Šokėjui Arūnui Bižokui likimas dovanojo sėkmę, bet atėmė motiną ir seserį

Arūnas Bižokas (41 m.) sulaukė buvusios šokių partnerės Editos Daniūtės (39 m.) kvietimo į jos ir Mirko Gozzoli (43 m.) vestuves, tačiau puotoje nedalyvavo. Jaunuosius jis pasveikino telefonu. Į Italiją A.Bižokas prieš savaitę neišvyko ne dėl to, jog kadaise su Edita buvo susipykę, – jis turėjo išskristi į Kanadą, kur įkūręs šokių studiją.

 Retai į gimtąjį Vilnių grįžtantis A.Bižokas apsistoja tėvo namuose. <br>D.Umbraso nuotr. 
 Retai į gimtąjį Vilnių grįžtantis A.Bižokas apsistoja tėvo namuose. <br>D.Umbraso nuotr. 
A.Bižokas su E.Daniūte ant parketo sukosi 16 metų, pora išsiskyrė partnerei susilaukus kūdikio.<br>Nuotr. iš LR archyvo
A.Bižokas su E.Daniūte ant parketo sukosi 16 metų, pora išsiskyrė partnerei susilaukus kūdikio.<br>Nuotr. iš LR archyvo
A.Bižokas su E.Daniūte ant parketo sukosi 16 metų, pora išsiskyrė partnerei susilaukus kūdikio<br>Nuotr. iš LR archyvo.
A.Bižokas su E.Daniūte ant parketo sukosi 16 metų, pora išsiskyrė partnerei susilaukus kūdikio<br>Nuotr. iš LR archyvo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 22, 2019, 9:00 PM, atnaujinta Jun 23, 2019, 11:27 AM

Paskelbę apie sportinių šokių karjeros pabaigą A.Bižokas su partnere Katusha Demidova (41 m.) konkursuose dalyvaus kaip svečiai, bet nebesirungs varžybose.

Tačiau daugiau laisvo laiko šokių partneriai vargu ar turės, nes A.Bižoko įkurtos šokių studijos veikia Vilniuje, Toronte, o K.Demidova savo studiją yra įkūrusi Niujorke (JAV).

Kodėl Vilniuje gimęs A.Bižokas ir rusų kilmės amerikietė K.Demidova šį pavasarį nutarė padėti sėkmingos karjeros tašką?

Po to, kai dešimtą kartą laimėjo pasaulio čempionų titulą, pora nebejuto pernelyg didžiulio noro daugiau varžytis. 10 – simbolinis pergalių skaičius. Tad gana.

„Jau ilgai šokome ir abu nusprendėme, kad geriau iš varžybų maratono išeiti tada, kai dar esame geriausios formos, o ne kai kiti pradės smarkiai lipti ant kulnų“, – tvirtino A.Bižokas, šokęs su K.Demidova 12 metų.

Paliko susilaukus kūdikio

Prieš tai A.Bižokas su E.Daniūte ant parketo sukosi 16 metų.

Bet Editai susilaukus pirmagimės Arūnas pranešė, kad šoks su kita partnere. Tuo metu Editą įžeidė toks akibrokštas, bet Arūnas nematė prasmės stabdyti karjeros.

Taip A.Bižokas sustojo į porą su K.Demidova, o po kiek laiko E.Daniūtė – su M.Gozzoli. Pastarosios poros karjera buvo trumpesnė nei A.Bižoko su K.Demidova, lietuvė su italu iškovojo ir mažiau titulų.

Bet svarbiausia, kad tarp Arūno ir Editos neliko nesantaikos.

Abi šokėjų poros suprato, kad sportas yra sportas, o gyvenimas – gyvenimas.

Tad ruošdamasi vestuvėms Edita pakvietė Arūną į šventę Italijoje, Livorno mieste.

„Mūsų santykiai dabar normalūs – juk šokome nuo vaikystės: man buvo 13 metų, jai 12. Daug laiko buvome kartu“, – šiltais prisiminimais dalijosi A.Bižokas.

E.Daniūtės ir A.Bižoko šokio pasaka nutrūko jai susilaukus kūdikio.

„Aš vienaip įsivaizdavau situaciją, man buvo natūralu, kad šoksiu su kažkuo kitu. Edita tuo metu kitaip galvojo ir dėl to sureagavo labai jautriai“, – šokių poros iširimą prisiminė partneris.

Net ir prabėgus nemažai metų A.Bižokas, jei grįžtų ta pati situacija, elgtųsi panašiai.

„Gal tada neįvertinau aplinkybių ir apie savo planus pasakiau tuo metu, kai ji buvo labai jautri. Prieš tai ji kalbėjo, kad pagimdys ir šoksime kartu. Bet aš taip jai niekada nesakiau. Jei tas laikas grįžtų, pasistengčiau ilgiau palaukti“, – spontanišką žingsnį palikus partnerę apibūdino A.Bižokas. Nors Edita pagimdžiusi gana greitai atgavo formą, Arūnas jau šoko su K.Demidova.

„Manau, ir Edita dabar sutiks, kad jai viskas gerai susiklostė.

Jeigu mes būtume šokę kartu, nebūtų taip gerai pavykusi tolesnė karjera, kaip jai su Mirko, o man su Katusha“, – buvo įsitikinęs A.Bižokas, kai su juo kalbėjomės E.Daniūtės ir M.Gozzoli vestuvių išvakarėse.

Pora – tik ant parketo

Tuo metu susitikome Vilniaus senamiestyje, o kitą dieną A.Bižokas ruošėsi išvykti į Kanadą.

„Malonu, kad mane pakvietė į vestuves, bet turiu išskristi. Aš juos iš anksto pasveikinau, nes esame pažįstami, dažnai susitikdavome varžybose“, – apie jaunavedžius kalbėjo A.Bižokas.

E.Daniūtė susiejo gyvenimą su Mirko, o Arūnas su K.Demidova buvo tik šokių partneriai.

Kai lietuvis ir rusų kilmės amerikietė sustojo į porą, ji jau turėjo mylimąjį, dabar jie – sužadėtiniai. Arūno santykiai su drauge lietuve iš šokių pasaulio nutrūko.

„Paskelbkite, kad ieškau draugės“, – juokdamasis paprašė žinomas šokėjas, retai pasirodantis gimtajame Vilniuje.

A.Bižoką šokiai nemažai metų vedė į Niujorką – čia jis su Katusha treniravosi. Iš Niujorko pora vykdavo į varžybas ir konkursus daugelyje pasaulio šalių.

Rusė K.Demidova nuo 16 metų gyvena už Atlanto. Prieš sutikdama A.Bižoką Niujorke gyvenanti šokėja šoko su partneriu iš Anglijos. Juodu atstovavo JAV.

„Tuo metu, kai mes sustojome į porą, Katusha gavo Amerikos pilietybę. Yra daug skirtingų pilietybių porų, dalyvaujančių pasaulio čempionatuose, kitose varžybose.

Bet pora negali atstovauti dviem valstybėms, tenka atstovauti vienai. Mes atstovavome Jungtinėms Amerikos Valstijoms, nors visiems žinoma, kad ji – rusė, aš – lietuvis“, – pastarąjį sėkmingą karjeros etapą apibūdino A.Bižokas.

Žinomas šokėjas nusijuokė paklaustas, ar reikėjo psichologo patarimo, kaip pranešti apie karjeros pabaigą.

Arūnas tikino, kad tai nebuvo skubotas sprendimas, jis ir Katusha turėjo laiko pamąstyti.

Jie turėjo kartu nuspręsti, bet poroms būna įvairiai – kartais partneriai nesutinka drauge padėti taško, vienas paskelbia, kad baigė karjerą, kitas – kad tęsia. Arūnas ir Katusha sutarė kartu baigti konkursinę karjerą.

Jausmingas atsisveikinimas

2018 metų pasaulio čempionatas vyko spalio pabaigoje, nuo to laiko pora svarstė, kada būtų geriausia paskelbti apie pabaigą.

„Jeigu nebūtume laimėję dešimtą kartą, būtume gal dar pasilikę varžytis toliau“, – nusijuokė pašnekovas.

Kai pora rašė atsisveikinimo laišką, kuris buvo perskaitytas Anglijoje vykusiame šokių festivalyje, Katushai byrėjo ašaros.

„Susigraudinome abu, buvo emocingų momentų“, – dabar jau su šypsena apie laišką kalbėjo A.Bižokas.

Poros atsisveikinimo laišką plojimais palydėjo ne tik žiūrovai, bet ir kiti festivalio dalyviai, varžovai. Pastarieji turbūt apsidžiaugė, kad standartinių šokių profesionalų pora pasitraukė iš varžybų ir ant aukščiausių apdovanojimų pakylos užleis vietą kitiems.

„Vasarą turime daug pasirodymų, ypač Azijoje. Rudenį taip pat sutarti pasirodymai. Kiti metai dar bus intensyvūs – dalyvausime šou programose, studijų renginiuose.

Esame įsitraukę į varžybų organizavimą – su Katusha rengiame Šiaurės Amerikos čempionatą, kuris vyks Čikagoje. Aš rengiu Vilniaus šokių festivalį. Taip pat norėsime kitus treniruoti, teisėjauti varžybose“, – užsiminė A.Bižokas.

Su verslo partneriu Vilniuje studiją „Šokio harmonija“ įkūręs A.Bižokas džiaugėsi, kad ir be jo įsikišimo ši veikla sėkmingai klesti. Studiją lanko nemažai šokių mėgėjų, o repeticijų salės – keliose miesto vietose.

Vilniuje Arūnas apsistoja ištuštėjusiuose tėvų namuose. Šokėjo tėvas Bronius Bižokas (68 m.) liko našlys – 2004 metais kovodama su vėžiu mirė Arūno motina Laimutė. Jai buvo 49-eri.

2005 metais Arūnas neteko pusantrų metų jaunesnės sesers Eglės, staiga susirgusios klastinga kepenų liga. Eglei buvo 25-eri.

Arūnui visąlaik trūksta mamos ir sesers, dažnai grįžta prisiminimai. Juk mama jį ir seserį nuvedė šokti. Arūnui buvo septyneri, kai jis pradėjo lankyti šokių pamokas. Jo sesuo, baigusi mokyklą, gyvenimo su šokiais nesiejo. O Arūnui šokiai tapo gyvenimo varikliu.

Su publika atsisveikino laišku

Gegužės 25-ąją dešimtkart iš eilės pasaulio profesionalų klasikinių šokių čempionai A.Bižokas ir K.Demidova paskelbė, kad daugiau nedalyvaus šokių varžybose. Jie atsisveikino su publika kaip šokėjai Anglijoje, Blakpulo šokių festivalyje: „Mieli šokių draugai, esame labai laimingi, kad pasiekėme tiek daug. Niekada nemanėme, kad taip įspūdinga tai galėtų būti. Dėkojame visiems, mus palaikiusiems. Atėjo naujas karjeros etapas.“

2018 m. spalį dešimtąjį kartą iš eilės pasaulio profesionalų klasikinių šokių čempionais tapę A.Bižokas ir K.Demidova kartu šoko nuo 2007 metų spalio.

Per savo karjerą jie laimėjo 10 pasaulio čempionatų, 8 Blakpulo šokio festivalius, 9 Jungtinės Karalystės atvirus čempionatus, 9 tarptautinius atvirus čempionatus.

„Tai yra Arūno ir Katushos eros pabaiga“, – buvo komentuojama pasaulio šokių bendruomenių spaudoje ir socialiniuose tinkluose. Iki šiol devynis kartus iš eilės (1990–1998 m.) pasaulio profesionalų klasikinių šokių čempionais yra tapę Marcus Hiltonas ir Karen Hilton iš Didžiosios Britanijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.