003 m. kasmetinės Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės pagalba paaukota daugiau nei 1 mln. eurų dešimtims organizacijų, teikiančioms įvairią pagalbą sunkumus gyvenime patiriantiems žmonėms. Praeitais metais surinkta daugiau nei 95 tūkst. eurų, kurie buvo paaukoti 10-čiai organizacijų, besirūpinančių vaikais, neįgaliaisiais ir senoliais.

Už surinktas lėšas įsigytos reikalingos priemonės džiugina ir nuskriaustuosius, ir pačias įstaigas, kurioms suteikta parama padeda kokybiškiau dirbti. Šiais metais jau atrinktos aštuonios organizacijos, kurioms bus paaukotos lėšos, surinktos š. m. gruodžio 1 d., Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės metu.

Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos organizuojama Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė skirta įkvėpti visuomenę geriems darbams, padėti sunkumus patiriantiems žmonėms ir remti organizacijas, kurios savo didelėmis pastangomis siekia užtikrinti jų gerovę. Visi norintys paaukoti labdarai kviečiami į š. m. mugę, kuri vyks gruodžio 1 d. Vilniaus Rotušėje.

Daugiau apie mugę ir galimybę skirti paramą: https://www.iccb.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.