Šiurpus nuotykis garsiai žurnalistei virto dovana

Į Melnragę bangų išmesto motorlaivio „Ocean Crown“ istorija klaipėdietę televizijos žurnalistę Ramunę Bandzienę paskatino parašyti knygą vaikams „Kalėdinė uosto istorija. Laivas paplūdimyje“.

Klaipėdietė R.Bandzienė ir moksleiviai – intriguojančios knygelės „Laivas paplūdimyje“ bendraautoriai.<br>E.Maciaus nuotr.
Klaipėdietė R.Bandzienė ir moksleiviai – intriguojančios knygelės „Laivas paplūdimyje“ bendraautoriai.<br>E.Maciaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2018, 5:31 PM

Praėjusiais metais prieš Kalėdas, šėlstant audrai, į Klaipėdos uostą neįleistas 190 metrų ilgio ir 32 metrų pločio laivas su Kipro vėliava „Ocean Crown“ plūduriavo atviroje jūroje – stovėjo inkaravietėje, per penkias jūrmyles nuo kranto.

Nors uosto tarnybos įgulą paragino kuo greičiau įjungti variklį ir dreifuoti pagarbiu atstumu nuo kranto, jūrininkai kažkodėl nepaisė praktika pagrįstų patarimų ir toliau stovėjo inkaravietėje blaškomi bangų.

Viskas baigėsi tuo, kad variklis sugedo, vėjai ir bangos nevaldomą „Ocean Crown“ nubloškė į Melnragę. Paplūdimio seklumoje su jūrininkais įstrigęs laivas klaipėdiečius domino labiau negu puošni Kalėdų eglė Teatro aikštėje.

Paremta tikrais įvykiais

Prisiminusi šią istoriją R.Bandzienė nusprendė parašyti tikrais įvykiais pagrįstą knygelę vaikams. Pagrindiniai kūrinio herojai – berniukas ir laivo gelbėjimo darbus organizuojantis jo senelis, Klaipėdos jūrų uosto kapitonas.

„Tai kalėdinė istorija, kurioje realybė susipina su mano ir dailininkų vaizduote.

Rašiau iš širdies, norėjau, kad ji būtų suprantama vaikams, kad jie žinotų, kas yra uostas, kokie puikūs žmonės ten dirba“, – Klaipėdos apskrities bibliotekoje pristatydama savo pirmąją knygelę kalbėjo R.Bandzienė.

Knygą puošia uostamiesčio „Gilijos“ pradinės mokyklos auklėtinių ir Klaipėdos jūrų uosto konkursuose dalyvavusių jaunųjų dailininkų piešiniai.

Dėl teisės iliustruoti intriguojančio siužeto knygelę varžėsi apie pusšimtį iliustruotojų.

Pravers ir suaugusiesiems

Vaikų literatūros herojumi tapęs Klaipėdos jūrų uosto kapitonas Adomas Alekna prisiminė, kaip laivas nuleistais inkarais dreifuodamas kranto link vos nesirėžė į Melnragės akmenis. Jūroje tuo metu siautė 5–6 metrų bangos.

„Nuostabi, su tikrove beveik neprasilenkianti knyga, piešiniuose įtaigiai pavaizduota ir šėlstanti stichija, ir sudėtinga situacija, kurioje buvo atsidūrę jūrininkai“, – autorę ir jaunuosius dalininkus gyrė A.Alekna.

Kitas garsus jūrų kapitonas ir publicistas Sigitas Šileris įsitikinęs, kad prieš Kalėdas pasirodžiusi knyga pravers ir suaugusiesiems: „Kartais reikia pažvelgti į sudėtingą uosto šurmulį mažo berniuko akimis, kad atsivertų įdomių dalykų.“

Visą tiražą padovanojo

Teksto autorė R.Bandziene labiausiai džiaugėsi, kad jos knygelę perskaitę vaikai ir suaugusieji jau žino, kuo skiriasi locmanas ir bocmanas: „Vienas padeda vesti į uostą laivus, kitas denyje gainioja jūreivius.“

Spaustuvė „Druka“ knygą „Laivas paplūdimyje“ išleido 600 egzempliorių tiražu.

Tiražas, nemokamai perduotas miesto vaikų darželiams ir mokykloms, tapo puikia Kalėdų dovana mažiesiems skaitytojams.

Švietėjišką projektą rėmė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir Lietuvos marinistikos žurnalistų klubas „Marinus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?